URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iulie 2018, 14:30

Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)

Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO) ÎNCHIS! Strada Universităţii va fi închisă traficului rutier din această săptămână. „Imediat după conectarea la reţea a noilor conducte, podul peste Peţa va fi demolat, iar circulaţia va fi deviată pe străzile adiacente”, spune viceprimarul Florin Birta
Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO) OCOLIŢI! Strada Parcul 1 Decembrie va fi închisă pentru prelungirea străzii Vasile Alecsandri (foto stânga), Parcul Traian va fi blocat pentru reabilitarea reţelelor de apă (mijloc), iar pe strada Ovid Densusianu circulaţia va fi îngreunată de utilajele ce construiesc noul drum de Sântandrei (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Atenţie, şoferi! Se închid mai multe străzi, pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a unor lucrări de modernizare a reţelelor de utilităţi, asfaltări şi construcţii. „Vrem să aducem cât mai multe lucrări la stadiul de finalizare înainte de reînceperea anului şcolar, când şoselele vor fi mult mai aglomerate”, spune viceprimarul Florin Birta.

Închis pentru pietruire

Constructorii nu ştiu ce-i vacanţa de vară. Vremea caldă, ziua lungă şi traficul mai liniştit după terminarea anului şcolar oferă firmelor şansa să pornească şantierele. Începând de săptămâna aceasta, strada Parcul 1 Decembrie se va închide pe tronsonul dintre străzile Traian Moşoiu şi Piaţa Independenţei. Timp de o lună, constructorii vor pietrui carosabilul pe toată lăţimea străzii Vasile Alecsandri până la intrarea în parc, tronsonul urmând să facă parte din viitoarea arteră pietonală ce va lega strada Republicii de Cetatea Oradea prin Piaţa Unirii.

„Programate pentru luna mai, lucrările au fost amânate până la închiderea anului şcolar pentru a nu bloca zona centrală, mai ales că Piaţa Unirii a fost închisă în mod repetat pentru desfăşurarea unor evenimente”, spune viceprimarul Florin Birta (foto).

Vine demolarea! 

Şi e doar începutul. De săptămâna viitoare, Primăria vrea să închidă strada Armatei Române pentru reconstruirea podului peste Peţa. „OTL are pregătite rute ocolitoare pentru ca orădenii să poată ajunge din centru la cimitir sau spre cartierul Europa”, spune Birta. Traficul va fi deviat pe străzile Ronald Reagan, Traian Blajovici şi pe şoseaua de centură.

Dorel Crăciun, Drumuri BihorProgramată iniţial pentru luna iunie, demolarea podului vechi a fost amânată pentru relocarea conductelor de apă care erau agăţate de el. „Dacă nu plouă, demolarea n-ar trebui să dureze mai mult de 5 zile”, spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto). Lucrările în valoare de un milion de euro se anunţă dificile, deoarece terenul este mocirlos, plin cu izvoare de suprafaţă. „Ştim ce avem de făcut. Am întâmpinat probleme similare şi la construirea pasarelei pietonale peste Peţa. Sperăm să terminăm podul înainte de începerea viitorului an universitar”, spune Crăciun.

Podul prin câmp

Un pod peste Peţa au de ridicat şi muncitorii angajaţi în construirea noului drum spre Sântandrei, lucrare care la ore de vârf deja provoacă ambuteiaje în giraţia din strada Alexandru Cazaban. Pornind simultan din ambele capete ale drumului, constructorii aveau realizaţi săptămâna trecută 3,5 kilometri de drum la nivel de săpătură şi strat de balastru, începând lucrul şi la viitorul pod peste Criş.

„Joia trecută am început forarea, iar vineri s-a turnat primul pilon al construcţiei”, spune inginerul Dorin Negrău. Lucrarea, în valoare de 6,8 milioane lei, a început în primăvară și vizează inclusiv colectarea apelor pluviale, realizarea iluminatului public şi a unei piste pentru biciclişti. Investiţia are un termen de predare de 10 luni, dar constructorul speră să termine în cel mult şapte. Măcar pe 1 decembrie...

O nouă piaţă de vechituri

Tot contracronometru se desfăşoară şi lucrările pentru mutarea pieţei Obor, care îngreunează circulaţia prin giraţia din dreptul cartierului Europa. „Sper ca în septembrie să putem începe mutarea propriu-zisă”, spune directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto).

Investiţia de 6 milioane lei a ajuns deja în faza amenajării platoului, cursul de apă care mărgineşte noul amplasament fiind regularizat, iar firma Trameco pregătind viitoarele clădiri. „Acum se asfaltează platoul pe care vor fi amplasate cele 1.600 de module pentru comercianţi, care vor putea activa şi pe ploaie, pentru că platoul va avea o copertină”, spune Andrica.

Municipalitatea vrea să mute piaţa de vechituri cât mai repede ca să facă loc viitoarei săli polivalente cu 5.000 de locuri după ce în februarie firma bucureşteană Construcţii Erbaşu şi-a adjudecat licitaţia pentru 59,6 milioane lei, asumându-şi proiectarea în termen de 3 luni, termen deja depăşit, şi implementarea efectivă în alte 24 de luni.

Eminescu va fi închis!

Şoferii vor trebui să se înarmeze cu răbdare. Numai Compania de Apă Oradea a planificat 120 de lucrări. Constructorii îşi vor muta de săptămâna aceasta şantierele din Piaţa Creangă pe strada Mihai Eminescu, care va fi închisă traficului. „Vom lucra pe tronsoane spre strada Republicii”, spune directorul tehnic al CAO, Gheorghe Popa (foto). Tot în zona centrală, CAO va închide până în septembrie strada Teatrului şi Parcul Traian. „Vrem să terminăm lucrările înainte de începerea anului şcolar”, zice Popa.

Printre multe altele, constructorii CAO au de terminat înlocuirea reţelei de apă de sub strada Octavian Goga din dreptul Grădinii Zoologice până în Calea Aradului, de reabilitat canalizarea din străzile Aleea Ştrandului şi Samuil Micu Klein şi de înlocuit conductele de azbociment din strada Thomas Mann.

Atacul târnăcoapelor

La rându-i, Termoficare reabilitează 12 tronsoane de conducte primare şi 10 de conducte secundare, afectând inevitabil circulaţia în cartiere. „Am ales tronsoanele cu cele mai multe avarii”, spune directorul Stănel Necula (foto).

Constructorii vor extinde conductele în zona Ceyrat până la viitoarea sală polivalentă şi pentru a racorda la sistemul centralizat blocurile ANL din strada Balogh Istvan şi pe cele din Calea Clujului 4 şi Mareşal Averescu 1-3.

Tot de săptămâna viitoare, orădenii se pot aştepta şi la restricţii de circulaţie la ambele capete ale podului Centenarului. „Vor fi devieri de trafic pentru amenajarea sensurilor giratorii din străzile Principatele Unite şi Szigligeti Ede”, explică viceprimarul Birta, constructorul având nevoie de căi de acces deoarece vrea ca luna viitoare să aducă structura metalică a podului.

Tot în august va începe înlocuirea reţelelor de apă din Calea Bihorului, premergătoare reabilitării străzii de către grupul de firme Selina, iar o asociere condusă de Drumuri Orăşeneşti va începe lucrul pentru prelungirea drumului expres din Calea Bihorului până la Real II.

Inevitabil, aşadar, lucrările vor da peste cap traficul din zona centrală până la periferii. „Reclamă” gratuită transportului în comun sau circulaţiei cu bicicleta...


CAMPANIA DE TOAMNĂ

Amânări păguboase

Multe alte investiţii importante, care au fost blocate în faza de achiziţii, vor demara în toamnă. Adjudecate de firma Abed Nego, lucrările pentru prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în Cantemir vor începe cu reamenajarea intersecţiei dintre străzile Primăriei şi Decebal în zona bisericii Emanuel. „Acum se lucrează la proiectare”, spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Tot în toamnă ar putea începe lucrările pentru reabilitarea Pieţei Ferdinand şi cele pentru reamenajarea ca spaţii pietonale a străzilor Aurel Lazăr şi Libertăţii. Reabilitarea dealului Ciuperca după consolidarea impusă de alunecările de teren din 2016 va începe şi ea tot în toamnă. „E puţin probabil ca lucrarea să fie finalizată anul acesta”, spune Mălan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
Cetateanbihorean
Probabil ai dreptate. Dar cei ca el trebuie ținuți sub control.
Postat 17 Iulie 2018, 22:26 de Sandu1202
Sandule
Te rog din suflet, nu mai sari calul. Si eu l-am suparat pe Tds cu remarcile mele mai acide, si imi pare rau ca am facut-o. Nu-i asta scopul. Cred ca fiecare dintre noi suntem oameni si fiecare gresim. El din pacate, asa vede lucrurile, nu e rau el neaparat. Uraste pacatul nu persoana e o vorba care se aplica si aici. Altfel o sa ajungem sa ne divizam in doua trei gasti si sa ne dam in cap pentru ca avem opinii si viziuni diferite. Sincer imi pare rau
Postat 17 Iulie 2018, 21:50 de cetateanbihorean
Șoricelul TDS
Nu ți-a reușit viața nici cu judecățile, cu nu ți-a reușit cu nimic. Părăsește pământul.
Postat 17 Iulie 2018, 21:40 de Sandu1202
Doamne lumineaza-l
Tds, chiar trebuie sa-ti desenez??!! In exemplul meu, am ales Hitler ca nume de cod pentru iubitul si preferatul tau Ilie Gavril Bolojan, ori faci asta ca sa distragi atentia de la discutie, ori nivelul IQ-ului tau este sub medie! Poate trag niste sfori la sediu si-ti aranjez o intalnire tete a tete cu el! :))))
Postat 17 Iulie 2018, 21:28 de cetateanbihorean
Si ce daca e copie?
Tu chiar nu intelegi??? Important e sa apreciezi ca ai ceva, nu-ti lipseste acel lucru. Ai ochi doar pentru baiuri su lipsuri, abonat esti la nefericire.
Postat 17 Iulie 2018, 20:37 de cetateanbihorean
!!! 5
@cetateanbihorean: tocmai facusi apologia lui Hitler? Vei avea o problemă ...penală! Garantat!
Postat 17 Iulie 2018, 20:32 de soricel
A plagia
@cetateanbihorean: te-ai adresat cuiva că am înțeles că a fost interzis! Teatrul este copia Teatrului din Wiesbaden! A Fekete Șas e un fel de copie a Galeriilor comerciale din Milano! Se plagia la greu si pe vremea aceea..
Postat 17 Iulie 2018, 20:29 de soricel
Viitorul
Kasand gluma de-o parte, viitorul e al Transilvaniei, al Oradiei, Cj, Tm, Sb, Bv, al oamenilor harnici si intreprinzatori. Cred ca Bolo e omul potrivit pt dezvoltarea Varadului, dupa ce termuna el de construit si reparat toate podurile si soselele, facut parcurile si dandu-le cu tifla ungurilor de peste granita, poate sa se penseioneze linistit. Varadul va fi un iras european, frumos civilizat si invidiat. Restul e poveste. Plangaciosi si nenultumiti gasesti tot timpul. Orice cere efort si sacrificiu. Fata de saraca Romanie, unde se chinuie de decenii sa faca ceva autostrada impotentii de la guvernare, de orice culoare politica, cred ca un om ca Bolojan in fruntea guvernului facea diferenta. Hitler tragea Romania la dunga. Durea? Da. Merita? Categoric. Votez pentru. E clar ca sunt oameni slabi care nu pot sau nu vor efort ci prefera saracia intr-un mod comod. Pentru acestia Hitler e reprezentarea Antichristului
Postat 17 Iulie 2018, 20:03 de cetateanbihorean
Tds zambeste
Tds, m-as bucura sincer sa mi te imaginez macar odata si pe tine bucuros de ceva ce se construieste in Varad. Mai zambeste si tu, chiar asa indarjit esti tot timpul? Uita-te in stanga: avem un teatru frumos, centru frumos si nou, cladirile nu se prabusesc cu zidaria nerefacuta ca altundeva, strazi fara gropi, centura pe 4benzi, parcuri sa-ti plimbi nepotii, magazine si centre comerciale, chiar si-un aquapark sa moara ungurii de ciuda, acuma Bolo tot urat si chel e, nu le poti avea pe toate! :))))
Postat 17 Iulie 2018, 19:35 de cetateanbihorean
?
@cetateanbihorean: Mai întâi să câștige PNL alegerile! Bolojan va dispărea...nu a fost degeaba la CFR! Voi dispărea și eu! Vor dispărea și alții! Ca asta e.. sa vedem cine va fi gold medalist...
Postat 17 Iulie 2018, 18:54 de soricel
Amatori vs 'specialiști' (de balcon)
@ via: da să știi că nici cu amatorii din primărie care se apuca de 1000 de șantiere dar nu finalizează nici unul, nu mi-e rușine.. mă rog.. o mai iau la vale cele terminate sau se dau la refăcut de vreo 3 ori.. cât despre hoți, interlopi și 'fetițe' nu au dispărut de bun ce e primarul ci pentru că spre norocul nostru am intrat ulin UE și au avut posibilitatea să-și mute 'afacerile' pe meleaguri mai mănoase. Cât despre investiții, e clar că tor intrarea în UE e motorul, sa nu uitam că până în 2007 Oradea doar a pompat bani către centru, fara să primească nimic inapoi, indiferent că am avut guvernare de stânga sau de dreapta. Investițiile actuale, utile sau mai puțin utile sau făcut pe bani din fonduri europene și pe banii orădenilor care plătesc unele din cele mai mari taxe. Faptul că în Oradea se vede ceva, înseamnă că primarul și-a făcut doar datoria și nimic mai mult. Și crede-mă că nu dau doi bani pe ce au făcut sau nu au făcut cei din Giurgiu sau Vaslui. Nu mă interesează astfel de comparații.
Postat 17 Iulie 2018, 18:54 de User anonimizat
Bolo premier
Daca vrem sa ridicam Romania asa cum s-a ridicat Oradea, sa vina Bolo premier! Sa vezi atunci ce biner era pe vremea lui Dragnea cand stateam pe banca-n fata casei spargand seminte si soldatii se speteau sa ajute dupa inundatii!!! Stateam acasa pe ajutor social! Ce bine era! Telenovela era telenovela, odata pe luna mergeam la un miting de sustinere in Bucale, mai primeam si de mancare, ne spalam ochii....
Postat 17 Iulie 2018, 18:46 de cetateanbihorean
'specialistii'... din balcon
Daca se face, de ce se face? Daca nu se face, de ce nu se face? Din tribuna, de pe margine, toti sunt destepti, toti sunt specialisti in orice. Indiferent de context, ei sunt zei. Marile genii ale omenirii palesc in comparatie cu ei. Sunt defapt o multime de gura-casca, pierde-vara si fluiera-n vant, care nu-s in stare sa bata un cui sau sa faca una de-un leu... Era muuult mai bine pe vremea capetelor patrate, cand orasul era condus de bijnitarii de pe Republicii si curvele din fata teatrului. Era infinit mai bine cand in orasul asta nu vedeai altceva decat bijnitari, curve, camatari, proxeneti, interlopi, talhari, coruptie generala, ambuteiaje, caini vagabonzi, cozi si bataie de joc la toate institutiile, CRATERE in toate soselele din oras, gunoaie neadunate pe la toate colturile, parcari pe pamant si o debandada manelista generala in tot si toate, adica o bomba de oras. Atunci era bine, daaa, raiul pe pamant... pentru unii. Eu prefer orasul asta asa cum e acum si asa cum, probabil, va deveni in curand. Da, il voi vota intotdeauna, chiar daca nu-i suport pe unii liberali(genul lui Ghilea), pe cel care a adus orasul asta din evul mediu in secolul 21. Sa nu uitam ca am ajuns in topul oraselor din tara. Mai trebuie rezolvata problema salariilor extrem de mici si totul va fi ok.
Postat 17 Iulie 2018, 18:23 de User anonimizat
Soricelule
Lasa faca peste tot. Eu am bicicleta si merg si pe jos.
Postat 17 Iulie 2018, 15:48 de poiu
pietonală
M-am decis ! Pietonală lângă vila familiei Bungău! Vreau vreaU VREAU! De ce "iei" să se lăfăie! ?
Postat 17 Iulie 2018, 15:31 de soricel
?
Ce ar zice Bungău C. și Bungău S. să facem o pietonală pe lângă vila lor? Le-ar place? Eu știu exact unde se află...
Postat 17 Iulie 2018, 15:16 de soricel
?
Dacă marii inteligenți ai municipiului/Bungău și Bolojan- na B. / vor Univeristății pietonală la ce mai trebuia POD?
Postat 17 Iulie 2018, 15:12 de soricel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON