URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Octombrie 2015, 11:11

Vânzare de timp

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nostalgicii îşi amintesc de copilăria cu cheia de gât, când de la şcoală până la bloc făceau şi câte un ceas, bătând mingea pe maidan ori sărind coarda pe câte-un petec de asfalt. Ce-o să-şi amintească, însă, peste ani, pionierii acestei generaţii? Că abia înţărcaţi de grădiniţă, au fost cocoşaţi cu ghiozdane cât ei de grele, burduşite cu manuale de română, engleză, cultură muzicală, arte vizuale şi, mai nou, chiar de Şcoală după Şcoală.

Căci, da, "corpul profesoral" a "elaborat" până şi un manual prin care se "îndrumă" pe sine însuşi cum să stea cu pruncii, tot în şcoală, după şcoala obligatorie. Semn că manualele nu mai sunt nişte felinare cu ajutorul cărora dascălii să lumineze drumul copiilor, ci nişte kit-uri, nişte ghiduri de proceduri, la fel cum şcoala a ajuns nu să pregătească pentru viaţă, ci să substituie şi să consume viaţa.

Că învăţământul nu-i pentru elevi, ci pentru "cadrele didactice", e un secret al lui Polichinelle încă din vremea când "curricula" a fost încărcată cu materii a cărora inutilitate e întrecută doar de stufoşenie, numai bune să umple organigramele, să justifice înmulţirea cohortelor de profesori direct proporţional cu pierderea priceperii în transmiterea ştiinţei de carte.

Dacă în anii ’90 asistam la proliferarea Sorbonicilor judeţene în ritm de ciuperci pădureţe, inflaţia s-a transformat în curată aflare în treabă în anii 2000, de când s-a dus naibii şi baza învăţământului: atunci a ajuns orarul elevilor din clasele primare la fel de îmbâcsit ca agenda corporatistului.

Simţind că familiile în criză de timp sunt gata să facă pe dracu-n patru numai să aibă cu cine-şi lăsa copiii cât trag tata şi mama la job, dăscălimea a transformat negrul în alb, deficitul general în spor personal. Pe nesimţite, în şcolile din oraşe s-a dezvoltat, pe lângă vechea industrie a "meditaţiilor" pentru gimnazişti şi liceeni, o afacere paralelă a stâlpilor învăţământului primar. Şcoala după Şcoală, program teoretic gratuit, dar plătit de părinţi, a ajuns mană cerească. Taţii şi mamele "marcă banul" fericiţi că au găsit "Doamna" care să vadă de prunci, iar învăţătoarele încasează mai spornic decât universitarii.

Până să fluiere în biserică, dând la o parte un colţ de adevăr un "neica nimeni" din sistem, profesorul orădean Vasile Gheorghe, niciunuia dintre mai-marii acestuia nu i-a păsat de "metodologia" care consacră gratuitatea Şcolii după Şcoală. Unii o descoperă, uimiţi, abia acum, şi promit, fireşte, "măsuri".

Cum avem şi în Bihor deputaţi şi senatori prin comisiile de învăţământ ale Parlamentului, îi interpelez aici: dacă profesorilor le-a fost interzis să-şi "mediteze" după ore elevii de la clase, cum poate fi permis învăţătoarelor să-şi dădăcească, tot contra cost, elevii din grupele proprii? Nu trebuie şi această incompatibilitate să fie rezolvată expres în lege?

În rest, din nefericire, oricum vedem că nimeni nu are chef şi nici nu ştie cum să soluţioneze problema de fond: cum pot avea părinţii timp să-şi şi crească pruncii?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
!
Astept cu interes primul oligofren care sa dea vina pe Bolojan pentru aceasta situatie. Niciun psd-ist coclit sa faca vreo legatura? Parca primeati un leu / comentariu...
Postat 29 Octombrie 2015, 14:13 de trotineta
????????????
P-asta n-a popularizat-o marea susținătoare a învățământului românesc , SPIRA HARETA de Bihor, deputata Florica Cherecheș. De ce cucoană? Nu era mai importantă această chestiune decât tâmpeniile cu școala profesională pe sistem german ( că doar nu francez, nemțăleria e la modă acum, nu? )
Postat 29 Octombrie 2015, 12:13 de TDS
scoala dupa scoala
CUM AR FI ...DACA ...si mediul privat ar face la fel???? adica 200 de grupe de elevi , la nivelul judetului Bihor, dupa spusele inspectorului sef 200 de grupe X 20 de elevi X 10 lei/zi/copil x 20 de zile /luna ce suma...exorbitanta ...pentru multe firme asta este AFACERE o adevarata AFACERE fara costuri si cu profit maxim Deci...PFA ar trebui sa aiba fiscalizarea la locul de desfasurare a activitatii.In nici o scoala nu exista asa ceva.Ptr ca nu este nimic legal. Ceea ce nu stiu dascalii este ca in momentul unui control vinovati vor fi...invatatorii care presteaza activitatea respectiva.Ei sunt cei care incaseaza bani fara chitanta.Ei vor raspunde penal ptr activitatea fara temei legal desfasurata in scoli.ISJ Bihor singur a declarat ca...IN SCOLI ACTIVITATEA ESTE GRATUITA SI SE DESFASOARA IN CADRUL NORMEI DIDACTICE. Interesanta este insa asumarea desfasurarii acestei activitati in regim privat de catre directorul Troie. Probabil ca dansul va fi cel care va aspunde ptr desfasurarea acestui progam..gratuit...in regim privat. Vom vedea cine va raspunde la momentul....adevarului. Cine pe cine va da vina.........
Postat 29 Octombrie 2015, 12:11 de Antiana
so, urmează afacerile private
și, evident, următoarea mare afacere o să fie cea privată, perfect in regulă și legală. bineînțeles, dacă cei care fac legile... așa că, o sa apară adevărate campusuri private de astfel de programe, Școală după școală, să facă temele micuților după super metode geniale bla bla bla megacampusuri dornice să aplice cât mai elevat programa și să gestioneze cât mai eficient timpul prețios al micuților și al părinților, dar cu tarife legale și pe măsură... probabil.
Postat 29 Octombrie 2015, 11:29 de vg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON