URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iunie 2017, 09:48

Vânătoare în Oradea! Asociaţia Forest Hunt Paleu, cu pușca pe sălbăticiunile din Podgoria

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâi oamenii, apoi sălbăticiunile! Consiliul Local Oradea a aprobat joi, cu unanimitate de voturi, încheirea unui contract de colaborare cu Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Forest Hunt Paleu pentru recoltarea mistreţilor şi vulpilor care s-au dezvoltat necontrolat în zona cartierului Podgoria, a fostelor ferme pomicole şi în incinta Uzinei de Apă.

"Mai mulţi cetăţeni semnalează că în ultimii ani, de regulă primăvara şi toamna, în zone din vecinătatea Spitalului Judeţean şi Uzinei de Apă Oradea din cartierul Podgoria, animale sălbatice din specia mistreţi şi căpriori s-au înmulţit necontrolat distrugând gardurile, livezile şi producând stricăciuni inclusiv în curţile locuinţelor", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

"Oamenilor le e frică"

Problema ridicată de orădeni a fost semnalată şi de consilierul UDMR Kecse Gabriella, care la sfârşitul şedinţei din luna mai a cerut Primăriei să ia măsuri. "Oamenilor le e frică să îşi lase copiii singuri în curtea casei ca să nu păţească ceva", a declarat la acea dată femeia.

De altfel, problema ridicată de Kecse a fost confirmată şi de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor care au preluat prin apelul de urgenţă 112 mai multe sesizări cu privire la sălbăticiunile care au intrat în curţile orădenilor, dar şi de angajaţii asociaţiei Forest Hunt Paleu care, în luna martie, într-o singură zi, au inventariat patrulând pe traseul Oşorhei - Oradea şi Făcliei - Podgoria, lângă Uzina de Apă, 73 de mistreţi şi 21 de căpriori.

Trei ani de vânătoare

Conform Hotărârii de Consiliu Local municipalitatea va încheia un contract de colaborare cu asociaţia Forest Hunt Paleu, cu titlu gratuit, pe o perioadă de 36 de luni, perioadă în care se vor organiza între 3 şi 12 vânători pe an.

Consilierul local Adrian Felea (PNL) a cerut ca în contract să fie precizat nu doar numărul de vânători, ci şi cel de recoltări de sălbăticiuni. "Eu cred că trebuie să stabilim o cotă de recoltare. Altfel, animalele vor tot veni şi vor fi vânate toate", a spus consilierul. Felea a mai atras atenţia că Legea vânătorii interzice recoltarea în vintravilan şi la mai puţin de 200 metri de locuinţe.

În replică, viceprimarul Florin Birta a afirmat că părţile implicate în contract vor lua toate măsurile necesare pentru desfăşurarea vânătorilor în condiţii de legalitate. "Vom lua act de propunerea dumneavoastră. Din câte ştiu, astfel de protocoale au mai funcţionat şi înainte în Oradea şi nu au fost probleme", a spus viceprimarul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON