URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Octombrie 2018, 13:07

Val de retrageri înainte de Referendum: Experţii electorali traşi la sorţi renunţă masiv la conducerea birourilor secţiilor de votare în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Referendumul pentru modificarea Constituţiei aşa încât aceasta să prevadă expres, la fel precum deja prevede Codul Civil, că familia este formată în urma căsătoriei dintre un bărbat şi o femeie, a pornit cu stângul din punct de vedere al organizării scrutinului. O cincime din totalul preşedinţilor birourilor secţiilor de votare din Bihor, abia traşi la sorţi vineri, au renunţat la această calitate.

„Până luni după-amiază, 121 de preşedinţi din cei 650 au renunţat din start, imediat după tragerea la sorţi de către Biroul Electoral Judeţean, din rândul celor 1.600 de membri ai Corpului Experţilor Electorali”, a declarat BIHOREANULUI prefectul Ioan Mihaiu.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, cei 121 au invocat motive personale, dar reprezentantul Guvernului consideră că situaţia nu este gravă. „Unii sunt plecaţi din ţară, alţii se află încă în concedii, unii nu mai locuiesc la domiciliile declarate, nu au fost găsiţi. Dar nu este o problemă, pentru că au fost înlocuiţi imediat”, spune Mihaiu, adăugând că „de marţi începe instruirea preşedinţilor” de către personalul Prefecturii, în cadrul unei reuniuni organizate la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Totuşi, inclusiv înlocuitorii preşedinţilor traşi la sorţi vineri pot să renunţe, la rândul lor, la sarcina de a coordona birourile secţiilor de votare, din care vor face parte reprezentanţii formaţiunilor politice parlamentare şi cei ai organizaţiilor neguvernamentale acreditaţi conform legii.

Este pentru prima oară în istoria ultimelor trei decenii când un procentaj atât de mare, de o cincime din totalul preşedinţilor birourilor secţiilor de votare, renunţă la această poziţia, în ciuda faptului că prestaţia lor este remunerată.

Între timp, două sondaje de opinie comandate de PSD indică, potrivit presei centrale, o participare la limită pentru validarea rezultatelor referendumului, şi anume între 30% şi 35%, chiar şi în condiţiile în care Guvernul a decis că procedura de consultare populară se va întinde pe durata a două zile, sâmbăta şi duminică, dar şi deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare în străinătate comparativ cu alegerile prezidenţiale din 2014 şi cu cele parlamentare din 2016.

Pentru validarea referendumului este necesar ca la scrutin să participe minimum 30% din totalul cetăţenilor cu drept de vot, adică 5,67 milioane persoane, pentru aprobarea rezultatului fiind nevoie de votul a 25% din totalul cetăţenilor cu drept de vot.

Costurile referendumului se ridică la 163,712 milioane lei, adică peste 35,20 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Normal că se retrag unii ...
... la ce sume ar fi plătiți în cele două zile !?!
Postat 02 Octombrie 2018, 21:27 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON