URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Februarie 2021, 15:29

Vaccinul Astra Zeneca ajunge în Bihor: încă 5 cabinete de vaccinare anti-Covid se deschid din 15 februarie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Încă 180 de cabinete de vaccinare vor deveni operaţionale pentru vaccinarea cu Astra Zeneca, din 15 februarie, după cum anunţă responsabilii campaniei de vaccinare anti-Covid, iar 5 dintre ele vor fi în judeţul Bihor.

Până la ora publicării acestei ştiri, autorităţile nu au anunţat unde anume vor fi acestea în judeţ. Sursele BIHOREANULUI spun, însă, că cel puţin unul va fi în Oradea.

Pe lângă cele 5 din Bihor, se mai deschid cabinete în Bucureşti, Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

"Acestea vor fi grupate în centrele de vaccinare noi deschise la nivelul fiecărui judeţ", arată reprezentanţii campaniei Ro-Vaccinare.

Informarea mai arată şi că înscrierea pentru vaccinare se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, şi se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

"Modalităţile de programare la vaccinare sunt cele deja cunoscute, atât prin intermediul platformei electronice, medicul de familie/ curant, cât şi prin call center, la numărul unic 021.414.44.25 sau la numerele de suport destinate fiecărui judeţ în parte, disponibile pe platforma de informare: vaccinare-covid.gov.ro", arată comunicatul.

În Bihor, programările pentru vaccinarea anti-Covid în cele 6 centre funcţionale de la începutul campaniei nu se mai pot face încă din luna ianuarie, locurile epuizându-se rapid, în câteva zile, fiind ocupate până pe 21 martie.

Cel mai puţin eficient

Deocamdată nu este clar dacă din 15 februarie se vor deschide şi alte cabinete, în care va fi administrat şi alt tip de vaccin decât Astra Zeneca, vaccin considerat cel mai puţin eficient faţă de Pfizer şi Moderna, dat fiind că se poate administra doar persoanelor cu vârsta de până la 55 de ani.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat, duminică seară, la Digi24, că vaccinul se va adminisrtra doar acestor persoane, pentru că marea majoriate a voluntarilor din studiile clinice erau în această marjă. "Asta nu înseamnă că peste vârsta de 55 de ani acest vaccin nu este eficace, dar aşteptăm datele care sunt în curs de evaluare şi, în momentul în care vor fi făcute modificări în rezumatul caracteristicilor produsului de către Agenţia Europeană a Medicamentului, cu siguranţă şi România se va ralia la această recomandare", a spus Gheorghiţă.

El a explicat şi de ce, oficial, vaccinul AstraZeneca este prezentat cu o eficacitate de 59%, deşi cele mai recente studii arată o eficacitate de peste 80%. "Sunt datele care au fost precizate în rezumatul caracteristicilor produsului. În momentul în care au apărut şi datele din (revista medicală, n.r.) Lancet, vom actualiza şi noi aceste date, vorbim de o eficacitate de circa 73%, cu o variabilitate între intervalul dintre cele 2 doze, care ajunge chiar la 80%", a spus el.

Ce se întâmplă în cazul în care românii nu vor să se vaccineze cu acest vaccin? Cetăţenii vor şti cu care vaccin se pot vaccina - Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca - în funcţie de ziua programării pentru rapel. Cei care nu vor dori să-şi anuleze programarea şi să se reprogrameze, în alt centru. 

"În momentul în care te vei programa într-un centru de vaccinare şi platforma îţi va aloca rapelul la ziua 21 (pentru vaccinul Pfizer BioNTech - n.r.) sau la ziua 28 (pentru vaccinul Moderna - n.r.) sau la ziua 56 (pentru vaccinul Astra Zeneca - n.r.), vei şti ce vaccin urmează să primeşti", a spus Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Gheorghiţă a explicat că ele mai multe centre vor opera cu un singur tip de vaccin, iar în cele mai multe centre va fi folosit vaccinul Pfizer, pentru că are cea mai largă indicaţie în ceea ce priveşte grupele de vârstă – de la 16 ani, faţă de Moderna, cu care vor fi vaccinaţi cei peste 18 ani şi faţă de AstraZeneca, folosit pentru persoane din categoria de vârstă 18-55 de ani.

"În momentul în care o persoană se va programa, platforma, ştiind ce tip de vaccin se regăseşte în acel centru, îţi alocă rapelul, care poate să fie la ziua 21, ziua 28 sau ziua 56. În acel moment, poţi să anulezi acea programare, dacă nu vei dori să rămâi în acel centru de vaccinare. Poţi să te muţi la un alt centru. Noi estimăm că numărul de locuri disponibil se va ocupa foarte repede şi ideea principală care va rămâne e de a da şansa fiecărei persoane să se vaccineze împotriva COVID-19", a mai spus el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON