URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Ianuarie 2021, 17:41

Prefectura şi DSP: În Oradea nu mai sunt locuri libere pentru vaccinarea anti-Covid până pe 21 martie. Peste 30.000 de bihoreni s-au programat pentru a primi vaccinul

Prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, a prezentat vineri un prim bilanţ al desfăşurării celei de-a doua etape de vaccinare, destinată vârstnicilor, bolnavilor cronici şi lucrătorilor din domenii esenţiale, arătând că în cadrul acesteia au fost utilizate în judeţ, până la ora 12.00 a zilei, 8.826 doze pentru tot atâtea persoane. Pentru acestea, rapelul (administrarea celei de-a doze) va începe din 26 ianuarie.

În Oradea, full

Într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, şi cu participarea a doi reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, dr. Diana Racz şi dr. Călin Soane, prefectul a afirmat că vineri, la ora 12.00, în judeţ erau programate în platforma electronică anume alocată 30.928 persoane, care urmează să fie vaccinate până la data de 21 martie, dată până la care nu mai este disponibil niciun loc în centrele de vaccinare din Oradea.

În aceeaşi zi, în judeţul Bihor mai erau disponibile în Valea lui Mihai 672 locuri, la Salonta 1.307 locuri, la Aleşd 1.414 locuri, iar la Ştei 1.843 locuri. De asemenea, Dumitru Ţiplea a precizat că până în prezent au renunţat la programările făcute în Bihor 928 persoane.

Preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a spus că ar dori mai multe fluxuri de vaccinare în Oradea. "Pentru noi este foarte important ca pentru Oradea să se aprobe mai multe fluxuri de vaccinare, am făcut solicitări în acest sens şi sper să se aprobe, pentru că aici este cea mai mare concentrare de populaţie, dar asta depinde de cantităţile de vaccin care vor fi disponibile", a afirmat Bolojan.

Am putea dublu

Pe de altă parte, prefectul a arătat că până în prezent în Bihor au fost vaccinate, de către echipe mobile, şi 574 persoane din centrele rezidenţiale pentru vârstnici, iar ritmul administrării vaccinului s-a dublat comparativ cu prima etapă. "Am început vaccinarea cu 500 doze pe zi, am ajuns acum la 1.100-1.200 pe zi cu cele 7 fluxuri din centrele pentru etapa a doua, dar avem o capacitate de 2.500 pe zi", a spus Ţiplea.

Prefectul a insistat că "suntem pregătiţi să intensificăm ritmul", dar a subliniat că acest lucru depinde numai de cantităţile de vaccin alocate judeţului Bihor. De altfel, el a precizat că în prezent sunt pregătite pentru operaţionalizare toate centrele de vaccinare din judeţ care încă nu au fost deschise.

Fără defalcări pe categorii

La solicitarea BIHOREANULUI de a preciza câte din persoanele vaccinate până acum în etapa a II sunt din categoria vârstnicilor peste 65 ani, câte din cea a bolnavilor cronici şi câţi lucrători din instituţii şi companii cu activităţi esenţiale, dr. Călin Sonea (DSP Bihor) a explicat că la nivelul autorităţilor din judeţ nu există acces la asemenea informaţii.

În schimb, reprezentantul DSP a oferit date privind vaccinarea personalului medico-sanitar din judeţ în prima etapă, arătând că doar 35% din totalul angajaţilor sistemului sanitar din judeţ şi-a exprimat disponibilitatea de a se vaccina, în ce priveşte medicii procentul fiind de 70%, iar asistenţii 38%, în timp ce, deocamdată, şi-au arătat dorinţa de a se vaccina mult mai puţini angajaţi din personalul auxiliar (infirmiere, brancardieri) şi TESA (economişti, muncitori etc). "Trebuie avut în vedere şi faptul că mulţi au trecut prin Covid", a precizat dr. Sonea pentru a explica rata modestă de vaccinare a personalului din sistemul sanitar.

Mai multe fluxuri

Pe de altă parte, prefectul Dumitru Ţiplea a spus că din 8 februarie în Bihor urmează să fie operaţionale încă 5 noi fluxuri de vaccinare, pe lângă cele 7 existente în prezent.

Dintre acestea, două fluxuri vor fi deschise în cele două centre din localurile Colegiului Tehnic Traian Vuia din Oradea (sala de sport şi internatul), ambele pentru cadrele didactice, cu menţiunea că o catagrafiere făcută în rândul acestora arată că din totalul de 9.285 persoane care lucrează în unităţile de învăţământ şi-au exprimat dorinţa de a se vaccina 3.618.

Alte trei fluxuri, fiecare tot cu câte 60 doze pe zi, vor funcţiona în sălile de sport din Sântandrei, Marghita (a Colegiului Naţional Octavian Goga) şi din Beiuş (Colegiul Naţional Samuil Vulcan).

De asemenea, prefectul a menţionat că în urma modificării strategiei de vaccinare, sunt prioritari şi bolnavii dependenţi de dialize, aceştia urmând să fie supuşi imunizării în Oradea la Orăşelul Copiilor şi în Ştei la Spitalul Orăşenesc, fie înainte, fie după efectuarea procedurii de dializare.

Totodată, Ţiplea a spus că Prefectura a cerut primăriilor din Bihor să facă liste cu persoanele imobilizate şi nedeplasabile, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc împreună cu aceste persoane, administraţiile locale având termen să transmită informaţiile până la 1 februarie.

Analiza pandemiei în judeţ

În aceeaşi conferinţă de presă, prefectul a prezentat şi informaţii dintr-o analiză a evoluţiei pandemiei SARS-CoV-2 în judeţ în cursul anului trecut, din care rezultă că vârsta medie a persoanelor din Bihor care au fost infectate este de 48,7 ani.

Vârsta medie a celor decedaţi până în prezent este de fix 70 de ani, iar din totalul celor 2.634 persoane care au contractat boala şi aveau peste 70 ani au decedat 477, adică mai mult de jumătate din totalul celor 831 decese de până acum.

Dintre persoanele care s-au îmbolnăvit de Covid în judeţul Bihor, 54,4% au fost bărbaţi şi 45,6% femei.

În prezent, incidenţa cazurilor Covid cumulate în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori este de 1,43 la nivelul judeţului Bihor, iar în Oradea de 2,02.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
re
Dacă e vorba doar de populația orașului Oradea atunci e nevoie doar de 2,42 ani, ce să spun e dea dreptul fulgerător!
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:52 de Adrian1965
Extraordinar
30000 de mii de programări pentru următoarele 60 de zile dacă se lucrează și în weekend!!! În acest ritm populația bihorului care este conform ultimului recensământ de 575.398 va fi vaccinată în aproximativ 1151 de zile ori 2 pentru că trebuie și rapelul adică 6,3 ani! Foarte rapid, pur și simplu am rămas fără cuvinte fiind extaziat de eficacitatea guvernului Câțu!
Postat 23 Ianuarie 2021, 23:46 de Adrian1965
Cât permiți ... atât primești !?!
SARS-COV-2 este un virus creat artificial de către un grup de globaliști inumani prin atitudine, având ca scop implementarea unui control complet asupra populației și lumii ... iar vaccinurile anti-Covid au rolul de a măsura gradul de suportabilitate și nivelul restricțiilor ce se pot impune țărilor și locuitorilor acestora !?! Cred asta pentru că, pe planetă există destule medicamente și tratamente de maximă eficiență, care pot eradica acest coronavirus de la o zi la alta !?!
Postat 23 Ianuarie 2021, 09:24 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON