URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Februarie 2021, 17:25

Vaccinul anti-Covid care se administrează într-o singură doză ar putea ajunge în România în aprilie! (VIDEO)

Vaccinul anti-Covid care se administrează într-o singură doză ar putea ajunge în România în aprilie! (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al patrulea vaccin anti-Covid ar putea ajunge în România în luna aprilie. Este vorba despre serul produs de Johnson&Johnson, care, spre deosebire de celelalte 3 autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, se va administra în doar o singură doză.

Informaţiile au fost făcute publice de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, marţi dimineaţă, la DigiFm. Medicul a precizat că serul Johnson&Johnson are o eficacitate foarte ridicată şi este nevoie doar de o singură doză de administrare, un alt aspect pozitiv fiind că poate fi refrigerat până la trei luni la 2-8 grade Celsius.

Gheorghiţă a mai precizat că vaccinul va fi autorizat la jumătatea lunii martie, studiile arătând că are o eficacitate globală de 66%.

Agenţia Europeană a Medicamentului va evalua cererea depusă de compania Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson) "într-un calendar accelerat", dat fiind că a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin, arată Alba24.ro.

Vaccinul Johnson & Johnson se bazează pe instrucţiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei Spike. Dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, care stochează instrucţiunile în ARN monocatenar, serul Johnson & Johnson foloseşte ADN dublu catenar. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina coronavirus spike la un alt virus numit Adenovirus 26. Adenovirusurile sunt virusuri comune care cauzează de obicei răceli sau simptome asemănătoare gripei, mai arată sursa citată.

Potrivit ziarului The New York Times, vaccinul Johnson & Johnson "rezultă din cercetări de zeci de ani asupra vaccinurilor pe bază de adenovirus". Sursa citată mai arată că vaccinurile pe bază de adenovirus pentru Covid-19 sunt mai rezistente decât vaccinurile ARNm de la Pfizer şi Moderna. ADN-ul nu este la fel de fragil ca ARN-ul, iar stratul proteic dur al adenovirusului ajută la protejarea materialului genetic din interior.

După injectarea vaccinului în braţul unei persoane, adenovirusurile se lovesc de celule şi se prind de proteinele de pe suprafaţa lor.

Reprezentanții Johnson & Johnson au precizat că în testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vezi mai jos interviul lui Gheorghițăla DigiFM:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai e puțin și apare vaccinul ...
... care se administrează pe principiul "unul la două persoane" !?!
Postat 23 Februarie 2021, 19:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON