URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2021, 17:25

Vaccinul anti-Covid care se administrează într-o singură doză ar putea ajunge în România în aprilie! (VIDEO)

Vaccinul anti-Covid care se administrează într-o singură doză ar putea ajunge în România în aprilie! (VIDEO) foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel de-al patrulea vaccin anti-Covid ar putea ajunge în România în luna aprilie. Este vorba despre serul produs de Johnson&Johnson, care, spre deosebire de celelalte 3 autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, se va administra în doar o singură doză.

Informaţiile au fost făcute publice de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, marţi dimineaţă, la DigiFm. Medicul a precizat că serul Johnson&Johnson are o eficacitate foarte ridicată şi este nevoie doar de o singură doză de administrare, un alt aspect pozitiv fiind că poate fi refrigerat până la trei luni la 2-8 grade Celsius.

Gheorghiţă a mai precizat că vaccinul va fi autorizat la jumătatea lunii martie, studiile arătând că are o eficacitate globală de 66%.

Agenţia Europeană a Medicamentului va evalua cererea depusă de compania Janssen (filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson) "într-un calendar accelerat", dat fiind că a început din decembrie o analiză în timp real a datelor privind eficacitatea şi siguranţa acestui vaccin, arată Alba24.ro.

Vaccinul Johnson & Johnson se bazează pe instrucţiunile genetice ale virusului pentru construirea proteinei Spike. Dar, spre deosebire de vaccinurile Pfizer-BioNTech şi Moderna, care stochează instrucţiunile în ARN monocatenar, serul Johnson & Johnson foloseşte ADN dublu catenar. Cercetătorii au adăugat gena pentru proteina coronavirus spike la un alt virus numit Adenovirus 26. Adenovirusurile sunt virusuri comune care cauzează de obicei răceli sau simptome asemănătoare gripei, mai arată sursa citată.

Potrivit ziarului The New York Times, vaccinul Johnson & Johnson "rezultă din cercetări de zeci de ani asupra vaccinurilor pe bază de adenovirus". Sursa citată mai arată că vaccinurile pe bază de adenovirus pentru Covid-19 sunt mai rezistente decât vaccinurile ARNm de la Pfizer şi Moderna. ADN-ul nu este la fel de fragil ca ARN-ul, iar stratul proteic dur al adenovirusului ajută la protejarea materialului genetic din interior.

După injectarea vaccinului în braţul unei persoane, adenovirusurile se lovesc de celule şi se prind de proteinele de pe suprafaţa lor.

Reprezentanții Johnson & Johnson au precizat că în testele clinice la care au participat circa 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud, ţară unde a fost detectată una dintre noile mutaţii mai contagioase ale coronaviruslui.

Acest vaccin, care este administrat într-o singură doză, are o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vezi mai jos interviul lui Gheorghițăla DigiFM:

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mai e puțin și apare vaccinul ...
... care se administrează pe principiul "unul la două persoane" !?!
Postat 23 Februarie 2021, 19:25 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON