URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Octombrie 2015, 16:40

Vaccinarea copiilor este obligatorie pentru ca aceştia să fie acceptaţi în grădiniţe şi şcoli

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vaccinarea este obligatorie. Potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Bihor, copiii care nu au toate vaccinurile nu vor fi acceptaţi în colectivitate, indiferent de ciclul de învăţământ pe care îl urmează de la grădiniţă şi şcoală la liceu sau facultate.

"Coerciţia este indirectă. Părintele nu poate fi sancţionat dacă nu şi-a vaccinat copilul, dar copilul nu poate fi înscris la grădiniţă sau şcoală", a declarat Zoia Bitea, directorul adjunct al DPS, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acesteia, tot mai mulţi părinţi care s-au documentat de pe internet cu privire la efectele secundare ale unor vaccinuri refuză să îşi imunizeze copiii. "În Bihor acceptarea vaccinală, până acum 2–3 ani, a fost bună şi aveam atinsă ţinta stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii de 95% din populaţie pentru toate tipurile de vaccin. De 2 ani, această ţintă stabilită este în scădere", a spus Bitea.

Directorul adjunct al DSP Bihor a enumerat mai multe acte normative care impun vaccinarea copiilor între o zi şi 14 ani, pentru a-i proteja împotriva unor boli. Cel mai recent este ordinul comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii 1002/5057/2015. Normativul condiţionează înscrirea copilului într-un ciclu de învăţământ sau revenirea acestuia în colectivitate de faptul că a fost vaccinat. Medicul de familie va trebui să elibereze pentru minor o adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic cu vaccinurile făcute.

Pentru protejarea colectivităţii

Deşi pare extremă, măsura neincluderii copilului nevaccinat este menită să protejeze colectivitatea deja vaccinată. "Dintr-o sută de copiii vaccinaţi, îşi formează anticorpi cam 80%. Circa 20 de copii sunt reactogeni la vaccin şi, din păcate, ca urmare a regimului de viaţă şi a altor cauze, numărul lor creşte treptat. Acest segment de copii se poate îmbolnăvi chiar dacă au fost deja vaccinaţi", a spus Bitea.

De altfel, aşa cum unii părinţi refuză să îşi vaccineze copiii, convinşi fiind că îi protejează, alţi părinţi refuză să primească în colectivitate copii nevaccinaţi. "Sunt părinţi care ne-au spus că nu sunt de accord să intre în clasa respectivă un copil nevaccinat", a spus directorul adjunct al DSP.

Faceţi testul Papanicolau!

Zoia Bitea a spus că, pe lângă problema vaccinării, DSP Bihor se mai confruntă cu cea a lipsei de interes a populaţiei faţă de programele de sănătate. "Avem un program naţional de depistare precoce a cancerului de col uterin care se desfăşoară prin spitalul Pelican şi Spitalul Clinic Judeţean Oradea. Dintr-o analiză făcută pe trei trimestre rezultă că Spitalul Pelican şi-a consumat doar 61% din execuţia bugetară, iar Spitalul Judeţean doar 63%", a spus Bitea.

Directorul adjunct al DSP Bihor a făcut un apel către bihorencele între 25 şi 64 de ani să îşi ceară de la medicul de familie biletul de trimitere şi fişa necesară pentru efectuarea testului Papanicolau, cu atât mai mult cu cât testarea este gratuită.

Atunci când este efectuat regulat, testul Papanicolau indentifică precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin înainte ca acestea să devină canceroase. Procedura a salvat milioane de vieţi pentru că permite medicilor să trateze şi să îndepărteze complet cancerul de col uterin înainte ca acesta să se răspândească în tot corpul. De la descoperirea metodei în anul 1928, utilizarea testului a redus numărul de decese datorate cancerului de col uterin cu 75%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON