URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Noiembrie 2017, 18:01

Vă place? Piaţa Ferdinand va fi pietruită şi transformată în arteră pietonală (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Ferdinand va fi pietruită şi transformată în arteră pietonală. "Vrem ca Piaţa Ferdinand să devină un spaţiu public de calitate mai atractiv pentru orădeni şi turişti. Totodată urmărim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă prin aspecte ce ţin de circulaţia rutieră, pietonală şi cu bicicleta. Ne dorim să punem în valoare clădirile importante din această zonă, dar şi să încurajăm activităţile specifice pieţelor publice", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit proiectului semnat de arhitectul Emodi Tamas, strada Madacs Imre va fi închisă traficului rutier, arterele Moscovei şi Patrioţilor vor fi eliberate de locuri de parcare şi transformate în străzi cu dublu sens, iar actuala intersecţie din faţa clădirii fostului Bazar va fi mutată spre Podul Ladislau.

Spaţiul eliberat va fi pus la dispoziţia pietonilor ca zonă de promenadă şi de relaxare cu vedere la statuile şi clădirile monument din zonă.

Aspectul pieţei va fi modificat radical. "Tisele din Piaţa Ferdinand vor fi relocate în Parcul 1 Decembrie şi cele două statui, a Reginei Maria şi a lui Szigligeti Ede, vor putea fi puse în valoare într-o măsură mult mai mare", a spus edilul.

Potrivit viceprimarului piaţa va fi pietruită în proporţie de peste 80% cu porfir, diferenţa urmând să o constituie plăcile din andezit şi bordurile din granit auriu. "Ideea este ca pieţele Ferdinand şi Unirii să se armonizeze cromatic, ele constituind de fapt, împreună, piaţa centrală a oraşului", a zis Mălan.

Rezervat pietonilor

După finalizarea lucrărilor de reabilitare a Pieţei Ferdinand circulaţia auto în zonă se va desfăşura doar dinspre Podul Sfântul Ladislau spre strada Iosif Vulcan şi, în sens opus, dinspre strada Patrioţilor spre Piaţa Unirii.

Spaţiul din mijlocul celor două artere va fi destinat exclusiv pietonilor. Proiectul prevede inclusiv desfiinţarea tuturor locurilor de parcare din zonă. "Taximetriştii nu vor mai staţiona aici, vor putea doar să ia sau să lase clienţii", a spus Mălan.

La fel, zona din spatele teatrului Regina Maria va fi remodelată ca spaţiu pietonal. Astfel, punctul trafo va fi mutat în subteran iar spaţiul eliberat a fost regândit astfel încât să poată găzdui spectacole în aer liber, de teatru sau cultural-artistice.

Una dintre puţinele concesii făcute şoferilor se referă la amenajarea unor locuri de parcare de scurtă durată pentru ca orădenii să îşi poată duce şi lua copiii de la Liceul Ady Endre.

Pe bani europeni

Potrivit viceprimarului Mălan, municipalitatea vrea să finanţeze lucrările prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, contribuţia proprie fiind de 2%.

Conform indicatorilor economici ai lucrărilor, aprobaţi luni de Consiliul Local, investiţia se ridică la 20,8 milioane lei. Din această sumă, 17,6 milioane lei reprezintă cheltuielile eligibile care vor putea fi decontate din fonduri europene.

Diferenţa de 3,2 milioane lei urmează să fie suportată din bugetul local. Suma o reprezintă investiţiile care vor fi făcute în reabilitarea reţelelor de termoficare din Piaţa Ferdinand şi înlocuirea punctelor termice din zonă cu module termice la nivel de clădire, considerate cheltuieli neeligibile.

Municipalitatea va scoate lucrările la licitaţie în această iarnă, astfel încât constructorii să se poată deschide şantierul în primăvara anului viitor. Termenul de predare a lucrărilor va fi de 18 luni.

Pentru a consulta orădenii cu privire la varianta finală de reabilitare a Pieţei Ferdinand, Primăria va amplasa inclusiv la faţa locului, vreme de o săptămână, schiţele cu modul în care va arăta zona după finalizarea investiţiilor.


VOCEA STRĂZII:

Cum vi se pare proiectul de reamenajare a Pieţei Ferdinand?

Mi-ar plăcea dacă ar fi cu mai mult verde şi mai puţin beton. În plus, nu ştiu dacă modificările rutiere nu vor crea greutăţi în trafic.

Virgil

Arată foarte frumos proiectul. Dar păcat că nu s-au gândit să facă o parcare subterană aici. În zonă e Teatrul, Filarmonica, este nevoie de parcare.

Rodica

Nu ne place, o să taie tot ce este vegetaţie şi vor pune numai betoane, care nu doar că vor costa mult, dar vor rezista numai câţiva ani.

Cornel Mascaş

Mie nu îmi place, oricum se circulă greu prin centrul oraşului. Şi nu îmi place că nu ne-au întrebat înainte, ci doar după ce au făcut proiectul.

Cosmin Ştef

Arată promiţător, dar să vedem dacă vor preveni lucrări de proastă calitate, crăparea pavajului sau proasta funcţionare a sistemului de iluminat.

Johnny

Corpurile de iluminat mi se par cam urâţele şi lipsesc băncile pe care să te aşezi, fără să fii obligat să stai la o terasă.

Daniel Sărătoc

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Tehnica praduirii banului public
Hai sa ne facem ca suntem utili comunitatii,hai sa ne facem ca lucram.Cum? Uite asa: demolam,construim; disturbam,revizuim;spargem,lipim;intubam,canalizam.. si tot asa.Vorba lui Caragiale:"Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale...",..dar,sa nu se schimbe nimica. Din această dilemă nu puteţi ieşi...numai demoland totul,iar apoi sa reconstituiti,in punctele esentiale,vechia piata.
Postat 29 Noiembrie 2017, 16:27 de platona
@platona
Ei cu zeitele e o problema, nu sunt destul de dezbracate dupa gustul lui bolovan-malan-birta(nul), ca doar nu crezi ca mala-birta(nul) misca ceva fara stampila bolovanului? Si mai e o problema... ba da cine esti tu, cine sunteti voi ba sa intrebati primaria cum si pe ce cheltuieste taxele? Cine ba?
Postat 29 Noiembrie 2017, 12:31 de scortosul
Zona de agrement si plimbari de buna voie,Piata Ferdinand
Dar statuile zeitelor care incadreaza intrarea teatrului, unde au disparut? Au fost si ele relocate pe undeva? Ei,aici sunt de acord si va dau dreptate.Cum ar putea coexista doua zeite, cu zarva chefliilor provenita, fara doar si poate, de la mesele amplasate in imediata vecinatate a teatrului? Ar insemna o totala lipsa de respect si de consideratie...Deci ,edilii nostri dragi, vor disturba si aceasta zona istorica a orasului, pentru noi, oradenii(!!??).Administratia Bolojan ne vine in ajutor si de aceasta data(nechemata,e adevarat) si ne elibereaza o zona(istorica), pentru plimbari de buna voie,pentru o "zonă de promenadă şi de relaxare cu vedere la statuile şi clădirile monument din zonă." Domnul Malan, stie sa ne expuna asa de frumos si pe intelesul tuturor (cred) acest grandios proiect,initiat pentru binele si bunastarea oradenilor,incat imi vine.... Am dori totusi,sa ne fie prezentate,noua,oradenilor, mai multe variante de proiecte,poate si cu ceva machete... Nu tot pe genunchi,pe fuga...Viteza mare e aducatoare numai de probleme si necazuri...Vitezimanii stiu de ce .
Postat 29 Noiembrie 2017, 00:16 de platona
Bravoooo...
Cu alte cuvinte o sa puta a pisat peste tot...asa-i la tara...plus ca o sa crape...dar de unde parandarat??mai avem putin..
Postat 28 Noiembrie 2017, 16:57 de Tinas
NU ne place!!!
Si asta nu pentru ca nu ar fi frumos sau nu ar atrage (ipoteticii) turisti, ci pentru ca daca continuam in felul asta vom avea o oaza de liniste in centru, pe care megalomanul sef are tendinta sa o tot extinda, punand o presiune enorma pe cartierele marginase unde locuiesc majoritatea oradenilor si care au ajuns sa fie sufocati de trafic. A ajuns centura sa fie sufocata de oradenii care nu mai au pe unde sa circule.. Nu toata lumea lucreaza in centru sau aproape de casa si nu multi prefera sa faca o ora jumatate cu mijloacele de transport in comun ca sa traverseze orasul dintr-o parte in alta ca sa ajunga la serviciu..
Postat 28 Noiembrie 2017, 10:51 de User anonimizat
imi place
In poze arata foarte bine. Zona acum arata deprorabil.Copacii din fata teatrului vor fi mutati in parcul 1 decembrie. O sa vedem ce scandal fac ecologistii
Postat 28 Noiembrie 2017, 10:16 de suporter_oradean
!
Arată bine, mult mai bine decât acum. Strada aia prin spatele teatrului nu-și are rostul dacă se face legătura prin față cu sens dublu prin partea dreaptă a teatrului, așa cum e în proiect. Or fi mai puține locuri de parcare, dar nu-i nici o problemă. Eu oricum parchez în parcarea supraetajată, iar de acolo mă duc unde am de mers, că doar nu-i musai să-mi las mașina fix în ușa boltului la care trebuie să ajung.
Postat 28 Noiembrie 2017, 08:31 de Shogun
as vrea sa mute biserica aia verde de acolo
si totul sa fie pietonal !!! unde sunt multe biserici, in Oradea adica, si lupta cu nevazutele e mare !!! de aia nu e usor sa traiesti in Oradea si sunt salarii mici :)))
Postat 28 Noiembrie 2017, 06:48 de ADINA
o intrebare fireasca - modernizarea toaletelor publice din oras pe cand?
foarte frumos proiectul. urmeaza o intrebare fireasca: se va extinde si moderniza si toaleta publica din piata Ferdinand? de fapt întrebarea este valabila pentru tot orasul" când se va aloca un buget [entru refacerea toaletelor publice din oras?
Postat 27 Noiembrie 2017, 20:41 de roger
Intrebari?
Cam cate terase vor fi in final in mica Oradea Mare? Au suficienti client actualele terase ca sa sustina afacerea? dar cele viitoare? Care sunt obiectivele turisatice care vor atrage suficienti turisti sa acopere numarul de terase/mese de pe centru? Sau dupa efectuarea lucrarilor ne vom trezi ca si cu cetatea ca nu exista solicitari suficiente.?
Postat 27 Noiembrie 2017, 20:38 de scortosul
sens unic?
Mie din poze mi se pare ca si strada Patriotilor va fi cu sens dublu, ceea ce ar fi mai normal.
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:57 de oradea_mea_si_a_ta
wes
e ok
Postat 27 Noiembrie 2017, 18:26 de omul_din_ombuds
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON