URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 25 NOIEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În primul rând, cred că ar trebui să definim ce însemnă drum de centură. O centură în adevăratul sens al cuvântului ar trebui să fie suficient de îndepărtată de oraş, încât, atunci când o străbaţi, abia să întrezăreşti localitatea pe care o ocoleşti. Practic, nici Oradea nu mai are centură, şoseaua e deja un inel interior al oraşului. Dar aşa cum e, centură sau nu, ne foloseşte de minune şi fără ea am fi fost cu nervii la pământ!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Cum ar putea, oare, o clasă politică, clădită ea însăși pe impostură și mediocritate, să instituie norme și criterii de selecție pe care chiar ea le-ar pica, cu brio? Răspunsul este, totuși, la îndemână: prin simpla transparentizare, pe care o cerem cu toții, și noi, cei din mass-media, și generațiile mai tinere, și Uniunea Europeană, în care ne-am zorit să intrăm, atrași de avantaje, nu de rigori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ce-a făcut şeful CJ Bihor săptămâna trecută, când a prezentat cele 12 criterii pentru alocarea banilor către primăriile din judeţ, este începutul celei mai importante reforme administrative din ultimii 30 de ani. Poate singura pe bune, nu formală, pentru că ţinteşte la rădăcina relelor din administraţia noastră. Dacă va fi adoptat - şi va fi - setul de reguli va scoate Bihorul, pur şi simplu, din feudalismul politic în care băltesc, de fapt, toate judeţele, oraşele şi comunele României.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt un fan mărturisit al instrumentelor digitale făcute să ne ușureze viața. Nu am mai plătit o factură la ghișeu de câțiva ani, evitând să pierd timp prețios și să văd fețe acre și plictisite dincolo de un geam de sticlă. Cumpăr de pe internet de câte ori am ocazia, comunic fervent prin mesaje și emailuri cu cei pe care nu îi pot întâlni, mă informez de pe diverse site-uri și platforme. Internetul îmi este util, chiar indispensabil, în toate activitățile profesionale, așa că îmi recunosc dependența de el.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre modul în care își face campania electorală Viorel Cataramă, candidatul Pro România Bihor pentru Senat?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Având în vedere faptul că în curând chiar se vor desfăşura alegeri parlamentare în România, în ciuda crizei sanitare, cred că este important să se cunoască cele mai importante aspecte prevăzute în Constituţie în legătură cu rolul şi activitatea Parlamentului, precum şi cu statutul senatorilor şi deputaţilor. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Prevenirea gripei se efectuează prin utilizarea vaccinurilor cu virus inactivat. Aceste vaccinuri sunt preparate din virusuri gripale de tip A şi B ce au circulat în sezonul precedent. Dacă tipul de virus circulant în momentul vaccinării este strâns înrudit cu cel din compoziţia vaccinului, se realizează o protecţie de 50-80% faţă de infecţie.
15 Martie 2020, 11:35

UTC-işti de Oradea: Cum funcţiona "pepiniera" Partidului Comunist Român, structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu (FOTO)

UTC-işti de Oradea: Cum funcţiona 'pepiniera' Partidului Comunist Român, structura în care tinerii erau înregimentaţi obligatoriu (FOTO) TINERII CÂNTĂ PATRIA ŞI PARTIDUL. Între activităţile la care uteciştii luau parte erau corurile liceelor şi ale organizaţiilor din fabrici şi instituţii. Astfel de coruri, precum cel al Şcolii de Construcţii din Oradea (foto), participau la festivaluri şi la alte manifestări, unele incluse în programele dedicate Zilei Muncii (1 Mai) şi Zilei Naţionale (23 August). Repertoriul includea melodii patriotice, dar şi muzică uşoară, populară, jazz şi folk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În comunism mai totul se făcea centralizat, de către stat şi prin stat. Munca, locuirea, chiar şi timpul liber erau petrecute "în colectiv". Aşa se întâmpla şi cu activitatea elevilor şi a studenţilor, a tinerilor în general, organizată şi desfăşurată în timpul şcolii şi facultăţii, în vacanţe, şi la serviciu, prin Uniunea Tineretului Comunist. 

În toate oraşele existau comitete locale ale UTC şi toate unităţile economice şi de învăţământ aveau organizaţii UTC proprii. BIHOREANUL vă arată câteva dintre preocupările uteciştilor orădeni în anii ’70.

Educare prin muncă

Uniunea Tineretului Comunist a fost creată în 19-20 martie 1922, în urma Conferinţei generale a tineretului socialist de la Bucureşti, la câteva luni după înfiinţarea Partidului Comunist din România (8 mai 1921). Activitatea era continuă şi viza atât educaţia şcolară, cât şi munca, voluntariatul ("muncă patriotică") şi divertismentul, cultura şi sportul, proslăvirea regimului, a PCR şi a şefilor statului. Membrii erau tineri cu vârste între 14 şi 26 de ani, recrutarea începând în clasa a VIII-a, iar din clasa a X-a devenind obligatorie. Aveau prioritate la primirea în UTC elevii cu rezultate bune la învăţătură şi fără probleme de "dosar". Studenţii activau apoi în Uniunea Asociaţiilor Studenţeşti, subordonată UTC.

Statutul UTC promova "educarea prin muncă" şi "ateist-ştiinţifică" a tinerilor, iar pe lângă seriozitatea de care trebuiau să dea dovadă la serviciu, ei erau organizaţi în aşa-numite brigăzi şi trimişi pe "şantiere ale tineretului". Astfel de şantiere se deschideau în special unde era nevoie de mână de lucru multă şi ieftină, precum Canalul Dunăre - Marea Neagră, unde s-a turnat inclusiv un film propagandistic, "Salutări de la Agigea", plin de tineri radiind de entuziasm şi dornici de lucru...

Prin fabricile orădene 

Uteciştii orădeni erau coordonaţi de un Comitet municipal condus de un prim-secretar (între care şi Aurel Simuţ, ulterior şef de sector la Comitetul Judeţean Bihor al PCR). La rându-i, municipala era subordonată Comitetului Judeţean. Existau organizaţii UTC în întreprinderi, cele mai mari la Înfrăţirea şi Alumina, în şcoli şi în Institutul Pedagogic (actuala Universitate). Aproape toţi cei 30.000 de tineri din oraş erau membri şi purtau o insignă specifică (foto).

Prin programe trimestriale şi instruiri, uteciştii din fabrici erau antrenaţi să respecte planul de producţie, să urce calitatea produselor şi să respecte normele de protecţia muncii. Dar astfel de obiective nu puteau fi atinse, din cauza penuriei de materii prime şi a calităţii de multe ori slabe a acestora. Pentru ei se organizau şi cursuri de ucenicie şi pregătire profesională, precum şi vizite în fabrici şi simpozioane de legislaţia muncii.

Erau îndemnaţi să participe la consfătuiri pe teme profesionale, la concursuri şi olimpiade pe meserii şi să publice în "gazete de perete" - un fel de ziare ale întreprinderilor. Una din aceste gazete, editată de fabricile din tot oraşul, era "Tineretul şi producţia", iar concursurile aveau denumiri sugestive, specifice domeniului: "Cine ştie meserie câştigă", "Siguranţă şi măiestrie" sau "Meseria, brăţară de aur".

Pretenţiile mai-marilor din UTC-ul local şi din PCR nu erau mereu satisfăcute, documentele din arhivele locale abundând în cazuri de indisciplină şi rateuri. Părăsirea locului de muncă, acte de delincvenţă, chiar şi furt, erau frecvente în întreprinderi, iar mulţi tineri erau necalificaţi şi nu ştiau să opereze utilajele. Evident, asemenea fapte nu erau popularizate de presa controlată de regim.

Pui de propagandişti 

Pregătirea politică era şi ea importantă, iar arhivele arată că în anii ’70 circa 20.000 de tineri luau parte anual în Oradea la cursuri de ideologie şi propagandă. Între altele, erau puşi să citească legi, documente de partid, hotărâri ale Congreselor PCR, unii fiind selectaţi să facă "agitaţie" în rândul colegilor, adică să distribuie materiale propagandistice, să le prezinte "succesele" UTC şi PCR şi să le urmărească activitatea în general. Cei mai zeloşi ajungeau chiar în rândurile Securităţii.

Antrenarea ideologică însemna şi citirea presei, atât individual, cât şi în colectiv, cu colegii. Discursurile lui Nicolae Ceauşescu şi ştirile despre "măreţele realizări" erau citite cu voce tare din publicaţiile Scânteia, Crişana, Fáklya, Scânteia Tineretului (foto), Tânărul leninist şi Ifjúmunkás (Lucrătorii tineri).

Uteciştilor le erau pregătite conferinţe şi întâlniri cu reprezentanţi politici, militari şi veterani de război, ocazionate de aniversarea Zilei Independenţei (9 mai), Zilei Muncii (1 mai), a celei Naţionale (23 august), Zilei Unirii (24 ianuarie şi 1 decembrie) şi a Zilei Republicii (30 decembrie).

Utecistul elev sau student trebuia să participe la toate cursurile şi la activităţile de studiu şi de aprofundare a materiei, să obţină note bune, să-şi respecte profesorii şi colegii şi să urmeze cercuri literare sau ştiinţifice, de istorie, economie sau filosofie. Desigur, nu toţi făceau astea, existând numeroşi elevi corigenţi şi cu nota scăzută la purtare ori studenţi cu restanţe.

Mişcare şi cultură

În afara sarcinilor şcolare sau de serviciu, uteciştii participau şi la acţiuni de "muncă patriotică", precum plantarea de pomi, curăţarea malurilor Peţei şi ale Crişului, a ştrandurilor, întreţinerea parcurilor şi monumentelor, iar în vacanţă la strângerea recoltei. Aici intra şi colectarea de fier vechi, hârtie, sticle şi borcane, pentru care erau stabilite cote minime.

O bună parte a timpului liber al uteciştilor era rezervat "programelor cultural-distractive", sportive şi recreative. UTC organiza simpozioane, seri literare, spectacole muzicale, de teatru, serbări şcolare, excursii şi competiţii sportive. Pentru cei talentaţi erau aranjate expoziţii de pictură, gravură şi desene.

Existau programe de activităţi anuale şi lunare, iar majoritatea organizaţiilor UTC aveau grupuri artistice şi echipe sportive. În Oradea funcţiona şi un Club al Tineretului, unde erau organizate spectacole muzicale, seri literare, dezbateri, seri de dans şi proiecţii de filme. Deşi nu aveau mare trecere, toate purtând amprenta ideologiei comuniste, tinerii le frecventau din obligaţie.

Uteciştii pregăteau spectacole cu ocazia diferitelor aniversări, iar de Ziua Tineretului (2 mai) festivismul însemna carnaval în Parcul Bălcescu, cântece în Parcul Muncitorilor (acum Brătianu), întreceri sportive pe Stadionul Tineretului şi o defilare cu torţe prin centrul oraşului.

Tinerii erau ocupaţi atât în timpul anului şcolar, cât şi în vacanţe. Pe lângă matineele literare, cercurile culturale şi practice (filatelie, modelism ş.a.), erau organizate şi excursii în zone precum Băile Tinca, Băile Felix, Pădurea Neagră, Stâna de Vale, Vadu Crişului, Meziad. 

Partidul te vrea tuns

Prin Statut, uteciştii trebuiau să respecte o anumită morală şi disciplină. Armata era obligatorie, iar pe lângă asta avea loc instruirea militară şi în centre de pregătire din întreprinderi şi şcoli. "Apărarea patriei" era considerată cea mai înaltă îndatorire a membrilor, la nevoie putând fi trimişi la război.

Membrii UTC se angajau să fie exemplari în muncă şi să aibă un comportament demn în societate. În caz contrar, erau sancţionaţi cu mustrare, vot de blam şi chiar excludere. Ţinuta "necorespunzătoare", chiulul de la şcoală şi frecventarea barurilor erau motive la fel de bune pentru sancţiuni. Zeci de astfel de situaţii erau descoperite săptămânal de echipe de control ale Miliţiei, care verificau în special cinematografele, gara centrală, barurile şi bufetele. Cei avertizaţi că aveau părul prea mare şi ţinuta neglijentă erau obligaţi să se tundă şi să se aranjeze, iar apoi să se întoarcă la Miliţie pentru verificare. Erau avertizaţi şi tinerii găsiţi seara pe stradă sau în baruri, fumând.

În vremea când statul controla tot, activităţile tinerilor erau, aşadar, reglementate, standardizate şi controlate de o manieră sufocantă, totul pentru formarea "omului nou". Alternative nu existau, iar UTC s-a transformat într-o maşinărie infernală din care evadarea nu era posibilă. Până în 1989.


MODEL SOVIETIC
UTC, inspirată de la Moscova

UTC a fost creată după modelul Comsomolului sovietic fondat în 1918, considerat de către Lenin, iar apoi de Stalin, "o curea de transmisie" a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Printr-o astfel de organizaţie, tinerii sovietici erau datori să contribuie la construirea societăţii fără clase şi la apărarea statului sovietic de duşmani. 

Funcţiile Comsomolului erau de mobilizare politică prin ideologizarea membrilor şi formarea unei elite proprii din care se recrutau viitorii nomenclaturişti. Era un tip de inginerie socială având ca scop formarea "omului nou" sovietic de la vârste mici. Comsomoliştii erau recrutaţi în special din familiile de muncitori şi ţărani săraci, erau trimişi la război dacă era cazul, dar şi folosiţi în lichidarea fizică a opozanţilor colectivizării. 

Mai bine de jumătate dintre tinerii sovietici erau membri ai organizaţiei şi participau la toate activităţile programate. Erau îndemnaţi să facă cât mai multă politică, inclusiv să participe la Congresele Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (foto).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
CrisDumi
Daca nu-i Bolojan e Iohannis. Tu ce-ai fost pe vremea aia ? Probabil aveai nume cod Mona
Postat 15 Martie 2020, 22:56 de Sandu2100
Și iată ce lungă e de fapt istoria UTC ...
... dacă unul ca Johannis, fost secretar coordonator al organizației din școala unde și-a început meseria de dascăl de fizică, la începutul anilor '80, a ajuns să "mediteze" în prezent toată România !?! Piaza rea nu piere așa, cu una cu două !?!
Postat 15 Martie 2020, 20:26 de CrisDumi
Bai,
cred ca ar fi fix ce am avea nevoie sa scoatem tara din k@k@t. Minus partea ideologica. A da, era sa uit: am mai avea nevoie si de Tepes. Va dedic tuturor urmatoarele versuri: Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece, Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece? Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă, Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela, Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa? Prea v-aţi atătat arama sfâşiind această ţară, Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară, Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei, Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei! Da, câştigul fără muncă, iată singura pornire; Virtutea? e-o nerozie; Geniul? o nefericire. Dar lăsaţi măcar strămoşii ca să doarmă-n colb de cronici; Din trecutul de mărire v-ar privi cel mult ironici. Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei, Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei, Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni, Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!
Postat 15 Martie 2020, 18:05 de Kid
sa-i ia....
o adunatura de pas cadentat. Nu am gasit in tot orasul uniforma albastra de PTAP si mi-au scazut nota la purtare. O adunatura de inculti si pilosi
Postat 15 Martie 2020, 17:09 de Christa
Comunism.
Două lucruri am avut cu siguranță, sport și învățământ, restu nu-mi lipsește.
Postat 15 Martie 2020, 13:21 de oradeaveche
e rau ca munceau?
Mai bine e acum cand toti vor sa se imbogateasca rapid si pe nemuncite? Comunismul a durat 45 de ani, inainte si dupa asta am avut marlanie balcanica. Prostie originiala. La 30 de ani dupa ce comunismul te-a ridicat din noroi tu mai dai vina pe el, ca de-aia esti tu prost, hot si mincinos. Romanul e prost, hot, mincinos si mai laes tradator de cand se stie. Comunismul nu a fost acceptat pentru ca incerca sa educe.
Postat 15 Martie 2020, 12:56 de testtest
UTC
Pardon, nu raspanditi prostii!! Cand eram in clasa a 8-a ni s-a propus catorva elevi sa fim primiti in UTC, spunandu-ni-se ca daca cineva NU VREA, NU E NICIO PROBLEMA!!!
Postat 15 Martie 2020, 12:10 de AnaConda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.098 RON
  • 1 EUR = 4.8703 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON