Alături de patru candidaţi ai Alianţei la un mandat de consilieri locali - Delia Ungur, Norbert Barta, Bogdan Cosma şi Vasile Dumitriu -, candidata USR-PLUS la Primăria Oradea, Ioana Mihăilă, a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni, că solicită o dezbatere la care să participe toţii candidaţii la funcţia de primar, într-o primă fază având intenţia să o organizeze chiar ei, dar apoi considerând că "este mai bine să fie sub patronajul presei decât al unui partid".
De asemenea, USR-PLUS şi-a prezentat şi primele două capitole din "programul de guvernare locală", privind administraţia şi "Oradea Verde".
Baze de date complete şi interconectate
Cu referire la "transparentizarea administraţiei publice", Norbert Barta şi Delia Ungur au afirmat că USR-PLUS propune "inventarierea tuturor contractelor, după care să le putem afişa public", deoarece aceasta "ar ajuta la mai buna administrare a patrimoniului şi activelor", printr-o platformă pe care municipalitatea să afişeze şi anunţurile de vânzare şi închiriere a activelor.
"Această transparenţă merge mână în mână cu digitalizarea, trebuie administrate digital şi petiţiile cetăţenilor, astfel încât să degrevăm presiunea pe ghişee. Toate documentele cetăţenilor trebuie să fie stocate de Primărie pe termen lung şi să nu mai fie cerute ulterior cetăţeanului", a spus Norbert Barta, Delia Ungur adăugând că aceste baze de date trebuie să fie interconectate cu ale altor instituţii, cum sunt acum ANAF ori OCPI.
O altă direcţie de acţiune anunţată de exponenţii USR-PLUS este "profesionalizarea angajaţilor Primăriei", a căror pregătire "trebuie să fie ţintită pentru dezvoltarea cunoştinţelor de specialitate". Ungur a afirmat în acest sens, de asemenea, că "trebuie organizate concursuri "pe bune", anunţate transparent, cu bibliografie adecvată postului, evaluare obiectivă şi făcută de specialişti".
Tot în ce priveşte transparentizarea, Ungur a spus că pentru ca viitorii consilieri locali "să cunoască problemele cetăţenilor" este necesar ca aceştia să dispună de un birou în sediul Primăriei, "în care consilierii USR-PLUS vor fi prezenţi".
Parc Municipal şi dog-park
Despre al doilea capitol al programului Alianţei pentru Oradea a vorbit un alt candidat la un post de consilier, Bogdan Cosma, care a anunţat că USR-PLUS îşi propune limitarea la maximum 500 pe an a tăierilor de copaci şi plantarea altor 6.000 în fiecare an.
De asemenea, el a afirmat că Oradea nu are un Parc Municipal, deoarece un asemenea parc trebuie să aibă cel puţin 30 de hectare, parcuri precum 1 Decembrie şi Brătianu, de câte 30 hectare, fiind doar "parcuri de trecere".
De asemenea, Cosma spune că USR-PLUS şi-a propus construirea unui parc pentru câini, un aşa numit dog-park, fie pe strada Ogorului, pe locul fostelor halde de steril ale CET II, fie în Ioşia, dincolo de calea ferată, unde câinii să se bucure de libertate, nu să fie îngrădiţi în ţarcuri, beneficiind de "zone delimitate pentru câini mari şi câini mici, de apă, de bazine de înot", iar alături de spaţiile pentru animale să fie şi spaţii pentru stăpânii lor, inclusiv parcări.
Totodată, candidatul USR-PLUS a afirmat că Primăria va trebui să ofere spaţii pentru "grădini urbane", care "oferă un confort fizic şi psihic" orădenilor care vor dori să se recreeze cultivând legume sau flori, aceste grădini urbane urmând să fie administrate de ONG-uri şi de şcoli.
Reciclarea, pe model suedez
Tot cu referire la "Oradea Verde", un alt candidat la Consiliul Local, Vasile Dumitriu, a spus că, pentru ca oraşul să atingă o rată de colectare a deşeurilor reciclabile de 50%, municipalitatea trebuie să organizeze colectarea deşeurilor în 8 fracţii, după modelul suedez, suedezii fiind "lideri mondiali în reciclare, cu o rată de 99,99%" de recuperare a materialelor ce pot fi refolosite.
Dumitriu a afirmat și că "ne gândim la oportunitatea construirii de incineratoare pentru deşeuri", tot după modelul Suediei, ţară care are 32 asemenea facilităţi, fiind completat însă de Ioana Mihăilă, care a precizat că deocamdază doar "analizează" această posibilitate, fără să fie o asumare, deoarece trebuie studiate întâi efectele poluării, dar şi raportul cost - beneficiu, mai ales că "investiţiile în asemenea centrale sunt foarte mari".
Pe de altă parte, puternic angrenaţi în campania electorală, reprezentanţii USR-PLUS au afirmat că reacţiile orădenilor cu care se întâlnesc sunt "încurajatoare" şi că îşi doresc mai departe "o campanie civilizată".
Acest material a fost comandat de PARTIDUL LIBERTATE, UNITATE ŞI SOLIDARITATE (parte a alianţei electorale "Alianţa USR PLUS") Cod unic de identificare 21200391
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.