URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 09 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
19 August 2019, 18:06

USR Bihor acuză partidele din Consiliul Judeţean că au împărţit banii pentru primării după „algoritm”, nu după nevoile comunităţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După o lună de la distribuirea a 28,5 milioane lei din bugetul Consiliului Judeţean pentru echilibrarea bugetelor locale ale oraşelor şi comunelor, în conformitate cu un acord prin care cele patru partide reprezentate în CJ - PSD, UDMR, ALDE şi PNL - au convenit ca jumătate din sumă să fie alocată în funcţie de ponderea politică a primarilor, USR Bihor a făcut o analiză a distribuirii fondurilor comparativ cu cea de anul trecut, concluzionând că repartizarea fondurilor nu ţine seama cu adevărat de „nevoile comunităţilor locale”.

Printr-un comunicat dat publicităţii luni, Departamentul de Comunicare al USR Bihor aminteşte că pe 28 iulie 2019 cele patru partide au încheiat „un acord prin care decid să-şi împartă, cu respectarea legii desigur, banii judeţului şi ai oraşului”, însă aplicarea acestuia nu a schimbat situaţia existentă anul trecut, când „liberalii din Oradea tunau şi fulgerau împotriva majorităţii PSD, UDMR, ALDE", pe care o numeau “cooperativa de la CJ”, iar distribuirea banilor drept „golănie politică şi lipsă de responsabilitate”, pentru că nu ţinea cont de nevoile reale, de proiectele şi de priorităţile comunităţilor. 

Ce s-a schimbat în 2019 faţă de 2018

Afirmând că analiza proprie a avut în vedere să stabilească “ce s-a schimbat” în modul de împărţire a banilor din acest an faţă de cel de anul trecut, USR a constatat că în 2018 CJ Bihor a împărţit 15,48 milioane lei şi anul acesta 28,49 milioane lei, ALDE adjudecându-şi anul trecut 1,29% din sumă, iar anul acesta 2,45%, PSD 48% anul trecut şi 38% anul acesta, UDMR 30% anul trecut şi 26% anul acesta, PNL 18% anul trecut şi 31% anul acesta, în timp ce „restul banilor au mers la slovaci şi primari independenţi”, adică 0,22 milioane lei anul trecut şi 0,30 milioane lei anul acesta.

Concluzia USR este că singurul câştigător este PNL, care „a primit 10% de la PSD şi 4% de la UDMR”, întrebându-se, retoric, „ce se regăseşte în cealaltă parte a înţelegerii?”, atfel spus ce dau liberalii la schimb.

Pentru biserici da...

Pe de altă parte, USR aminteşte că anul trecut PNL a criticat „virulent” coaliţia PSD, UDMR, ALDE pentru „alocarea banilor pentru biserici, spunând despre aceasta că lasă fără finanţare nevoile reale ale comunităţilor” şi că „dau bani preoţilor şi episcopiilor pentru a le câştiga bunăvoinţa în vederea viitoarelor scrutinuri”, comparând „cum s-au schimbat lucrurile în urma criticilor şi a noii alianţe recent încheiată”.

„În 2018, coaliţia PSD, UDMR, ALDE a alocat bisericilor 4,07 milioane lei. În 2019, noua coaliție - PNL, PSD, UDMR, ALDE - a acordat bisericilor 4,75 milioane lei”, afirmă USR, dând şi exemple pentru destinaţia acestei „taxe pentru biserică”: “automatizare clopote, parcare la capelă, garduri la biserică, mobilier, amenajament, picturi, scaune, casă parohială”.

... pentru şcoli ba

În antiteză, USR arată că în martie 2019 în Bihor existau 46 şcoli cu latrine în curte, fără apă curentă şi canalizare, doar 9 fiind incluse într-o listă de propuneri de investiţii, iar 37 rpmânând în acest stadiu, din care 17 şcoli sunt în localităţi cu primari PNL (partidul care în Bihor, de altfel, are cei mai mulţi primari - 47 din 100), 12 în localităţi cu primari PSD şi 8 în localităţi cu edili UDMR.

USR consideră că „în condiţiile în care o toaletă modernă, cu apă curentă, cu aproximativ 20 de grupuri sanitare, costă maxim 10.000 euro dacă este construită de la zero” şi doar 5.000 euro „dacă renovezi şi dotezi una existentă”, banii daţi pentru biserici puteau fi folosiţi pentru a rezolva problema şcolilor cu latrine în curte. 

"Mai puţin de jumătate din bani vor ajunge să fie investiţi în lucrări de infrastructură sau de dezvoltare imperios necesare comunităţilor locale", arată comunicatul. 

„Nu s-a schimbat mai nimic”

„Concluzia noastra este ca nu există nicio diferenţă între modul în care s-au împărțit banii in 2018 şi 2019". Schimbarea se vede doar la procentele cu care cele patru partide s-au înţeles între ele să împartă banii pentru echilibrarea bugetelor locale, acuză USR Bihor, adăugând că, de fapt, toate celelalte partide împart „controlul asupra resurselor judeţului", "nicidecum să încerce să răspundă nevoilor reale ale comunităţilor”.

„De 30 de ani, prin pixul acestor oameni - mereu aceiaşi oameni - se scurg sute de milioane de euro cu scopul declarat de a face bihorenilor viaţa mai bună. Şi totuşi, în continuare, după 30 de ani, oamenii din Bihor vorbesc tot despre asfaltarea drumurilor, tot despre alimentarea cu apă, tot despre canalizare, tot despre amenajări de albii de râuri, tot despre toalete în curte la şcoală. Vorbim tot despre lucrurile elementare care fac parte din abc-ul civilizaţiei, lucruri pe care încă nu le avem sau, daca le avem, sunt făcute de mântuială. În 30 de ani, în satele Bihorului, cu mici excepţii, nu s-a schimbat mai nimic”, concluzionează USR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Se întămplă ceva - de bine - în politica locală a Bihorului !?!
La obiect, cu date și cifre concrete, USR ridică "la fileu" partidelor deja tradiționale (mediocrității PSD, amatorismului PNL, mercenariatului UDMR și oportunismului ALDE), teme cu adevărat importante ... arătând printre altele cât de "neterminați" sunt "politrucii" locali !?! Dacă USR Bihor va continua să ridice astfel de probleme de interes general, în același mod calm și profesionist ... anul viitor vom avea o nouă configurație a Consiliului județean, dar și un nou primar la Oradea, care să readucă normalitatea și corectitudinea în actele de decizie administrativă !?!
Postat 19 August 2019, 19:04 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0751 RON
  • 1 EUR = 4.8359 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON