URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2020, 17:35

FOTO: Urgenţele Spitalului Judeţean s-au mutat în containere medicale până în septembrie. Se vor muta apoi într-o clădire ultramodernă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din zorii zilei de miercuri, Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean din Oradea funcţionează, în premieră, în 43 containere modulare, pentru a permite demolarea unor structuri în vechea locaţie, aflată în plină extindere.

Şeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, afirmă că niciun pacient nu a avut de suferit din cauza primirii în containerele medicale, care de altfel sunt dotate cu toată aparatura şi echipamentele necesare, dar aminteşte totodată că accesul în incinta acestora va fi permis exclusiv bolnavilor, nu şi aparţinătorilor, pentru a se evita răspândirea Covid.

"Timpul de aşteptare nu a crescut"

Mutarea activităţii de primire a urgenţelor medicale a Spitalului Judeţean a început la ora 5 dimineaţa, a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea, iar la ora amiezii era aproape gata. "Am început mutarea în jurul orei 5.00, la această oră (n.r. - 16.00) suntem către finalul tranziţiei spre funcţionalitatea de 100%. Evident, ca totdeauna când te muţi în casă nouă, trebuie să te adaptezi până te obişnuieşti", a spus dr. Borcea.

Acesta a precizat că de la ora 8 în containere au început să fie primiţi primii pacienţi, până la ora după-amiezii numărul acestora depăşind 40 de persoane. "Nici unul n-a avut de suferit, timpul de aşteptare nu a crescut", a spus şeful UPU-SMURD Bihor.

Dr. Borcea a afirmat că urgentişii orădeni vor funcţiona în containere până în luna septembrie, când constructorii care realizează extinderea clădirii Spitalului Judeţean vor finaliza lucrările.

De asemenea, şeful UPU-SMURD Bihor a amintit că în cadrul unităţii sunt menţinute toate interdicţiile, restricţiile şi măsurile de precauţie instituite în perioada stării de urgenţă pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor cu coronavirus.

"În interiorul containerelor nu au acces decât personalul medico-sanitar şi pacienţii, nu şi aparţinătorii acestora. La fel, şi în containerele modulare avem zone de risc gradual, tot pentru a împiedica răspândirea îmbolnăvirilor", a explicat dr. Hadrian Borcea.

UPU modern

Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean s-a mutat în containere modulare deoarece în această perioadă continuă lucrările de extindere a corpului B al unităţii spitaliceşti, aflate la un stadiu de realizare de 75%.

Acestea au o valoare de 21,24 milioane lei plus TVA şi sunt executate în baza unui contract semnat în decembrie 2018 de către o asociere de firme reprezentată de Drumuri Bihor şi Construcţii Erbaşu, cu subcontractanţi pentru lucrările de instalaţii şi gaze medicale, pentru instalaţiile de încălzire şi climatizare şi pentru fundarea pe piloţi. O pondere de 51,3% din valoarea totală a lucrărilor este finanţată de Ministerul Sănătăţii, în baza unui proiect din anul 2012, iar diferenţa de 48,7% este asigurată de Primăria Oradea.

Practic, Spitalul Judeţean se extinde cu un nou corp de clădire pe latura estică, având demisol, parter şi etaj. Construcţia veche a corpului, de 985 mp, este extinsă cu încă 4.900 mp.

La demisol se extinde UPU cu acces pentru ambulanţe şi o platformă carosabilă pentru staţionarea acestora, cu registratură, zonă de decontaminare, zonă de resuscitare, izolator, vestiare pentru pacienţi şi personal medical şi grupuri sanitare. Tot aici vor fi camere de gardă şi pentru consultaţii, sală de gipsare, depozite pentru materiale, spaţiu pentru decontaminarea instrumentarului şi o cameră pentru telemedicină, soli de triaj şi de tratament pentru urgenţe minore şi majore, săli de radiologie şi CT.

La parter va funcţiona un laborator pentru analize, o farmacie şi o sală pentru sterilizarea instrumentarului medical, şi tot la parter vor fi realizate conexiunile cu instalaţiile din restul spitalului.

La etaj va fi un amfiteatru pentru 175 persoane, studenţi şi cadre medicale, vestiar pentru 200 de cadre medicale, sală de curs, precum şi zona administrativă a UPU, cu patru birouri.

Între clădirea nouă şi cea veche a Spitalului Judeţean va exista şi o terasă verde, iar încălzirea se va face prin pardoseală, căldura fiind captată printr-un sistem de spirale introdus în piloţii din fundaţia noii construcţii, odată cu realizarea fundaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON