URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Noiembrie 2019, 16:13

Unul dintre cei mai cunoscuți analiști politici din lume a devenit Doctor Honoris Causa la Oradea: „La 30 de ani după 1989, este ceea ce ne aşteptam şi ne doream?” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai cunoscuţi analişti politici din lume, profesorul britanic Richard Sakwa, a devenit, joi, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, în semn de recunoaştere pentru cariera sa bogată, în care a scris numeroase studii despre comunism şi post-comunism.

Titular la Universitatea din Kent, Marea Britanie, Sakwa este cel la care ajunge, inevitabil, oricine studiază relaţiile internaţionale, după cum a menţionat Cristian Niţoiu, şi el un profesor de ştiinţe politice în Marea Britanie, prezent la ceremonia de la Oradea.

După ce Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării (facultate care a propus decernarea titlului), a prezentat CV-ul bogat al invitatului, preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a citit diploma de Doctor Honoris Causa, consfinţind astfel că Sakwa a devenit un membru al comunităţii academice orădene.

Aşa cum se obişnuieşte, în semn de mulţumire, noul Doctor Honoris Causa al Universităţii a susţinut o prelegere. Întrucât peste puţin timp se vor împlini 30 de ani de la căderea comunismului în Europa de Est, Sakwa a început discursul vorbind despre revoluţia de atunci, care este, în opinia sa, neterminată, pentru că ţările ex-comuniste încă nu şi-au atins potenţialul de dezvoltare.

"30 de ani este un termen rezonabil să reflectăm, să ne gândim la ce se va întâmpla în următorii 30 de ani. (...) Inclusiv România s-a transformat în multe feluri în bine. Dar este ceea ce ne aşteptam şi ne doream de la acea schimbare uriaşă din 1989?", a întrebat profesorul.

Sakwa a vorbit şi despre faptul că "darurile" cu care puteau contribui ţările din Europa de Est la Uniunea Europeană, precum solidaritatea umană, au fost refuzate. Aşa că solidaritatea umană, adică extinsă în toată societatea, s-a transformat în solidaritate socială, concentrată doar asupra unor membri ai societăţii, iar societatea civilă lucrează mai degrabă împotriva statului, decât împreună cu acesta.

Despre spaţiul est-european, profesorul britanic a mai spus că aici au rămas încă probleme de rezolvat şi situaţii conflictuale, care determină ţările de aici să fie nervoase şi adeseori violente, o altă provocare pe care Europa trebuie să o rezolve.

Răspunsul la toate dilemele politice, naţionale şi internaţionale, ar trebui să fie, în opinia lui Sakwa, dialogul. Altfel spus, societatea şi politicienii ar trebui să fie într-un permanent dialog, astfel încât să poată construi viitorul la care s-a sperat în 1989. Dacă este posibil acest dialog coerent rămâne o întrebare fără răspuns...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON