URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Iulie 2018, 19:05

Unde dai şi unde crapă: Din cauza pestei porcine, pe domeniul de vânătoare de la Balc a fost interzisă... exploatarea lemnului!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cadrul întâlnirii de lucru a Unităţii Locale de Decizie desfăşurate marţi la Prefectura Bihor, în cadrul căreia a fost prezentată situaţia pestei porcine în judeţ, s-a decis „în unanimitate”, sistarea pe o perioadă de trei săptămâni a exploatării lemnului din domeniul de vânătoare Wild Boar din Balc, a informat, marţi, printr-un comunicat de presă, Instituţia Prefectului.

Unitatea Locală de Decizie, grup de lucru format din reprezentanţii mai multor instituţii cu atribuţii în monitorizarea şi combaterea pestei porcine, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor până la Prefectură, s-a întrunit pentru a dezbate situaţia răspândirii pestei porcine africane, până în prezent fiind identificate 20 de focare în 8 localităţi din Bihor.

„Decizia sistării exploatării lemnului în incinta domeniului de vânătoare este corectă, pentru că persoanele angrenate în această activitate sunt pot fi vectori de transmitere a bolii, fie de la animalele din incintă, fie spre acestea. Chiar dacă oamenii nu contractează boala, pot transmite virusul”, a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc.

Pesta porcină a fost identificată în Bihor în prima decadă a lunii iulie, prima afectată fiind o gospodărie din Abrămuţ, iar de atunci autorităţile au decis închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, precum şi a tuturor transporturilor de animale.

DSVSA aminteşte proprietarilor de animale să respecte câteva recomandări pentru a evita răspândirea epidemiei de pestă porcină:

Să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă.

Să nu crească decât în spaţii îngrădite (fără posibilitatea de a intra în contact cu porci străini, cu mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici);

Să nu hrănesacă animalelor decât cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută (fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică);

Să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalii) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp (pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi);

Să asigure condiții de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Mistreții
Ce măsuri s-au luat contra mistreților, principalii răspânditori ai boli? După ce au dat iama în culturile agricultorilor acum atacă și fermele acestora. Grație "mistreților" care administrează fondurile de vânătoare cel mai mult va avea de suferit bugetul țării. Că nu-i așa, mistreț la mistreț nu-și scoate... colții?
Postat 01 August 2018, 12:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON