În cadrul întâlnirii de lucru a Unităţii Locale de Decizie desfăşurate marţi la Prefectura Bihor, în cadrul căreia a fost prezentată situaţia pestei porcine în judeţ, s-a decis „în unanimitate”, sistarea pe o perioadă de trei săptămâni a exploatării lemnului din domeniul de vânătoare Wild Boar din Balc, a informat, marţi, printr-un comunicat de presă, Instituţia Prefectului.
Unitatea Locală de Decizie, grup de lucru format din reprezentanţii mai multor instituţii cu atribuţii în monitorizarea şi combaterea pestei porcine, de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor până la Prefectură, s-a întrunit pentru a dezbate situaţia răspândirii pestei porcine africane, până în prezent fiind identificate 20 de focare în 8 localităţi din Bihor.
„Decizia sistării exploatării lemnului în incinta domeniului de vânătoare este corectă, pentru că persoanele angrenate în această activitate sunt pot fi vectori de transmitere a bolii, fie de la animalele din incintă, fie spre acestea. Chiar dacă oamenii nu contractează boala, pot transmite virusul”, a explicat BIHOREANULUI şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc.
Pesta porcină a fost identificată în Bihor în prima decadă a lunii iulie, prima afectată fiind o gospodărie din Abrămuţ, iar de atunci autorităţile au decis închiderea tuturor târgurilor de animale din judeţ, precum şi a tuturor transporturilor de animale.
DSVSA aminteşte proprietarilor de animale să respecte câteva recomandări pentru a evita răspândirea epidemiei de pestă porcină:
Să nu intre în adăposturile unde sunt crescuţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care au umblat pe stradă.
Să nu crească decât în spaţii îngrădite (fără posibilitatea de a intra în contact cu porci străini, cu mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici);
Să nu hrănesacă animalelor decât cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută (fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică);
Să nu scoată scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
Să nu cumpere purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalii) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
Să nu folosească în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp (pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi);
Să asigure condiții de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut necunoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi, fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.