URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2018, 19:52

Un vestit cioban din Bihor, Ionică Sterp, participă la pichetarea Ministerului Agriculturii: Nu sprijină oierii, ci pe "băieţii deştepţi"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Agriculturii va fi pichetat miercuri de circa 100 de crescători de oi din mai multe colţuri ale ţării, nemulţumiţi că ministrul Petre Daea, promotorul campaniei „Alege oaia!”, nu îi sprijină pe cei care muncesc în oierit, ci pe speculanţi.

Între participanţi va fi şi bihoreanul Ionică Sterp, din Ianoşda, cel care anul trecut s-a dus la Bruxelles pentru a dezvălui că subvenţiile acordate de Uniunea Europeană pentru fermierii români ajung, de fapt, în buzunarele unor profitori.

Fermierii vor duce cu ei un cântar şi berbeci de origine şi fără originie, ca să-i demonstreze ministrului că autorităţile veterinare permit specula în folosul celor care, deşi nu au berbeci de rasă, sunt certificaţi ca atare, pentru a încasa subvenţii mai mari, adică aşa numitul „sprijin cuplat” care le asigură câte 25 euro pe cap de ovină, în timp ce ei primesc doar aşa numitul „ajutor naţional tranzitoriu”, ceea ce înseamnă doar 14 lei pe cap de ovină.

„Băieţii deştepţi primesc subvenţia europeană, sprijinul cuplat, iar ciobanii adevăraţi primesc ANT-ul”, a declarat BIHOREANULUI Ionică Sterp. „Băieţii deştepţi cumpără din piaţă berbecul, care este declarat apoi berbec de rasă, iar berbecii noştri nu sunt de rasă, deşi de la noi sunt cumpăraţi”, spune Ionică Sterp, arătând că acest lucru se întâmplă deoarece „nu se face o bonitare serioasă când se acordă certificatele de origine” ale animalelor.

De asemenea, crescătorii de oi sunt nemulţumiţi că „preţurile sunt o bătaie de joc”, deoarece Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a fixat pentru mielul din câmp un preţ de numai 4 lei/kg în viu, de 5 lei/kg pentru mielul îngrăşat, în timp ce pentru aşa-numita oaie reformă (în vârstă) preţul este de doar 1,80 lei/kg, ceea ce face ca oierii să primească pentru o oaie 70 de lei.

„Din cauza preţurilor pe care ANSVSA le consideră orientative, speculanţii arabi care exportă oaia o cumpără de la ciobani pe bani de nimic”, spune Ionică Sterp.

De asemenea, ciobanii sunt nemulţumiţi şi de Legea păşunatului, care a făcut ca păşunile să nu poată fi folosite de crescătorii de animale decât la preţuri foarte mari. „Sunt închiriate la primari, la prietenii primarilor, la directori de şcoli, iar ciobanii ajung să le ia în subchirie la a doua sau la a treia mână”, spune Ionică Sterp.

De altfel, în urmă cu patru ani, el a denunţat BIHOREANULUI „aranjarea” unei licitaţii prin care Primăria Mădăras a închiriat păşunea din satul Ianoşda.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON