Ministerul Agriculturii va fi pichetat miercuri de circa 100 de crescători de oi din mai multe colţuri ale ţării, nemulţumiţi că ministrul Petre Daea, promotorul campaniei „Alege oaia!”, nu îi sprijină pe cei care muncesc în oierit, ci pe speculanţi.
Între participanţi va fi şi bihoreanul Ionică Sterp, din Ianoşda, cel care anul trecut s-a dus la Bruxelles pentru a dezvălui că subvenţiile acordate de Uniunea Europeană pentru fermierii români ajung, de fapt, în buzunarele unor profitori.
Fermierii vor duce cu ei un cântar şi berbeci de origine şi fără originie, ca să-i demonstreze ministrului că autorităţile veterinare permit specula în folosul celor care, deşi nu au berbeci de rasă, sunt certificaţi ca atare, pentru a încasa subvenţii mai mari, adică aşa numitul „sprijin cuplat” care le asigură câte 25 euro pe cap de ovină, în timp ce ei primesc doar aşa numitul „ajutor naţional tranzitoriu”, ceea ce înseamnă doar 14 lei pe cap de ovină.
„Băieţii deştepţi primesc subvenţia europeană, sprijinul cuplat, iar ciobanii adevăraţi primesc ANT-ul”, a declarat BIHOREANULUI Ionică Sterp. „Băieţii deştepţi cumpără din piaţă berbecul, care este declarat apoi berbec de rasă, iar berbecii noştri nu sunt de rasă, deşi de la noi sunt cumpăraţi”, spune Ionică Sterp, arătând că acest lucru se întâmplă deoarece „nu se face o bonitare serioasă când se acordă certificatele de origine” ale animalelor.
De asemenea, crescătorii de oi sunt nemulţumiţi că „preţurile sunt o bătaie de joc”, deoarece Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a fixat pentru mielul din câmp un preţ de numai 4 lei/kg în viu, de 5 lei/kg pentru mielul îngrăşat, în timp ce pentru aşa-numita oaie reformă (în vârstă) preţul este de doar 1,80 lei/kg, ceea ce face ca oierii să primească pentru o oaie 70 de lei.
„Din cauza preţurilor pe care ANSVSA le consideră orientative, speculanţii arabi care exportă oaia o cumpără de la ciobani pe bani de nimic”, spune Ionică Sterp.
De asemenea, ciobanii sunt nemulţumiţi şi de Legea păşunatului, care a făcut ca păşunile să nu poată fi folosite de crescătorii de animale decât la preţuri foarte mari. „Sunt închiriate la primari, la prietenii primarilor, la directori de şcoli, iar ciobanii ajung să le ia în subchirie la a doua sau la a treia mână”, spune Ionică Sterp.
De altfel, în urmă cu patru ani, el a denunţat BIHOREANULUI „aranjarea” unei licitaţii prin care Primăria Mădăras a închiriat păşunea din satul Ianoşda.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.