URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Iunie 2020, 15:32

Un stadion mic pentru Oradea Mare

Un stadion mic pentru Oradea Mare sursa foto: www.homewallmurals.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii fotbalului s-au repezit să disece tema noului stadion lansată de Ilie Bolojan. Aproape toți își doresc să fie fără pistă, urmând ca Stadionul Tineretului, modernizat, să preia și funcțiile pentru atletism. Aproape nimeni nu contestă amplasamentul, evident avantajos, cu multe căi de acces și cu posibilitatea folosirii parcărilor din apropiere, ale marilor centre comerciale. Suporterii greșesc, în schimb, când pleacă de la premisa că vom avea o echipă foarte bună de prima ligă, chestie la care Bolojan nu s-a angajat și nici nu cred că o s-o facă, ținând cont de antecedente.

Marele punct de divergență este mărimea noului stadion. Nostalgicii zic că pe vremuri la FC Bihor se strângeau 25.000 spectatori. Ce uită ei este că atunci vedeai meciuri cu Farul, UTA, U Cluj sau Dinamo, și nu cu alde Clinceni, Voluntari ori Urziceni. În plus, atunci aveai două ore de televiziune, acum ai adevărate spectacole cu granzii Europei, la niște televizoare tot mai performante, de o să ajungem să și mirosim jambierele marilor vedete.

Adepții unui stadion mai mic, până în 15.000 locuri, argumentează că întreținerea ar costa mai puțin. Dar de sport, teatru, filarmonică, educație și sănătate nu putem vorbi doar prin prisma rentabilității. În schimb, au dreptate spunând că nu vom putea umple arena decât rarisim. Jucătorii vor prefera să se producă în fața unui public care umple până la refuz o arenă de 15.000 de scaune, decât să fie aplaudați de 10.000 fani răsfirați într-un stadion de 35.000 de locuri.

Așa că un stadion cu o capacitate de 18-20.000 mi se pare arhisuficient. Cei care insistă că e nevoie de unul mai mare să urmărească tendințele arenelor din Europa. Cu trecerea anilor, acestea și-au sporit gradul de siguranță și confort în detrimentul capacității.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gandire tipic romaneasca!
Daca luam in calcul doar necesitatile actuale si un stadion de 5000 de locuri este mai mult decat suficient. Reiterez cateva argumente pe care le-am expus si pe pagina iubitului primar. 1. un stqadion , are in general o durata de exploatare de 23-30 de ani, deci ce acum pare mai mult decat suficient peste 10 ani o sa fie clar insuficient. 2.Un stadion modern si cu o capacitate de 25-30 k locuri, poate face ca Oradea ssa devina atractiva pentru un investitor in fotbal care sa promoveze o echipa locala in primul esalon si atunci unde se vor aduna cei 25000 de spectatori, pomeniti in articol, pe un stadion de 15 000 de locuri? 3.Un stadion se foloseste si pentru evenimente culturale de amploare. Vrem sa concuram Clujul si la acest aspect, dar e clar ca nu se va putea organiza un eveniment de amploarea Untold, pe un stadion cu jumatate din capacitatea celui din Cluj. 4. Daca ne uitam la tendinta modelului de organizare a campionatului European de fotbal, aceea de a imparti grupele in orase diferite din Europa, un stadion de 30k + ne-ar califica ca optiune de organizare a unei astfel de grupe. Bonus: spre deosebire de alte orase din Romania si nu in ultimul rand si din Europa, avem avantajul spatiilor de cazare, pentru ca impreuna cu Felix si 1 Mai spatiile hoteliere ar fi mai mult decat suficiente pentru cazarea a 20-25000 de potentiali spectatori. Un stadion de 15 000 de locuri este in viziunea mea, doar un obiectiv ce trebuie bifat, la fel cu celebra sala de 5000 de locuri si fara a avea nici un fel de potential adevarat in dezvoltarea ulterioara a orasului.
Postat 16 Iunie 2020, 09:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON