URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Iunie 2020, 15:32

Un stadion mic pentru Oradea Mare

Un stadion mic pentru Oradea Mare sursa foto: www.homewallmurals.co.uk
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii fotbalului s-au repezit să disece tema noului stadion lansată de Ilie Bolojan. Aproape toți își doresc să fie fără pistă, urmând ca Stadionul Tineretului, modernizat, să preia și funcțiile pentru atletism. Aproape nimeni nu contestă amplasamentul, evident avantajos, cu multe căi de acces și cu posibilitatea folosirii parcărilor din apropiere, ale marilor centre comerciale. Suporterii greșesc, în schimb, când pleacă de la premisa că vom avea o echipă foarte bună de prima ligă, chestie la care Bolojan nu s-a angajat și nici nu cred că o s-o facă, ținând cont de antecedente.

Marele punct de divergență este mărimea noului stadion. Nostalgicii zic că pe vremuri la FC Bihor se strângeau 25.000 spectatori. Ce uită ei este că atunci vedeai meciuri cu Farul, UTA, U Cluj sau Dinamo, și nu cu alde Clinceni, Voluntari ori Urziceni. În plus, atunci aveai două ore de televiziune, acum ai adevărate spectacole cu granzii Europei, la niște televizoare tot mai performante, de o să ajungem să și mirosim jambierele marilor vedete.

Adepții unui stadion mai mic, până în 15.000 locuri, argumentează că întreținerea ar costa mai puțin. Dar de sport, teatru, filarmonică, educație și sănătate nu putem vorbi doar prin prisma rentabilității. În schimb, au dreptate spunând că nu vom putea umple arena decât rarisim. Jucătorii vor prefera să se producă în fața unui public care umple până la refuz o arenă de 15.000 de scaune, decât să fie aplaudați de 10.000 fani răsfirați într-un stadion de 35.000 de locuri.

Așa că un stadion cu o capacitate de 18-20.000 mi se pare arhisuficient. Cei care insistă că e nevoie de unul mai mare să urmărească tendințele arenelor din Europa. Cu trecerea anilor, acestea și-au sporit gradul de siguranță și confort în detrimentul capacității.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Gandire tipic romaneasca!
Daca luam in calcul doar necesitatile actuale si un stadion de 5000 de locuri este mai mult decat suficient. Reiterez cateva argumente pe care le-am expus si pe pagina iubitului primar. 1. un stqadion , are in general o durata de exploatare de 23-30 de ani, deci ce acum pare mai mult decat suficient peste 10 ani o sa fie clar insuficient. 2.Un stadion modern si cu o capacitate de 25-30 k locuri, poate face ca Oradea ssa devina atractiva pentru un investitor in fotbal care sa promoveze o echipa locala in primul esalon si atunci unde se vor aduna cei 25000 de spectatori, pomeniti in articol, pe un stadion de 15 000 de locuri? 3.Un stadion se foloseste si pentru evenimente culturale de amploare. Vrem sa concuram Clujul si la acest aspect, dar e clar ca nu se va putea organiza un eveniment de amploarea Untold, pe un stadion cu jumatate din capacitatea celui din Cluj. 4. Daca ne uitam la tendinta modelului de organizare a campionatului European de fotbal, aceea de a imparti grupele in orase diferite din Europa, un stadion de 30k + ne-ar califica ca optiune de organizare a unei astfel de grupe. Bonus: spre deosebire de alte orase din Romania si nu in ultimul rand si din Europa, avem avantajul spatiilor de cazare, pentru ca impreuna cu Felix si 1 Mai spatiile hoteliere ar fi mai mult decat suficiente pentru cazarea a 20-25000 de potentiali spectatori. Un stadion de 15 000 de locuri este in viziunea mea, doar un obiectiv ce trebuie bifat, la fel cu celebra sala de 5000 de locuri si fara a avea nici un fel de potential adevarat in dezvoltarea ulterioara a orasului.
Postat 16 Iunie 2020, 09:16 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON