URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Iunie 2021, 10:35

Un penal în funcție publică: Mihai Lasca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cam 8,5% dintre bihorenii care s-au prezentat la urne în decembrie 2020 și au votat AUR au contribuit la o premieră pe care, sunt singur, nu și-o doreau nici ei: Bihorul este primul județ cu un parlamentar condamnat în timpul mandatului pentru fapte de violență.

Săptămâna trecută, deputatul Mihai Lasca a încasat 2 ani de închisoare cu suspendare, plus obligația de a munci 120 de zile în folosul comunității, fără însă a i se interzice exercitarea în continuare a funcției de demnitate publică, așa că va rămâne în Parlament, chiar dacă nu e clar cum își va face datoria față de alegători timp de 4 luni, cât va presta „în folosul comunității”.

Faptele pentru care s-a ales cu condamnarea sunt incredibile pentru biografia unuia căruia ne încredințăm destinul colectiv. În urmă cu mai mulți ani, zărindu-l în trafic pe iubitul fostei iubite, l-a blocat și i-a spart fața. Desigur, s-au găsit câțiva înțelegători, care zic că nu-i putea oferi o bere rivalului, dar e limpede că un ins dominat în asemenea măsură de gelozie nu are ce căuta în politică, unde ar trebui să primeze rațiunea.

În Parlament, unde disputele se tranșează cu persuasiune, nicidecum prin forță, trebuie să ai un minim respect inclusiv față de adversari, nu să te repezi la ei cu pumnul. Dacă nici măcar de la asta nu te poți abține (ca să nu mai pomenim de lipsa unor calități specifice), n-ai ce căuta nici măcar pe liste, darămite între aleși.

Baiul e că alegătorii lui Lasca ar fi trebuit să știe asta, informațiile despre trecutul său fiindu-le la îndemână. Cum să preferi un candidat-inculpat? Unde mai pui că omul fusese condamnat și în trecut, la 3 ani tot cu suspendare, pentru șmen, și era trimis în judecată și pentru constituirea unui grup infracțional organizat care trafica persoane.

Votanții AUR s-au lăsat însă seduși de manipularea grosieră, la fel ca fanii defunctului PPDD, de mimarea patriotismului ce masca de fapt un naționalism primitiv, analfabet, lipsit până și de cunoașterea istoriei și culturii naționale. Au optat pentru „bărbăția” celor călare pe valul anti-Covid și anti-sistem în general.

Ca să fim drepți, trebuie spus că liderii AUR s-au dezis de Lasca după ce cazierul acestuia a ieșit la lumină, excluzându-l din partid. Nu la fel de intransigenți s-au dovedit apoi judecătorii, care i-au permis să fie în continuare deputat, și nici ceilalți aleși ai neamului, care n-au făcut cu adevărat nimic ca să nu mai avem penali în funcții publice.

Prin ei, prin propriii aleși de toate culorile, fentăm datoria de a avea măcar un Parlament curat, dacă nu și calificat, la fel cum și în anii 90 am ratat șansa lustrației, adică ruperea cu adevărat de comunism. Culegem, deci, cu perseverență de masochiști, ceea ce tot semănăm: buruieni în loc de grâne.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
bune si echilibrate editorialele lui Cris
foarte bine a ziso
Postat 10 Iunie 2021, 23:45 de unu
si
Nu ca as vrea sa discriminez in vreun fel dar Partida Romilor e de 100 de ori mai curat si mai onorabil(desi sunt doat c..ve politice ca udmr) decat aur. Nu ati vazut la aia romi interlopi sau recidivisti, anchetati etc. Nici macar in conflict de interese. Cred ca sunt si mai sinceri in nationalism. Serios.
Postat 07 Iunie 2021, 13:54 de nihil
da
@unul: sper si eu la fel. si acum se zbarleste parul pe mine cand vad de ce suntem in stare. Si as mai fi zis daca era Teleorman dar aici avem exemple si de oameni calumea. Naspa rau de tot si cel mai naspa e ca cei mai multi dintre votantii aur nu au nici cea mai mica remuscare, ar face-o din nou. Cu aur nu avem ce sa fim drepti: au luat in jegul ala de partid TOTI interlopii care puteau aduce niste voturi, ce mai conteaza ca dupa aia 'oficial' i-i dau afara. exact metoda PPDD, oricine s-a angajat sa iasa in fata intr-o zona a fost luat in partid si trecut pe lista in zona respectiva. Deci toti interlopii si neavenitii. aur E un partid de interlopi si oameni faradelege. De 100 de ori mai infect ca prm
Postat 07 Iunie 2021, 13:47 de nihil
AUR-istii
Cei care l-au votat si l-au trimis in Parlament sper ca sunt acum multumiti.
Postat 07 Iunie 2021, 11:52 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON