URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2021, 19:01

Un pas spre digitalizare: Instituţiile şi băncile vor folosi programe pentru identificarea video la distanţă a cetăţenilor

Un pas spre digitalizare: Instituţiile şi băncile vor folosi programe pentru identificarea video la distanţă a cetăţenilor sursa foto: news.ro

Persoanele fizice sau reprezentanţii firmelor care vor dori să folosească serviciile online ale instituţiilor publice, dar şi ale operatorilor privaţi, vor putea fi identificaţi la distanţă, cu ajutorul unor aplicaţii video, în care îşi vor prezenta cartea de identitate sau paşaportul.

Identificarea video la distanţă, care va înlocui deplasarea fizică la un ghişeu pentru înregistrarea online, este prevăzută în proiectul unei ordonanţe de urgenţă supus acum dezbaterii publice de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Scutiţi de un drum

Fost preşedinte al ADR, în prezent preşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, Sabin Sărmaş, a explicat pentru HotNews.ro că se doreşte simplificarea procesului de autentificare la serviciile online.

"Regulamentul european 910/2014 lasă la latitudinea fiecărei ţări reglementarea modului în care se face identificarea la distanţă. În România nu este reglementat acest proces şi este mare nevoie de acest lucru. Atât instituţiile publice, cât şi cele private au nevoie de metode de identificare la distanţă. Spre exemplu, o primărie doreşte să facă o platformă prin care să ofere servicii publice online (ex. autorizaţii de construire). Pentru a fi siguri asupra identităţii persoanei care solicita astfel de servicii, trebuie creat un cont fie în prezenţa fizică a utilizatorului la ghişeu, aşa cum se întâmplă la ANAF, fie prin identificare la distanţă, aşa cum prevede legea propusă", a declarat Sărmaş.

Alt exemplu oferit de acesta este cel al furnizorilor de semnătură electronică ori cel al băncilor, care, de asemenea, au nevoie de identificarea utilizatorului, înainte de a-i oferi datele de conectare pe internet.

"Interacţiune online, pe un canal audio-video"

Potrivit proiectului de OUG, identificarea video de la distanţă este "procesul de recunoaştere unică prin mijloace video a persoanei fizice în baza documentelor transmise/prezentate, imaginilor capturate şi/sau informaţiilor comunicate în timp real de persoana fizică, cu respectarea cadrului legal privind prelucrarea datelor cu caracter personal, inclusiv a regulamentului UE privind protecţia datelor (GDPR)".

Instituţiile sau firmele vor folosi un sistem informatic autorizat de ADR, iar documentele pe care le vor prezenta cetăţenii vor fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau paşaportul.

"Modul în care se realizează această identificare va fi stabilit atât în lege, cât şi în alte norme tehnice de aplicare sau standarde de auditare a platformelor, dar în general este nevoie de o interacţiune online, pe un canal audio-video, a unor elemente suplimentare ce ţin de identitatea unei persoane, precum şi verificarea unor informaţii în bazele de date ale autorităţilor", a mai spus fostul preşedinte ADR. Această verificare se va face cu acordul contribuabilului, după cum se arată în proiectul de OUG.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@CrisDumi
La BT datele iti sunt furate(ok, zi colectate) chiar cu acordul bancii. Mai mult, banca nici nu stie ce ti se fura. Am vrut sa ma programez online la ghiseu Nu am putut direct, a trebuit sa o fac printr-o aplicatie partenera a bancii, calendis ii zice. Mi-am facut cont, date, parola, etc. La cateva zile distanta, pt. o alta problema, am sunat la call center-ul bancii. Si am intrat in morisca intrebarilor fara rost. Una imi cerea sa spun adresa de e-mail. I-am spus ca am dat-o cand mi-am facut programarea. Doar ca reprezentantul bancii n-o stia, mai exact nu aparea in baza de date a bancii!!!
Postat 18 Februarie 2021, 05:34 de pinonel
La Banca Transilvania spre exemplu ...
... nu poți să-ți actualizezi datele pe care însăși banca insistă să le facă clienții pe aplicațiile specifice !?! Se blochează toți pașii parcurși la faza de scanare a cărții de identitate, unde aplicația băncii nu reușește să se sincronizeze cu cea de "fotoscan" a telefonului, tabletei ori laptopului !?! Iar "neterminații" vor prin lege să oblige cetățeanul ... ca să facă ce ?!? Să-și arate fundul eventual ... prin video whatsapp !?! Digitalizare în România ... peste o juma de secol s-ar putea să o vedem.
Postat 17 Februarie 2021, 20:53 de CrisDumi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON