URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2022, 16:31

Un pas în plus pentru noi rețele de gaz în zona Aleșd, anunță CJ Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Judeţean Bihor a anunţat extinderea în zona Aleşd a magistralei de gaz oprite de peste un deceniu pe teritoriul comunei Lugaşu de Jos şi care va conecta judeţele Bihor şi Cluj la reţeaua naţională a Transgaz.

Primele beneficiare ale extinderii cu 70 kilometri a magistralei sunt şase comune, plus oraşul Aleşd, care îşi vor putea înfiinţa mai uşor propriile reţele de gaz.

Printr-un comunicat dat publicităţii joi, CJ Bihor a anunţat că în ziua precedentă instituţia a emis certificatele de urbanism pentru extinderea magistralei pe teritoriile comunelor Borod, Bratca, Vadu Crişului, Măgeşti, Aştileu şi Lugaşu de Jos, precum şi pe cel al oraşului Aleşd.

Emiterea certificatelor de urbanism are loc în condiţiile în care compania naţională Transgaz şi-a anunţat intenţia extinderii magistralei la finele anului trecut, studiul de fezabilitate al proiectului fiind de altfel în curs de elaborare şi trebuind finalizat în luna august a acestui an.

"În toamna acestui an Transgaz ar urma să organizeze licitaţia pentru selectarea unui constructor, iar din primăvara anului viitor ar trebui să înceapă lucrările. În paralel cu aceste lucrări, în parteneriat cu primăriile din zonă, ne propunem să construim reţele de distribuţie în aşa fel încât spre finalul anului 2024 să se poată alimenta cu gaz locuinţele şi firmele", a transmis, prin comunicat, preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

De altfel, în prima zi a acestei săptămâni Bolojan s-a întâlnit cu primarii din zonă pentru a conveni asupra etapelor următoare în vederea înfiinţării reţelelor de gaz locale. Unele administraţii locale - Aleşd, Aştileu, Ţeţchea şi Tileagd - au şi finalizat propriile studii de fezabilitate, astfel că după avizarea de către Transgaz a racordării la magistrală, aceste patru unităţi administrativ-teritoriale vor putea declanşa procedurile de concesionare a reţelelor.

"Celelalte comune, de la Aleşd în amonte spre Vadu Crişului şi Bratca, îşi vor pregăti datele preliminare în scopul constituirii unei Asociaţii de Dezvoltare care să solicite conectarea în magistrală. Până la sfârşitul lunii martie se va decide, de către fiecare consiliu local, dacă vor intra în proiect. Comunele care vor decide să introducă reţele de gaz îşi vor realiza studiile de fezabilitate până la sfârşitul acestui an, iar anul viitor şi aceste comune vor trece la concesionarea reţelelor", a mai adăugat preşedintele CJ Bihor.

Potrivit informării publice, instituţia va asigura cofinanţări pentru realizarea reţelelor de distribuţie, ceea ce CJ Bihor a făcut şi anul trecut, când a sprijinit în acest scop patru comune, cu câte 1 milion de lei fiecare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Silver_Cat
Si tu mori de ciuda ::::))))) dar fi linisti, renoveaza Bolojan Nucetul, cumpara camasi pt tine
Postat 10 Februarie 2022, 20:50 de Sandu2100
Sa vina gazul la vadu crisului si birtin !
In curand, cu birtinul racordat la reteaua de gaz, Bihorul va deveni polul european al dezvoltarii. Birtinezii isi vor incalzi grajdurile cu centrale termice, vacile birtineze vor produce lapte cu bule, porcii vor face sorici acidulat, iar marele sprancenat birtinez va avea o statuie de haur in centrul comunei. Poate si un spital de psihiatrie, care ii va purta numele. Birtinul va fi un Scornicesti contemporan. Despre Oradea, care este singura resedinta de judet unde blocurile nu sunt racordate la reteaua de gaz, nici nu are sens sa discutam : bine ca se racordeaza birtinul !
Postat 10 Februarie 2022, 19:44 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON