URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2020, 18:35

Un fost client al "fabricii de diplome" de la Oradea, ajuns mahăr în Bucureşti, este trimis în judecată de DNA pentru înşelăciune

Un fost client al 'fabricii de diplome' de la Oradea, ajuns mahăr în Bucureşti, este trimis în judecată de DNA pentru înşelăciune (sursa foto: Agerpres)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea este iar părtaşă într-un scandal care vizează diplomele false. Marian Goleac (foto), directorul ADP Sector 4 şi, totodată, mâna dreaptă a primarului Daniel Băluţă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru înşelăciune în formă continuată, pe motiv că ocupă funcţia publică de 12 ani folosindu-se de o diplomă obţinută fraudulos la Oradea.

E director, dar trebuia să fie măturător!

Potrivit comunicatului DNA, din 2008 până în luna mai a acestui an, Goleac "ar fi deţinut pe nedrept funcţiile de director general adjunct interimar şi director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (ce are ca acţionar principal Consiliul Local al Sectorului 4), obţinând în acest mod un folos patrimonial necuvenit în cuantum de 1.762.610 lei (cuantumul veniturilor încasate în funcţiile menţionate mai sus)".

Procurorii DNA spun că Goleac şi-a depus la dosarul de angajare o adeverinţă prin care atesta că este absolvent al unei facultăţi de electrotehnică şi informatică, specializarea electromecanică (promoţia 2002) şi ulterior ar fi ataşat o diplomă de inginer. "Aceste documente ar fi fost obţinute în condiţii nelegale, în realitate inculpatul nefiind nici măcar absolvent de studii liceale (diploma de bacalaureat folosită de acesta pentru înscrierea la universitatea respectivă fiind falsă)", se arată în comunicat.

Pentru că are doar studii gimnaziale, Goleac nu putea fi director ci, spun procurorii DNA, cel mult floricultor, lucrător pentru salubrizare spaţii verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc.

Pe masa judecătorilor

Comunicatul DNA nu precizează acest detaliu, dar universitatea cu pricina, unde Goleac s-a licenţiat, este cea din Oradea.

BIHOREANUL a scris, în luna martie a acestui an, că instituţia a deschis un proces pentru anularea diplomelor lui Marian Goleac. Acesta a obţinut în anul 2000 o licenţă în Ştiinţe Economice şi o alta, doi ani mai târziu, în Electromecanică.

Conducerea Universităţii din Oradea nu a comunicat public niciodată detalii despre acest caz, aşa că nu se ştie când şi cum a aflat că diploma de Bacalaureat a bucureşteanului este falsă.

Cert este că, la Tribunalul Bucureşti, Universitatea a pierdut procesul de anulare a diplomelor, pe motiv că cererea este tardivă. Dosarul se judecă acum la Curtea de Apel Bucureşti, unde pe 25 iunie magistraţii ar trebui să pronunţe o sentinţă.

Client la "fabrica de diplome"

De ce a venit un bucureştean sadea, cu diplomă falsă de Bac, taman la Oradea, un oraş în care nu a locuit până atunci, numai Goleac poate lămuri. Cel mai probabil, însă, are legătură cu lejeritatea cu care se tratau, în acele vremuri, admiterea şi promovarea la facultăţile Universităţii din Oradea, conduse de defunctul Teodor Maghiar.

Este notoriu scandalul diplomelor false din Medicină, pus pe tapet tot de procurori, de data aceasta ai Înaltei Curţi, care au arătat că la FMF Oradea mai mulţi străini au primit diplome, fără să fi participat la studii ori măcar să fi fost prezenţi în România în acea perioadă.

De asemenea, anul trecut, a ieşit la iveală că un alt director bucureştean a fost licenţiat în fals la Oradea. Eugen Popescu, directorul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, este acuzat de asemenea că deţine funcţia ilegal, deoarece nu ar avea studii superioare, aşa cum legea îl obligă. Popescu a obţinut o diplomă de licenţă la Oradea în anul 2000, în Kinetoterapie, echivalându-şi studiile făcute la o şcoală profesională din Canada.

Şi în acest caz, Universitatea din Oradea s-a adresat judecătorilor, cerând anularea diplomei. Procesul este pe rolul Tribunalului Bucureşti şi are un termen fixat pentru pronunţare pe 22 iunie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Monstrii creaza monstrii
"Cel mai probabil, însă, are legătură cu lejeritatea cu care se tratau, în acele vremuri, admiterea şi promovarea la facultăţile Universităţii din Oradea, conduse de defunctul Teodor Maghiar." Sunt convins ca nu singur a facut toate faradelegile de care este acuzat Teodor Maghiar. Marii profesori din zilele noastre erau cei care puneau note si semnaturi contra promavarilor si titlurilor primite. Cei care nu aveau onoarea sa spuna nu este corect, nu este legal, nu vreau sa fiu partas, sau nu fac asa ceva sunt azi mari profesori cu functii si salarii pe masura. Lucrurile nu sau oprit nici in ziua de azi. Sistemul tot astfel functioneaza. Cineva spune "Te-am facut om cum nu faci ce-ti spun" Si lingaii se executa. Bihoreanul scrie despre unele fapte destul de promp si la zi dar degeaba. Peste douazeci de ani structurile vor scoate la iveala fapte, Bihoreanul iar va scrie despre fraudele zilelor noastre si uite asa trec anii. In final tot in pamant vor ajunge cu totii iar oamenii onesti care vor trece pe langa mormantul lor vor spune doamne iarta-i.(altii vor injura)Ma gandesc ce spun copii lor care au vazut si vad crescand in familie, cum fura si cum insala parintii lor, cum falsifica si cum creaza monstrii cu diplome. Cum se pot folosi de acei bani murdari? Nu cred ca sunt fericiti. Dumnezeu nu doarme niciodata. Universitatile au cea mai mare vina pentru falsii care sunt azi pe functii.(incapabili, incompetenti, infractori de mici, impostori, tradatori....) Ei au dat diplome unor incapabili care azi sunt pe functii, in mare parte din structurile statului.
Postat 18 Iunie 2020, 18:59 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON