URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2020, 22:41

Un copil de 10 ani infectat cu Covid, refuzat la Timişoara din lipsă de locuri la Terapie Intensivă, a fost primit la Oradea. Ce spun medicii (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un copil în vârstă de 10 ani din Arad, infectat cu Sars-Cov-2, care avea nevoie de internare la secțoa de Terapie Intensivă, nu a putut primi un loc la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, pentru că secţia de acolo era plină.

Copilul a fost primit, însă, la Spitalul Municipal din Oradea, spital Covid, unde, după cum spune dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al unității, "am făcut tot ce a trebuit să-i facem un loc la Terapie Intensivă". 

"Ni s-a rupt sufletul..."

Informaţia privind faptul că spitalul Victor Babeş din Timişoara a fost nevoit să refuze internarea unui copil de 10 ani a fost făcută publică chiar de managerul unităţii spitaliceşti, Cristian Oancea.

"Noi am refuzat un copil de 10 ani şi ni s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri, încerc să atrag atenţia prin ce trecem. O să ajungem să fim nişte actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forţa resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile. Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor. Cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască să şi gândească. Îndemn şi eu: haideţi să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinţii", a declarat Cristian Oancea pentru ObservatorNews.ro.

Presa centrală a relatat, de asemenea, că, de la Arad, micuţa a fost transferată până la urmă la Spitalul Municipal din Oradea. 

Primit la Oradea. Dr. Burtă: "Am făcut loc"

Informaţia a fost confirmată, sâmbătă, de directorul medical al spitalului. "Starea copilului este stabilă. El este internat la Terapie Intensivă. Copilul suferă de sindromul Pearson, o boală genetică a cărei gravitate e dată de faptul că o serie de organe sunt afectate. Deci nu infecţia cu Sars-Cov creează probleme aici, ci boala genetică a copilului. În acest moment, copilul este la Terapie Intensivă, nu este intubat. Este bine, respiră normal, situaţia este sub control în acest moment", a declarat dr. Ovidiu Burtă într-o intervenţie la Antena 3. 

Medicul a explicat şi cum a ajuns pacientul la Oradea. "Am fost sunat de coordonatorul SMURD din Oradea care mi-a spus că este o problemă cu un copil din Arad, care ar avea nevoie de o internare la pediatrie. N-am ştiut atunci că e la Terapie Intensivă. După ce a ajuns aici copilul, am văzut gravitatea cazului şi am făcut tot ce a trebuit ca să-i facem loc Terapie Intensivă". 

"Toată lumea a acţionat admirabil, iar acum situaţia este sub control", a mai spus directorul medical al Spitalului din Oradea, el spunând că şi la noi "la Terapie Intensivă era plin", dar că se fac eforturi pentru mărirea capacităţii atunci când e cazul.

"Găsim soluţii, întotdeauna avem soluţii", a spus Burtă. "Noi avem aici o organizare care nu ştiu dacă există în alte părţi, sub coordonarea dr. Gheorghe Carp. Avem un spital cu 313 paturi, 9 etaje, de la bun început acest spital a fost dedicat tratamentului infecţiilor cu Sars-Cov", a continuat el. 

Întrebat cum se simt colegii lui, medicii, directorul medical al Spitalului Municipal a răspuns: "Există o solidaritate între medici. Avem medici care sunt bolnavi, vin alţii şi îi înlocuiesc. Sunt obosiţi, da, dar se lucrează 24 din 24. Nu comentează nimeni".  

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
@ sasi
Atata timp cat e dovedit ca masurile luate de autoritati (atat la noi cat si in tari mai civilizate ca noi), nu au avut nici un efect, la fel cum nici medicina nu a gasit un remediu eficient, e de asteptat sa existe sceptici. Citeste ce am scris: majoritatea infectatilor s-au protejat si cu toate astea au luat virusul.
Postat 26 Octombrie 2020, 09:57 de oradeanbihor
e clar
Tu ma numesti analfabet, dar te exprimi "nu mi mila de tine". Discutia este inutila, imi pierd timpul cu unul de teapa ta. iar cu termenul de "intelectual", cum l-am folosit mai jos si ce ai inteles tu...e clar ca nu ai capacitatea necesara pentru intelegerea subiectului acestei discutii.
Postat 25 Octombrie 2020, 23:59 de Neutryno
@Neutryno
Esti la ani lumina sa te poti numi intelectual... eventual analfabet functional ;) Mie nu mi mila de tine.. ai valoare zero :)
Postat 25 Octombrie 2020, 23:01 de sasi
sasi
Daca tu ai inteles vreo aluzie undeva de injunghiat esti vai de tine. Chiar mi-e mila de tine, intelectual vorbind, sarac rau esti cu duhul.
Postat 25 Octombrie 2020, 21:38 de Neutryno
Nu era vorba de respectat
Eu respect absolut toate regulile, meseria mea ma si obliga sa port masca din greu. Si chiar o port! Faptul ca nu sunt de acord cu frica si panica ce ne sunt induse de aceasta distopie sanitara e cu totul altceva. Sunt negationist? nu chiar, dar nici nu cred tot ce mi se urla pe toate canalele. Alea oficiale si ale astora miluiti de statul roman. Nu inteleg de ce sa nu am dreptul la orice tratament in spitalele de stat? nu ca as merge acolo, e mult mai bine in sistem privat combinat cu grija mare la sanatate. Daca mi se dau banii inapoi constand in contributiile platite multi ani, fara aproape nici o ocazie de a beneficia de pe urma lor, as renunta la sistemul medical de stat. Fara nici un regret.
Postat 25 Octombrie 2020, 21:35 de Neutryno
@neutryno
... nu, nu sunt ca tine. Dupa logica Ta, daca platesc taxe, pot injunghia alti cetateni... cica, doamne, am platit taxe... Cei care nu respecta masurile de protectie sunt niste criminali ... atat
Postat 25 Octombrie 2020, 20:05 de sasi
@oradeanbihor
Nu poti interpreta un text sau ce? Unde am vorbit de cei care au respectat masurile de protectie si au fost infectati de catre persoane neglijente... am vorbit explicit de negationisti/cospirationisti... cei care saboteaza masurile de protectie si nici cand ajung la ATI "nu cred" in virus... Ti se pare corect sa salvezi viata unui om care a ucis prin neglijenta (voita!) si sa lasi sa moara un nevinovat care a respectat regulile jocului? Cei care pun in pericol viata altor cetateni, pur si simplu n-ar trebui tratati.
Postat 25 Octombrie 2020, 20:04 de sasi
Access denied
Ideea nu e noua si nici chiar asa de rea.Am auzit-o in primavara din gura lui CTP,in lockdown, care propunea ,ca alternativa la amenzi si alte coercitii pentru cei ce nu respecta regulile sanitare si ale starii de urgenta,sa-si plateasca spitalizarea,in caz de covid.Adica un blacklist pentru neconformati.In caz de spitalizare,platesti.Sau pierzi prioritatea spitalizarii/tratamentului in favoarea unuia care si-a vazut de treaba.Problema e ca metoda nu ar diminua raspindirea bolii,ar favoriza chiar fenomenul.Ideea e sa rupem lantul de transmisie,dupa aia aplicam bonus-malus...
Postat 25 Octombrie 2020, 19:37 de excalibur
erata
au alta parere? De fapt, ca sa completez, nu ar trebui inchisi in puscarii sau chiar lichidati cei care nu gandesc ca turma?
Postat 25 Octombrie 2020, 17:59 de Neutryno
sasi
Tu la cum bubui nu ar trebui sa fii lasat cu acces la internet. Adica de ce sa scoti pe cineva din spital si de la dreptul de a beneficia de servicii medicale? oameni care si-au platit contributiile la stat si sunt cetateni romani? pt ca are vreo alta parere? esti cumva adolescent sau ai probleme cu capul?
Postat 25 Octombrie 2020, 17:48 de Neutryno
@ sasi
Țăraneeee... majoritatea celor care s-au imbolnavit au respectat masurile de protectie sau au ajuns la ATI avand alte boli cronice/grave la care s-a adaugat covid (in multe cazuri s-au infectat chiar in unitatile medicale unde s-au tratat), așa ca hai mucles! Boala nu alege!
Postat 25 Octombrie 2020, 12:41 de oradeanbihor
Dr. Burtă este super OK d.p.v. profesional ...
... dar nu înțeleg de ce se coboară caracterial, de când soția lui s-a cerut să ajungă consilier local din partea PNL, ca să-l pupe-n fund pe viitorul senator dr. Carp, care nu s-ar fi împins la rândul lui să ajungă-n Parlament, dacă ar fi fost un bun manager în sistem și un medic recunoscut ca atare !?! Fug unii ca din pușcă, să obțină o mai mare sau o mai mică "imunitate" ... și să scape de dosarele de achiziții Covid ce stau în stand-by până după alegeri. Măcar dr. Burtă e "meseriaș" și are nevoie strict de recunoașterea firească, umană, nu de a sta cu gura-n fundul unora precum "neterminații" ce se cred politicieni, când ei sunt faptic doar niște speculanți relaționali !?!
Postat 25 Octombrie 2020, 10:45 de CrisDumi
locuri sunt
Hai sa vedem o simpla analiza. Cel putin 40-60% din locuri sunt ocupate de negationisti/conspirationisti. Adica cei care au facut cu manuta lor. Asa ca 40-60% din locuri, sunt locuri care pot fi eliberate oricand! Ai pacient nou? Decupleaza un negationist. Simplu.
Postat 25 Octombrie 2020, 09:10 de sasi
Minunat!
Mai există și Oameni!
Postat 25 Octombrie 2020, 08:55 de scorilo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON