Un copil în vârstă de 10 ani din Arad, infectat cu Sars-Cov-2, care avea nevoie de internare la secțoa de Terapie Intensivă, nu a putut primi un loc la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, pentru că secţia de acolo era plină.
Copilul a fost primit, însă, la Spitalul Municipal din Oradea, spital Covid, unde, după cum spune dr. Ovidiu Burtă, directorul medical al unității, "am făcut tot ce a trebuit să-i facem un loc la Terapie Intensivă".
"Ni s-a rupt sufletul..."
Informaţia privind faptul că spitalul Victor Babeş din Timişoara a fost nevoit să refuze internarea unui copil de 10 ani a fost făcută publică chiar de managerul unităţii spitaliceşti, Cristian Oancea.
"Noi am refuzat un copil de 10 ani şi ni s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri, încerc să atrag atenţia prin ce trecem. O să ajungem să fim nişte actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forţa resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile. Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor. Cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască să şi gândească. Îndemn şi eu: haideţi să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinţii", a declarat Cristian Oancea pentru ObservatorNews.ro.
Presa centrală a relatat, de asemenea, că, de la Arad, micuţa a fost transferată până la urmă la Spitalul Municipal din Oradea.
Primit la Oradea. Dr. Burtă: "Am făcut loc"
Informaţia a fost confirmată, sâmbătă, de directorul medical al spitalului. "Starea copilului este stabilă. El este internat la Terapie Intensivă. Copilul suferă de sindromul Pearson, o boală genetică a cărei gravitate e dată de faptul că o serie de organe sunt afectate. Deci nu infecţia cu Sars-Cov creează probleme aici, ci boala genetică a copilului. În acest moment, copilul este la Terapie Intensivă, nu este intubat. Este bine, respiră normal, situaţia este sub control în acest moment", a declarat dr. Ovidiu Burtă într-o intervenţie la Antena 3.
Medicul a explicat şi cum a ajuns pacientul la Oradea. "Am fost sunat de coordonatorul SMURD din Oradea care mi-a spus că este o problemă cu un copil din Arad, care ar avea nevoie de o internare la pediatrie. N-am ştiut atunci că e la Terapie Intensivă. După ce a ajuns aici copilul, am văzut gravitatea cazului şi am făcut tot ce a trebuit ca să-i facem loc Terapie Intensivă".
"Toată lumea a acţionat admirabil, iar acum situaţia este sub control", a mai spus directorul medical al Spitalului din Oradea, el spunând că şi la noi "la Terapie Intensivă era plin", dar că se fac eforturi pentru mărirea capacităţii atunci când e cazul.
"Găsim soluţii, întotdeauna avem soluţii", a spus Burtă. "Noi avem aici o organizare care nu ştiu dacă există în alte părţi, sub coordonarea dr. Gheorghe Carp. Avem un spital cu 313 paturi, 9 etaje, de la bun început acest spital a fost dedicat tratamentului infecţiilor cu Sars-Cov", a continuat el.
Întrebat cum se simt colegii lui, medicii, directorul medical al Spitalului Municipal a răspuns: "Există o solidaritate între medici. Avem medici care sunt bolnavi, vin alţii şi îi înlocuiesc. Sunt obosiţi, da, dar se lucrează 24 din 24. Nu comentează nimeni".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.