URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2020, 17:50

Atenţie, bihoreni, Terapia Intensivă din Spitalul Municipal Oradea este plină 100%. „Criza nu se rezolvă în spitale!”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, 21 octombrie, la opt luni după izbucnirea şi în România a pandemiei SARS-CoV-2 şi ziua în care s-a înregistrat atât la nivel naţional, cât şi la nivel judeţean, un nou record al numărului de îmbolnăviri depistate în 24 de ore (4.848 cazuri în ţară, din care 126 în Bihor), în unitatea spitalicească anti-Covid din Oradea s-a mai înregistrat o premieră îngrijorătoare: atingerea gradului maxim de ocupare a paturilor de Terapie Intensivă existente!

25 + 10

„Pentru prima oară de la începutul crizei sanitare, în această dimineaţă am avut în Spitalul Municipal din Oradea 26 de pacienţi pe cele 25 de paturi de Terapie Intensivă, din care un pacient este din alt judeţ”, a declarat pentru BIHOREANUL dr. Gheorghe Carp, coordonatorul sistemului sanitar din Bihor.

Acesta a afirmat, de asemenea, că „începând de azi se suplimentează capacitatea ATI cu toate cele 10 paturi ţinute până acum în rezervă, astfel încât vom avea 35 paturi de Terapie Intensivă”.

La rândul său, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea, dr. Ovidiu Burtă, a declarat că suplimentarea numărului de paturi se va face la capacitatea maximă: „Toate cele 10 paturi sunt complet echipate, cu ventilatoare şi monitoare, iar punerea lor în funcţiune a început azi şi va dura, probabil, maximum două-trei zile”.

La nivel naţional, din 1.048 paturi ATI alocate pacienţilor Covid erau ocupate miercuri 766 paturi, fiind libere mai puţin de 300, şi anume 282.

Peste 300 pacienţi, peste 600 paturi

Miercuri dimineaţă, în întregul Spital Municipal din Oradea erau internaţi 304 pacienţi confirmaţi cu Covid, în clădirea principală din strada Corneliu Coposu şi în cea a secţiilor de Boli Infecţioase I şi II din incinta Staţionarului II de pe strada Republicii. „În Rogerius avem în prezent 313 paturi, iar pe Republicii încă 80 de paturi”, spune dr. Gheorghe Carp.

Pe de altă parte, de câteva luni a devenit secţie exterioară a Spitalului Municipal din Oradea şi secţia de Infecţioase a Spitalului Municipal din Beiuş, cu 24 de paturi (în prezent toate disponibile), iar la secţia de Pneumologie din strada Izvorului (fostul spital TBC, cum este cunoscută) există 120 de locuri, din care, însă, din cauza faptului că doar o parte din saloane au grupuri sanitare proprii, pot fi folosite pentru preluarea pacienţilor cu Covid doar jumătate (în prezent locaţia este pentru suspecţi Covid)

De asemenea, tot în rezerva Spitalului Municipal din Oradea se află şi secţia din Băile 1 Mai a Spitalului de Recuperare din Băile Felix, cu 100 de locuri (toate libere în prezent).

Pacienţii cu simptome medii şi grave sunt trataţi în clădirea din Rogerius a Spitalului Municipal, iar cei cu forme uşoare la Staţionarul II din strada Republicii.

„Pentru clădirea din Rogerius, zilele următoare va fi suplimentat rezervorul de oxigen la 20.000 litri, iar la Staţionarul II este un rezervor cu 5.000 litri de oxigen pentru paturile conectate la acesta. Pentru celelalte s-au adunat toate buteliile cu oxigen pentru a fi funcţionale, dacă va fi nevoie de ele”, a spus dr. Gheorghe Carp.

Celelalte locaţii – secţia din Beiuş şi cea din Băile 1 Mai – sunt disponibile fie pentru pacienţii asimptomatici, fie pentru cei cu simptome uşoare.

Detaşări de medici

Pe de altă parte, a fost suplimentat şi personalul Spitalului Municipal din Oradea. Toţi cei 10 infecţionişti din judeţ au fost detaşaţi aici de mai multe luni. „Vineri aşteptăm şi un transfer, al unui infecţionist din Satu Mare”, spune directorul medical al unităţii, dr. Ovidiu Burtă.

Potrivit acestuia, întărirea efectivelor de infecţionişti este cu atât mai necesară cu cât, după perioada de concedii şi începerea răspândirii comunitare, unii dintre ei s-au infectat la rându-le cu Covid, devenind pacienţi, iar unul, deşi considerat vindecat, este atât de slăbit încât de câteva săptămâni nu mai poate munci, având sechele.

De asemenea, a precizat dr. Burtă, la Oradea au fost detaşaţi şi medici de alte specialităţi, între care doi cardiologi, trei internişti şi doi pneumologi, de la spitalele din Aleşd, Salonta, Marghita şi Ştei.

„Circa 90% din pacienţii cu Covid au şi alte probleme de sănătate, astfel că în Spitalul Municipal lucrăm cu motoarele turate cu aproape toate specialităţile pe care le aveam în mod obişnuit: Interne, Cardiologie, Nefrologie, Pediatrie, Pneumologie şi Chirurgie”, a mai spus directorul medical.

Apel la bihoreni

Având în vedere continua creştere a numărului de noi cazuri Covid, fenomen explicabil prin răspândirea comunitară extinsă, medicii orădeni atrag atenţia că sistemul sanitar local, ca oricare altul din lume, are limite.

„Medicii sunt epuizaţi, sunt obosiţi. Gândiţi-vă că în fiecare zi avem deja o medie de 100 de noi persoane infectate, care trebuie evaluate în spital, apoi pentru fiecare trebuie completată hârţogărie pentru ca DSP să emită deciziile de izolare. Este clar că lupta anti-Covid nu se câştigă în spitale, criza nu se rezolvă în spitale”, spune dr. Gheorghe Carp.

„Criza poate fi atenuată numai dacă populaţia respectă regulile elementare: dacă oamenii nu se îmbulzesc nicăieri, fie că sunt spaţii închise sau deschise, dacă poartă mască, şi nu oricum, ci corect, pe gură şi pe nas, şi dacă păstrează igiena personală, mai ales a mâinilor”, atenționează coordonatorul sistemului spitalicesc din judeţ, care face un apel către bihoreni să ia în serios recomandările insistente ale specialiştilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
hemiadevar
Da, criza nu se afla in spitale... dar nici la cetateni cat timp ne avem mainile legate si nu putem face nimic cu cei care nu respecta legea... Puteti face apel peste apel... ei nu vor respecta. Ca nu cred. Parca ar fi la biserica. Trebuie dat o unealta in mana celor care respecta legea. Din pacate din cauza unor cetatenti fara simt civic (psihopati, narcistici, analfabeti functional) vom ajunge din nou la lock-down.
Postat 22 Octombrie 2020, 08:03 de sasi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON