URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 August 2018, 09:48

Un concert cât un festival

Un concert cât un festival sursa foto: infomusic.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mă gândeam, în timp ce îi ascultam, că fiecare dintre ei poate fi cap de afiș al unui festival de muzică. De altfel, au și fost, nu o dată. Dar, în urma ideii lui Aurel Mitran, impresar iscusit, cei patru urcă din când în când pe scenă deodată. Atunci, își spun corifei și se ocupă cu tandrețurile pentru femei. Că n-au găsit altă rimă.

Un astfel de concert a avut loc marți, 31 iulie, la Timișoara. Intrat primul în scenă, Nicu Alifantis a ales una din chitarele ce îl înconjurau și a început să-i pițige coardele ca fundal sonor pentru apariția colegilor săi: Mircea Vintilă, Alexandru Andrieș și Mircea Baniciu, ultimul intrat, spre surprinderea publicului, de jos, de pe culoarul din sală.

Interpretând câte o piesă, alternativ, în ordinea intrării, fiecare corifeu a pus la bătaie un mini „best of” personal. Din această alternanță a rezultat o succesiune de 7 seturi a 4 melodii fiecare, plus încă un set la bis, din care se poate compila lejer o antologie muzicală românească. O antologie incompletă, firește, dar minunată!

Ei, și dacă credeți că exagerez, iată titlurile: Poștalionul, Lordul John, E război, Ioane, Diligența de Bizanț, Balada blondelor iubiri, Hanul lui Manuc, Îmi place Tamara, Vara la țară, Umbra, Miruna, Nu-l dau pe azi pentru mâine, Ce bine că ești!, Constantin și Veronica, La Rovine, Tristeţi provinciale, Rar, Strada Popa Nan, Am pneumonie, Eșarfă în dar, Ploaie în luna lui Marte, Oprește-mă la tine, Transport în comun, Înțelegere, Piața Romană nr. 9, Epilog, La telejurnal (schimbată în „Astăzi iar schimb Codul Penal”), Vremuri, Un om pe niște scări, Dimineața devreme și Andrii Popa.

Piesele au curs firesc, alternate cu mici comentarii eleganto-ironico-sarcastice ale bunilor prieteni de pe scenă. Sinonimi cu istoria muzicală a ultimilor 40 de ani, cei patru s-au acompaniat reciproc cu vocile și instrumentele, asemenea unui Travelling Wilburys de România. „Tandrețuri pentru femei cu cei 4 corifei” e un spectacol ultra-comercial care poate face sala plină oricând, oriunde în România. Timișorenii au fost cât pe ce să umple sala Filarmonicii Banatul, doar câțiva au uitat să vină.

Se putea ca regia de lumini să aibă mai puțină improvizație și mai multă inspirație, la fel cum sunetul putea fi mai cald, mai puțin metalic. Ar fi întregit și mai bine un eveniment rarisim, căci să-i vezi pe Alifantis, Andrieș, Vintilă și Baniciu la un loc este, din start, o sărbătoare. Pe lângă asta, mai era și ziua de naștere a lui Mircea Baniciu, timișorean la origine, căruia sala întreagă i-a cântat „La Mulți Ani!” și l-a aclamat cu o căldură aparte, pe care doar bănățenii o pot înțelege pe deplin.

Dar, pentru mine, concertul a avut un bis neașteptat a doua zi, când am vorbit la telefon cu Mircea Vintilă. L-am întrebat cum se numește o melodie pe care nu o recunoscusem. Mi-a spus, iar apoi mi-a și cântat la telefon vreo două strofe. Numai mie. De neuitat!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON