URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
18 Iulie 2014, 08:54

Un august... rece! Termoficare lasă fără apă caldă toată Oradea în prima săptămână din august

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată Oradea se va spăla vreme de o săptămână cu apă rece. Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, sistarea alimentării cu agent termic a oraşului în prima săptămână din luna august.

"În perioada 4-11 august suntem forţaţi să întrerupem furnizarea apei calde în tot oraşul, pentru că este nevoie să se înlocuiască patru vane de secţionare la limita dintre societăţile Electrocentrale şi Termoficare şi să se realizeze o subtraversare pe sub Şoseaua Borşului", a declarat Mălan.

Viceprimarul a spus că, dată fiind amploarea lucrărilor, sistarea alimentării oraşului cu agent termic nu putea fi evitată, iar durata opririi serviciilor a fost negociată cu constructorii la sânge. "Dacă nu oprim furnizarea agentului termic, nu putem face lucrările. Chiar şi aşa, intervalul 4-11 august este unul extrem de comprimat", a spus Mălan.

Prezent la conferinţa de presă, Mihai Cabai, directorul societăţii Termoficare, a spus că lucrările efective vor avea loc în zona industrială şi cartierul Rogerius. "Se va lucra pe şoseaua Borşului, la limita dintre Electrocentrale şi Termoficare, undeva în zona fabricii de zahăr, precum şi pe bulevardul Dacia în zona Profi", a declarat Cabai.

Directorul a mai spus că până la oprirea masivă a apei calde din prima săptămână a lunii august, societatea de termoficare şi constructorii îşi vor coordona intervenţiile pe reţea, astfel încât să lucreze în paralel pe mai multe tronsoane după golirea de apă a reţelelor.

La fel, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, a declarat că furnizorul de termoficare va profita de întreruperea serviciilor pentru pregătirea reţelelor în vederea viitorului sezon rece.

"În perioada septembrie - octombrie toate sistemele de acest tip au în vedere 3-7 zile de probe şi verificări în vederea pregătirii pentru iarnă. Aceste lucrări le vom efectua anul acesta în paralel cu cele de reabilitare a reţelelor", a spus Necula.

Lucrările de înlocuire a reţelei magistrale sunt realizate de asocierea firmelor Energomontaj şi Construcţii Bihor, câştigătoarele licitaţiei privind reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea magistrală, investiţie cofinanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

În prezent, constructorii au atacat în paralel nu mai puţin de 32 de puncte de lucru pe magistralele I şi III. Lucrările au fost realizate în procent de 24,6%, fiind în uşoară întârziere faţă de planul de 26,2% stabilit pentru această dată.

Viceprimarul Mălan a afirmat în apărarea executanţilor lucrării că decalajul faţă de program este unul relativ, care va poate fi recuperat cu uşurinţă, având în vedere că în vreme ce unele lucrări sunt în uşoară întârziere, altele sunt în avans faţă de calendarul stabilit cu municipalitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
YESSSSSSSSSSSS
Dusuri reci pt.tampitii care te-au votat!!! e bine si e doar incalzirea pt. iarna când ...am sa rad si mai bine....hai bolovane da-le-n cap..sa se invete minte sa le mai trebuiasca primar Taran...
Postat 18 Iulie 2014, 19:23 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON