URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Iulie 2014, 08:54

Un august... rece! Termoficare lasă fără apă caldă toată Oradea în prima săptămână din august

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată Oradea se va spăla vreme de o săptămână cu apă rece. Viceprimarul Mircea Mălan a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, sistarea alimentării cu agent termic a oraşului în prima săptămână din luna august.

"În perioada 4-11 august suntem forţaţi să întrerupem furnizarea apei calde în tot oraşul, pentru că este nevoie să se înlocuiască patru vane de secţionare la limita dintre societăţile Electrocentrale şi Termoficare şi să se realizeze o subtraversare pe sub Şoseaua Borşului", a declarat Mălan.

Viceprimarul a spus că, dată fiind amploarea lucrărilor, sistarea alimentării oraşului cu agent termic nu putea fi evitată, iar durata opririi serviciilor a fost negociată cu constructorii la sânge. "Dacă nu oprim furnizarea agentului termic, nu putem face lucrările. Chiar şi aşa, intervalul 4-11 august este unul extrem de comprimat", a spus Mălan.

Prezent la conferinţa de presă, Mihai Cabai, directorul societăţii Termoficare, a spus că lucrările efective vor avea loc în zona industrială şi cartierul Rogerius. "Se va lucra pe şoseaua Borşului, la limita dintre Electrocentrale şi Termoficare, undeva în zona fabricii de zahăr, precum şi pe bulevardul Dacia în zona Profi", a declarat Cabai.

Directorul a mai spus că până la oprirea masivă a apei calde din prima săptămână a lunii august, societatea de termoficare şi constructorii îşi vor coordona intervenţiile pe reţea, astfel încât să lucreze în paralel pe mai multe tronsoane după golirea de apă a reţelelor.

La fel, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula, a declarat că furnizorul de termoficare va profita de întreruperea serviciilor pentru pregătirea reţelelor în vederea viitorului sezon rece.

"În perioada septembrie - octombrie toate sistemele de acest tip au în vedere 3-7 zile de probe şi verificări în vederea pregătirii pentru iarnă. Aceste lucrări le vom efectua anul acesta în paralel cu cele de reabilitare a reţelelor", a spus Necula.

Lucrările de înlocuire a reţelei magistrale sunt realizate de asocierea firmelor Energomontaj şi Construcţii Bihor, câştigătoarele licitaţiei privind reabilitarea a 17,5 kilometri de reţea magistrală, investiţie cofinanţată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu.

În prezent, constructorii au atacat în paralel nu mai puţin de 32 de puncte de lucru pe magistralele I şi III. Lucrările au fost realizate în procent de 24,6%, fiind în uşoară întârziere faţă de planul de 26,2% stabilit pentru această dată.

Viceprimarul Mălan a afirmat în apărarea executanţilor lucrării că decalajul faţă de program este unul relativ, care va poate fi recuperat cu uşurinţă, având în vedere că în vreme ce unele lucrări sunt în uşoară întârziere, altele sunt în avans faţă de calendarul stabilit cu municipalitatea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
YESSSSSSSSSSSS
Dusuri reci pt.tampitii care te-au votat!!! e bine si e doar incalzirea pt. iarna când ...am sa rad si mai bine....hai bolovane da-le-n cap..sa se invete minte sa le mai trebuiasca primar Taran...
Postat 18 Iulie 2014, 19:23 de io
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON