URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 23 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
27 Septembrie 2017, 08:05

Ţeapă de drumar: Lucrările pe DN 76, între Ştei şi Vârfuri, s-au oprit din cauza Construct Mod

Ţeapă de drumar: Lucrările pe DN 76, între Ştei şi Vârfuri, s-au oprit din cauza Construct Mod ÎNTR-UN AN CÂT ÎN ŞAPTE. Dacă în iunie 2016, când a preluat reabilitarea tronsonului Vârfuri - Ştei, stadiul de execuţie a lucrărilor începute de Construct Mod în 2011 era de 38%, Trameco l-a adus în prezent la peste 70%. Dar la atât l-ar şi putea lăsa...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instalat astă-vară în funcţia din care predecesorul său, Claudiu Pop, obţinuse reabilitarea DN 76 din Oradea până aproape de Beiuş, actualul prefect Ioan Mihaiu şi-a asumat finalizarea celorlalte tronsoane din judeţ până cel târziu în primăvara anului 2019. Obiectivul îi este deja compromis, însă, de neînţelegerea dintre drumarii bihoreni.

Construct Mod, care a câştigat licitaţia pe tronsonul Vârfuri-Ştei, dar n-a făcut lucrarea, a angajat firma Trameco s-o execute, dar fără s-o plătească. "Am luat plasă!", zice Beniamin Rus, proprietarul grupului Selina, din care Trameco face parte.

Soluţia tehnocrată

Reabilitarea DN 76 Deva-Oradea se dovedeşte anevoioasă ca ridicarea piramidelor egiptene. Lucrările licitate în 2009 de CNADNR nu sunt gata nici acum, în ciuda zecilor de interpelări ale parlamentarilor şi de proteste ale bihorenilor din localităţile afectate.

Totuşi, ca urmare a acestora, în vara anului 2016 se întâmpla o mică minune. Pe şantiere descindeau, în premieră, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, şi directorul general al CNADNR, Cătălin Homor, pentru a pune presiune pe drumari. În special pe cel mai întârziat, Construct Mod Oradea, care pe tronsonul Vârfuri - Ştei (33,3 kilometri) abia ajunsese la un stadiu de execuţie de 38%, în condiţiile în care termenul de finalizare expirase încă în 2015.

Cei doi oficiali anunţau că au pus în vedere firmei fie rezilierea contractului, fie angajarea unui subantreprenor care să-l ducă la bun sfârşit. Pusă la zid, Construct Mod a încheiat cu Trameco un contract de prestări servicii pentru ca aceasta să finalizeze lucrarea.

La "judecata" prefectului

Ioan Mihaiu, prefect BihorDupă ce a mobilizat pe şantier 120 de utilaje şi 220 de muncitori şi ingineri, subantreprenorul a ridicat de atunci volumul execuţiei la peste 70%. BIHOREANUL a aflat, însă, că înţelegerea e pe cale să fie ruptă, cu riscul ca terminarea lucrărilor, prevăzută pentru primăvara lui 2019, să fie amânată iarăşi, cine ştie pe când.

În urmă cu trei săptămâni, prefectul Ioan Mihaiu (foto), care şi-a făcut din finalizarea DN 76 obiectivul nr. 1, a fost nevoit să arbitreze în biroul său, împreună cu noul şef al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, orădeanul Radu Băruţa, o dispută deschisă survenită între cele două firme. Motivul? Deşi Compania Naţională asigură plata lucrărilor, subantreprenorul nu-şi primeşte banii promişi de titularul contractului. "Sunt probleme legate de bani între Construct Mod şi Trameco, care a notificat suspendarea lucrărilor", a declarat prefectul BIHOREANULUI.

Fără cuvânt

Beniamin Rus, patronul Trameco, Selina GroupProprietarul Trameco, Beniamin Rus (foto), confirmă că a oprit lucrul încă de luni, 18 septembrie, fiindcă a luat "ţeapă" de la patronul Construct Mod, Ovidiu Moldovan. "Vara trecută, când CNADNR voia să-i rezilieze contractul, a venit să mă roage să preiau, de pe o zi pe alta, lucrările printr-un contract de prestări servicii. Pentru că proiectul nu putea fi studiat peste noapte, am fixat o clauză că în 60 de zile urma să încheiem un act adiţional pentru reglementarea detaliilor. Moldovan m-a purtat cu vorba şi, deşi am lucrat cu motoarele turate, nu l-a semnat nici până azi", povesteşte Rus.

În aceste condiţii, Construct Mod nu s-a achitat nici de obligaţiile tehnice, nici de cele financiare faţă de subantreprenor. "Nu ne-a eliberat front de lucru, nu a relocat stâlpii de electricitate ca să putem lărgi şoseaua şi n-a refăcut lucrările pe care le-a lăsat să se degradeze. Vrea să ne plătească lucrări complexe ca şi cum ar fi unele ieftine", spune Rus, exemplificând: "În loc să ne achite 53 lei pe metrul cub de săpătură înghesuită, voia să ne dea 24 lei, ca pe săpătură simplă. În loc să ne plătească 215 lei pentru stabilizarea solului cu blocuri mari de piatră, a vrut să ne dea 89 lei, ca şi cum am fi pus piatră spartă".

În consecinţă, deşi contractul de 51,66 milioane lei prevedea că Trameco va primi 95% din plăţile de la stat şi Construct Mod 5%, aceasta din urmă şi-a reţinut 30%, iar subantreprenorul e silit să lucreze în pierdere. "La ultima factură, în luna mai, Trameco a primit 5 milioane lei, iar Construct Mod, care nu are nimic pe şantier, 11 milioane", arată Rus.

"Aducem alţii"

Ovidiu Moldovan, patronul Construct ModPatronul Construct Mod, Ovidiu Moldovan (foto), confirmă şi el litigiul în care a ajuns cu Trameco, dar susţine că nu are nicio vină, deoarece i-a plătit subanreprenorului "cât trebuia".

"Nu am căzut la pace, avem o divergenţă la două sau trei articole de lucrări pe care n-am reuşit s-o depăşim. Dar noi am respectat întocmai clauzele din contract", spune Moldovan, adăugând că se gândeşte să rezilieze înţelegerea cu Trameco şi să facă alta, cel mai probabil cu ARL-Strabag, "pentru că trebuie o firmă mare care să poată continua lucrările".

Tupeu, nu glumă, din partea unui drumar care a câştigat în cine ştie ce condiţii lucrări pe care s-a dovedit incapabil să le execute! Şi ce garanţii ar avea un alt subantreprenor că va fi pus la lucru tot fără a fi plătit, întocmai şi la timp?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
"Săpătura înghesuită" a unui înghesuit la minte
Încă o perlă din şiragul din care mai face parte "am cea mai tare sculă din Bihor" şi "am băgat bolovani ca pumnul". Un asemenea redus nici nu merită mai mult! Referitor la mita dată pentru obţinerea contractelor de lucrări, Selina a"donat" 500.000 de euro pentru lucrarea de la extindere a reţelei de canalizare din Judeţul Arad (la nevoie pot nominaliza şi localitatea), la Centrul Oncologic, la lucrările finanţate de C.N.I. şi la nenumăratele contracte "subsecvente" pentru asfaltările din Oradea.
Postat 27 Septembrie 2017, 16:24 de eutanasiu
CONSTRUCT MOD=?
CONSTRUCT MOD = MANG? Oare? Cine stie?
Postat 27 Septembrie 2017, 15:45 de oradea_mea_si_a_ta
CONSTRUCT MOD=?
CONSTRUCT MOD = BLAGA? Oare? Cine stie?
Postat 27 Septembrie 2017, 09:53 de scortosul
Țepar "bazat"
Construct Mod a primit sa faca doua tronsoane pe DN 76 inca pe cand era Anca Boagiu ministru la Transporturi.Drept recompensa, AB a primit de la Construct Mod cadou un VW Passat. Stiu si cine a dus masina la Anca Boagiu la Bucuresti.
Postat 27 Septembrie 2017, 08:40 de neica
count display

FOTO BIHOREANUL

 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)
 • Dublu sau nimic! Bloc de 19 etaje în Oradea, construit printr-un proiect ambițios al magnatului Viorel Micula. Vezi cum va arăta! (FOTO)
 • Accident grav în Sîntandrei: Două persoane rănite, după ce un Audi s-a lovit cu un Peugeot (FOTO/VIDEO)
 • Gerovital, brandul nr. 1 în România, a deschis primul magazin în Oradea. Inaugurarea s-a făcut cu şampanie, o prezentare Eli Lăslean şi reduceri (FOTO)
 • Voluntariat. 20 de orădeni au plantat flori în piaţa Ferdinand într-o acţiune de înfrumuseţare a oraşului (FOTO / VIDEO)
 • Kirchweih la Palota: Micuţa comunitate de germani şi-a sărbătorit întemeietorul şi protectorul spiritual (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON