URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2011, 09:04

Tăticii hoţilor

Tăticii hoţilor LANŢUL SLĂBICIUNILOR. Deşi ştia din 2009 că directorul Ionel Vancu şi şeful Serviciului de Executări Silite, Adrian Bucurean, ambii de la Administraţia Financiară Beiuş, sunt cercetaţi penal pentru că protejau firme ce fentau plata obligaţiilor către bugetul de stat, şeful Direcţiei Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu (foto), a decis să-şi apere şi el subalternii, păstrându-i pe funcţii. De dragul lor, nu s-a sfiit nici să trimită Poliţiei o informare în care faptele celor doi erau cosmetizate!
Tăticii hoţilor SC FINANŢE SRL. Administraţia Finanţelor Publice Beiuş (foto) stă pe un butoi de pulbere de când şefii instituţiei, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean, sunt anchetaţi pentru protejarea unor firme evazioniste
Tăticii hoţilor MUCLES. Pentru a fi siguri că scapă, finanţiştii din Beiuş au cerut subalternilor să nu facă declaraţii, ameninţându-i pe "turnători" cu concedierea. Culmea e că aceeaşi atitudine a avut-o şi şeful Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu (foto). Nu vede, nu spune şi nu ştie nimic!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandal fără precedent la Administraţia Finanţelor Publice Beiuş, unde şeful instituţiei, Ionel Vancu, împreună cu şeful Serviciului Colectare şi Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean, sunt acuzaţi de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor de prejudicierea statului cu 3,6 milioane de lei.

Suma reprezintă datoriile pe patru ani ale unor firme din zonă, protejate de cei doi directori de la executarea silită pentru neplata datoriilor către stat. "Bubele" cuplului Vancu-Bucurean nu se opresc însă aici. Poliţiştii susţin  că unele firme mai primeau de la cei doi şi certificate false cum că nu au datorii, pentru a putea participa la licitaţii oreganizate de instituţii publice sau pentru a lua credite bancare. Iar unul din directori ţinea, fără jenă, evidenţele contabile ale unor firme. Evident, nu pe ochi frumoşi...

Un pont de milioane

Ancheta la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Beiuş a început în 2009. Deşi Codul Fiscal prevede executarea silită a firmelor care nu achită TVA şi impozitul pe profit în termen de 30 de zile, poliţiştii au aflat atunci că una din firmele cunoscute din Beiuş, Cedru Prod SRL, funcţiona fără probleme chit că avea datorii vechi de mai bine de patru ani, în sumă totală de peste 900.000 lei.

În plus, deşi era plină de datorii, societatea beneficiase în 2007 şi 2008 de mai multe certificate în care se atesta, în fals, că nu figurează cu creanţe faţă de bugetul de stat. Iar vinovaţii erau şeful AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi şeful Serviciului Colectare, Executare Silită Persoane Juridice, Adrian Bucurean.

Interceptări cu surprize

Cercetările ulterioare au arătat că cei doi directori au protejat mai multe firme cu datorii către stat: Asociaţia Mineral West Dobreşti, proprietară a minelor de bauxită din Dobreşti, Albatex Încălţăminte Dorina, Guler Com, Înfrăţirea SA, Edmatex, West Leasing, producătorul de pantofi Calzrom SRL şi Compania de Turism Hoteluri şi Restaurante Padiş, cea din urmă iniţiatoare a hulitului proiect imobiliar din Padiş, patronată din umbră de controversatul om de afaceri Viorel Popa.

Abuzurile celor doi directori ai AFP Beiuş au fost dovedite, în mare parte, prin interceptarea convorbirilor telefonice, cele mai "spumoase" fiind ale şefului de la Executări Silite. Aşa s-a aflat, de pildă, că Bucurean conducea, evidenţele contabile ale mai multor firme, printre care Global Granit Internaţional, Tiami, Tomninu Com, deşi Legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici le interzice acestora asemenea activităţi.

Consiliere prin telefon

Tot din interceptări a reieşit că un administrator de firmă i-a cerut lui Bucurean să-i procure o factură pentru decontarea unor cheltuieli, ori că la indicaţiile finanţistului, în mai 2009, administratorul unei alte societăţi "a oferit şi dat sub formă de mită comisarilor 1.000 lei pentru a fi scutit de plata unei amenzi contravenţionale aplicate în urma unui control efectuat la firmă de comisarii Gărzii Financiare".

De asemenea, într-o altă convorbire, cu o anume "Nicoleta", Bucurean a cerut numele unui contabil a cărui "semnătură să o falsifice" pe o "notă de evaluare" întocmită pentru o firmă, care avea nevoie de acest document la Primăria Beiuş.

Percheziţii la Finanţe

Pentru a-i dovedi pe directori, în 2009 poliţiştii au percheziţionat atât sediul AFP Beiuş, cât şi casele celor doi, ridicând documente şi computere. Printre actele ridicate au găsit liste cu firme datornice, păstrate la sertar de cei doi manageri, iar la Bucurean şi documentele de evidenţă contabilă a 16 firme, declaraţii privind obligaţiile fiscale, facturi şi chitanţe, plus o ştampilă a unei firme radiate.

Audiate, funcţionarele AFP Beiuş au confirmat că directorii le-au cerut periodic să măsluiască rapoartele cu debitorii ce trebuiau înaintate Direcţiei Finanţelor Publice Bihor. De asemenea, sub ameninţarea cu concedierea, funcţionarilor li s-a interzis să facă vreun control ori să treacă la executarea societăţilor protejate, unde verificările le făceau doar Vancu şi Bucurean.

"Directorul Ionel Vancu mi-a cerut să nu aplic sechestru pe bunurile societăţii Cedru, spunând că erau deja ipotecate. De asemenea, mi s-a spus să nu institui nici proprire asupra conturilor, deoarece acest lucru va bloca activitatea societăţii, care la un moment dat va lua credit şi va achita datoriile faţă de buget", se arată în declaraţia unei funcţionare.

Protectori sub protecţie

Cel puţin ciudat e că, deşi şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu, ştia despre situaţia de la Beiuş din 2009, cerând chiar şi o informare anchetatorilor, chipurile "în vederea adoptării măsurilor prevăzute de Statutul funcţionarilor publici", adică suspendarea acestora din funcţie, totuşi nu a luat nicio măsură împotriva celor doi. Nici atunci, şi nici mai târziu.

Ba din contră, în ianuarie 2010, când poliţiştii i-au cerut efectuarea unui control pentru stabilirea cu exactitate a prejudiciului, Mihaiu a încercat să blocheze ancheta. Rezultatul controlului a fost cosmetizat în aşa fel încât la poliţişti a ajuns doar o situaţie sumară cu datoriile firmelor către AFP Beiuş şi certificatele fiscale emise de instituţia cu pricina, fără ca raportul să evidenţieze însă nicio vină în sarcina angajaţilor.

Pentru a lămuri problema, în toamna anului trecut anchetatorii au trecut peste DGFP Bihor şi au sesizat corpul de control al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Iar concluziile actului de control au confirmat bănuielile poliţiştilor, prejudiciul creat de directori prin protejarea firmelor evazioniste fiind estimat la nu mai puţin de 3.679.806 lei, adică aproape 37 miliarde de lei vechi. "Cei doi funcţionari nu au luat nicio măsură în vederea recuperării obligaţiilor datorate bugetului de stat, încălcându-şi astfel cu bună ştiinţă atribuţiile de serviciu", au punctat inspectorii ANAF.

Cu averile sub sechestru

În prezent, ambii directori ai AFP Beiuş sunt puşi sub urmărire penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi pentru fals în acte publice.

Faptele sunt cu atât mai grave cu cât, de pildă, în cazul firmelor Cedru Prod şi Calzrom, începând din 2006, de când acestea au intrat sub protecţia celor doi, patronii nu au achitat nici asigurările sociale ale celor peste 300 de angajaţi, aceştia rămânând fără posibilitatea de a beneficia de asistenţă medicală, dar şi fără fondul de pensii pentru anii lucraţi, în total prejudiciul adus fondului de sănătate şi celui de pensii depăşind 400.000 lei.

Luna trecută, poliţiştii de investigare a fraudelor au propus instituirea sechestrului asigurator pe proprietăţile celor doi directori, iar de o săptămână au înaintat dosarul Parchetului Bihor, propunând trimiterea lor în judecată.

Tupeu de "bugetar"

Căutaţi de BIHOREANUL, Ionel Vancu şi Adrian Bucurean au refuzat să vorbească despre acuzaţii. "Evidenţele contabile erau ale cumnatei mele. A fost la Poliţie şi a confirmat şi ea acest lucru. Eu sunt slujbaş la stat, nu lucrez la privat. În rest, nu am ce discuta. Nu am protejat pe nimeni", a susţinut Bucurean.

Pus să lămurească informaţiile din notele de interceptare, din care reiese că, în calitate de slujbaş al statului, aşa cum se autodefineşte, a protejat evazioniştii şi i-a învăţat chiar să fenteze statul, directorul a tăcut brusc. "Aveţi o problemă foarte mare, astea sunt informaţii secrete!", a răbufnit el, după care a trântit telefonul.

Ca şi cum problema cea mai mare n-ar avea-o, de fapt, chiar el. Şi şeful cu care a "prestat" cot la cot...


DUPLICITAR
Ori e albă, ori e neagră

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor (DGFP), Ioan Mihaiu, are păreri diferite atunci când e vorba de firmele evazioniste, în funcţie de interese ori de situaţie. Dacă la o conferinţă de presă susţinută pe 27 ianuarie, de pildă, vorbea de execuţiile silite intensificate şi se arăta revoltat pe "evazioniştii" care sunt băieţi deştepţi pentru că nu lasă nimic de confiscat, în cazul subalternilor de la Beiuş spune că aceştia au avut doar "înţelegere pentru societăţile cu probleme", pe motiv de... criză.

"E normal să acorzi o şansă unor firme care oferă locuri de muncă", a declarat Mihaiu, care a negat, de asemenea, că ar fi încercat să zădărnicească cercetările poliţiştilor, transmiţând un raport de control incomplet. "S-au transmis datele cerute şi s-a mai efectuat un act de control de către ANAF", a declarat lapidar Mihaiu.

Pe de altă parte, directorul Finanţelor pretinde că nu ştie despre certificatele false emise de cei doi şefi ai AFP Beiuş şi nici despre serviciile de contabilitate prestate de aceştia pentru firme private. "Nu ştiu, nu am fost înştiinţat de aşa ceva", a încheiat el.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
spaga
Normal, o mana spala pe alta ... sunt toti o apa si un pamant. Nu se ia nici o masura deoarece nici Dl Mihaiu nu este fara pata. Credeti ca el nu trateaza preferential anumite persoane pentru diverse avantaje materiale? Daca ar trebui sa-si justifice averea, banii cheltuiti cu amanta si desele excursii in tari exotice cred ca ar avea o mare PROBLEMA... In tara asta cine are "relatii" traieste bine, iar restul fraierilor platesc si nu au nici un avantaj.
Postat 30 Mai 2012, 09:22 de Kris
Mizerie
Oare de ce de Domnul Nica nu se spune nimic, cata mizerie, cata nesimtire de ce nu se face ancheta pe cata avere are dansul ?Vila, masini totul de cand cu Finantele !!!
Postat 24 Mai 2012, 12:50 de Nicolae
ANGAJATII NU CONTEAZA?
angajatii chiar nu conteaza in toate aceste scandaluri?CAND VOM PRIMI SALARIILE DIN LUNA MAI ,IUNIE,IULIE,AUGUST,SEPTEMBRIE,OCTOMBRIE,NOIEMBRIE,DECEMBRIE2010 DE LA CEDRU PROD BEIUS?CE FACETI SI PENTRU NOI?CODUL MUNCII NU SE MAI APLICA?NOI NU MAI AVEM NICI UN DREPT IN TARA NOASTRA?daca nu se va face nimic in acest sens si nu ne vom primi salariile cat mai repede, vom face public cu dovezi ,ce face aceasta firma in continuare ,cum se fac discriminari la locul de munca,amenintari si altele.semnat un grup de angajati ai CEDRU PROD BEIUS.
Postat 22 Martie 2011, 01:24 de anonim
huuuuuu mafiotii
nu este decat 1 la suta din adevar,si ar fi bine sa fie descoperiti toti cei implicati in aceasta evaziune a S.C.CEDRU PROD pentru ca mai sunt protectori ,nu se spune nimic de faptul ca o parte din angajatii acestei firme care au fost disponibilizati in decembrie 2010 nu si-au vazut salariile pe ultimele 7 luni ale anului 2010,ca au fost dati in tribunal de catre angajati in luna noiembrie 2010 iar tribunalul bihor a dat termen de judecata aprilie 2011 ,nici o problema ca noi stam si asteptam ca fraierii sa putem trai, in timp ce patronii acestei firme isi fac de cap si se lafaie pe banii nostrii.dar adevaru,l ca intotdeauna va iesi odata si odata la iveala.un fost angajat care asteapta sa poata trai in aceasta tara in care hotii si banditii sunt protejati de lege,iar cei nevinovati stau la o poarta incuiata.
Postat 28 Februarie 2011, 14:19 de M
Relatii
Nu are rost sa incerci ceva orice se numeste faliment fara relatii!Este adevarat fraierii sunt amendati fraierii sunt blocati fraierii trebuie exploatati...vai de noi si tarisoara nostra!
Postat 27 Februarie 2011, 13:15 de G
intelegere
referitor la "intelegere" exista si in Oradea celebrul caz Leonardo care faca ca afacerea de la Beius sa para mizilic. ce sunt aia 900.000 de lei, adica 200.000 euro pe langa zecile de milioane de euro pe care ii datora Leonardo; iar referitor la probleme pe timp de criza, Leonardo avea datorii vechi de 4-5 ani nu de 2 de cand e criza. dar nu-i nimic ca intra si Cedru in insolventa, sterge toate datoriile si merge mai departe, ramanem doar noi fraierii sa platim toate taxele si sa primim apoi un sut in fund
Postat 24 Februarie 2011, 10:26 de SOSO
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON