URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2010, 14:14

Tata samsarilor

Tata samsarilor UN CÂRNĂŢAR. Şeful DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău (foto), a reuşit să-şi ridice în cap numeroşi veterinari care îl acuză de abuz în funcţie. „Cu micii comercianţi de produse alimentare o face pe durul, amendându-i drastic pentru orice mizilic, dar se face că nu vede marii rechini care fac negoţ ilegal", zice unul dintre medicii care pierde lunar câteva sute de lei din cauza traficanţilor de animale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O mafie despre care „se ştie" că există dar căreia nimeni nu i-a descris până acum modul de operare este cea a samsarilor de animale, cei care cumpără la negru vitele de la crescători şi le vând, tot nelegal, către abatoare.

În Bihor, această mafie - acuză preşedintele Patronatului veterinarilor cu liberă practică din judeţ - este favorizată chiar de conducerea instituţiei care ar trebui să o elimine: Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), directorul Mircea Budău protejându-i pe samsarii de animale şi pe complicii lor din sistem. Urmările sunt că în lanţul crescători-medici-abatoare-samsari-consumatori, aceştia din urmă cumpără carne comercializată ilegal la fel de scump precum cea vândută legal, în timp ce crescătorii şi medicii sunt duşi la sapă de lemn. Singurii care prosperă sunt samsarii şi complicii din sistem, în frunte cu însuşi şeful DSVSA.

„Cercei" de aur

De la intrarea României în UE, regula de bază a comerţului cu carne impune ca autorităţile să urmărească aşa-numita trasabilitate de la crescătorii de animale la produsul finit ajuns în magazine. Sistemul e simplu: Agenţia Naţională predă fiecărei Direcţii judeţene tot setul de accesorii şi documente pentru identificarea animalelor, aşa încât acestea să poată fi urmărite în orice moment şi oriunde, iar consumatorul să fie sigur că orice produs e 100% sănătos.

Mai departe, DSVSA predă veterinarilor, care nu sunt angajaţi ai Direcţiilor, ci lucrează pe cont propriu, aşa-numitele crotalii, adică etichetele înseriate care se prind în urechile animalelor, precum şi paşapoartele cu care acestea pot fi puse în circuit. La rându-le, veterinarii crotaliază animalul nou-născut şi îl înregistrează în Baza Naţională de Date, de unde mai poate fi scos doar când e sacrificat la abator sau dacă moare în urma unei boli atestate de specialist.

Pentru crescători operaţiunea este gratuită. În ce îi priveşte pe veterinari, munca le e plătită, teoretic, la finele fiecărei luni, când medicii predau la DSVSA deconturile, adică tabelele cu care justifică folosirea crotaliilor.

Director-jucător

În mod normal, DSVSA trebuie să repartizeze echitabil crotaliile, astfel încât veterinarii să-şi poată face meseria, iar crescătorul să-şi pună în circulaţie animalele după propria voinţă, vânzându-le celor care îi plătesc mai mult pe ele.

În Bihor, însă, medicii au început să constate că directorul DSVSA, Mircea Budău, instalat anul trecut datorită apartenenţei la PDL, împarte crotaliile după bunul plac, astfel că întregul sistem a ajuns la cheremul său. Unii medici nu au mai primit nicio crotalie chiar şi de peste un an, în timp ce alţii primesc lunar cu sutele. Urmarea?

07 Corneliu Maier.jpgMedicii rămaşi fără crotalii nu pot face identificarea animalelor, deci nici nu primesc bani. De altă parte, proprietarii de animale necrotaliate se trezesc cu samsari gata să le cumpere vitele, dar la preţul dictat de ei. Ştiind că animalele lor oficial nu există şi, deci, nu le pot vinde legal, oamenii acceptă să le dea cam cu 30% mai ieftin.

Totul se întâmplă din cauza şefului DSVSA, acuză doctorul Corneliu Maier (foto), preşedintele Patronatului veterinarilor cu liberă practică din Bihor, organizaţie ce cuprinde 61 din cei 92 de veterinari din judeţ. Culmea, bărbatul e şi el membru al PDL, la fel ca şeful DSVSA, dar spune că s-a retras din activitatea de partid scârbit de năravurile colegilor de genul lui Budău puşi în funcţii după alegerile din 2008.

Pe bileţel

„De când a fost numit Budău, activitatea DSVSA a fost premeditat dezorganizată. Directorul are controlul total al crotaliilor, pentru că în acest fel dictează care medici lucrează şi care sunt scoşi de pe piaţă. De asemenea, tot astfel e încurajată şi activitatea samsarilor, pentru că dacă s-ar distribui crotalii la toţi medicii, samsarii ar rămâne fără obiectul muncii", spune Maier.

Veterinarul afirmă că, înainte ca Budău să ajungă şef, distribuirea decurgea după criterii obiective. „Fiecare medic primea câte un pachet cu 50 de crotalii, pe semnătură. Când era pe cale să le epuizeze, adică îi mai rămâneau doar 10 crotalii, aducea la DSVSA decontul cu justificarea folosirii celor 40 de crotalii aplicate, şi mai primea încă un pachet. Budău a schimbat regulile. Dacă îi eşti prieten sau dacă a intervenit pentru tine vreun coleg influent din PDL, îţi dă un bileţel pe baza căruia magazionerul îţi eliberează crotaliile. Dacă nu eşti din gaşcă, adio bileţel, adio crotalii, adio bani!".

Pe alese

„Din colegialitate", Maier refuză să-i numească pe veterinarii „din gaşca lui Budău", motivând că, în fond, vinovat e cel care dă, nu cel care cere. Însă, ca să nu fie bănuit că îndrugă moşi pe groşi, precizează: „Este vorba de cei din circumscripţii precum Curăţele, Budureasa, Olcea, Pietroasa. Cine vrea să le afle numele să verifice registrele de predare a crotaliilor".

Cert e, spune Maier, că de fiecare dată când din întâmplare e descoperit câte un samsar se constată că acesta foloseşte crotalii eliberate pe semnătura medicilor din aceste circumscripţii. „La un recent control făcut de Poliţie a fost depistat în trafic un samsar care avea 16 viţei în maşină, din care 9 necrotaliaţi. Luat la întrebări, a scos din torpedou o pungă plină cu crotalii, provenite din aceste circumscripţii. Şi nu e singurul caz. De fiecare dată, samsarii se acoperă cu crotalii din aceste circumscripţii, pentru care Budău e suspect de generos"...

Maier zice că, drept acoperire, în acte se comit adevărate măgării. „Ca să se justifice de ce unii colegi primesc crotalii cu sutele, au ajuns să declare că au în circumscripţie vaci care au fătat 12 viţei într-un an. E o aberaţie! Vaca are o gestaţie de 9 luni şi jumătate, mai mult de un viţel pe an nu prea face. Rar, extrem de rar, fată doi viţei odată", explică medicul.

La mâna directorului

Dacă Maier ar fi singurul care se plânge, poate nu ar fi credibil. BIHOREANUL a verificat, însă, pe teren, şi alte circumscripţii unde lucrează medici care acuză aceeaşi practică abuzivă a şefului DSVSA.

07 Lidia Dudas.jpgUna din ele e în Biharia, unde doctoriţa Livia Dudaş (foto) afirmă că nu a mai primit crotalii din aprilie. „De atunci am pierdut peste 2.400 de lei pentru că, deşi mi s-au născut viţei, nu am avut cum să-i înregistrez în baza de date. La ultima şedinţă a Colegiului Medicilor Veterinari, pe 26 septembrie, am aflat că, în schimb, am colegi care primesc 400 de crotalii într-o lună", povesteşte doctoriţa.

Un alt păgubit e Cristian Năndrean, din Tămăşeu, iar daunele suferite de el sunt şi mai mari, căci n-a mai primit crotalii din august 2009. „Am pierdut contravaloarea crotalierii a 150 de viţei, cam 9.000 de lei. O să mă despăgubească cineva?", se întreabă, retoric, veterinarul.

Investitori a pagubă

07 Adrian Costin.jpgUnul dintre crescătorii de animale afectaţi este orădeanul Adrian Costin (foto). Anul trecut, a investit 200.000 de euro pentru a amenaja o fermă şi alţi 100.000 de euro pentru a cumpăra vaci de rasă. Acum are 74 de capete, din care 20 sunt viţei necrotaliaţi.

„Trebuia să-i vând la export, unei firme din Italia. Dar pentru că doctorul de care aparţinem, Dan Truşcă din Chiraleu, nu a primit crotalii, am rămas cu ei pe cap. Paguba este de 25-30.000 de lei numai din cauza asta. Chiar dacă o să reuşesc să-i crotaliez peste o lună sau două, am pierdut momentul când puteam face vânzarea, pentru că viţeii au trecut de greutatea optimă. Trebuie să-i ţin până la anul, ceea ce înseamnă cheltuieli suplimentare", zice Costin.

La fel a păţit şi Nicolae Gherman, proprietarul unei ferme din Roşiori. Pentru că avea de făcut plăţi urgente, a trebuit să vândă la negru 6 viţei, cu o pierdere de 2.400 de lei. „A trebuit să-i dau la samsari şi, în loc să iau 1.500 de lei pe viţel, am primit numai 1.000. Anul trecut, din aceeaşi cauză, am pierdut 10.000 de lei", spune bărbatul.

Victimă la pensie

Pus în faţa acuzelor ce-i sunt aduse, Mircea Budău se apără spunând că problema nu este specifică judeţului Bihor. „Nu sunt eu de vină că de la ANSVSA nu primim crotalii să ajungă pentru toată lumea", a afirmat directorul, fără a lămuri totuşi de ce la unii medici crotaliile nu ajung deloc, iar la alţii cu vârf şi îndesat. Ba, mai mult, Budău a adăugat, stupefiant: „Acum am făcut rost de la colegul din Mehedinţi de 4.000 de crotalii, dar şi pe astea o să le dau tot pe bileţele. Foarte bine că le-am împărţit la alţii, decât lui Maier!".

Întrebat de BIHOREANUL dacă între el şi liderul Patronatului veterinarilor există o animozitate mai veche şi cum se explică aceasta, mai ales că ambii sunt membri PDL, Budău a avut o nouă replică bizară: „Cu atât mai mult cu cât e membru PDL, Maier trebuia să tacă. Ce face, se apucă să dea în partid?".

Directorul afirmă că, în realitate, toţi adversarii săi s-au coalizat pentru a face jocurile unui alt coleg din PDL, Sorin Hodişan, cel care în prezent îi este director adjunct. „Luna viitoare se scoate postul de director executiv la concurs şi Hodişan speră să mă înlăture, ca să-l ocupe el, mai ales că eu mai am doar 8 luni până la pensie".

Dar, chiar şi dacă ar exista această conspiraţie, ar fi prea de tot să se creadă că din ea fac parte inclusiv victimele. Adică medici neînregimentaţi în PDL şi crescători de animale total neinteresaţi de jocuri de partid. Fie şi pentru că au propriile bovine de care să se îngrijească...


ACORD... FORŢAT
Contract cu şantaj

Preşedintele Patronatului veterinarilor cu liberă practică afirmă că împărţirea discreţionară a crotaliilor nu e singurul abuz al lui Mircea Budău. Acum două săptămâni, şeful DSVSA i-a chemat pe toţi cei 92 de medici concesionari şi i-a obligat să semneze un act adiţional la contractul de prestări servicii încheiat în aprilie şi valabil până la 31 decembrie.

„În act scria că «de comun acord» medicii acceptă reducerea cu 20% a tarifelor pentru munca prestată. Budău a zis că cine nu semnează nu-i vor fi primite deconturile. Eu am considerat că acesta este un şantaj. Veterinarii sunt plătiţi cu tarife stabilite prin HG 1.492/2010, fapt consemnat în contractul cu DSVSA. Nu poţi, pe parcursul derulării contractului, să scazi prin ameninţare tariful de crotaliere al unei bovine de la 16 la 12,8 lei, doar pentru că aşa vrea Budău. Probabil directorul ori vrea să se remarce la partid că a făcut economii, ori îşi însuşeşte diferenţa de bani!", spune Maier.

Doctorul i-a cerut lui Budău să arate pe ce bază scade tarifele, iar directorul a invocat OUG 55/2010. „Când am citit Ordonanţa mi-am dat seama că ea se referă la scăderea salariilor bugetarilor. Or, veterinarii cu liberă practică nu sunt bugetari, nu sunt angajaţi ai DSVSA, ci doar îşi realizează veniturile cu deconturi de la Direcţie la fel cum doctorii de medicină umană primesc banii de la Casa Asigurărilor de Sănătate, fără a fi angajaţii DSP sau ai vreunui spital".

Maier spune că, având în vedere toate acestea, îşi va căuta dreptatea în justiţie: „Pe mine nu mă interesează că, din păcate, ceilalţi colegi au semnat modificarea contractului. Eu nu vreau să cedez şi să devin victima unui şantaj şi a unui abuz".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
DNA
Daca tot ce scrieti e adevarat,nu aveti nici o dovada.Treceti la fapte!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hotul ne prins negustor cinstit.
Postat 02 Noiembrie 2010, 23:44 de dinu
pentru DNA!
Omul asta ar trebui cautat de DNA. Aduna bani si atentii pentru PARTID! Verificati mai atent activitatea lui si cereti detalii de la micii intreprinzatori! A ajuns PDL de toata jalea, abia astept sa nu-l votez!
Postat 27 Octombrie 2010, 17:01 de Ioenl
Don Budau vs vârsta de pensionare!
I. „Luna viitoare se scoate postul de director executiv la concurs şi Hodişan speră să mă înlăture, ca să-l ocupe el, mai ales că eu mai am doar 8 luni până la pensie". 1. Condiții standard de ieșire la pensie pentru bărbați, la 31 iulie 2010: a) vârsta standard de pensionare: 63 ani şi 10 luni; b) realizarea stagiului minim de cotizare în sistem public: 32 ani şi 8 luni? 2. Don Budau: 65 ani este vârsta standard de pensionare bărbaţi, prevăzută pentru 2015 şi nu pentru 2010! 3. Ce condiţii de pensionare nu îndepliniți don Budău la data examenului (parcă 15 noiembrie 2010), sau în cazul ” numiților politic”, sunt condiţii speciale de pensionare? 4. Câţi pensionari, foști directori, cu pensii >1500 ron, mai lucrează la DSVSA Bihor? 5. Ce să mai înțeleagă studenții dvoastră, pe care îi tot chemaţi să lucreze pe la DSVSA? Apropo, cum stați cu absentele, pe la FPM?
Postat 27 Octombrie 2010, 16:48 de stefan
bun stomac
Bun stomac pot avea amantele astuia. La cum arata... moartea pasiunii !!! Si cu ce?Ca burta ii fura din obiectul muncii. Astea care sunt numai amante si trec din pat in pat, sau din obiect in obiect, nu sunt mai bune ca cele de pe centura, chiar daca sunt profesoare, sau ce alte meserii or avea.
Postat 27 Octombrie 2010, 15:16 de Doktor docent
samsar
La cite amante are acest Budau nu ma mir ca s-a ajuns aici...amantele tinere trebuiesc intretinute, iar pe linga salar dl director are multe alte surse de venituri.In primul rind a fost la mine la local in anul acesta de citeva ori la cina cu amanta (o profesoara tinerica) si binenteles nu au platit.Daca -i cer sa plateasca ma amendeaza,gaseste el ceva in neregula...
Postat 27 Octombrie 2010, 09:14 de madame
BOU' SI VITELU'
La burta pe care o are acest Budau, arata ca si "mama samsarilor" gestanta in luna 69!
Postat 26 Octombrie 2010, 15:24 de DOKTOR DE MARHA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON