URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2013, 07:25

Şovinism pe budă! Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC

Şovinism pe budă! Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC SCUT UDMR. În orice ţară civilizată, reglementarea folosirii toaletelor unei şcoli în funcţie de naţionalitatea elevilor ar duce automat la concedierea managerului. Nu e şi cazul directoarei gimnaziului Szacsvay Imre, Pasztor Gabriella (foto), care rămâne pe funcţie bine-mersi. O posibilă explicaţie e relaţia specială cu fostul vicepremier Marko Bela, căruia i-a fost consilier pe "probleme de învăţământ în limbile minorităţilor" şi pe care îl invită să le vorbească elevilor şcolii. Ca poet, fireşte, că politica e interzisă în şcoli...
Şovinism pe budă! Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC AMINTIRI DIN COMUNISM. Directoarea Pasztor Gabriella (medalion) susţine că imobilul din strada Stânişoarei (foto) este al Şcolii Szacsvay deoarece aceasta e continuatoarea Şcolii George Coşbuc, dar şi pentru că "încă din anii '80 a fost modernizat cu banii părinţilor, nu ai statului socialist român". Ce contează că printre părinţii care au contribuit atunci la "fondul clasei" au fost şi români sau că în clădire funcţionează acum clase româneşti rămăse pe drumuri după "maghiarizarea" Şcolii Coşbuc? Asta cu permisiunea statului capitalist român...
Şovinism pe budă! Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC FIZIOLOGIE PE ETNIE. În imobilul din strada Stânişoarei elevii ar trebui, conform aberantei reguli trasate de directoarea Şcolii Szacsvay, să-şi facă nevoile fiziologice în funcţie de naţionalitate. Copiii maghiari în prima boxă, cea mai apropiată de uşă, iar elevii şi învăţătoarele românce în celelalte. Chiar dacă, de fapt, toţi împart acelaşi aer...
Şovinism pe budă! Directoarea Şcolii Szacsvay le interzice copiilor români să folosească un WC MĂSURI DIFERITE. Deşi ca director al Şcolii Szacsvay e în goană după spaţii pentru elevii maghiari, pe vremea când unitatea se numea George Coşbuc şi avea inclusiv clase româneşti, Pasztor Gabriella n-a mişcat un deget pentru ca imobilul din strada Stânişoarei să nu fie ciuntit cu 700 de metri pătraţi de curte în beneficiul unui vecin. Poate şi pentru că acesta îi este conaţional şi prieten de familie, după cum recunoaşte chiar profesoara
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În numele dreptului la educaţie în limba maghiară, în şcolile din Oradea se produce, pe tăcute, o segregare demnă de America anilor '60, unde negrii nu aveau ce căuta sub acelaşi acoperiş cu albii. Culmea "democraţiei", însă, la noi discriminată devine majoritatea!

O asemenea situaţie a descoperit BIHOREANUL într-o şcoală din plin centrul Oradiei, unde elevii români nu mai pot folosi aceeaşi toaletă cu colegii maghiari, iar pentru a lua prânzul trebuie să "migreze" la o altă instituţie, căci doar copiii maghiari au propria sală de mese în localul unde învaţă.

Dincolo de aceste situaţii jignitoare, BIHOREANUL a descifrat şi mecanismul prin care, cu o tenacitate de invidiat, liderii maghiari determină "inventarea" de şcoli exclusiv pentru această etnie. Întâi se mută de la diverse şcoli din oraş la una singură mai multe clase maghiare, până când acestea devin majoritare, iar cadrele şi părinţii votează ca ea să devină şcoală exclusiv maghiară. Apoi, invocând numărul mare de elevi, noua şcoală astfel înfiinţată cere mai multe spaţii, chiar dacă în celelalte şcoli etnice ele sunt excedentare.

În tot acest timp, elevii români se înghesuie în şcolile rămase, iar municipalitatea se alege cu o nouă povară. Căci, din banii tuturor orădenilor, indiferent de naţionalitate, Primăria trebuie să achite chirii bisericilor maghiare ce revendică imobile şcolare. Şi pe care, cum le obţin, le şi transformă imediat în - aţi ghicit! - şcoli maghiare.

De la "coabitare"...

Relaţiile de prietenie şi bună vecinătate dintre Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Şcoala Szacsvay Imre (primul situat pe strada Roman Ciorogariu, cea de-a doua aflată pe strada paralelă, Eminescu) sunt pe punctul să explodeze. Motivul? Cele două unităţi "se bat" pentru o aceeaşi clădire cu patru săli de clasă din strada Stânişoarei.

Şcoala Szacsvay, înfiinţată ca gimnaziu exclusiv maghiar prin desfiinţarea în 2011 a Şcolii Generale George Coşbuc, susţine că imobilul i se cuvine întrucât el a aparţinut Şcolii Coşbuc. De cealaltă parte, liceul îşi afirmă dreptul la clădire fiindcă în urmă cu doi ani a încorporat clasele româneşti evacuate de la proaspăta Szacsvay, pe care nu le putea înghesui în sediul principal din strada Ciorogariu, dar şi pentru că aici funcţionau, ca şi acum de altfel, trei clase româneşti şi doar una maghiară.

"În anul şcolar 2011-2012, convieţuirea dintre români şi maghiari a fost fără probleme", spune una dintre învăţătoarele care îşi desfăşoară activitatea pe strada Stânişoarei. La acea vreme, explică femeia, Inspectoratul Şcolar atribuise clădirea Colegiului Eminescu, iar conducerea liceului a primit aici, pe lângă clasele primare româneşti, şi una maghiară, tot din ciclul primar.

... la confruntare

05 tablite.jpgProblemele au apărut în anul 2012-2013, când în locul directorului Şcolii Szacsvay, Soos Sandor, pensionat, a fost promovată Pasztor Gabriella. Membră UDMR din 1990, fost inspector şcolar pentru învăţământul maghiar, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei între 2006-2009 cu responsabilitate pe învăţământul minorităţilor, şefă a Direcţiei Învăţământ Minorităţi între 2009-2010, iar între 2010-2012 consilier al vicepremierului Marko Bela, tot pentru învăţământul minorităţilor, Pasztor şi-a făcut revenirea în fosta Şcoală Coşbuc (unde lucrase din 1980 ca profesor de maghiară) într-un mod pe cât de spectaculos, pe tot atât de păgubos: montând pe clădire o tăbliţă cu inscripţia Şcolii Szacsvay (foto) de dimensiuni mai mari decât cea cu inscripţia Colegiului Naţional Mihai Eminescu.

Lezaţi de atitudinea pe care au considerat-o provocatoare, dar mai ales de demersurile declanşate de Pasztor şi de consilierii locali UDMR pentru ca imobilul să fie luat de la Eminescu şi dat la Szacsvay, părinţii români au sesizat astă-toamnă Administraţia Imobiliară Oradea, structura care gestionează unităţile de învăţământ din întregul oraş. Pretextul? Deşi invocase lipsa spaţiilor, Pasztor a amenajat pe Stânişoarei o cantină doar pentru elevii maghiari, în timp ce copiii români iau masa la Direcţia Judeţeană pentru Tineret, aflată la o stradă distanţă.

Pusă să rezolve problema, AIO a cerut un punct de vedere al Direcţiei de Sănătate Publică, iar un control al acesteia, desfăşurat în octombrie, s-a lăsat cu scandal. "Doamna Pasztor a refuzat accesul inspectorilor DSP, postându-se în faţa uşii şi strigând "Pe aici nu treceţi!"", povesteşte învăţătoarea care, temându-se de represalii, nu doreşte să-i fie dezvăluită identitatea. Urmarea? DSP a dispus închiderea sălii de mese, pe motiv că pereţii erau plini de igrasie, iar vesela depozitată în murdărie.

Represalii la WC

Tot în octombrie 2012, în ciuda lobby-ului consilierilor UDMR pentru Şcoala Szacsvay, Consiliul Local Oradea a hotărât oficial cine să administreze clădirea: Colegiul Eminescu. Învăţătoarea zice că de atunci "doamnei Pasztor parcă i s-a pus ceaţa pe minte". Ca răzbunare, directoarea Şcolii Szacsvay a modificat fişa postului pentru femeia de serviciu care, alături de o îngrijitoare de la liceu, se ocupa de curăţenia în imobilul de pe Stânişoarei. "A dispus femeii de serviciu să măture şi să deszăpezească numai un sfert din curte şi să cureţe numai o singură toaletă din cele patru, cea mai apropiată de intrarea în grupul sanitar. Învăţătoarei maghiare i-a zis să aibă grijă ca acest WC să fie folosit numai de elevii maghiari, iar românii să nu-l folosească", afirmă învăţătoarea.

Spusele învăţătoarei sunt întărite de o altă colegă: "Doamna Pasztor a încercat să umilească cadrele şi elevii români, dar în practică, evident, regula impusă de ea nici nu poate fi respectată. Oricât de câinos ar fi cineva, nu poţi bloca accesul unui copil la o toaletă. Dacă nu voia să ne jignească, îi putea spune femeii de serviciu să lucreze prin rotaţie cu cea de la Eminescu: o zi să cureţe îngrijitoarea de la Szacsvay, pentru că există o clasă maghiară, şi trei zile îngrijitoarele de la liceu, pentru că sunt trei clase româneşti". Nemaivorbind că, în pofida interdicţiei stabilite de către DSP, directoarea continuă să ţină deschisă sala de mese pentru elevii maghiari. Doar ca să arate ostentativ că nu recunoaşte alte autorităţi şi alte reguli!

Sufletistă, dar mincinoasă

"Nu discut problema asta!", a fost replica servită BIHOREANULUI de directoarea Şcolii Szacsvay, Pasztor Gabriella. "Dacă ştiam că despre WC vreţi să vorbim, nici nu v-aş fi primit", a zis ea, refuzând să spună dacă acuzele împotriva sa sunt reale sau nu, şi cerând în schimb doar ca reporterul să divulge cine a "turnat-o". Asta fiindcă, argumentează ea, "numai în comunism erau luate în considerare anonimele".

În ce priveşte refuzul ei de a accepta controlul DSP, Pasztor susţine că "cine spune asta minte, iar dacă nu mă credeţi întrebaţi doamnele de la DSP!". Doar că nu e nevoie, chiar procesul-verbal încheiat de doctoriţa Carmen Oros şi asistenta Nicoleta Ioan relevând că cea care minte e, de fapt, chiar directoarea şcolii. "La sosirea noastră (n.r. - pe Stânişoarei), dna. dir.  Pasztor a refuzat cooperarea şi a interzis accesul echipei DSP în sala de mese. A avut un comportament neadecvat, părăsind instituţia cu avertizarea că ne închide înăuntru!", consemnează actul de control al DSP.

Trecând peste minciuna livrată cu seninătate, în discuţia cu reporterul directoarea Şcolii Szacsvay s-a străduit să pledeze pentru dreptul asupra clădirii din Stânişoarei. "Eu lucrez la şcoala asta din 1980 şi sunt sufleteşte legată de clădirea aceea, pentru că încă de atunci a fost prima în care părinţii, şi nu statul socialist român, au investit bani pentru modernizare". Cât despre problemele din zilele noastre, directoarea susţine că şcoala sa are dreptul la imobil şi pentru că îşi desfăşoară activitatea în trei clădiri răspândite în centrul oraşului (pe Eminescu, pe Tudor Vladimirescu şi pe Stânişoarei). "Avem 38 de săli în total, din care numai 30 sunt săli de curs, şi avem 30 de clase, dar sălile sunt mici", argumentează profesoara, acuzând conducerea Colegiului Eminescu că, în timp ce Szacsvay a transformat în săli de clasă foste depozite, la liceu există spaţii care ar putea fi amenajate pentru cursuri, astfel încât elevii români din Stânişoarei să fie mutaţi acolo.

Întrebată ce anume a determinat totuşi conducerea Şcolii Szacsvay să înscrie prea mulţi elevi în raport cu spaţiile pe care le deţine, ba a şi adus patru clase maghiare de la Şcoala Dacia, directoarea n-a zis nimic. Poate şi fiindcă răspunsul ar fi relevat felul în care înfiinţarea Şcolii Szacsvay a fost forţată, din orgolii naţionaliste, dar şi din interese financiare. Iar asta pentru că, după cum se ştie, fiecare şcoală e finanţată după numărul elevilor, iar simpla înfiinţare a cât mai multe şcoli pentru minoritatea maghiară asigură automat joburi pentru absolvenţii din rândul acestei etnii.

În doi peri

05 Maria Onita.jpgSolicitată să se pronunţe cu privire la disputa pe spaţii, directoarea Colegiului Mihai Eminescu, Maria Oniţa (foto), a evitat să facă afirmaţii care să amplifice scandalul. "În opinia mea, tensiunea a fost posibilă şi din cauză că, deşi Consiliul Local a hotărât ca imobilul din strada Stânişoarei să revină în administrarea noastră, tocmai pentru a avea unde să şcolarizăm elevii români plecaţi de la fosta Şcoală Coşbuc prin înfiinţarea Şcolii Szacsvay, la nivelul Inspectoratului Şcolar nu s-a luat decizia de a încheia între Szacsvay şi Eminescu un proces-verbal de predare-primire a clădirii. Aşa, nu suntem nici în căruţă, nici în teleguţă, şi oricare şcoală poate s-o pretindă în continuare", crede Oniţa.

Altfel spus, Inspectoratul a păstrat o ambiguitate care poate genera conflicte şi pe viitor. Nu de alta, dar atât Colegiul Eminescu, cât şi Şcoala Szacsvay şi-au întocmit deja planurile de şcolarizare pe anul 2013-2014 indicând imobilul din Stânişoarei ca locaţie pentru clasele primare româneşti, respectiv maghiare. Aşa că la toamnă disputa poate reporni.

Conştientă de acest risc, conducerea Inspectoratului pare să opteze pentru o poziţie "rabinică", neutră. "Ţinând seama de degradarea clădirii din Stânişoarei, pentru a cărei reabilitare ar fi nevoie de sume de ordinul sutelor de mii de lei, pe care deocamdată AIO nu le are, noi am prefera ca elevii din clasele primare româneşti ale Colegiului Eminescu să fie mutate la Liceul Ortodox", zice şeful ISJ Bihor, Daniel Negrean. Evitând şi el să comenteze atitudinea directoarei Şcolii Szacsvay faţă de elevii şi cadrele române cu un comentariu precaut ("este posibil ca doamna Pasztor să aibă unele excese"), varianta lui Negrean lasă deschisă posibilitatea ca, odată golită clădirea din Stânişoarei de elevii români, ea să fie ocupată de Szacsvay. Chiar aşa degradată cum e.

Înmulţire prin diviziune

05 Daniel Negrean_1.jpgPe de altă parte, inspectorul şcolar general recunoaşte o altă situaţie, despre care, tocmai fiindcă este "sensibilă", n-a vorbit nimeni până acum. Şi anume că, în timp ce se înfiinţează tot mai multe şcoli exclusiv maghiare prin "ruperea" claselor maghiare din şcolile mixte, unităţile de învăţământ cu predare în această limbă ajung să ocupe spaţii în excedent. "În timp ce majoritatea şcolilor din Oradea au deficit de spaţii, ceea ce duce la învăţământ pe schimburi, la patru din cele cinci unităţi cu predare exclusiv în limba maghiară gradul de ocupare a clădirilor este sub capacitatea acestor clădiri", spune Daniel Negrean (foto).

Concret, Liceul Ady Endre, cea mai veche şcoală exclusiv maghiară din oraş, are 94 de săli pentru 31 de clase (restul fiind folosite ca laboratoare, săli de spectacole etc), Liceul Romano-Catolic Szent Laszlo (care funcţionează în clădirea fostului Liceu Economic Partenie Cosma) are 31 de săli pentru 27 de clase şcolare şi 3 grupe de grădiniţă, Liceul Reformat Lorrantffy Zsuzsana (înfiinţat în imobilul fostului Grup Şcolar Andrei Şaguna) are 32 de săli pentru 17 clase şcolare şi 3 grupe de grădiniţă, iar Şcoala Iuhasz Gyula dispune de 15 săli pentru 9 clase.

Spre comparaţie, în şcolile româneşti există mai multe clase decât săli, relevant fiind chiar exemplul Colegiului Eminescu, unde 57 de clase îşi împart 55 de săli de curs, iar unitatea a ajuns să nu mai aibă niciun laborator şi un singur depozit, într-o încăpere mică şi lipsită de ferestre.

Separare de la grădi

Concluzia? Atât deficitul, cât şi excedentul de săli sunt create artificial, din dorinţa de înfiinţare a cât mai multor şcoli exclusiv maghiare. Scopul? Asigurarea a cât mai multor funcţii de conducere pentru cadrele maghiare, dar şi a noi locuri de muncă pentru profesorii maghiari.

În mediul rural, s-a ajuns la situaţii extreme şi bizare, după cum recunoaşte Daniel Negrean. "Mai ales în partea de nord a judeţului, unde populaţia şcolară e preponderent maghiară, în ultimul timp se iau câte 5-6 copii din grupele de grădiniţă normale, pentru a se înfiinţa grupe speciale, după ce respectivii copii sunt încadraţi ca persoane cu handicap. Deja avem o mare problemă din acest motiv, pentru că se umflă cheltuielile de personal", spune inspectorul şcolar.

Şi evacuaţi, şi puşi la plată

Povara financiară devine şi pentru municipalitate tot mai mare, pe măsură ce se înfiinţează şcoli maghiare şi concomitent clădirile unor unităţi de învăţământ sunt retrocedate bisericilor maghiare care, în final, le transformă în şcoli etnice şi confesionale.

O situaţie întocmită în acest sens anul trecut de către AIO relevă că pe parcursul lui 2012 Primăria a plătit lunar peste 18.500 euro (adică peste 220.000 euro pe tot anul) pentru "cazarea" a şapte unităţi de învăţământ în imobile aparţinând cultelor romano-catolic şi reformat. Pentru Grădiniţa nr. 1 din strada Iuliu Hossu, de exemplu, Primăria a achitat Parohiei Romano-Catolice Velenţa 1.400 euro lunar, pentru Grădiniţa Specială Szent Laszlo din strada Gheorghe Doja a plătit Surorilor Franciscane 1.860 euro, pentru Liceul Ady Endre a "cotizat" Episcopiei Romano-Catolice 8.785 euro lunar, iar pentru imobilul din strada Tudor Vladimirescu al Şcolii Szacsvay (o clădire de 577 mp) a achitat Parohiei Romano-Catolice Oraşul Nou o chirie lunară de 1.500 euro.

Pe de altă parte, procesul de retrocedare, cu temei sau fără, a unor imobile şcolare către cultele maghiare a produs efecte şi mai de neînţeles, astfel încât aceste biserici au intrat în posesia unor clădiri unde au funcţionat şcoli chiar şi pentru a le ţine nefolosite. Un caz cunoscut este, tot în buricul târgului, cel al fostei Şcoli Postliceale Sanitare, evacuate din imobilul din strada Primăriei, pe care romano-catolicii nu-l folosesc la absolut nimic de aproape doi ani. Probabil pe principiul că e mai bine să rămână gol decât să fie folosit, Doamne fereşte, de elevi români şi unguri deopotrivă...


TEREN PENTRU VECIN
Cu unii mumă, cu alţii ciumă

Deşi ca director al Şcolii Szacsvay consumă o energie apreciabilă ca să satisfacă nevoia de spaţii a claselor maghiare, nu acelaşi simţ gospodăresc l-a demonstrat profesoara Pasztor Gabriella când unitatea se numea George Coşbuc, iar ea era adjunctă. În 1997, pe când directoarea "plină" Florica Cozorici, acum pensionară, se afla în concediu, Pasztor a ajutat un vecin al şcolii să obţină un sfert din curtea interioară a aceleiaşi clădiri din strada Stânişoarei. Este vorba despre 700 mp pe care învăţătoarele şi elevii amenajaseră răsaduri de flori şi legume, dar pretinsă de vecinul Kosa Zoltan pe motiv că, în timpul vacanţelor de vară, în grădină creşteau bălăriile.

Deşi Pasztor recunoaşte că e prietenă cu familia Kosa, dar neagă orice sforărie trasă în favoarea acesteia, cert este că şcoala a rămas fără teren în urma unei "dedicaţii" anume făcute. Concret, după ce Kosa a mutat cu de la sine putere gardul de beton dintre curtea sa şi grădina şcolii cu mult peste proprietatea unităţii de învăţământ, Primăria i-a cerut dărâmarea acestuia fiindcă nu avusese nicio autorizaţie de construcţie. Ulterior, însă, la Inspectoratul Şcolar a fost organizată o "licitaţie" pentru concesionarea celor 700 mp doriţi de Kosa. Evident, acesta a fost singurul ofertant, iar în urma înştiinţării primite de la Inspectorat, Primăria i-a concesionat terenul cu acte "în regulă".

La acea vreme, părinţii celor 225 de elevi ai Şcolii Coşbuc, având-o în frunte pe Tokes Edith, ex-soţia fostului episcop Tokes Laszlo, au adresat o petiţie ISJ şi Primăriei, cerând stoparea abuzului, mai ales că spaţiul rămas elevilor era, practic, înjumătăţit. Deşi era directoare adjunctă, Pasztor Gabriella nici nu s-a sinchisit să se alăture părinţilor şi nu a întreprins niciun demers în favoarea elevilor, spunând că nici nu ştia de existenţa petiţiei. Tocmai ea, care în rest le ştie pe toate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
58 Comentarii
History
The Hungarians It is also true that the Hungarians of today look European. But their roots are Mongolic. From Britannica :(Languages of the world) "Racially the Uralic people present an unhomogeneous picture.In general they may be considered a bland of Europeans and Mongoloid types,with the more western groups(especially the Hungarians,Baltic-Finnic and Erzya Mardvin groups) being strongly European and those of the Urals primarily Mongoloid". From " De Administrado Imperio"by Constantine Porphyrogenitus (Byzantine Emperor,950AD) "These eight clans of the TURKS(Hungarians) do not obey their own particular princes...,They have for their first chief the prince who comes by succession of Arpad's family..." From "The Mongols" By Jeremiah Curtin "Five groups of Mongols have made themselves famous in Europe:The Huns with their mighty chief Attila,the Magyars,The Turks or Osmanli,the Mongol invaders of Russia..." From "The Decline and Fall of the Roman Empire" By Edward Gibbon. "The(Hungarians) are distinguished by the Greeks under the proper and peculiar name of Turks, as descendants of that people who had conquered and reigned form China to the Volga (referring to the Mongols)". Gaspar Heltai (1490?-1574) Transylvanian Saxon writer and Painter "The Huns, who we call now Magyars, when they lived in Scythia they were all hunters" At 373 they started to fled from Scythia and arrived to Pannonia where they settled near the river Tisza" Mahmud Tercüman's codex. He wrote to the Turkish sultan Suleiman the first at 1543 AD. Tercüman gave us a very detailed history how the Huns became Magyars, how they invaded Europe and how they settled to Pannonia later on in a second wave. He gave us direct continuity between Attila and later kings of Hungary, who he consider as one royal dynasty, and its exactly what the older codexes wrote about. From "The Cambridge Medieval History" edited by J.H.Hussey. "The form ovyypoi,from which are derived the various names current to this day among the people of Europe(Old Church Slavonic,UGRI; Russian,VENGRI;German,UNGARN;English,HUNGARIANS;French,HONGROIS;Italian,UNGHERESI,and so on)comes from the Turkic ethnic name ONOGUR meaning TEN OGUR" From "The Thirteenth Tribe" by Arthur Koestler. "We also hear of a fearful encounter which St.Cyril, the Apostle of the Slav,had with a Magyar horde in 860,on his way to Khazaria.He was saying his prayers when they rushed at him luporum more ululantes-HOWLING IN THE MANNER OF WOLVES". From "Britannica"(Languages of the world). "Recent study indicates that it is posible to speak of a Uralic racial type,an intermediate stage between the European and the Mongoloid,the basic features of which are medium-dark to dark hair and eye colour,relatively small stature and often a concave bridge of the nose". From "Britanica" Hungarian. "The proto-Hungarians were apparently an ethnic blend of Ugric(Mongoloid) and Turkish peoples living in western Siberia...The Hungarians were the scourge of Europe,raiding as far afield as Bremen,Orleans and Constantinople(the English word OGRE-a men eating man,hideous cruel man,is a corruption of HUNGAR,attests to their notoriety). From "1000 years of Hungary" By Emil Lengyel. "(Hungarian) Folklore speaks about NIMROD the giant,who had two sons,HUNOR and HAGAR.The former was the ancestor of the HUNS,and MAGOR was the ancestor of the MAGYARS." "The experience the Magyars left with the Western world was so traumatic that even generations later people form the West saw the Hungarians as apocalyptic monsters. Bishop Otto of Freysing spoke of the exterior of the Hungarians as ‘ferocious' at the time of the Crusades :(Their eyes are sunken,their stature is short,their behavior wild,their language barbarous,so that one can either accuse fate or marvel at divine patience for having permitted these monsters the possession of an enchanting land)". From "History of Hungary" By Denis Sinor "Though, geographically speaking, of European origin, the Hungarians who settled in the Danube valley were spiritually and materially, Asiatics, and belonged to the great Central Euroasiatic cultural family whose members lived dispersed form the Danube to China, from Persia and India to the Arctic. The Hungarian bows and arrows...were of exactly the same type as those used in Central Asia. As nomadic peoples generally do, the Hungarians disliked towns, and even houses, to which they preferred tents. According to Otto von Freisingen, as late as the middle of the twelfth century, summer and autumn were still spent under tents". "It is, however quite certain that the Mongoloid type was well represented among them (Hungarians), and that they were, on the whole, of rather short stature, with short legs, bowed through continuous riding". From George Kedrenos (12th century). (Describing the events which took place in 895). "The Emperor had sent the Patrician Skllerous to the Turks WHO were CALLED Hungarians (Oungroi) to convince them to cross the Danube and attack the Bulgarians..." (At this time the Hungarians used to live somewhere near Bug river,in a place called Etel-Kuzu). From John Zonnaras (12th century). (Describing the events of 895). "The Emperor convinced the Turks who lived near Danube and who ARE CALLED Hungarians (Oungroi) to start war against the Bulgars". Ahmad ibn Rustah (Xth Cent AD). Persian explorer and geographer “The Magyars are a race of Turks and their leader rides out with 20,000 horsemen and this king is called k.nd.h and this name denotes their king, for the name of the man who is actually king over them is ĝ.l.h and all the Magyars accept the orders of their ĝ.l.h in the matter of war and defense and the like.”
Postat 10 Iunie 2013, 00:10 de maria
D
Sunt curios daca in scoala ei se canta imnul Romaniei odata pe saptamana - conform legii. Elevii din aceasta scoala ar trebui intrebati - am impresia ca nici nu se va face asa ceva... dar cum unde-i lege nu-i tocmeala, inspectoratele sa isi faca treaba, daca nu ministerul sa isi faca treaba, in caz contrar buboiul se va umfla din ce in ce mai mult, nu va plecati pe o ureche...
Postat 23 Martie 2013, 01:09 de Daniel T
o romanca adevarata
Eu nu va inteleg, daca nu va convine sa locuiti in ROMANIA mutativa in UNGARIA ,ce e atat de greu,faceti un pas si gata.Mai lasatine pe noi in pace cu ideile voastre proaste.Oricum sunteti in minoritate.Poate vreti sa ne uitam urat la voi, ca nu stiti de pe unde o sa va scoateti camasa.Asa ca: nu ne suparati.
Postat 11 Februarie 2013, 14:16 de eu
bezsan_andras@yahoo.com
gunoaielor..
Postat 06 Februarie 2013, 12:50 de bezsana
Obiectiv si nu subiectiv!
1. Nu înțeleg, un vas de toaletă este alterabil sau are contor de nu poate fi folosit decât de anumiți copii? 2. E o minciună că din școlile din Oradea au fost transferate clasele maghiare (ex. 3 clase din scoala DACIA) in aceasta scoala chiar daca nu au loc suficient pentru acesti copii? 3. Este o minciuna faptul ca se vrea sa se faca o scoala cu profil maghiar exclusiv din aceasta? 4. Trecutul cucoanei este oare o simpla poveste nascocita de oameni rautaciosi. 5. As vrea sa vad un referat de incheiere a anchetei ce urmeaza a fi facuta de institutiile acreditate. (Ceea ce nu vom vedea ... nu-i asa domnule inspector general?) 6. Stim ca parerile copiilor nu conteaza dar ati putea face un sondaj in anonimat al copiilor si al parintilor (si nu la comun). 7. S-au luat masuri la scolile din orase cum ar fi Valea lui Mihai, sau sate ,cum ar fi Curtuiseni? (Evident ca nu) 8. Ati facut un sondaj in anonimat al profesorilor din Bihor cu privire la situatia lor de munca in scoli si a sefilor lor ierarhici? (SIGUR CA NU) Vă mulțumim domnule primar, domnule inspector general si domnilor de la consiliile locale si consiliul judetean pentru ca veti lua masuri si ne veti arata si noua realitatea
Postat 01 Februarie 2013, 20:51 de Adevarul
Neadevar
Ce usor se poate manipula un intreg oras. Am discutat despre cele scrise in Bihoreanul, cu o femeie de serviciu din aceasta unitate scolara, D-na ,care de foarte multi ani lucreaza in unitate si este romanca. Nimic nu este adevarat!!! Adi Cris, ziaristul, este bine cunoscut in tot orasul, ca este foarte, dar foarte sovinist, si daca nu are teme despre ce sa scrie, ghiceste. Si din pacate, foarte multi sunt cu daua clase, ca trenul, unii mai au si trei clase tip marfar, care-l cred din start fara sa se informeze. Scoala mica de pe Str. Stanisoarei apartine de scoala mama de pe Str. Eminescu. Nu cumva credeti ca D-na directoare sta in fiecare pauza in unitatea mica, pentru ca nu are ce face in biroul D-sei ??? O parte din scoala mica a fost abuziu atasata Colegiului National ,, Mihai Eminescu ,, . Toaletele au fost puse la punct cu ani in urma din banii parintilori maghiari. Evident ca sunt revoltati, ca dupa ce au fost puse la punct de ei, acum vin si alti copii in acel local. Si copii au toaleta, dar arata mizerabil si parintii lor nu vor sa doneze bani pentru repararea lor, deoarece le este frica, ca aceasta mutare este temporara. Asta este adevarul. Dar nimeni nu sta la usa sa nu
Postat 01 Februarie 2013, 14:27 de Realistul
Complex sau nebunie?
Doamna directoare e sufocata de veninul urii impotriva romanilor, se pare. Daca e asa, oare nu ar trebui sa-si faca bagajele si sa treaca frontiera ca sa nu-i mai vada pe cei de pe urma carora mananca o paine? Ce parere are Inspectoratul despre aceasta urmasa a lui Horthy? Cucoana, trebuie sa-ti amintesc ca noi romanii v-am primit in randul nostru pe aceste meleaguri stramosesti, pentru ca stramosii matale cautau si ei un loc sub soare, sarmanii. V-am primit si v-am ospatat, apoi v-am considerat frati de ai nostri cu drepturi egale. Daca matale si altora de teapa dumitale nu va mai place aici unde v-am lasat sa va faceti o casa, VALEA! Nu va tinem cu forta. Lasa ura impotriva noastra ca te vei otravi intr-o zi! Ar trebui sa-ti pui cenusa in cap de rusine si sa stai in banca matale. Nu-i tinem intre noi pe cei care nu ne iubesc. Azi, avem nevoie de armonie si intelegere intre noi. Si nu ura. Ura este pentru bezmetici si bolnavi la cap.
Postat 01 Februarie 2013, 05:54 de Hammurabi
hehe
Cica a fost prezentat la tv, si sunt minciuni ce scrie acest ziar. Cam atat
Postat 31 Ianuarie 2013, 18:20 de zzz
cufuristii unguri nazisti
ma unguri sovini,nu va injuram ma,romanii nu au injuraturile voastre mizerabile.Respecta ma limba romana in care ai invatat si ai ajuns om cu carte precum directoparea scolii Szacsvay, precum altii ca si voi care nu au fost marginalizati nici sub ceausescu si nici dupa el.Democratia va arata adevaratul caracter sovinist care il aveti de secole si ura fara margini care o aveti fata de romani.Plecati de buna voie din sfanta noastra tara pana nu e prea tarziu,caci si rabdara noastra are margini.Sunteti niste nemernici si sunteti niste intrusi in sfanta noastra Transilvania stiti si asta prea bine.V-am lasat in casa si acuma vreti sa ne dati afara.Istoria acestui pamant nu va aprtine si chiar Ungaria nu va aprtine si toata istoria voastra se bazeaza pe legnde mincinoase.Plecati de unde ati venit si lasati poporul roman in pace.
Postat 31 Ianuarie 2013, 11:15 de TRIANON , DREPTATE
cufuristii unguri nazisti
daca nu acum cand? Fratilor trebuie iesit in stada si dat un raspuns categoric jivinelor naziste unguresti.
Postat 31 Ianuarie 2013, 11:03 de TRIANON , DREPTATE
sovinismul, revizionismul si iredentismul unguresc naste monstri.
niste nesimtiti ordinari care asa isi educa si copiii.
Postat 31 Ianuarie 2013, 06:27 de mda
dovada
Buna seara, daca va ducem filmari video cu ceea ce se intampla aici la scoala, o dati afara pe doamna Pasztor Gabriella? Stim ca nu o sa o dati afara ca are relatii da prea multi sufera din cauza oamenilor de genul. Lucruri aproape la fel se intampla si in alte scoli chiar daca nu le stiti dumneavoastra. Copii se inteleg bine intre ei pana le baga la unii in cap prostii oamenii astia. De ce ne urasc, pentru ca suntem romani in Romania? Ar trebui sa ne facem rost de cetatenie maghiara ca si multi dintre ei? Ce sa facem
Postat 30 Ianuarie 2013, 21:08 de UN ELEV
@florin
Ai dreptate 110% ! Din pacate....
Postat 30 Ianuarie 2013, 19:56 de pinonel
zoom - sovinii de langa noi
perfect adevarat. "cu astfel de educatie ii cresc leprele astea pe copiii lor. @denumiri iredentiste, @Sovinism, @com: SUBSCRIU ! "
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:52 de slider
FLEGMA PE FATA
flegma pe obrazul autoritatilor datorita carora se pot petrece asemenea fapte.P.S. personal am sa i-o livrez ticaloasei soviniste.RUSINE!
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:48 de AVRAM IANCU
Politica pe criteriu etnic
Segregationismul unguresc, separtismul, revizionismul, izolationismul, iredentismul trebuie combatute fara mila !
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:47 de slider
Ups, m-am dat de gol ...
Am gresit titlu mai jos. Baaa, poate am fost colegi de clasa.
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:43 de un Oradean
Foarte bine, Cris !
Ai inceput sa constati si tu ce fac si de ce sunt in stare leprele astea separatiste, segregationiste !
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:42 de on site
Nu va opriti, bagati su dubluir ...
Hai mai bagati fratilor. Ridicati si nivelul site-ului. Cei de la Bihoreanul vor fi nespus de multumiti cand Google le va indexa paginile cu injuraturi la adresa BOZGORILOR. Macar le vor creste si ratingul.
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:41 de un Oradean
la buda cu ei !
de acord: la wc cu toti separatisto-sovino-revizionisto-iredentisti !!!!!!!!!!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:33 de @da
GOZBORUL ?
gozborul e un * frustrat si ciudos la adresa romanilor. asa sunt toti cei asemeni lui. niste gunoaie frustrate care fierb in suc propriu si improasca in jurul lor numai mizerii. acesta e gozborul frustrat tipic.
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:31 de @HEHEHE
HUUU........ GOZBORE !!!!!!!!
HUU....... **** CRETINOID !!!!!!!! IAR AI INCEPUT CU INJURATURILE, DISTRUSULE, KAKATULE !!!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:24 de HEHEHEHEHEHE
hai la injuraturi ...
Macar cand injurati sa scrieti corect romaneste. Sau ati chiulit de la orele de romana? Toti va dati mari romani, dar pun pariu ca nici imnul tarii nu il cunoasteti? Iar acum puteti sari cu injuraturi. Hai mai cu curaj, cine injura cel mai tare dintre voi ? Poate Bihoreanul v-a da si un premiu de bihorel la sfarsitul anului.
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:18 de un Oradean
Colegiul Eminescu nu are femeie de servici?
Ba, analfabetule, se scrie BOZGORE. Si poti vedea unu chiar acum daca te uiti in oglinda.
Postat 30 Ianuarie 2013, 18:11 de un Oradean
huu.....................
Te supara adevarul, GOZBORE !
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:58 de @ un Oradean
Colegiul Eminescu nu are femeie de servici?
Ba da Colegiul Eminescu nu are femeie de servici? De ce nu curata WC-urile care ii revin colegiului Eminescu? Dar nu, ziaristii de la Bihoreanul spun doar adevarul pe jumatate . De ce nu sau interesat de responsabilitatea ambelor institute? Iar unii fraieri pun imediat botu la orice doar sa fie anti maghiar si sa injure sub anonimat ca niste descreierati cu mucii in freza.
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:50 de un Oradean
la buda cu ei !!!!!!!!!!!!
la wc cu toti separatisto-sovino-revizionisto-iredentisti !!!!!!!!!!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:33 de da
sovinii de langa noi
cu astfel de educatie ii cresc leprele astea pe copiii lor. @denumiri iredentiste, @Sovinism, @com: SUBSCRIU !
Postat 30 Ianuarie 2013, 17:30 de zoom
pt doggy_c
sunteti pe nicaieri in comparatie cu Romania. ungaria e faliment, loserilor ! aaaaaahahahahahaha............ lasa ca iar o sa o luati iar si la fotbal.
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:58 de pusta falita
Sovinilor, separatistilor le lipseste culoarul spre ungaria
atata timp cat majoritatea ungurilor vor vota pe criteriu etnic, lucrurile nu merg intro directie buna. daca ar fi majoritari in comparatie cu romanii, acestia din urma ar avea o mare problema. vedem cu totii ce se intampla in Harghita si Covasna unde arboreaza steagurile ungariei. discriminari fata de romani, fapte anticonstitutionale, etc. inclusiv la Salonta. fapte relatate pe larg in presa.
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:54 de com
Exista diferente majore intre unguri si bozgori!
Bah astia nu is maghiari astia is BOZGORI! Un ungur sau maghiar nu ar face asa ceva aia reusesc sa inteleaga anumite lucruri si de aia Ungaria e mai bine pozitionata ca Romania. Cum mai poate fi persoana aia de Pasztor in libertate? Ar trebui ca primaria sa nu mai plateasca nici un leu cultelor maghiare, sa isi plateasca singuri cheltuielile pentru scolile lor exclusiv maghiare(care is rasiale). Cei din conducerile abilitate sunt rugati sa nu mai fie niste papa-lapte si sa aplice sanctiunile corespunzatoare rasistilor extremisti!
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:41 de doggy_c
denumiri iredentiste
majoritatea ungurilor ii voteaza pe separatisto-segregationisto-sovini, si atunci despre ce cinste vorbim ?
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:38 de @scortosul
la supt cu tine SOVINO
sa ne sougi poula la toti ungurii din oradea care nu sunt de acord cu tine nebuno. nu ti-e rusine sa ne faci neamu de ras cu sovinismele tale .NENOROCITO szopni a fosumbo baszd anyád
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:33 de ungur
la supt
sa ne * poula la toti ungurii din oradea care nu sunt de acord cu tine nebuno. nu ti-e rusine sa ne faci neamu de ras cu sovinismele tale .NENOROCITO szopni a fosumbo baszd anyád
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:31 de ungur
@NICE - daca plagiezi fa-o de tot !
!!!! Dezbina, manipuleaza si condu !!! asta fac liderii maghiarimii si sunt cu totii putrezi de bogati asa cum nu vor fi niciodata marea majoritate a maghiarilor amarasteni care trag greul guvernarilor la care UDMR-ul a fost parte in 20 de ani !!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:28 de scortosul
Sovinism
ATENTIE ! cu ungurii separatisti, segregationisti, sovini, revizionisti,iedentisti trebuie pus ferm piciorul in prag ! cu imbecilii astia nu merge cu jumatati de masura, pt ca sunt niste nesimtiti ordinari si se merge din rau in mai rau.
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:27 de safe
@NICE - daca plagiezi fao de tot !
!!!! Dezbina, manipuleaza si condu !!! asta fac liderii maghiarimii si sunt cu totii putrezi de bogati asa cum nu vor fi niciodata marea majoritate a maghiarilor amarasteni care trag greul guvernarilor la care UDMR-ul a fost parte in 20 de ani !!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:27 de scortosul
eminescu desfiintat
Dar de teoria conform careia se desfiinteaza clase de la lic. Eminescu, pt. a putea fi infiintate la Gojdu si Ady Endre ce stiti? Vi se pare corect tinand cont ca la Eminescu sunt clase cu 35 de elevi si in continuare sunt elevi care vor sa urmeze cursurile acestei scoli si nu sa se duca la Gojdu sau Ady? Dar domnul Negrean hotareste ce e mai bine pentru ei si nu ii lasa sa aleaga? Daca e sa nu mearga elevi la Eminescu nu vor merge se vor duce la Gojdu dar nu ii fortati sa faca asta! Sau vreti ca orasul acesta sa aiba un singur liceu? Foarte bun articolul, dar sa stiti ca se va aplica si la sectia romana nu doar la cea maghiara prin acele tehnici marsave!
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:23 de ana
RUSINE !
bai gozbore, nu liderii romani fac segregationism si alte tampenii. retrograzi sunt liderii ungurimii ! astia se ocupa cu mizerii de genul asta, iar ungurimea ii sustine si ii voteaza ! astia sunteti. florin, ai dreptate. daca majoritatea ungurimii ar avea putina minte si bun simt, nu ar face politica pe criteriu etnic. nu ar vota pe considerent etnic. nu se ascunde nimeni dupa deget. e limpede ca lumina zilei. doar escrocii vin cu povesti, ca numai liderii sunt sovini, cu idei separatiste, segregationiste, et.. sovini sunt si cei care sustin astfel de indivizi cu astfel de apucaturi. niste cretinoizi.
Postat 30 Ianuarie 2013, 16:20 de @NICE
NICE
"!!!! Dezbina, manipuleaza si condu !!! asta fac liderii maghiarimii"...exact asta fac si romanii!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 14:37 de NICE
NICE
Hagyjuk mar a magyar iskolakat...tele vannak falusi parasztokkal...osszegyujtik az osszes bunkot a varosi iskolakba. Mi lett az eredmenye a nagy magyar iskolaknak??? Keptelenek megtanitani a roman nyelvre a gyerekeket...epp ezert minden roman a hatsojaval rohogi ki a gyerekeinket!!! A problemakat a politikusok okozzak! A legszomorubb az, hogy az adofizetok penzebol...Miert kell hulyet csinaljanak a magyarsagbol a magyar politikusok? Sajnos van kibol!
Postat 30 Ianuarie 2013, 14:36 de NICE
atitudine contra ignorantei
Va rog sa fiti foarte atenti ! Aceasta situatie este consecinta delasarii noastre ! Tot spunem ca "e doar o patura redusa a maghiarilor sovini", dar adevarul e ca majoritatea maghiarilor din vestul Romaniei au idei sovine, revizioniste. Acesti oameni nu-si doresc decat ruperea Transilvaniei de tara mama si maghiarizarea ei. Va dau un exemplu: observati cat de des folosesc acesti oameni denumirea de Partium ? Aceasta denumire este una jignitoare la adresa romanilor din Crisana intrucat asa s-a numit acest teritoriu in secolul XIX, pe vremea cand era integrata Ungariei, iar romanii de aici sufereau, nu aveau drepturi, traiau in mizerie, erau iobagi, li se inchideau scolile etc. etc. Astfel de vremuri se invoca ! Apoi, alt exemplu: grupul statuar al poetilor maghiari de pe Republicii. A fost absolut jenant, jignitor, cum vreti sa-i spuneti, sa vad cum acest grup statuar a fost inaugurat chiar de Ziua Armatei Romane, pe 25 octombrie. Cautati semnificatia zilei si veti intelege despre ce vorbesc. Nu in ultimul rand as vrea sa atrag atentia asupra ideii cum ca vremurile amintite mai sus "au fost candva si lumea s-a schimbat". Va spun ca nu e asa, iar tendinta generala este de ignorare a ceea ce s-a intamplat atunci. Daca facem asta, istoria se poate repeta. Ungurii isi doresc la fel de mult Transilvania precum in 1848 sau in alte dati. Concluzia: Apucati-va si cititi istorie ! Inca ceva: Daca se ignora aceasta realitate, iar comentariul va fi sters, acesta va fi pus din nou de cate ori va fi nevoie.
Postat 30 Ianuarie 2013, 13:31 de florin
Acu ascultati de hungurii lui Attila barbarul !! - 2
!!!! Dezbina, manipuleaza si condu !!! asta fac liderii maghiarimii si sunt cu totii putrezi de bogati asa cum nu vor fi niciodata marea majoritate a maghiarilor amarasteni care trag greul guvernarilor la care UDMR-ul a fost parte in 20 de ani !!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 13:25 de scortosul
Acu ascultati de hungurii lui Attila barbarul !!
Acu egaliatea trebuie musai sa fie numai intre DULAI (unguri) si nu cu cateii (adica rroamanii) . Asta ca sa pricepeti o data ca noi Rromanii suntem o populatie de mana a 3....ia pe aceste meleaguri si singi=urii arieni sunt ungurii cei neaosi !!!!! Adicalea dupa ce o venit Attila Ungureanul ei hunii(barbarii) au avut mila de noi si ne-au acepta prin ograda lor asa pe post de sluji, iobagi,..... si acu trebuie musai sa recunoastem acest lucru si sa ne retragem in budele noastre!!!! si sa-i lasam numai pe ei la buda lor de *. Nu vedeti ca nici kakatul nu vot sa il amestece cu rromanii??? Astia sunt mai vechi decat lumea si cred ca ei au pus bazele universului, si la grairea lor s-au format continentele si din rasuflarea lor a izvorat Dunarea si Tisa care curg numai pentru ei iar pentru noi nu este numai apa de inecare!!! Somnul ratiunii naste monstrii care mai tarziu nasc razboaie !! Cam asta fac sefii ungurilor !! Atata lumea ascut armele dar ei (sefii) vor fi im=ntodeauna in spatele frontului acolo unde se impart banii. Acolo unde se moare vor fi intodeauna amarastenii romani sau maghiari , doar ei isi vor varsa sangele, Sefi vor aduna banii si roadele imbuibarii!!!! Dezbina,
Postat 30 Ianuarie 2013, 13:22 de scortosul
isj de tot rasu-plansu
Cei care asteapta ca Negrean sa faca ceva pot astepta mult si bine . Asta a vrut doar functia. In esenta , e doar un carierist marginit , un narcisist , un sfertodoct .
Postat 30 Ianuarie 2013, 12:56 de cora
bolovan wanted !dismissed, not alive !
hungurii fac ce vor in Oradea pt. ca il au la mana pe bolovan din mandatul 2008-2012, cand au jefuit impreuna pe oradeni ! Articolul este scris tendentios, nu hungurii sunt vinovati ! Vinovati sunt uslamistii in frunte cu guibonul, acum ei sunt majoritari in cl. Asa cum dau hcl cu tot felul de idei tampite si cu fel de fel de noi taxe si impozite, asa-i pot pune si pe hunguri cu botul pe labe ! DAR NU VOR, SUNT IN CARDASIE CU UDEMERISTII !
Postat 30 Ianuarie 2013, 12:47 de altul
NEGREAN
Impotentule de NEGREAN, de ce nu o dai afara ???? Nu te tine organu ? Bolojan, aici nu faci economie, cand e vb de unguri. Ai distrus invatamantul din Oradea nemernic ce esti dar la unguri le-ai dat cat nu au putut duce. Sa-ti fie rusine, esti de o nemernicie fara cuvinte !!!!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 12:42 de Alin
cetatean roman
Doamna Pasztor a uitat cat de bine i-a fost pe vremea comunismului cand dadea ore de engleza, particular si pe bani grei? Si momentan suntem in Romania. Si la mine acasa nu minoritatile fac legea!!!!!!!!!! Si nu trebuie sa fii sovin ci doar cetatean al acestei tari. Eu nu inteleg de ce nu merg toti nemultumitii in Ungaria, ca nu-i opreste nimeni. a..... STIU DE CE!!!!! Pentru ca acolo nu ii baga nimeni in seama..
Postat 30 Ianuarie 2013, 11:36 de Lacramioara
de ex romanesti
sigur ca fiecare proprietar de cladire face ce vrea cu ceea ce are in proprietate. Dar va dau un exemplu : Biderica Greco Catolica detine cel putin doua cladiri de scoli in judet (una la Oradea si alta la Beius) . Stiti ce chirie a cerut si primeste ? 1 leu ! Comentariile sunt de prisos !
Postat 30 Ianuarie 2013, 11:34 de alte culte
ANCHETA
Aceasta doamna directoare Pasztor trebuie DATA AFARA!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 11:08 de 0m
Ce inseamna asta?
\"Doamna Pasztor a refuzat accesul inspectorilor DSP, postându-se în faţa uşii şi strigând \"Pe aici nu treceţi!\"\", povesteşte învăţătoarea care, temându-se de represalii, nu doreşte să-i fie dezvăluită identitatea...Cum adica sa se teama de represalii? Da ce suntem in dictatura, sa nu putem sa ne spunem punctul de vedere de frica represaliilor? Este important sa se ia atitudine in fata acestor manifestari.Nu se poate ca un om sau un grup de oameni sa tina in sah o comunitate intreaga.
Postat 30 Ianuarie 2013, 10:05 de Boom
discriminare
In mod normal, daca as fi implicat (parte interesata): - plingere in penal pentru abuz in serviciu - plingere in civil cu daune pentru discriminare la comisia nationala de abuzuri discriminare... - plingere inregistrata la CEDO Pentru incalcare acordului privind drepturile omului. - plingere inregistrata la consiliul europei pentru incalcarea directivei cu accesul la educatie. Atunci, acolo, pe loc, cu xero-copii dupa declaratiile copiilor (chiar a unui singur copil este suficient). Nu costa chiar asa mult corespondenta recomandata. Exista stat, platim organe.... sa-si faca datoria. Daca nu, probabil avem nevoie de infrigement.
Postat 30 Ianuarie 2013, 09:51 de Vlad
aaa
Problema a pornit de la scoala Dacia, unde clasele cu predare in limba maghiara au fost date afara cu profesori si invatatori cu tot. Sovinismul este din pacate de ambele parti.
Postat 30 Ianuarie 2013, 09:36 de aaaa
curios...
cind e vorba de noi,cetatenii de rind,primaria stie sa ne execute fara nici o retinere,cind e vorba de UDMR plateste abuzurile acestora din taxele percepute de la oradeni,zicea bolovanul sa votam USL pt a scoate UDMR de la conducerea primariei,dar vedem ca tot udemeristii fac jocurile in detrimentul \"minoritatii romane\" care nu e reprezentata in conflictele cu ungurii,dupa cele aflate din articol unele probleme sint cam de natura penala,cel putin abuzul exercitat de directoarea in functie,dar ISJ si primaria se fac ca ploua,halal romani,platiti in continuare hotile si abuzurile,chiar sa concesonezi parte din curtea unei scoli numai in oradea se putea intiimpla,sintem mai rau ca in harghita si covasna,daca mai fac si zona N-V cum vor ei,BH,SM si SJ,chiar am deveni de risul curcilor
Postat 30 Ianuarie 2013, 09:32 de luky
Negrean !!!!!!! Esti cretin ???
Negrean, esti las, esti un porc nesimtit !!!!!! Daca nu ai curaj sa faci ceva tu si primarul ala retardat puteti sa va dati DEMISIA !!!!!!! Vine altcineva si o da afara pe cretina aia !!!!!
Postat 30 Ianuarie 2013, 08:48 de gogu
iluzie
Bai ca are dreptate a ala de jos. Mai oradenilor cat mai dureaza teatrul asta . Cine intarzie orice reforma sa suporte consecintele legii . Despre care procuroaare de serviciu este vorba ? Una care a mai anchetat in asa fel si alte dosare ? Cred ca o stiu atunci . Urmatorii muscati de caini in oras sa fietrimisi la ea sa- i interogheze despre contactul cu cainii . Eventual si costul cu consilierea psihologica a muscatilor sa-l suporta madama . Da ce subtila este ! Probabil de asta incep sa fie tot mai vizibili cainii pe strazi , ca s-au speriat angajatii si nu mai colecteaza nimic . Un regulament a fost blocat de o ,,fundatie " , iar in curand n-au sa mai fie bani pentru platirea salariilor angajatilor adapostului
Postat 30 Ianuarie 2013, 08:44 de jeni
draga elenuska
La fel ca si in cazul adapostului de caini comunitari oradea , referitor la care au fost plasate afise ca in vestul salbatic cu chipul primarului , ia ghiciti cine este in spatele intregii actiuni . Iar procuroarea de serviciu se face ca nu stie si ancheteaza ca pe vremea bolsevicilor . Dar CSM va afla in curand cine a blocat subtil si indirect efectiv colectarea cainilor comunitari din Oradea si cine se face ca nu stie de riscul urias care-l reprezinta cei 70 de caini de talie mare lasati liberi in loc.Sisterea(com.Cetariu). Timpurile se schimba . Ati prostit destul tara asta 23 de ani ca sunt maltratati cainii , ca sa obtineti cu pretul imaginii jalnice a tariii ceva fonduri de la tot felul de pacaliti din occident . O sa aflati in curand de fapt ce inseamna lasatul liber al cainilor (8 morti in tara peste 30 de cadavre umane devoarate in ultimii ani, 11300 de muscati in fiecare an , cheltuieli cu tratamentele oamenilor de peste 20.000.000 euro anual . Costurile incet incet trebuie sa le suporte cineva . Ghiciti cine ?
Postat 30 Ianuarie 2013, 08:37 de din nou carmen
va este frica de unguri?
Dragi autoritati romane, va este frica sa luati masuri contra unor oameni obraznici? De ce nu o dati afara pe distinsa doamna directoare si sa procedeze asa unde i s-arputea permite asa ceva adica in "Ungaria"! Stiti ceva aici isi permit sa-si faca de cap uni unguri dar daca s-ar muta in tara lor nu ar putea face asa ceva cum isi permit ei. Am doua exemple din cunostinte proprii si anume doua familii de unguri din Ardeal s-au mutat dupa revolutie in Ungaria si asa de bine s-au purtat fratii lor cu ei ca au trebuit sa-si mute copii din satul unde invatau la scoala din orasul Debrecen. De ce ei au voie sa-si revendice orice si noi nu ne-am revendicat averile lasate de Gojdu? Nu mai permiteti atatea discriminari care le fac tot ei "unguri"! Sa nu credeti ca toti unguri din Ardeal sunt in aceeasi oala cu acesti infecti cum este doamna directoare. Va rugam sa luati masuri impotriva acestor nedreptati!
Postat 30 Ianuarie 2013, 08:01 de sorana
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON