URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2013, 07:51

Şoarecii paznici la grâu: Cum a dispărut grâul din rezerva naţională

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urmă cu trei săptămâni, administratorul Comcereal Bihor, Petru Ţiţ Andreescu, era ridicat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor pentru o pagubă de peste 3 milioane euro provocată statului.

Omul e acuzat că a furat 6.000 de tone de grâu din rezerva statului şi că a compromis alte peste 6.000 de tone. Totul, sub privirea îngăduitoare a angajaţilor Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat, care raportau şefilor că stocul din Bihor e fără cusur.

Furt la scară mare

Grâul lăsat în grija Comcereal Bihor, în cantitate totală de 38.000 tone, era parte din aşa-zisa rezervă de siguranţă a statului pentru protecţia populaţiei şi a economiei în caz de calamitate ori război. Stocul a fost constituit în perioada 2000-2007 de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), conducerea societăţii bihorene încasând lunar 150.000 lei pentru depozitare şi întreţinere.

Dispariţia grâului păstrat la Marghita şi contaminarea stocurilor depozitate în silozurile Batăr şi Tinca au fost descoperite în vară, când ANRSPS a vrut să mute cerealele în depozitele altei firme. Prejudiciul, enorm! Doar în cazul grâului furat, paguba calculată de funcţionari se ridica la 6,5 milioane lei, adică aproximativ 1,5 milioane euro, la care se adăuga contravaloarea cerealelor deteriorate: alte 7,5 milioane lei (aproape 1,8 milioane euro).

05 nicolae hodisan.jpg"Contractele îi obligau pe reprezentanţii firmei să întreţină grâul, să-l aerisească, să-l protejeze de rozătoare şi păsări. Au încasat banii şi nu au făcut nimic", a explicat BIHOREANULUI şi directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Sorin Hodişan (foto), unul din membrii comisiei de control care a descoperit neregulile de la Comcereal.

Tot atunci s-a descoperit, spune el, că pentru a obţine o chirie mai mare, administratorul societăţii s-a folosit de acte false şi a declarat dimensiuni mai mari - nereale - ale spaţiilor de depozitare, şmecherie prin care a "ciupit" în cei 13 ani de derulare a contractului nu mai puţin de 1,7 milioane lei.

Sub sechestru

Dat pe mana poliţiştilor, Ţiţ a fost pus sub învinuire pentru înşelăciune, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată, neglijenţă în serviciu. Alături de administrator e anchetată, ca şi complice, şi gestionara depozitului din Marghita, Maria Tătar, acuzată că l-ar fi ajutat pe şeful ei să îşi însuşească grâul, dar şi să-i inducă în eroare pe reprezentanţii ANRSPS la încheierea contractelor de chirie.

Pe 28 noiembrie, poliţiştii au descins la sediile firmei şi la locuinţele celor doi, iar la finalul acţiunii Ţiţ şi Tătar au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după care au fost eliberaţi, sub interdicţia de a părăsi ţara. "Între timp s-au luat măsuri asiguratorii în valoare de aproximativ 1,5 milioane euro pentru recuperarea pagubei. Ancheta e în curs de desfăşurare", spune purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, subcomisarul Alina Dinu.

Inventar pe genunchi

Unde sunt cele 6.000 de tone de grâu? La o asemenea cantitate, care ar umple 250 de camioane, e puţin probabil să se fi evaporat. Şi totuşi, nimeni nu ştie nimic. Administratorul dă din umeri şi flutură rapoartele de control ale reprezentanţilor ANRSPS, care indică, fără nicio excepţie, că stocul de grâu de la Comcereal ar fi fost, timp de 13 ani, neatins! Plus că situaţia cerealelor a fost verificată lunar, spune Ţiţ, tot de functionarii statului, iar rezultatele analizelor au relevat că acestea erau păstrate "în parametrii corespunzători".

Poliţiştii suspectează că toate rapoartele de inventar se întocmeau "pe genunchi", fără o verificare în teren, iar analizele de calitate nu se făceau la un laborator independent, ci tot la sediul Comcereal. Solicitat să se pronunţe asupra măsurilor luate împotriva funcţionarilor neglijenţi, purtătorul de cuvânt al ANRSPS, Corneliu Manu, a comunicat, sec: "Informaţii privind derularea cercetării penale pot fi oferite doar de organele abilitate".

Hoţul în control

Tăcerea lui Manu poate fi pusă pe seama faptului că unul dintre cei care au semnat raportările mincinoase e şi el hoţ dovedit. Sălăjeanul Viorel Teglaş, expert şi gestionar al stocurilor de materiale de la Unitatea Teritorială 95 Var a ANRSPS, este în prezent arestat şi trimis în judecată după ce a fost prins că a vândut 372 tone de cupru din rezerva de stat, în valoare de aproape 11 milioane lei. Prea ocupat cu propriile învârteli, nu-i de mirare că n-a mai văzut furtul din ograda Comcereal Bihor. Iar actele pe care le-a semnat sunt folosite acum ca probă în apărare de cei vinovaţi...

"Au fost controale, şi nu s-a găsit nimic. Totul a fost în regulă, în fiecare an", spune administratorul Comcereal, Petru Ţiţ Andreescu. El susţine că cele 6.000 de tone de grâu dispărute din depozitul Marghita ar reprezenta doar "perisabilităţi şi pierderi", iar stocul de grâu din Batăr şi Tinca - marfă expirată din vina ANRSPS, care ar fi trebuit să-l reîmprospăteze la fiecare 7 ani. "Eu am muncit 45 de ani şi mă trezesc acum cu astfel de probleme. Sunt poveşti!", se jură Ţiţ, refuzând însă să mai zică alte amănunte. Pe motiv că nu-l lasă "organele"...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
la brutarie!!!
la brutarie!miticii la brutarie!!!
Postat 13 Ianuarie 2014, 12:50 de geo
Vand soareci-muritori de foame
Asa o cantitate mare numa cu vaporul se putea fura. Basescu e de vina.
Postat 23 Decembrie 2013, 10:22 de Nea Nelu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON