A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/01 patriarh 1.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

Secretul Patriarhului
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
14 Septembrie 2010, 14:35

Secretul Patriarhului

Secretul Patriarhului PĂZIT DE POPI. În timpul primei vizite la Oradea, planificate pentru 17-19 septembrie, Preafericitul Daniel va fi păzit pe toată durata ieşirilor publice de un „cordon" uman format din 20 de preoţi tineri, care au misiunea să-l apere cu trupul lor de oricine ar dori să se apropie de capul Bisericii
Secretul Patriarhului DARURI PATRIARHALE. Duminica viitoare, Patriarhul Daniel va oficia o Liturghie la Mănăstirea Sfintei Cruci, ocazie cu care îi va oferi Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei pentru înălţarea de lăcaşuri sfinte. Pe terenurile altora...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, va face la sfârşitul acestei săptămâni prima vizită la Oradea. Cum ultima descindere a unui patriarh a avut loc în urmă cu 8 ani, e un prilej de mare bucurie pentru clerici şi credincioşi.

Chiar şi aşa, cu o săptămână înainte de eveniment, conducerea Episcopiei le-a ordonat preoţilor să nu dezvăluie nimic. Sub ameninţarea pedepsei...

BIHOREANUL a aflat, însă, programul vizitei, precum şi faptul că Preafericitul îi va oferi controversatului preot Gheorghe Nemeş o distincţie pentru întreaga activitate, iar Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie, pentru ctitoriile făcute. Pe pământuri dobândite ilegal...

Vizită la secret

La sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe, Preafericitul Daniel va vizita Oradea. Aşteptat cu înfrigurare, evenimentul este ţinut la secret atât de Episcopie cât şi de Patriarhie. Conform "tradiţiei" instituite de PS Sofronie, peste eveniment s-a aşternut porunca tăcerii.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Cristian Rus, nu s-a îndurat să răspundă nici la telefon, nici la emailul prin care îi erau cerute informaţii. Mai direct, Antim, consilierul administrativ al Episcopiei şi omul de încredere al lui Sofronie, a refuzat clar să dea orice detaliu. "În momentul în care va fi făcut programul vă va fi transmis. Vom face o mapă de presă", a tăiat-o călugărul. Aceeaşi discreţie a păstrat-o şi Patriarhia. "Vom comunica despre acest subiect abia săptămâna viitoare. Nu putem da informaţii până nu este totul pus la punct", a spus părintele consilier Constantin Stoica.

"Bodyguarzi" la Patriarh

În realitate, vizita Patriarhului a fost pusă la punct încă de joia trecută, într-o şedinţă care i-a adunat la Episcopie pe cei peste 100 de preoţi din Protopopiatul Oradiei. Ei au primit poruncă să nu sufle o vorbă despre eveniment, dar BIHOREANUL a reuşit să afle totuşi planul vizitei, ales din patru variante de program.

03 sofronie.jpgAstfel, Întâistătătorul va ateriza vineri, în jurul orei 19, la Aeroport şi va fi întâmpinat de toţi preoţii din Protopopiat şi de o "gardă de corp" formată din 20 de preoţi tineri din sate. Aceştia au fost instruiţi de episcopul Sofronie (foto) în cadrul unei şedinţe ţinute la Mănăstirea Izbuc să îl păzească pe Patriarh de-a lungul tuturor ieşirilor publice, oprind orice persoană care vrea să se apropie, chiar dacă pentru a oferi flori sau pentru a primi o binecuvântare!

Patriarhul va dormi peste noapte la Episcopie într-unul dintre apartamentele de la etaj cu ieşire directă la capela şi muzeul din clădire. În schimb, cei 30 de episcopi şi membrii Sfântului Sinod care vor veni cu Patriarhul vor fi cazaţi la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Preafericit după program

Pentru sâmbătă, de la ora 10, este programată o slujbă de Te Deum pe care ÎPS Daniel o va oficia la Biserica cu Lună pentru toţi episcopii ortodocşi care au slujit în Bihor. Apoi, Preafericitul este aşteptat de la ora 11 la Universitate, unde decanul Facultăţii de Teologie, Nicolae Dumitraşcu, îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa, iar în jurul prânzului va fi aşteptat la o masă festivă ce va avea loc la Restaurantul Transilvania al fraţilor Micula, în compania unor VIP-uri locale. În cursul după-amiezei Preafericitul va vizita Biserica Albastră din Rogerius, după care se va retrage la Episcopie pentru odihnă.

Vizita va continua a doua zi cu Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Sfintei Cruci, la care vor fi invitaţi să participe toţi primarii ortodocşi din judeţ, şi cu o scurtă întâlnire cu personalităţi. După încă o noapte petrecută la Episcopie, Preafericitul va părăsi Oradea luni dimineaţă, condus de acelaşi alai de preoţi.

Nemeş lasă Biserica Albastră

03 Gheorghe Nemes.jpgBIHOREANUL a aflat că vizitele pe care Patriarhul le va face la Biserica Albastră şi Mănăstirea Sfintei Cruci au un scop cât se poate de măgulitor pentru păstorii locului. Preafericitul va oficia slujba de seară la biserica din Rogerius şi îi va oferi parohului Gheorghe Nemeş (foto) o distincţie pentru cei 44 de ani petrecuţi în slujba bisericii. Preotul evită să confirme, însă, acest lucru. "Nu ştiu dacă voi primi vreo distincţie. Cea mai mare bucurie este însăşi vizita Preafericitului".

Preotul are toate motivele să fie discret de vreme ce va primi distincţia ca premiu de consolare înaintea retragerii de la slujire. Nemeş a depăşit vârsta de 65 de ani stabilită pentru pensionarea preoţilor, aşa că recompensarea lui este mai mult simbolică. Gospodar priceput, care a reamenajat din temelii Biserica Albastră, a construit un centru social-cultural, pe care îl ţine însă mai mult închis, şi a majorat taxele bisericeşti, Nemeş a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost în 2008 când a fost filmat înjurând o femeie care îl blocase cu maşina în parcare.

"Măturătoarea dracului! Nu ţi-i ruşine să stai aici, tu, care nu plăteşti un leu la biserică? Eşti o ateistă, mă! Diavolo! Escroacă ce eşti! Curvă ce eşti!", i-a spus parohul femeii. Nemeş susţinea că enoriaşa este cea care a pornit scandalul, iar înregistrarea ar fi un complot împotriva sa deoarece unii locatari ai blocurilor vecine nu ar suporta zgomotul clopotelor. A recunoscut, totuşi, că a înjurat-o pe femeie...

Crucea Maicii Mina

Cu ocazia vizitei la Oradea este de aşteptat ca Preafericitul să îi înmâneze Maicii Mina, Stareţei Mănăstirii Maicii Domnului, Crucea Patriarhală. Statutul BOR spune că cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei se conferă "pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic". Maica Mina va fi recompensată pentru ctitorirea mănăstirii din strada Făcliei şi a schitului din fostul Tancodrom, chit că ambele s-au făcut abuziv!

BIHOREANUL a dezvăluit că peste 9 hectare din pământul mănăstirii a fost obţinut ilegal în 1994 când primarul de atunci, Petru Filip, a semnat o adeverinţă prin care împroprietărea abuziv Mănăstirea Sfintei Cruci. În 2005, moştenitorul de drept a revendicat terenul în instanţă, fapt pentru care ulterior mănăstirea a fost nevoită să renunţe la parte din teren, mai puţin la cele 5 hectare pe care fuseseră deja ridicate lăcaşuri de cult. După aceeaşi metodă, în 2008, Maica Mina a început construcţia ilegală a unui schit pe terenul fostului tancodrom de lângă centura oraşului. Primăria a amendat mănăstirea cu 1.000 lei şi a câştigat cu sentinţă definitivă şi executorie demolarea construcţiei. Punerea în aplicare a fost amânată însă până la soluţionarea celui de-al doilea proces în care Guvernul şi Patriarhia se judecă cu privire la proprietatea asupra terenului.

Dată fiind istoria viitorilor medaliaţi ai Patriarhului, mulţi se întreabă care sunt meritele pentru care vor fi recompensaţi cei doi, în afară de faptul că sunt apropiaţi ai episcopului Sofronie. Dar, încurcate sunt căile Domnului...


"Noi nu ştim prea multe. La Episcopie găsiţi toate informaţiile. Vizita Preafericitului este un eveniment deosebit, dacă vine şi la noi va fi o mare bucurie"

Maica Mina


AL ŞASELEA
Sărbătoarea vizitei

Daniel Ciobotea, a fost ales ca Patriarh în 2007, după decesul ÎPS Teoctist şi este cel de-al şaselea Patriarh al BOR. Deşi născut în judeţul Timiş, Daniel Ciobotea a fost din 1990 arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Oradea a mai fost vizitată în iunie 1995 de către Patriarhul Teoctist, care a primit titlul de Honoris Causa din partea Universităţii. Acesta a mai revenit în 2002, la invitaţia PS Ioan Mihălţan, fostul episcop al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
semidoctule medct
Ce tot vorbesti, deficientulr(medct)? Ce te-ai infoiat asa ca l-au facut Doctor Honoris Causa pe Patriarh? Tu ai terminat macar 8 clase elementare? Apoi sa stii ca patriarhul nostru a pornit copil sarac dintr-un sat amarat din Banat (sat Dobresti, comuna Bara), are titlu de doctor in teologie, studii prin strainatate, profesor asociat la diverse universitati de prestigiu din Occident, stagiu pe la Bassel, etc, iar tu vorbesti ca un dobitoc. Nu ti-e rusine? "Pausa honoris" se constata la tine si nu in gestul celor de la Universitatea din Oradea care au savarsit un gest absolut normal in circumstantele vizitei Patriarhului Romaniei care nu-i un "popa prost" nicidecum, ci, inainte de toate, un intelectual desavarsit cum iti doresc si tie sa ajungi daca intri de bunavoie in p.m si te mai nasti odata. Pana atunci, noapte buna si ciocu' mic!
Postat 21 Septembrie 2010, 17:49 de teodor
incredibil cita lipsa de profesionalism
Cu toata consideratia, acest articol este de a dreptul hilar, se vede ca informatiile sunt dobindite dupa ureche, si nu in urma unui demers gazetaresc consacrat. Comenturile lasate pina in momentul acesta, arata clar ce cultura au cei care va citesc ziarul Rusine..... PS. nu sunt credincios, dar am fost curios sa vad ce aberatii scriu "jurmalisti" angajati la Bihoreanul. ....de tot rasul...sub toata critica...
Postat 20 Septembrie 2010, 16:42 de fara nume
POPI ASTIA POLEITI
POPII ASTIA POLEITI SI BATUTI IN PIETRE PRETIOASE LE-AR STA MAI BINE MAI MODESTI SI FARA JAGUARURILE SI PHAETONURILE PE CARE A PUS STATUL SECHESTRU,RUSINE SA VA FIE MAI BINE V-ATI OCUPA DE BISERICI NU DE VIATA VOASTRA DE HUZUR
Postat 17 Septembrie 2010, 00:02 de UNU
Cristos
@matei, Cristos nu propovaduia saracia...in rest sunt de acord cu tine.
Postat 16 Septembrie 2010, 22:49 de abet
Aurul sfintit
Im vine rau, cind vad demnitarii BOR incarcati cu aur, si pietre pretioase, de abia se misca sub povoara acestora. Daca ar vinde aceste poboade, ari putea construi biserici, fara sa primeasca bani de la Stat. Un slujitor al Domnului, mai ales in timpuri de crize, si nevoi, nu se infatiseaza inpodobit pina-n talpi cu aur si nestemata. Nu pot sa am incredere in asemenea preoti, demnitar bisericesti. Ce au ei comun cu Cristos, care propovaduia saracia.
Postat 16 Septembrie 2010, 16:44 de matei
rusine
Rusine ca UO se compromite sa-l faca pe Prea Sfincterul "Doftor Hormonis Pausa".... Acest individ n-ar avea dreptul sa treaca pragul unei universitati. Nu sa fie facut dr.h.c.... doctoratul este stiinta! nu basmologie!!!!
Postat 14 Septembrie 2010, 15:02 de medct
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON