URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Prea multă lume nu a auzit de Adrian Berinde! Nici nu prea avea cum, din moment ce singurul post de radio care îi mai scapă câte o melodie în eter este România Cultural. În Oradea, Radio Transilvania, ce îl mai difuza sporadic, și-a banalizat grila de programe la fel ca restul radiourilor comerciale, iar singurul post românesc ce difuzează exclusiv muzică românească, Național FM, pornit tot din Oradea, nu are și nu a avut niciodată o melodie de Adrian Berinde în playlist.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
14 Septembrie 2010, 14:35

Secretul Patriarhului

Secretul Patriarhului PĂZIT DE POPI. În timpul primei vizite la Oradea, planificate pentru 17-19 septembrie, Preafericitul Daniel va fi păzit pe toată durata ieşirilor publice de un „cordon" uman format din 20 de preoţi tineri, care au misiunea să-l apere cu trupul lor de oricine ar dori să se apropie de capul Bisericii
Secretul Patriarhului DARURI PATRIARHALE. Duminica viitoare, Patriarhul Daniel va oficia o Liturghie la Mănăstirea Sfintei Cruci, ocazie cu care îi va oferi Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei pentru înălţarea de lăcaşuri sfinte. Pe terenurile altora...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, va face la sfârşitul acestei săptămâni prima vizită la Oradea. Cum ultima descindere a unui patriarh a avut loc în urmă cu 8 ani, e un prilej de mare bucurie pentru clerici şi credincioşi.

Chiar şi aşa, cu o săptămână înainte de eveniment, conducerea Episcopiei le-a ordonat preoţilor să nu dezvăluie nimic. Sub ameninţarea pedepsei...

BIHOREANUL a aflat, însă, programul vizitei, precum şi faptul că Preafericitul îi va oferi controversatului preot Gheorghe Nemeş o distincţie pentru întreaga activitate, iar Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie, pentru ctitoriile făcute. Pe pământuri dobândite ilegal...

Vizită la secret

La sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe, Preafericitul Daniel va vizita Oradea. Aşteptat cu înfrigurare, evenimentul este ţinut la secret atât de Episcopie cât şi de Patriarhie. Conform "tradiţiei" instituite de PS Sofronie, peste eveniment s-a aşternut porunca tăcerii.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Cristian Rus, nu s-a îndurat să răspundă nici la telefon, nici la emailul prin care îi erau cerute informaţii. Mai direct, Antim, consilierul administrativ al Episcopiei şi omul de încredere al lui Sofronie, a refuzat clar să dea orice detaliu. "În momentul în care va fi făcut programul vă va fi transmis. Vom face o mapă de presă", a tăiat-o călugărul. Aceeaşi discreţie a păstrat-o şi Patriarhia. "Vom comunica despre acest subiect abia săptămâna viitoare. Nu putem da informaţii până nu este totul pus la punct", a spus părintele consilier Constantin Stoica.

"Bodyguarzi" la Patriarh

În realitate, vizita Patriarhului a fost pusă la punct încă de joia trecută, într-o şedinţă care i-a adunat la Episcopie pe cei peste 100 de preoţi din Protopopiatul Oradiei. Ei au primit poruncă să nu sufle o vorbă despre eveniment, dar BIHOREANUL a reuşit să afle totuşi planul vizitei, ales din patru variante de program.

03 sofronie.jpgAstfel, Întâistătătorul va ateriza vineri, în jurul orei 19, la Aeroport şi va fi întâmpinat de toţi preoţii din Protopopiat şi de o "gardă de corp" formată din 20 de preoţi tineri din sate. Aceştia au fost instruiţi de episcopul Sofronie (foto) în cadrul unei şedinţe ţinute la Mănăstirea Izbuc să îl păzească pe Patriarh de-a lungul tuturor ieşirilor publice, oprind orice persoană care vrea să se apropie, chiar dacă pentru a oferi flori sau pentru a primi o binecuvântare!

Patriarhul va dormi peste noapte la Episcopie într-unul dintre apartamentele de la etaj cu ieşire directă la capela şi muzeul din clădire. În schimb, cei 30 de episcopi şi membrii Sfântului Sinod care vor veni cu Patriarhul vor fi cazaţi la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Preafericit după program

Pentru sâmbătă, de la ora 10, este programată o slujbă de Te Deum pe care ÎPS Daniel o va oficia la Biserica cu Lună pentru toţi episcopii ortodocşi care au slujit în Bihor. Apoi, Preafericitul este aşteptat de la ora 11 la Universitate, unde decanul Facultăţii de Teologie, Nicolae Dumitraşcu, îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa, iar în jurul prânzului va fi aşteptat la o masă festivă ce va avea loc la Restaurantul Transilvania al fraţilor Micula, în compania unor VIP-uri locale. În cursul după-amiezei Preafericitul va vizita Biserica Albastră din Rogerius, după care se va retrage la Episcopie pentru odihnă.

Vizita va continua a doua zi cu Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Sfintei Cruci, la care vor fi invitaţi să participe toţi primarii ortodocşi din judeţ, şi cu o scurtă întâlnire cu personalităţi. După încă o noapte petrecută la Episcopie, Preafericitul va părăsi Oradea luni dimineaţă, condus de acelaşi alai de preoţi.

Nemeş lasă Biserica Albastră

03 Gheorghe Nemes.jpgBIHOREANUL a aflat că vizitele pe care Patriarhul le va face la Biserica Albastră şi Mănăstirea Sfintei Cruci au un scop cât se poate de măgulitor pentru păstorii locului. Preafericitul va oficia slujba de seară la biserica din Rogerius şi îi va oferi parohului Gheorghe Nemeş (foto) o distincţie pentru cei 44 de ani petrecuţi în slujba bisericii. Preotul evită să confirme, însă, acest lucru. "Nu ştiu dacă voi primi vreo distincţie. Cea mai mare bucurie este însăşi vizita Preafericitului".

Preotul are toate motivele să fie discret de vreme ce va primi distincţia ca premiu de consolare înaintea retragerii de la slujire. Nemeş a depăşit vârsta de 65 de ani stabilită pentru pensionarea preoţilor, aşa că recompensarea lui este mai mult simbolică. Gospodar priceput, care a reamenajat din temelii Biserica Albastră, a construit un centru social-cultural, pe care îl ţine însă mai mult închis, şi a majorat taxele bisericeşti, Nemeş a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost în 2008 când a fost filmat înjurând o femeie care îl blocase cu maşina în parcare.

"Măturătoarea dracului! Nu ţi-i ruşine să stai aici, tu, care nu plăteşti un leu la biserică? Eşti o ateistă, mă! Diavolo! Escroacă ce eşti! Curvă ce eşti!", i-a spus parohul femeii. Nemeş susţinea că enoriaşa este cea care a pornit scandalul, iar înregistrarea ar fi un complot împotriva sa deoarece unii locatari ai blocurilor vecine nu ar suporta zgomotul clopotelor. A recunoscut, totuşi, că a înjurat-o pe femeie...

Crucea Maicii Mina

Cu ocazia vizitei la Oradea este de aşteptat ca Preafericitul să îi înmâneze Maicii Mina, Stareţei Mănăstirii Maicii Domnului, Crucea Patriarhală. Statutul BOR spune că cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei se conferă "pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic". Maica Mina va fi recompensată pentru ctitorirea mănăstirii din strada Făcliei şi a schitului din fostul Tancodrom, chit că ambele s-au făcut abuziv!

BIHOREANUL a dezvăluit că peste 9 hectare din pământul mănăstirii a fost obţinut ilegal în 1994 când primarul de atunci, Petru Filip, a semnat o adeverinţă prin care împroprietărea abuziv Mănăstirea Sfintei Cruci. În 2005, moştenitorul de drept a revendicat terenul în instanţă, fapt pentru care ulterior mănăstirea a fost nevoită să renunţe la parte din teren, mai puţin la cele 5 hectare pe care fuseseră deja ridicate lăcaşuri de cult. După aceeaşi metodă, în 2008, Maica Mina a început construcţia ilegală a unui schit pe terenul fostului tancodrom de lângă centura oraşului. Primăria a amendat mănăstirea cu 1.000 lei şi a câştigat cu sentinţă definitivă şi executorie demolarea construcţiei. Punerea în aplicare a fost amânată însă până la soluţionarea celui de-al doilea proces în care Guvernul şi Patriarhia se judecă cu privire la proprietatea asupra terenului.

Dată fiind istoria viitorilor medaliaţi ai Patriarhului, mulţi se întreabă care sunt meritele pentru care vor fi recompensaţi cei doi, în afară de faptul că sunt apropiaţi ai episcopului Sofronie. Dar, încurcate sunt căile Domnului...


"Noi nu ştim prea multe. La Episcopie găsiţi toate informaţiile. Vizita Preafericitului este un eveniment deosebit, dacă vine şi la noi va fi o mare bucurie"

Maica Mina


AL ŞASELEA
Sărbătoarea vizitei

Daniel Ciobotea, a fost ales ca Patriarh în 2007, după decesul ÎPS Teoctist şi este cel de-al şaselea Patriarh al BOR. Deşi născut în judeţul Timiş, Daniel Ciobotea a fost din 1990 arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Oradea a mai fost vizitată în iunie 1995 de către Patriarhul Teoctist, care a primit titlul de Honoris Causa din partea Universităţii. Acesta a mai revenit în 2002, la invitaţia PS Ioan Mihălţan, fostul episcop al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
semidoctule medct
Ce tot vorbesti, deficientulr(medct)? Ce te-ai infoiat asa ca l-au facut Doctor Honoris Causa pe Patriarh? Tu ai terminat macar 8 clase elementare? Apoi sa stii ca patriarhul nostru a pornit copil sarac dintr-un sat amarat din Banat (sat Dobresti, comuna Bara), are titlu de doctor in teologie, studii prin strainatate, profesor asociat la diverse universitati de prestigiu din Occident, stagiu pe la Bassel, etc, iar tu vorbesti ca un dobitoc. Nu ti-e rusine? "Pausa honoris" se constata la tine si nu in gestul celor de la Universitatea din Oradea care au savarsit un gest absolut normal in circumstantele vizitei Patriarhului Romaniei care nu-i un "popa prost" nicidecum, ci, inainte de toate, un intelectual desavarsit cum iti doresc si tie sa ajungi daca intri de bunavoie in p.m si te mai nasti odata. Pana atunci, noapte buna si ciocu' mic!
Postat 21 Septembrie 2010, 17:49 de teodor
incredibil cita lipsa de profesionalism
Cu toata consideratia, acest articol este de a dreptul hilar, se vede ca informatiile sunt dobindite dupa ureche, si nu in urma unui demers gazetaresc consacrat. Comenturile lasate pina in momentul acesta, arata clar ce cultura au cei care va citesc ziarul Rusine..... PS. nu sunt credincios, dar am fost curios sa vad ce aberatii scriu "jurmalisti" angajati la Bihoreanul. ....de tot rasul...sub toata critica...
Postat 20 Septembrie 2010, 16:42 de fara nume
POPI ASTIA POLEITI
POPII ASTIA POLEITI SI BATUTI IN PIETRE PRETIOASE LE-AR STA MAI BINE MAI MODESTI SI FARA JAGUARURILE SI PHAETONURILE PE CARE A PUS STATUL SECHESTRU,RUSINE SA VA FIE MAI BINE V-ATI OCUPA DE BISERICI NU DE VIATA VOASTRA DE HUZUR
Postat 17 Septembrie 2010, 00:02 de UNU
Cristos
@matei, Cristos nu propovaduia saracia...in rest sunt de acord cu tine.
Postat 16 Septembrie 2010, 22:49 de abet
Aurul sfintit
Im vine rau, cind vad demnitarii BOR incarcati cu aur, si pietre pretioase, de abia se misca sub povoara acestora. Daca ar vinde aceste poboade, ari putea construi biserici, fara sa primeasca bani de la Stat. Un slujitor al Domnului, mai ales in timpuri de crize, si nevoi, nu se infatiseaza inpodobit pina-n talpi cu aur si nestemata. Nu pot sa am incredere in asemenea preoti, demnitar bisericesti. Ce au ei comun cu Cristos, care propovaduia saracia.
Postat 16 Septembrie 2010, 16:44 de matei
rusine
Rusine ca UO se compromite sa-l faca pe Prea Sfincterul "Doftor Hormonis Pausa".... Acest individ n-ar avea dreptul sa treaca pragul unei universitati. Nu sa fie facut dr.h.c.... doctoratul este stiinta! nu basmologie!!!!
Postat 14 Septembrie 2010, 15:02 de medct
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Poliţia Bihor în 2018: Au fost identificaţi toţi autorii infracţiunilor de mare violenţă şi toţi şoferii care au părăsit locul faptei (FOTO)
 • 'Infractor chestor şi infractor avocat': Afişe cu avocatul Răzvan Doseanu şi fostul şef al Poliţiei, Liviu Popa, lipite pe instituţii din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • Accident în Ungaria: Cinci români au fost răniţi în apropiere de Borş, după ce maşina lor a fost lovită de TIR şi aruncată-n şanţ (FOTO)
 • 'Sunt sechestrată!' O tânără a ameninţat că se aruncă de la etajul trei al unui bloc din Oradea (FOTO / VIDEO)
 • 'Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii'. O tânără orădeancă a lansat o carte cu ponturi de vânzări (FOTO)
 • Vernisajul fotojurnaliştilor: Fotograful BIHOREANULUI, Szilágyi Loránd, a primit Cupa Fotoreporterilor Bihoreni (FOTO)
 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON