URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 22 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cu fiecare cretin care vandalizează mobilierul urban, ne dăm seama că încă suntem la stadiul de comună primitivă, intrată abuziv şi prin nebăgare de seamă în U.E.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cineva din Ministerul de Externe, însărcinat să "marcheze" Centenarul, a avut o idee bună: diplomaţii din Bucureşti să fie duşi prin oraşele importante ale României. Să vadă, să asculte, să intermedieze şi consolideze legături. Aşa au ajuns la Oradea, la finele săptămânii trecute, 27 de ambasadori.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
14 Septembrie 2010, 14:35

Secretul Patriarhului

Secretul Patriarhului PĂZIT DE POPI. În timpul primei vizite la Oradea, planificate pentru 17-19 septembrie, Preafericitul Daniel va fi păzit pe toată durata ieşirilor publice de un „cordon" uman format din 20 de preoţi tineri, care au misiunea să-l apere cu trupul lor de oricine ar dori să se apropie de capul Bisericii
Secretul Patriarhului DARURI PATRIARHALE. Duminica viitoare, Patriarhul Daniel va oficia o Liturghie la Mănăstirea Sfintei Cruci, ocazie cu care îi va oferi Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei pentru înălţarea de lăcaşuri sfinte. Pe terenurile altora...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Prefericitul Daniel, va face la sfârşitul acestei săptămâni prima vizită la Oradea. Cum ultima descindere a unui patriarh a avut loc în urmă cu 8 ani, e un prilej de mare bucurie pentru clerici şi credincioşi.

Chiar şi aşa, cu o săptămână înainte de eveniment, conducerea Episcopiei le-a ordonat preoţilor să nu dezvăluie nimic. Sub ameninţarea pedepsei...

BIHOREANUL a aflat, însă, programul vizitei, precum şi faptul că Preafericitul îi va oferi controversatului preot Gheorghe Nemeş o distincţie pentru întreaga activitate, iar Maicii Stareţe Mina Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie, pentru ctitoriile făcute. Pe pământuri dobândite ilegal...

Vizită la secret

La sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la reînfiinţarea Episcopiei Ortodoxe, Preafericitul Daniel va vizita Oradea. Aşteptat cu înfrigurare, evenimentul este ţinut la secret atât de Episcopie cât şi de Patriarhie. Conform "tradiţiei" instituite de PS Sofronie, peste eveniment s-a aşternut porunca tăcerii.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei, preotul Cristian Rus, nu s-a îndurat să răspundă nici la telefon, nici la emailul prin care îi erau cerute informaţii. Mai direct, Antim, consilierul administrativ al Episcopiei şi omul de încredere al lui Sofronie, a refuzat clar să dea orice detaliu. "În momentul în care va fi făcut programul vă va fi transmis. Vom face o mapă de presă", a tăiat-o călugărul. Aceeaşi discreţie a păstrat-o şi Patriarhia. "Vom comunica despre acest subiect abia săptămâna viitoare. Nu putem da informaţii până nu este totul pus la punct", a spus părintele consilier Constantin Stoica.

"Bodyguarzi" la Patriarh

În realitate, vizita Patriarhului a fost pusă la punct încă de joia trecută, într-o şedinţă care i-a adunat la Episcopie pe cei peste 100 de preoţi din Protopopiatul Oradiei. Ei au primit poruncă să nu sufle o vorbă despre eveniment, dar BIHOREANUL a reuşit să afle totuşi planul vizitei, ales din patru variante de program.

03 sofronie.jpgAstfel, Întâistătătorul va ateriza vineri, în jurul orei 19, la Aeroport şi va fi întâmpinat de toţi preoţii din Protopopiat şi de o "gardă de corp" formată din 20 de preoţi tineri din sate. Aceştia au fost instruiţi de episcopul Sofronie (foto) în cadrul unei şedinţe ţinute la Mănăstirea Izbuc să îl păzească pe Patriarh de-a lungul tuturor ieşirilor publice, oprind orice persoană care vrea să se apropie, chiar dacă pentru a oferi flori sau pentru a primi o binecuvântare!

Patriarhul va dormi peste noapte la Episcopie într-unul dintre apartamentele de la etaj cu ieşire directă la capela şi muzeul din clădire. În schimb, cei 30 de episcopi şi membrii Sfântului Sinod care vor veni cu Patriarhul vor fi cazaţi la Mănăstirea Sfintei Cruci.

Preafericit după program

Pentru sâmbătă, de la ora 10, este programată o slujbă de Te Deum pe care ÎPS Daniel o va oficia la Biserica cu Lună pentru toţi episcopii ortodocşi care au slujit în Bihor. Apoi, Preafericitul este aşteptat de la ora 11 la Universitate, unde decanul Facultăţii de Teologie, Nicolae Dumitraşcu, îi va decerna titlul de Doctor Honoris Causa, iar în jurul prânzului va fi aşteptat la o masă festivă ce va avea loc la Restaurantul Transilvania al fraţilor Micula, în compania unor VIP-uri locale. În cursul după-amiezei Preafericitul va vizita Biserica Albastră din Rogerius, după care se va retrage la Episcopie pentru odihnă.

Vizita va continua a doua zi cu Liturghia Arhierească de la Mănăstirea Sfintei Cruci, la care vor fi invitaţi să participe toţi primarii ortodocşi din judeţ, şi cu o scurtă întâlnire cu personalităţi. După încă o noapte petrecută la Episcopie, Preafericitul va părăsi Oradea luni dimineaţă, condus de acelaşi alai de preoţi.

Nemeş lasă Biserica Albastră

03 Gheorghe Nemes.jpgBIHOREANUL a aflat că vizitele pe care Patriarhul le va face la Biserica Albastră şi Mănăstirea Sfintei Cruci au un scop cât se poate de măgulitor pentru păstorii locului. Preafericitul va oficia slujba de seară la biserica din Rogerius şi îi va oferi parohului Gheorghe Nemeş (foto) o distincţie pentru cei 44 de ani petrecuţi în slujba bisericii. Preotul evită să confirme, însă, acest lucru. "Nu ştiu dacă voi primi vreo distincţie. Cea mai mare bucurie este însăşi vizita Preafericitului".

Preotul are toate motivele să fie discret de vreme ce va primi distincţia ca premiu de consolare înaintea retragerii de la slujire. Nemeş a depăşit vârsta de 65 de ani stabilită pentru pensionarea preoţilor, aşa că recompensarea lui este mai mult simbolică. Gospodar priceput, care a reamenajat din temelii Biserica Albastră, a construit un centru social-cultural, pe care îl ţine însă mai mult închis, şi a majorat taxele bisericeşti, Nemeş a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri. Cel mai recent a fost în 2008 când a fost filmat înjurând o femeie care îl blocase cu maşina în parcare.

"Măturătoarea dracului! Nu ţi-i ruşine să stai aici, tu, care nu plăteşti un leu la biserică? Eşti o ateistă, mă! Diavolo! Escroacă ce eşti! Curvă ce eşti!", i-a spus parohul femeii. Nemeş susţinea că enoriaşa este cea care a pornit scandalul, iar înregistrarea ar fi un complot împotriva sa deoarece unii locatari ai blocurilor vecine nu ar suporta zgomotul clopotelor. A recunoscut, totuşi, că a înjurat-o pe femeie...

Crucea Maicii Mina

Cu ocazia vizitei la Oradea este de aşteptat ca Preafericitul să îi înmâneze Maicii Mina, Stareţei Mănăstirii Maicii Domnului, Crucea Patriarhală. Statutul BOR spune că cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei se conferă "pentru activitate meritorie îndelungată pe tărâm pastoral-misionar, administrativ-bisericesc, didactic-educativ şi social-filantropic". Maica Mina va fi recompensată pentru ctitorirea mănăstirii din strada Făcliei şi a schitului din fostul Tancodrom, chit că ambele s-au făcut abuziv!

BIHOREANUL a dezvăluit că peste 9 hectare din pământul mănăstirii a fost obţinut ilegal în 1994 când primarul de atunci, Petru Filip, a semnat o adeverinţă prin care împroprietărea abuziv Mănăstirea Sfintei Cruci. În 2005, moştenitorul de drept a revendicat terenul în instanţă, fapt pentru care ulterior mănăstirea a fost nevoită să renunţe la parte din teren, mai puţin la cele 5 hectare pe care fuseseră deja ridicate lăcaşuri de cult. După aceeaşi metodă, în 2008, Maica Mina a început construcţia ilegală a unui schit pe terenul fostului tancodrom de lângă centura oraşului. Primăria a amendat mănăstirea cu 1.000 lei şi a câştigat cu sentinţă definitivă şi executorie demolarea construcţiei. Punerea în aplicare a fost amânată însă până la soluţionarea celui de-al doilea proces în care Guvernul şi Patriarhia se judecă cu privire la proprietatea asupra terenului.

Dată fiind istoria viitorilor medaliaţi ai Patriarhului, mulţi se întreabă care sunt meritele pentru care vor fi recompensaţi cei doi, în afară de faptul că sunt apropiaţi ai episcopului Sofronie. Dar, încurcate sunt căile Domnului...


"Noi nu ştim prea multe. La Episcopie găsiţi toate informaţiile. Vizita Preafericitului este un eveniment deosebit, dacă vine şi la noi va fi o mare bucurie"

Maica Mina


AL ŞASELEA
Sărbătoarea vizitei

Daniel Ciobotea, a fost ales ca Patriarh în 2007, după decesul ÎPS Teoctist şi este cel de-al şaselea Patriarh al BOR. Deşi născut în judeţul Timiş, Daniel Ciobotea a fost din 1990 arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Oradea a mai fost vizitată în iunie 1995 de către Patriarhul Teoctist, care a primit titlul de Honoris Causa din partea Universităţii. Acesta a mai revenit în 2002, la invitaţia PS Ioan Mihălţan, fostul episcop al Oradiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
semidoctule medct
Ce tot vorbesti, deficientulr(medct)? Ce te-ai infoiat asa ca l-au facut Doctor Honoris Causa pe Patriarh? Tu ai terminat macar 8 clase elementare? Apoi sa stii ca patriarhul nostru a pornit copil sarac dintr-un sat amarat din Banat (sat Dobresti, comuna Bara), are titlu de doctor in teologie, studii prin strainatate, profesor asociat la diverse universitati de prestigiu din Occident, stagiu pe la Bassel, etc, iar tu vorbesti ca un dobitoc. Nu ti-e rusine? "Pausa honoris" se constata la tine si nu in gestul celor de la Universitatea din Oradea care au savarsit un gest absolut normal in circumstantele vizitei Patriarhului Romaniei care nu-i un "popa prost" nicidecum, ci, inainte de toate, un intelectual desavarsit cum iti doresc si tie sa ajungi daca intri de bunavoie in p.m si te mai nasti odata. Pana atunci, noapte buna si ciocu' mic!
Postat 21 Septembrie 2010, 17:49 de teodor
incredibil cita lipsa de profesionalism
Cu toata consideratia, acest articol este de a dreptul hilar, se vede ca informatiile sunt dobindite dupa ureche, si nu in urma unui demers gazetaresc consacrat. Comenturile lasate pina in momentul acesta, arata clar ce cultura au cei care va citesc ziarul Rusine..... PS. nu sunt credincios, dar am fost curios sa vad ce aberatii scriu "jurmalisti" angajati la Bihoreanul. ....de tot rasul...sub toata critica...
Postat 20 Septembrie 2010, 16:42 de fara nume
POPI ASTIA POLEITI
POPII ASTIA POLEITI SI BATUTI IN PIETRE PRETIOASE LE-AR STA MAI BINE MAI MODESTI SI FARA JAGUARURILE SI PHAETONURILE PE CARE A PUS STATUL SECHESTRU,RUSINE SA VA FIE MAI BINE V-ATI OCUPA DE BISERICI NU DE VIATA VOASTRA DE HUZUR
Postat 17 Septembrie 2010, 00:02 de UNU
Cristos
@matei, Cristos nu propovaduia saracia...in rest sunt de acord cu tine.
Postat 16 Septembrie 2010, 22:49 de abet
Aurul sfintit
Im vine rau, cind vad demnitarii BOR incarcati cu aur, si pietre pretioase, de abia se misca sub povoara acestora. Daca ar vinde aceste poboade, ari putea construi biserici, fara sa primeasca bani de la Stat. Un slujitor al Domnului, mai ales in timpuri de crize, si nevoi, nu se infatiseaza inpodobit pina-n talpi cu aur si nestemata. Nu pot sa am incredere in asemenea preoti, demnitar bisericesti. Ce au ei comun cu Cristos, care propovaduia saracia.
Postat 16 Septembrie 2010, 16:44 de matei
rusine
Rusine ca UO se compromite sa-l faca pe Prea Sfincterul "Doftor Hormonis Pausa".... Acest individ n-ar avea dreptul sa treaca pragul unei universitati. Nu sa fie facut dr.h.c.... doctoratul este stiinta! nu basmologie!!!!
Postat 14 Septembrie 2010, 15:02 de medct
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Cauza accidentului de la Gheghie: viteza prea mare a şoferului de BMW. Cei trei morţi sunt tineri de 20 şi 24 de ani, din Bihor (FOTO)
 • Şi noaptea se aleargă! 350 de sportivi au concurat la Oradea Night Run (FOTO/VIDEO)
 • Retroparada toamnei: 'Bătrânele doamne' expuse în centrul Oradiei (FOTO)
 • Joburi multe, pretendenţi mai puţini, la Bursa locurilor de muncă: 'Patronii angajează pe oricine are capul pe umeri!' (FOTO)
 • Fără precedent: 27 de ambasadori vizitează Oradea, la invitaţia Ministerului de Externe, dar gazdele nu ştiu să-i asculte şi să profite de prezenţa lor (FOTO)
 • A cincea ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă s-a deschis la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Arhitectul Cristian Puşcaş spune povestea sinagogilor orădene, cele mai numeroase din ţară, într-un volum lansat la Humanitas (FOTO)
 • „Un milion de stele”: Bisericile catolice din Oradea, unite de Ziua Internaţională pentru Eradicarea Sărăciei (FOTO)
 • Jurnalişti şi scriitori dezbat la Oradea diferenţele şi 'complicităţile' dintre ei (FOTO/VIDEO)
 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON