URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iulie 2011, 08:33

Secretul lui Bolojan

Secretul lui Bolojan PLAN EXPLOZIV. Complex şi dependent de o mulţime de factori care pot să strice socotelile, proiectul de revoluţionare a termoficării oraşului nu e făcut încă public de primarul Ilie Bolojan fiindcă îi poate aduce sub ferestre o mulţime de protestatari
Secretul lui Bolojan "DIVORŢ" AMIABIL! Îngroziţi de perspectiva dublării costurilor cu încălzirea, 12 orădeni care locuiesc la case au cerut vara aceasta debranşarea de la reţeaua de termoficare a oraşului. CET-ul nici măcar nu se supără. Nu de alta, dar vrea să renunţe la clienţii de la case pentru a se concentra pe cartierele de blocuri, unde şi câştigurile - dar şi problemele - sunt mai mari...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Calculul viitorului preţ al termoficării nu necesită studii de bacalaureat, chiar şi din acela trecut cu fiţuici.

Dacă iarna trecută orădenii au plătit în medie 300 de lei pentru încălzirea unui apartament cu două camere, iarna viitoare, după retragerea subvenţiilor, vor plăti cu cel puţin 30% mai mult.

La mai mare!

În februarie 2011 Consiliul Local a scumpit gigacaloria de la 179 la 193 lei, ca urmare a majorării tarifelor de transport şi distribuţie a energiei termice. Mărinimoşi, aleşii au hotărât totuşi ca noul tarif să fie aplicat abia din iarna viitoare. Majorarea de 7,2% are însă toate şansele să nu se aplice, fiindcă Guvernul a anunţat alta, mult mai mare!

Asumată de guvernanţi în acordurile cu FMI, retragerea subvenţiilor la încălzire înseamnă pentru Oradea o scumpire de la 179 lei la 261,69 lei, cât valorează în realitate gigacaloria produsă de CET. Adică o majorare de 31,4% faţă de preţurile din ultima factură de încălzire!

Pe cont propriu

Scumpirea e un subiect delicat şi confidenţial în Primărie, după ce în martie municipalitatea s-a confruntat cu protestul locatarilor din Ioşia. Aceştia se opuneau unificării preţului la nivelul întregului oraş, în condiţiile în care ei se încălzeau de la Transgex pe apă geotermală, cu 103 lei gigacaloria, iar restul oraşului, conectat la CET, plătea 193 lei. Şi sigur că "egalizarea" tarifelor nu le convenea.

04 Ilie Bolojan.jpgPrimarul Ilie Bolojan (foto) abordează problema cu reţinere. "Scumpirea ca urmare a retragerii subvenţiilor va fi valabilă la nivelul întregii ţări. Un grup de lucru al Federaţiei Municipiilor, din care face parte şi Oradea, se va întâlni săptămâna aceasta la Bucureşti cu reprezentanţi ai Guvernului, pentru a găsi modalităţi de rezolvare a problemei", spune primarul. Bolojan nu îşi pune, însă, mari speranţe în soluţiile guvernanţilor...

Ne-am ars!

Municipalitatea a pregătit încă de anul trecut un plan pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Presată de perspectiva interdicţiei ca termocentrala să mai utilizeze cărbune de la sfârşitul anului 2013, datorită neîncadrării în standardele de mediu, Primăria a accesat o finanţare europeană de 70 milioane euro, pentru construirea unui CET nou, pe gaz, dar şi pentru reabilitarea a 12,7 kilometri de conducte.

04 Marcel Bolos_2.jpgEdilii pregătesc deja licitaţia pentru managementul proiectului, astfel ca lucrările să înceapă în toamnă. Problema e însă că încălzirea pe gaz va costa de două ori mai mult decât cea pe cărbune! "Tariful va fi de circa 100 euro gigacaloria, adică minim 420 lei în loc de 193 lei, cât e acum. Dacă nu facem ceva, va fi dezastru", prevesteşte Marcel Boloş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI), cel care a gândit planul de reabilitare a CET-ului.

Alternative

Primăria vrea să atenueze preţul scump al gazului prin valorificarea apei geotermale, care e cea mai ieftină sursă de energie. "Dacă din 700.000 de gigacalorii necesare pe o iarnă în întregul oraş jumătate le-am obţine din apă geotermală, preţul gigacaloriei ar fi ca acum", spune Boloş.

Angajaţii DMPFI au depus deja spre finanţare 17 proiecte de atragere a fondurilor UE pentru valorificarea apei geotermale în Nufărul I şi II, Ioşia Nord, Calea Aradului şi Dragoş Vodă. Odată aprobate, proiectele vor trebui implementate contra-cronometru, pentru ca noile puncte termice să fie funcţionale la finele anului 2013, când CET-ul va trece pe gaz.

Căldură din pământ

04 Gheorghe Carp.jpgÎn paralel, municipalitatea studiază eventualitatea implementării unei tehnologii de ultimă oră, care "pune la treabă" căldura pământului. "Se forează la adâncimi foarte mari în pământ, iar apa injectată în sondă se încălzeşte singură până la 100 grade Celsius", explică esenţa noii tehnologii viceprimarul Gheorghe Carp (foto), care s-a şi întâlnit cu reprezentanţii unei firme de profil pentru a explora posibilitatea de a o folosi şi la Oradea.

Avantajul sistemului e că nu necesită licenţă de exploatare, aşa cum se întâmplă în cazul apei geotermale, iar debitul de 110 de litri pe secundă al apei astfel încălzite este de trei ori mai mare decât cel obţinut de Transgex cu apa geotermală, în final gigacaloria ieşind la un preţ similar cu cel al apei geotermale.

Dacă soluţia se va dovedi fezabilă, municipalitatea e dispusă să concesioneze prin licitaţie două amplasamente de câte 20 hectare în incinta fostului CET şi a fostului tancodrom pentru investitorii interesaţi să implementeze noua tehnologie.

Secretul planului "secret"

Până atunci, însă, orădenii vor trebui să treacă peste iarna care vine! BIHOREANUL a aflat că un grup de lucru coordonat de însuşi primarul Bolojan lucrează la un plan de avarie. Acest plan presupune totuşi costuri sociale atât de mari încât primarul se enervează imediat ce e adus în discuţie. "Nu ştiu cine v-a vorbit, dar o să aflu şi îl dau afară! E un document în lucru, care nu trebuia să ajungă la presă în această formă", a protestat Bolojan, vizibil iritat.

Adevărul e că are motive, deoarece strategia de salvare a oraşului implică "uciderea" CET-ului şi, implicit, disponibilizarea unei părţi a personalului acestuia. Conform planului, Electrocentrale urmează să se rupă în două societăţi, una de producţie şi a doua de transport şi distribuţie. Firma de distribuţie va prelua reţelele şi va putea cumpăra energie de la orice producător, indiferent că va fi obţinută din gaz, din biomasă, din apă geotermală sau prin "fierberea" apei în pământ. Ieftină să fie!

Vechiul CET va rămâne cu datoriile şi restanţele de la populaţie. Din cei circa 1.000 de salariaţi ai Electrocentrale, cam 200 îşi vor salva locurile de muncă prin transfer la noua societate, cel mult 50 vor deservi noua centrală pe gaz, deci restul de 750 vor intra în şomaj.

Măsuri disperate

Conform planului studiat de Primărie, societatea de distribuţie va fi pionul principal în termoficarea oraşului. Aceasta va investi în reabilitarea reţelelor din cartiere pentru a limita pierderile şi, totodată, va lua în calcul abandonarea zonelor de case, unde costurile de întreţinere ale reţelelor sunt prea mari faţă de venituri.

Printre măsurile de reabilitare a termoficării se mai numără introducerea sistemului de plată a încălzirii în tranşe lunare pe tot anul (în scopul atenuării vârfului de plată din iarnă, aşa cum procedează în prezent doar şase din cele 708 asociaţii de proprietari), introducerea preţului unic ponderat pe gigacalorie la nivelul întregului oraş (cum Primăria intenţiona încă din martie), stimularea reabilitării termice a blocurilor (pentru scăderea pierderilor) şi constituirea asociaţiilor la nivel de bloc (pentru a diminua riscul neîncasărilor).

Dure şi nepopulare, dar inevitabile, măsurile gândite de administraţia Bolojan sunt, din păcate, printre puţinele care îi pot scuti pe orădeni de varianta de a se încălzi, în lipsă de bani, doar punându-şi încă o haină pe ei. Şi asta, însă, numai dacă soluţiile vor fi implementate întocmai şi la timp...


DATORII DE MILIOANE
Vin debranşările!

Profitând că în plină vară consumatorii ar putea să-şi mai stingă din datoriile acumulate peste iarnă, fiindcă acum facturile sunt mai mici, conducerea Electrocentrale a declanşat o campanie de recuperare a debitelor prin ameninţarea cu debranşarea.

Conform datelor publicate pe propriul site, la 31 mai CET avea de recuperat 6,1 milioane lei de la agenţii economici, 5 milioane de la asociaţii şi 1,3 milioane de la consumatorii casnici individuali, adică per total aproape 3 milioane de euro!

Topul firmelor cu datorii e deschis de Stimin (746.000 lei), Crişul Favorit (490.000 lei) şi Cibela Group (236.000 lei), firme care nu mai funcţionează. La fel, Asociaţia de Proprietari 114 datorează 623.000 lei, Asociaţia 321 - 425.000 lei, iar Asociaţia Rogerius - 326.000 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
Dezgropati la Viena
Bolojan are un secret mult mai profund, ce sta la baza putului gindirii sale. Este secretul care, daca se afla public, il trimite la groapa cu gunoi a politicii locale. Sapati bihoreni, ca adevarul este la mica distanta.
Postat 14 Iulie 2011, 19:48 de Piriciosul
calculele ne omoara
vai si amar!
Postat 14 Iulie 2011, 16:16 de BH
deci bolojan nu a facu pentru ca .....
intodeauna altii sunt vinovati de esecurile profesionale niciodata politica manjita in toate rahatelele posibile, ce pierdere grea am suferit! cin noi su ei:)))))) ha, ha, ha, ha, ha ce sa va povestes Blaga ne a facut capul mare cu proiectul privind reabilitarea termica a fatedelor blocurilor, nu stiu care ne a imbatata cu apa rece platita de noi si uite asa tot noi suntem cei vinovati ca nu i mai platim sa ne mita continuat, trebuie schimbata legea : minciuna sa fie infractiune orice politician care minte sa fie inchis.dar trist este faptul ca nu da ti inregistratile sa vedeti ce au spus si ce au facut: mincinosi, asa si eu pot sa spun va dau dar de fapt va iau.
Postat 14 Iulie 2011, 10:46 de vai mie
multumim filipului pentru ca am ajuns aici
corect! filip ar trebui linsat pentru toata furaciunea si pentru catastrofa in care a lasat orasul asta. din pacate traim in romania si filip nu va fi linsat dar nici bolojan nu va reusi sa faca tot ce si-a propus pentru ca i se opun atat gunoaiele pediste cat si prostimea majoritara
Postat 14 Iulie 2011, 09:33 de dan chira
sfat
@elevul Goe: multumesc de sfat, a fost bun! acuma si tu, fiecare mai avem cate o lacuna....
Postat 14 Iulie 2011, 07:44 de dan justitiarul
Sfat pt. ,,justitiar'' (dar nu numai !)
mancurt, mancurtizare. Nu stii ce inseamna ? Si in general nu stii ce inseamna un cuvant, sau, mai frecvent, crezi ca stii dar nu esti sigur ? Scrie cuvantul si lasa-l pe goagal sa te ajute !
Postat 14 Iulie 2011, 05:43 de elevul Goe
bac
Unul dintre comentatori are dreptate. Am sentimentul ca sunt pe un forum de analfabeti. Nu am retinut nici macar o idee. Mai oameni buni, voi ati fi trecut bacul cu camere video? Si atunci va mirati de calitatea oamenilor politici. Este dupa chipul si asemanarea voastra. Mai cititi si voi opinia altor forumisti gen Hotnews sa va dati seama pe unde sunteti. Dar aici vorbim de o alta clasa. Sper ca la anul clasa politica sa le semene.
Postat 13 Iulie 2011, 23:05 de oradean
nota 10
@agora: stii ce dreptate ai? DREPTATE IN STAREA EI PURA!(suna aiurea pentru ca in fapt dreptatea nu poate fi decat una, dar am vrut sa fac o subliniere); daca ai sti cat ma bucur ca vad si altii ceea ce eu am vazut demult! multumesc, agora!
Postat 13 Iulie 2011, 20:24 de dan justitiarul
Intrebare
Aici posteaza numai cei care consuma etnobotanice? Nu am mai citit de mult comentariile articolelor dar ce vad acum imi ajunge pentru muult timp. Parca ar fi forumul prostilor.
Postat 13 Iulie 2011, 20:14 de pilif
ha, ha, ha, ha
mi a placuta agora :))) bravvva dar nu uita ca sa tradezi trebuie sa ai si motivatie, eu zic ca exista si saturatie cand vezi ca cel sustinut e euforic, se imbata cu apa rece:)) ha, ha, ha, ha intodeauna principala motivatie de tradare e saturatia de ceva ......
Postat 13 Iulie 2011, 18:46 de anca
cine tradeaza edili din primarie?
Oare cine stie cel mai bine sa tradeze in primarie domle` Bolojan? pai cu un telefon la Krausz Andrei puteai sa-l afli usor. Ori un email la Petru Filip si aflai in scris cine tradeaza edili. Sau mai bine iesi cu Jarca Horica la un ceai de menta si afli exact CINE ARE IN SANGE tradarea. E chiar sub nasul TAU dom` primar si daca nu ai nasul infundat pana la viitoarele alegeri, vei afla pe propria piele ca pata lui alba va fi GAURA TA NEAGRA.
Postat 13 Iulie 2011, 15:09 de agora
corect
@talibanul galben: ai perfecta dreptate cu sublinierea ca personal nu cred ca toate \"fanteziile\"ii apartin lui bolojan. ele vin de la altii, doar ca uneori bolojan le accepta prea usor.
Postat 13 Iulie 2011, 13:43 de dan justitiarul
istoricii
@ionel: istoricii! ei trebuiau sa vorbeasca! daca tot l-a intrebat cristoiu pe presedinte, raspunsul diplomatic ar fi fost:"sa lasam istoria sa se pronunte!" si parca nu e chiar frmuos sa spui "sontorogul ala", nu de alta dar poate se supara prigoana! si scuza-ma, ce e aia "mancurtizat"?
Postat 13 Iulie 2011, 13:40 de dan justitiarul
Corect ! 1941
@dan...Cine voiai sa vorbeasca despre trecerea Prutului si despre razboiul impotriva bolsevismului, la implinirea a 70 de ani ? felix ? antenescu, poanta, sontorogul ala cu fni-ul lui ?! Ca-ti place, ca nu-ti place, Basescu trebuia s-o faca, el sete presdintele Romaniei ! Si n-a gresit cu nimic ! Cat despre ce le place sau nu le place rusilor, e problema lor ! Sau te-ai mancurtizat ?! Da' de ce nu il intrebi pe birau si gasca lui la ce s-a gandit cand a ales solutia pe gaz ? Ai auzit despre vreun referendum ? Ca vom plati toti ,,alegerea alesilor'', mai putin ei, evident !
Postat 13 Iulie 2011, 13:02 de ionel
Orgolii interese straine de oradeni
Bolojane, daca esti corect cum se sustine, lasa orgoliile la o parte si extinde colaborarea cu Transgexul. Lasa-i sa intre in toate punctele termice unde au capacitate si posibilitate. Au licenta pe 20 de ani, asta e... Pe oradeni nu-i intereseaza sa subventioneze cet-ul si sistemul de interese din jurul acestuia. Este o crima ca in Oradea caldura sa fie o problema, cu marea de apa termala de dedesubt. Iar daca lasi Transgexul sa lucreze la intreaga capacitate, poate este loc de renegociat si asocierea. Este una din putinele situatii in care toata lumea ar avea de castigat, in primul rand oradenii.
Postat 13 Iulie 2011, 13:02 de talibanul galben
WTF? (traducere pe google)!
Sa platim caldura vara? Pai, asa, pe principiul asta eu zic sa platim si apa mai multa toamna, ca tot ploua afara si na trece cumva prin canalizare, n'est pas?
Postat 13 Iulie 2011, 10:59 de Merlin from Berlin
sa am parte de informatia pe care o are primarul
nu s a facut nimic ce se putea natural, nu s a pus accent p[e parteneriat privin energia EOLIANA< a apelor pentru a proteja mediul inconjurator de radiatii, nu se pune accent pe resursele naturale de ce oare, auzi nu ne lasa Bucurestiul nici vorba pentru ca altii vor sa culeaga dar si asa culegeau, unde sunt investitiile in panouri solare de 3 ani tot asta a m auzit, voi nu simtit ca sunteti vanduti? ce mai trebuie sa se intample ca sa pricepeti ca fara aliante solide intre noi romani nu se poate, dar asa nu putem multumi si UNGURIME si tradatori si noi sa ramanem la urma, luati masuri si organizati intalniri cu cei care au studii privind natura si protectia mediului, strangeti semnaturi si daca e cazul demisia, mai trec 5 ani si ne bagati in datorii la ungurime.
Postat 13 Iulie 2011, 09:55 de serios
1941
@ionel: e vorba despre anul 1941 nu de 1940! apoi citeste cu atentie ce am scris eu si spune-mi unde vezi ca as fi scris "rusii pe buna dreptate"?! mai conteaza azi daca gestul Maresasalului a fost corect sau nu? da, pentru manualele de istorie. in rest de ce trebuia presedintele sa aduca vorba despre asa ceva, stiuta fiind sensibilitatea maxima a rusilor pentru problemele celui de al doilea razboi mondial? mister! dar nici o problema, se va dezlega misterul la iarna!
Postat 13 Iulie 2011, 09:36 de dan justitiarul
?!
Am citit postarea unui oarecare danut ce-si zice ,,justitiar'' (bine ca nu se crede Hitler sau Napoleon !), cum ca presedintele a facut declaratii iresponsabile si rusii, pe buna dreptate zice ,,justitiarul'', ne vor pune cu botul pe labe si cu genunchii pe coji de nuca. Danut, baiatul tatii, sa stii ca oricine din tara are in piept o inima de roman ar fi dat ordinul de a-i ataca pe rusi in 22 iunie '40 ! Ca trebuia sa ne oprim pe Nistru, pe Nipru, pe Tisa (in '44), pe....e o alta discutie !
Postat 13 Iulie 2011, 09:28 de ionel
inapoi la lemne
astia sunt NEBUNI de legat, pentru unii sunt doar cadavre umane care au o functie ca pentru noi societatea au ajuns nulitati nu sunt moneyyy sunt debili mintali, eu nu intele cum altii au caldura trasa in vile si nu platesc nimic si noi trebuie sa dam altora posibilitatea de spalare a baniilor, cum altii au caldura geotermala si noi ceilalti nu putem! CUM? MAI nenorocitilor minciuna are picioare scurte, hotia la fel ce vreti defapt mor oamenii nevinovati si nimeni nu da la o parte pe aceste canali care fac abuzuri, chiar nimeni ne luptam cu harti dar ei fac rau la sute de oameni ce societate e asta?
Postat 13 Iulie 2011, 09:27 de ein na
Alta porcarie marca pnl=udmr !
Am citit articole, am urmarit dezbateri la tvs si la ttv dar un lucru n-am inteles : de ce trebuie sa depindem de gazul metan, adica de rusi ?! Cine stie care va fi pretul mc de gaz metan livrat de rusi in 2012, in 2013, in 2020 ?! NIMENI ! In loc sa resuscitam extractia de carbune de la noi din judet, sa revigoram zona Voivozi, sa dam de lucru la bihoreni dar si sa incasam taxe si impozite, noi bagam banii in buzunarul altora ! Nu numai ca-i bagam, dar ajungem la cheremul ,,prietenilor'' de la Rasarit . UE nu ne interzicea folosirea carbunilor, chestia era cu emisiile. Eu nu cred ca oradenii nu ar fi inteles daca li s-ar fi explicat ca se va folosi carbunele din judet si pretul va fi de X lei pt. 1Gca si va creste ci maxim 10% in urmatorii N ani.
Postat 13 Iulie 2011, 09:20 de ionel
pasarea spin
poate ne explica Consiliul Local(sau ma rog, ne da detalii)despre infiintarea SC SPINOFF ELECTROCENTRALE SRL cu 99,95% participatie ELECTROCENTRALE si 0,05% participatie Marcel Bolos si de ce a fost preferat d-l Marcel Bolos pentru a exercita calitatea de administrator? Inteleg ca obiectul principal de activitate este: activitati profesionale, stiintifice si tehnice, ca D-l Marcel Bolos este inginer, economist, doctor in economie, si multe altele(nu am loc sa scriu aici)si tocmai de aceea si eu(si poate si opinia publica) sunt(suntem) curios (curiosi)daca aceste aspecte au fost determinante.
Postat 13 Iulie 2011, 09:07 de dan justitiarul
daca nu atunci....
Daca se ramane pe gaz atunci trebuie pornite centrale de cartier (in punctele termice si asa goale ) si dispar magistralele de agent termic primar de la CET1 . Mult mai economicos si usor de gestionat . in loc de 2 (tur+retur) conducte doar una de gaz . Gata cu statii de pompare , conducte din otel care ruginesc, boschetari in canale termice ........... o singura conducta din PP care nu rugineste ....si.... si demolat CET-ul ca e o groapa de ingropat bani !!!!! Si un singur contract de furnizare (unic) a gazului in tot orasul !!!!! Pentru asta trebuie sange in puta si nu are Bolojan-coada de ciocan asa ceva !!!!
Postat 13 Iulie 2011, 09:01 de SCORTOSUL
gaz(are)
este cel putin curioasa optiunea municipalitatii pentru construirea unui CET pe gaz! doar facand calculul la acest moment si tot a iesit un cost mult mai ridicat. ce se va intampla insa daca Rusia va pedepsi Romania(in contextul declaratiilor iresponsabile si absolut gratuite ale presedintelui basescu), asa cum se aude? pretul gigacaloriei va exploda! sunt absolut sigur ca si aceasta ideea nastrusnica ii apartine tot lui marcel bolos iar d-l bolojan a preluat-o, asa cum din pacate, nu stiu de ce, este tentat sa-i preia toate aberatiile. eu inteleg ca marcel bolos se doreste "cel mai tare din parcare"dar o anumita masura totusi trebuie sa existe. adica pe principiul "hai sa ne haidem"cu fonduri europene se propun tot felul de proiecte fanteziste(CET pe gaz, "modernizarea"centrului vechi al municipiului, asa zisa statiune "nimphea"etc). CET pe gaz=cost enorm al gigacaloriei, centrul vechi=distrugerea identitatii orasului, statiunea=asta inca ar mai fi cum ar mai fi, totul este ca romanii sa-si permita in viitor "luxul"sa frecventeze un aquapark!.
Postat 13 Iulie 2011, 08:57 de dan justitiarul
CET 2 REPORNIT !!!!
Interese meschine ale tuturor guvernatilor in cardasie cu conducerea CET-ului au adus orasul in prag de faliment !!!! Sa lichidezi un CET nou numai pentru ca e i=departe de apartamenteul directorului si are mult de mers = cea mai mare lovitura data orasului !!!! FILIP ar trebui linsat pentru aceasta marsavie !!!! Toate aratau ca cea mai buna amplasare a CET-ului este cea din zona de est si nu cea din zona de vest !!! unde directia predominanta a vantului ineaca orasul in fum si cenusa !!!!! Nu stiu ce ar insemna redeschiderea CET-ului 2 dar asta ar fi o solutie salvatoare pentru orasa !!!! EXISTA amplasamentul EXISTA infrastructura se poate lucra si pregatii totul si cand e gata se trece pe CET 2 si se opreste si demoleaza CET 1 !!!!!
Postat 13 Iulie 2011, 08:55 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON