URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2010, 13:33

L-a scăpat moartea. De ce s-a sinucis miliardarul Brânzaş?

L-a scăpat moartea. De ce s-a sinucis miliardarul Brânzaş? ELEGIE PENTRU TAVI. "Un suflet chinuit a încetat să bată, lăsând în urmă un gol imens", scria în necrolog prietena lui Octavian Brânzaş (stânga), multipla campioană mondială la atletism Ella Kovacs (dreapta). Atât ea, cât şi ceilalţi apropiaţi ai bărbatului au fost şocaţi de gestul acestuia. "Nimeni nu poate şti ce e în sufletul unui om", a spus Ella jurnaliştilor, imediat după tragedie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De ce s-a sinucis milionarul Octavian Brânzaş? Fost petrolist, prieten în "vremurile bune" cu Adrian Tărău, fiul fostului prefect PSD de Bihor Aurel Tărău, dar şi cu fostul ministru de Finanţe Traian Remeş, fiu al unei angajate a DNA, omul de afaceri s-a spânzurat săptămâna trecută, şocându-şi toţi apropiaţii.

De ce-a făcut-o? Nu s-a plâns nimănui înainte să-şi pună capăt zilelor, ci doar a lăsat secretarei, unui partener de afaceri şi unui nepot câteva scrisori, rugându-i să le deschidă numai dacă păţeşte ceva. Ce anume, nu le-a mai spus. Au aflat, terifiaţi, marţi dimineaţă, când au fost chemaţi să-l vadă atârnat de ştreang, într-un abator sordid din Oşorhei. De pantaloni avea legată încă o scrisoare. Un memoriu adresat procurorului general Valentin Mirişan, cu mesajul acuzator: "Am recurs la acest gest din cauza abuzurilor la care am fost supus de procurorul Leucea".

BIHOREANUL a aflat, însă, că supărarea i s-a tras mai degrabă de la unele afaceri necurate, care i-au scăpat de sub control...

Memoriu de adio

03 abator.jpgOctavian Brânzaş a fost găsit spânzurat marţea trecută, în jurul orei 9, în hala unui abator (foto) dezafectat din Oşorhei, de către proprietarul clădirii, Florian Bonchiş. Omul fusese chemat de un cioban care văzuse BMW-ul X6 cu numere de Franţa parcat alături de clădire încă din ziua precedentă.

Aşa au descoperit corpul neînsufleţit, atârnând de o grindă prinsă în acoperiş, şi au sunat imediat la Poliţie. Sinucigaşul avea legată de pantaloni o folie transparentă în care se aflau patru coli adresate şefului Parchetului Curţii de Apel. Părea că bărbatul voia să-şi explice gestul: "Subsemnatul Brânzaş Nicolae Octavian, am recurs la acest gest din cauza repetatelor abuzuri săvârşite de procurorul Leucea Alin din cadrul Parchetului Bihor...".

La necropsie, medicii au exclus varianta crimei, negăsind urme de violenţă. Au descoperit, în schimb, urmele mai multor preinfarcturi, al căror număr i-a şi surprins. "E de mirare că a rezistat atât", a remarcat unul dintre ei. Apoi, corpul a fost depus într-o capelă din cimitirul Episcopia Bihor, unde a şi fost înmormântat, joia trecută, într-o ceremonie discretă, în prezenţa familiei şi a prietenilor apropiaţi.

Scrisoare la descifrat

Mesajul găsit asupra lui Brânzaş i-a fost predat procurorului general Mirişan care, fără să-l parcurgă, l-a trimis spre expertizare.

Ce abuzuri i-a imputat afaceristul procurorului Leucea, încă nu e clar. Cert e însă că acesta îl cerceta pentru înşelăciune, spălare de bani şi evaziune fiscală. Dosarul a pornit, culmea, de la  plângerea depusă în ianuarie 2010 chiar de Brânzaş împotriva lui Viorel Ungureanu, patron al firmei Gimby Euroconstruct 2006 din Câmpulung Muscel, un cunoscut evazionist, anchetat de DNA pentru o fraudă de 12 milioane de lei. Cei doi se cunoscuseră la începutul anilor 2000, când au împărţit aceeaşi celulă în arestul Poliţiei Argeş, care îi ancheta pentru afaceri ilegale cu produse petroliere, şi au păstrat legătura şi după eliberare.

În plângerea depusă la Poliţie, Brânzaş îl acuza pe Ungureanu de înşelăciune, fiindcă i-ar fi dat un avans de 267.000 lei pentru materiale de construcţii pe care argeşeanul nu i le-a mai livrat la Oradea.

Afaceri canceroase, da' bănoase

La anchetă, poliţiştii au descoperit însă că actul dintre Brânzaş şi Ungureanu era fictiv, încheiat doar pentru ca orădeanul să "volatilizeze" bani din firma Nisipuri Albe, profilată pe construcţii, pe care o patrona împreună cu prietenul său Nicolae Roi şi cu Jose Javier Puyol, tatăl celebrului fotbalist spaniol Carles Puyol, căpitanul echipei FC Barcelona.

Oamenii legii au aflat că, în realitate, în schimbul contractului fictiv care îi permitea orădeanului să-şi facă bani negri, Brânzaş urma şi el să-l ajute pe Ungureanu. Adică să îi dea o parte din banii necesari pentru cumpărarea unor excavatoare şi buldozere.

Poliţiştii spun că utilajele le procura tot Brânzaş, prin hoţi care le aduceau din Occident, dar şi printr-un om de sacrificiu, bolnav de cancer în fază terminală, orădeanul Dan Negrea. Rolul acestuia era să ia utilaje de la firme de leasing, fără a le plăti, iar apoi să i le dea lui Brânzaş, pentru ca acesta să le vândă. "Negrea are 20 de firme pe care a cumpărat numeroase utilaje fără să le plătească şi pe care le-a vândut prin Brânzaş. Un utilaj a fost ridicat chiar din sediul firmei lui Brânzaş, după ce proprietarul l-a interceptat prin GPS. Când a fost întrebat de unde îl are, Brânzaş a zis că s-a trezit cu el în curte", povesteşte un ofiţer care s-a ocupat de caz.

Percheziţie cu scandal

Înţelegerea dintre Ungureanu şi Brânzaş a căzut însă, pentru că argeşeanul a întârziat să returneze banii primiţi, iar orădeanul l-a reclamat ca să se răzbune. Aşa au descoperit poliţiştii adevăratul motiv al conflictului dintre cei doi, astfel că la începutul lunii trecute l-au pus sub învinuire pe Brânzaş pentru bancrută frauduloasă şi spălare de bani, blocându-i totodată şi conturile firmei, dintre care într-unul singur se aflau circa 20.000 euro. Pe 14 septembrie, sub supravegherea procurorului Alin Leucea, poliţiştii au organizat percheziţii la sediul firmei Nisipuri Albe şi la cele două locuinţe pe care Brânzaş le deţinea în Oradea.

Au ridicat documentele contabile, extrase de cont, calculatorul pe care ţinea evidenţa afacerilor, dar şi două caiete în care Brânzaş notase diverse sume şi numele persoanelor cărora le-a dat. În acel moment, afaceristul a pălit. "N-a reacţionat când i-am ridicat actele ce demonstrau că îşi frauda firma, dar când am găsit caietele s-a panicat. A început să dea telefoane şi a cerut înapoierea caietelor, zicând că nu au legătură cu ancheta. La cererea avocatului, caietele au fost până la urmă sigilate, urmând să fie deschise doar în prezenţa sa ori a lui Brânzaş", spune unul din martorii percheziţiei.

"Săpat de asociaţi"

Aflând despre problemele de la Oradea, fratele fotbalistului Carles Puyol, Javier Saforcada, care în 2006 preluase afacerea după moartea tatălui, a cerut un raport detaliat administratorului firmei Nisipuri Albe. Revoltat de învârtelile descoperite, a pus în discuţie apoi excluderea lui Brânzaş din firmă, mai ales că în ultima perioadă aceasta acumulase datorii şi intrase în insolvenţă.

Lovitura era prea mare pentru orădeanul care, dincolo de celebritatea partenerilor, pusese singur afacerea pe picioare, aducând-o la o cifră de afaceri de peste 3 milioane de lei anual. Pe lângă tranzacţiile şi închirierile de utilaje, mai mult sau mai puţin legale, Nisipuri Albe avea un contract de câteva zeci de milioane de lei pentru închiderea unei mine din Borşa dar şi unul, cel puţin la fel de mare, pentru construcţia a 10 km de şosea în Timiş. Intrase, într-adevăr, în colaps, însă în mare parte din cauza TVA-ului facturat şi a sumelor neîncasate de la stat pentru lucrările efectuate.

Şi mai gravă era, însă, problema caietelor găsite de anchetatori, care urmau să-i ridice pe mulţi în cap ori, mai rău, chiar să-l ducă din nou după gratii. Aşa că, deprimat, a clacat. Cu o zi înainte de data când trebuia să se prezinte la Parchet, unde urma să fie anunţat oficial că i se pune sechestru pe o parte din avere, s-a spânzurat. A fost felul lui de a se răzbuna pe procurorul care îl ancheta, punându-i în cârcă propria moarte...


NU FRICOS, CI LABIL
"Mi-am făcut datoria"

03 Leucea.jpgInterpelat de BIHOREANUL, procurorul Alin Leucea (foto) susţine că nu a făcut niciun fel de presiuni asupra lui Octavian Brânzaş, despre care crede că s-a sinucis într-un moment de cădere psihică.

"Eu doar mi-am făcut meseria. În Bihor sunt mii de oameni cercetaţi penal şi totuşi nu se sinucid. În plus, Brânzaş a mai trecut prin aşa ceva, a şi fost arestat, or acum era cercetat în libertate. Precis o fi avut şi alte probleme", spune procurorul.

Pe de altă parte, adaugă magistratul, ancheta va continua şi după moartea lui Brânzaş. "El a murit, dar a fost pusă sub învinuire şi societatea, care poate fi trasă la răspundere prin reprezentanţii săi legali", a explicat Leucea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON