URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Ianuarie 2015, 15:20

Scandal fără Finiş: Lucrările Aparegio, blocate de refuzul îndărătnic al primarului Ioan Man

Scandal fără Finiş: Lucrările Aparegio, blocate de refuzul îndărătnic al primarului Ioan Man ATÂT! După ce a lucrat toată vara în amonte şi în aval de Finiş pentru alimentarea cu apă a Beiuşului din izvorul Feredeu, constructorii sunt blocaţi acum la intrarea în intravilanului localităţii, Primăria refuzând să-i lase să lucreze pe teritoriul său
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proiectul a fost făcut, constructorul este ales, autorizaţia de construire a fost eliberată, bani sunt, dar investiţia are toate şansele să fie ratată!

Compania de Apă Oradea riscă să piardă cele 10,5 milioane de lei alocate din bani europeni pentru alimentarea municipiului Beiuş cu apă din izvorul Feredeu pentru că Primăria Finiş refuză să permită firmei Hidroconstrucţia Sebeş să lucreze pe teritoriul comunei. "Constructorul mai lucrează câteva săptămâni în afara localităţii, după care o să se oprească", spune directorul CAO, Ovidiu Gavra.

Înţelegerea

03_Adrian_Domocos_bihoreanul.jpgSfada pe lucrarea din Finiş a început în 2008, când primarul Beiuşului, Adrian Domocoş (foto), şi cel al Finişului, Ioan Man, au semnat un protocol pentru alimentarea localităţilor printr-o conductă conectată la izvorul Feredeu. Izvorul din amonte de comună a fost donat de Episcopia Greco-Catolică municipiului Beiuş cu condiţia să alimenteze localităţile de pe traseul conductei. În schimbul accesului la apă, Beiuşul urma să permită Finişului să îşi ducă gunoaiele şi să îşi verse apele uzate la staţiile de sortare şi epurare ale oraşului.

Înţelegerea nu a ţinut, însă, nici măcar un an. În 2009 Consiliul Local Finiş şi-a revocat hotărârea, invocând nerespectarea protocolului cu privire la depozitarea gunoaielor, doar că era prea târziu. În februarie 2010 Prefectura a somat conducerea comunei să revină asupra revocării pentru că hotărârea iniţială generase deja efecte juridice. Membru Aparegio, Beiuşul îşi predase serviciile de apă şi canalizare Companiei de Apă Oradea, care a început demersurile pentru realizarea aducţiunii.

Investiţie de 10,5 milioane lei

În iulie 2012, CAO a atribuit executarea lucrărilor firmei Hidroconstrucţia Sebeş. Pentru 10,5 milioane lei, aceasta urma ca în 22 de luni să amenajeze izvorul Feredeu şi să realizeze 23 kilometri de conductă de la izvor la uzina de apă a oraşului, precum şi o staţie de clorinare. Lucrările au stat însă blocate doi ani în pixul primarului de Finiş, care a refuzat să elibereze autorizaţia de construire.

03_Ioan_Man_bihoreanul.jpgDacă în 2008 se ruga de Domocoş să-l ajute să intre în Aparegio, în 2013, după ce din banii Ministerului Dezvoltării construise 30 kilometri de conducte ce alimentau cu apă (dintr-un izvor situat la 2 kilometri mai sus de Feredeu) satele Finiş, Fiziş, Ioaniş şi Şuncuiş, primarul şi-a schimbat atitudinea. "Dacă vrea apă din Finiş, Domocoş să iasă din Aparegio, apoi prelungim conducta noastră şi în două luni poate avea apă de zece ori mai ieftină decât de la CAO", spunea Ioan Man (foto). Tare pe poziţie, edilul nu a autorizat nici până în prezent Hidroconstrucţia ca să tragă apă pentru Beiuş pe teritoriul comunei!

La mâna primarului...

03_Ovidiu_Gavra_bihoreanul.jpgAtitudinea primarului, fost membru PNG cu simpatii PDL-iste, trecut apoi la PSD, a şocat conducerea CAO. "Nu înţeleg cum poate cineva să dea aşa uşor cu piciorul unor fonduri europene!", spune directorul Ovidiu Gavra (foto). Indignarea directorului este cu atât mai mare cu cât în cei doi ani trecuţi de la semnarea contractului pentru lucrări reprezentanţii Aparegio au încercat toate variantele de depăşire a crizei.

Au avut loc negocieri la Primăria Finiş, la Prefectura Bihor şi chiar la Ministerul Mediului. Degeaba! Primarul Man a invocat permanent tot felul de pretexte. Întâi a cerut Aparegio să cumpere conducta comunei, lucru imposibil deoarece CAO nu o putea deconta din fonduri europene, apoi a susţinut că izvorul Feredeu are un debit prea mic pentru a satisface nevoile Beiuşului, deşi asta nu ar trebui să îl afecteze, apoi s-a opus pe motiv că săpăturile la conducte i-ar distruge un drum forestier plătit din fonduri europene. Deşi constructorul s-a obligat să lucreze cu acelaşi drumar pentru ca Primăria să nu piardă garanţia lucrării şi, mai ales, să sape doar în afara carosabilului, Man a respins orice înţelegere.

Ajutor de la CJ

În primăvara lui 2014, după ce Hidroconstrucţia ameninţa cu denunţarea contractului şi cerea CAO despăgubiri de 1 milion de lei, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a eliberat autorizaţia de construire în locul Primăriei Finiş, la intervenţiile primarului Ilie Bolojan, care este şi preşedintele Aparegio, şeful CJ având acest drept deoarece lucrarea afectează mai multe unităţi administrativ-teritoriale.

Demarate pe două fronturi, dinspre Beiuş şi dinspre izvor către centrul comunei, lucrările au fost însă sabotate din start de primar. Man a amendat CAO cu 10.000 lei pentru nerespectarea proiectului tehnic şi a reclamat Hidroconstrucţia la Postul de Poliţie. "Dirigintele de şantier şi şapte angajaţi sunt cercetaţi pentru distrugere", povesteşte inginerul Robert Burjan, din cadrul CAO. Burjan a dat şi el explicaţii. "La Poliţie n-am ştiut cum să reacţionez. Poliţistul mă întreba despre drumul forestier dintre Finiş şi Feredeu şi se uita pe planurile de la drumul judeţean dintre Finiş şi Beiuş".

"Respins!"

În ciuda şicanelor, în câteva luni constructorul a amenajat izvorul, a realizat 13,5 kilometri de conductă între Feredeu şi sat, precum şi 3,8 kilometri între Finiş şi Beiuş, astfel că în prezent 44% din lucrare este gata. "Mai avem de făcut cam 5,5 kilometri de conductă şi am terminat", spune Georgică Ignat, manager de proiect în cadrul Aparegio.

Problema e că Hidroconstrucţia va ajunge în ianuarie, din ambele părţi, la limita intravilanului comunei şi nu va mai putea avansa. Motivul? Autorizaţia eliberată de CJ Bihor e valabilă doar pentru extravilan, iar Primăria refuză să avizeze desfacerea pavajului în sat. "Primăria ne-a respins toate cererile făcute în acest sens, ultima dată susţinând că solicitarea noastră a fost respinsă de Consiliul Local", povesteşte Ignat.

Cum eliberarea avizelor cade în sarcina compartimentului tehnic ale primăriilor, CAO a cerut Prefecturii să atace HCL-ul ca fiind ilegal. Surpriză! "Prefectura ne-a răspuns că nu a existat o hotărâre scrisă, ci doar o discuţie, şi ne-a recomandat să cerem instanţei să oblige Primăria la eliberarea avizului", spune inginerul. Dar asta înseamnă un proces ce ar putea dura ani, iar lucrarea trebuie finalizată până la 15 iunie 2015.

Care pe care

De altfel, Aparegio şi Finiş oricum se vor întâlni la Tribunal. "Autorizaţia de construire dată de Consiliul Judeţean o să se anuleze! I-am dat în judecată încă din mai!", se laudă primarul de Finiş, care se războieşte şi cu constructorii. "Am depus plângere că ne-au spart drumul, iar procurorii au început cercetările", spune edilul, care nu vrea nici în ruptul capului să autorizeze Hidroconstrucţia pentru a trece prin comună 3,5 kilometri de conductă! "Dacă le dăm avizul înseamnă că ne-am retras plângerea depusă împotriva lor", este "argumentul" lui Man.

Drept urmare, în absenţa avizului, constructorul va mai lucra doar în primele săptămâni din 2015, după care se va opri la intrarea în sat. Mai departe? "O soluţie ar fi să ocolim comuna, cu riscul să creştem costurile lucrării şi să ne facem de râsul Europei", spune Georgică Ignat. A doua variantă ar fi ca lucrarea să fie declarată de importanţă judeţeană, iar toate avizele să fie eliberate de CJ Bihor.

Nici una dintre variante nu va determina însă automat detensionarea conflictului, câtă vreme edilul comunei Finiş se ţine tare pe poziţii şi refuză orice dialog, astfel că războiul pe apa izvorului Feredeu chiar se va dovedi fără Finiş...


PRO ŞI CONTRA
Dacă-i musai cu plăcere...

Aparent izolat, conflictul Finiş versus Aparegio a măcinat inclusiv alianţa locală PNL-PSD. Ioan Mang, liderul PSD Bihor, ţine partea primarului Ioan Man. "Dacă aş veni acasă la dumneavoastră şi v-aş sparge podelele ca să mă leg la apă pentru că e mai bună decât a mea, nu cred că v-ar plăcea", zice Mang, care susţine că, deşi prevenit în legătură cu acest detaliu, preşedintele Aparegio, Ilie Bolojan, nu a intervenit pentru detensionarea conflictului. "I-am cerut încă de acum trei ani să schimbe proiectul. Cum a scos Biharia din proiectul Aparegio, aşa putea scoate şi Finişul!", zice liderul PSD.

Tocmai asemănarea celor două cazuri îl enervează pe Ilie Bolojan. "Nu se poate să blochezi un proiect european doar pentru că te-ai răzgândit. Ne judecăm cu Biharia pentru recuperarea banilor cheltuiţi şi vom cere primarului de acolo despăgubiri. La fel va fi şi la Finiş", explică primarul Oradiei.

Bolojan consideră că Man este încurajat de Mang să se opună Aparegio pe considerentul că eşecul va fi inevitabil şi oalele sparte le vor plăti liberalii. "Dacă voia, Consiliul Judeţean rezolva problema de mult. La împărţirea bugetului îi putea spune primarului «nu-ţi dau bani până ce nu îmi dai avizele!». Lăsat fără bani, acesta se gândeşte de două ori dacă să te mai saboteze. În schimb, CJ a preferat să-l ţină cu fonduri, iar asta spune ceva", zice Bolojan. Înţepătura îl vizează inclusiv pe preşedintele Cornel Popa, mult prea ascultător faţă de şeful PSD Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ALBA începe cu A... Bihor cu B...
Bolojan dixit: "Dacă voia, Consiliul Judeţean rezolva problema de mult. La împărţirea bugetului îi putea spune primarului «nu-ţi dau bani până ce nu îmi dai avizele!»." Moloț președinte PNL de Consiliu Județean ...în decembrie 2014 ...Procurorii DNA Alba au extins urmărirea penală în dosarul în care este vizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, acesta fiind suspectat şi că ar fi CONDIȚIONAT acordarea de fonduri guvernamentale comunei Turdaş de modul în care localnicii ar fi votat la alegerile prezidenţiale. CONDIȚIONĂRI ÎN AMBELE SITUAȚII - una fără DNA alta cu DNA... Așa TREBUIE FĂCUT? SUNT SIMILITUDINI ÎNTRE CAZURI?
Postat 06 Ianuarie 2015, 21:53 de Adi_Oradeanul
Haitele de amatori liberalo-democrato-socialiste !!!
Impiedicarea cu buna stiinta a derularii proiectelor cu finantare publica europeana constituie fapta penala !!! Ce tot invartiti de atata timp zeama pe rakat ??? Si este de competenta Parchetului de pe Langa Curtea de Apel !!!
Postat 05 Ianuarie 2015, 17:35 de WinDos
rrromanica
Asa se intampla cand satenii aleg primari tampiti !
Postat 05 Ianuarie 2015, 16:49 de titel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON