URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 August 2011, 14:04

Să plece "sifonarul"! Şeful PDL Bihor îi cere lui Emil Boc mazilirea subprefectului Cristian Bitea

Să plece "sifonarul"! Şeful PDL Bihor îi cere lui Emil Boc mazilirea subprefectului Cristian Bitea PÂRÂT LA ŞEF. Războiul pe care îl poartă cu prefectul Gavrilă Ghilea nu-i prieşte subprefectului Cristian Bitea. Liderul PDL Bihor, Ştefan Seremi, i-a retras sprijinul politic al organizaţiei şi i-a indicat premierului Emil Boc, în scrisoarea prin care îi solicită demiterea, şi pozele descoperite de BIHOREANUL pe blogul subprefectului, cele care i-au adus titlul de "cocalar"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scandalul dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea nu se mai termină. Declanşat în urmă cu două luni de refuzul lui Bitea de a respecta un ordin al prefectului, diferendul a degenerat într-un adevărat război odată cu apariţia unui articol de presă comandat împotriva lui Ghilea.

Convins că în spatele dezvăluirilor se află Bitea, preşedintele PDL Bihor, Ştefan Seremi, a sărit în apărarea prefectului. Într-o scrisoare adresată premierului Emil Boc, prezentată în exclusivitate de BIHOREANUL, şeful filialei cere retragerea sprijinului politic acordat subprefectului, pe care îl acuză că a şifonat grav imaginea partidului, dar şi că ar fi trădat, "sifonând" la liberali prin secretara Consiliului Judeţean, Carmen Soltănel! Bitea nu pare, însă, impresionat: "Nu mă sperie pixul domnului Seremi!".

Tur...

BIHOREANUL a relatat pe larg, luna trecută, războiul dintre cei doi reprezentanţi ai Guvernului în judeţ. Conflictul dintre prefectul Gavrilă Ghilea şi subprefectul Cristian Bitea a fost declanşat de un ordin dat de Ghilea, prin care îi retrăgea subprefectului atribuţiile de supervizare a activităţii Direcţiei Juridice, ca apoi să îi ceară şi să se mute cu biroul din camera ferită de la capătul coridorului într-una "la vedere", vizavi de biroul său, unde lucraseră anterior şi ceilalţi subprefecţi.

"Picătura" care a umplut paharul a fost însă faptul că prefectul a interzis accesul în instituţie a Cristinei Gheban, fiica secretarului Consiliului Local din Cărpinet, o studentă pe care Bitea o ducea zilnic cu el la serviciu, prezentând-o ca "voluntară aflată în practică" şi folosind-o ca secretară.

Ghilea şi-a motivat atunci deciziile prin faptul că subprefectul era infatuat şi îi sfida autoritatea, venind şi plecând de la serviciu cum avea chef, iar juna cu pricina, în vârstă de 21 de ani, lucra de fapt fără forme legale şi putea avea acces la documente secrete.

... şi retur

Subprefectul avea, însă, o cu totul altă părere: se declara persecutat de un prefect abuziv, al cărui nivel de pregătire îl considera cu mult inferior, pe care îl voia plecat din funcţie şi despre care spune că are numeroase informaţii compromiţătoare.

"Domnul prefect nu ştie să folosească un calculator, cum să înţeleagă el ce e acela voluntariat? Domnul prefect spune despre mine că nu mă prezint la serviciu? Domnul Ghilea merge mai mult pe la clubul de fotbal Luceafărul, pe care îl patronează, şi pe la firmele pe care le conduce", a replicat Bitea, refuzând să se supună ordinelor. "Eu nu am fost numit de domnul Ghilea şi nu îi sunt subordonat", a adăugat el, fără a ezita să-şi catalogheze adversarul, pe propriul blog, ca "mojic şi fraierman", dar şi să-i reclame "abuzurile" la Guvern şi la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Cum sesizările lui Bitea au rămas în coadă de peşte, scandalul s-a amplificat zilele trecute, odată cu apariţia, la comandă plătită, a unui articol de presă compromiţător la adresa lui Ghilea.

Reclamă cu dezvăluiri

Articolul publicat în săptămânalul "Spinul bihorean" prezintă informaţii despre afacerile pe care firma lui Ghilea, Construcţii Bihor, le are cu primăriile şi cu alte instituţii publice din judeţ, dar şi unele dintre acţiunile prefectului care îl pun în conflict de interese.

Lui Ghilea i se reproşa, de pildă, că a semnat avizele de legalitate pentru mai multe hotărâri ale unor consilii locale ce vizau suplimentarea finanţării lucrărilor executate de propria firmă. O altă acuză este că a semnat note de fundamentare pentru iniţierea unor hotărâri de Guvern prin care să fie urgentată alocarea fondurilor pentru plata altor lucrări efectuate de aceeaşi firmă la comanda unor administraţii locale sau servicii deconcentrate aflate în coordonarea prefectului, ca de exemplu Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Apariţia articolului a stârnit nu doar mânia prefectului, ci şi pe cea a conducerii PDL, mai ales că, ulterior informaţiile au fost preluate şi dezbătute acid într-o emisiune de la Antena 3, şifonând şi mai mult imaginea lui Gavrilă Ghilea şi a partidului.

Convins că în spatele dezvăluirilor se află Bitea, articolul purtând în locul numelui autorului semnul P al publicităţii, iar textul şi banii de reclamă fiind livraţi "Spinului" de un amic al subprefectului, jurnalistul Nicolae Pop, preşedintele PDL Bihor a sărit imediat în apărarea prefectului. Aşa că, printr-o informare trimisă premierului Emil Boc, Ştefan Seremi solicită măsuri imediate pentru îndepărtarea lui Bitea din funcţia în care a fost propulsat cu sprijinul PDL Bihor.

Demascatorul din umbră

Epistola ajunsă în posesia BIHOREANULUI, scrisă pe un ton acid şi chiar ironic, e ilustrativă despre bătăliile intestine din partidul de guvernământ...

02 Stefan Seremi.jpgConcret, Ştefan Seremi (foto) i-a transmis premierului că Bitea a creat şi întreţinut la Prefectura Bihor "o situaţie intolerabilă, gravă şi periculoasă", care "a prejudiciat grav imaginea partidului". Asta pentru că, după cum arată deputatul, subprefectul nu a ignorat doar programul de la serviciu, unde "nu se prezintă înainte de ora 10-11", ci şi îndatoririle de zi cu zi, refuzând să semneze acte administrative, "ceea ce este o sfidare faţă de lege şi cetăţean", mai ales că este vorba inclusiv de titluri de proprietate pe care oamenii le aşteaptă cu anii.

Mai mult, Seremi îi reproşează lui Bitea că din momentul instalării şi până în prezent şi-a denigrat permanent colegul, subminându-i autoritatea, iar diferendele, în loc să le rezolve în spatele uşilor închise, le-a transformat în scandaluri de presă. Ca exemple sunt date refuzul lui Bitea de a-şi muta biroul şi reacţia la interzicerea accesului în instituţie a junei-voluntare. "Domnul Bitea a reacţionat cu furie şi violenţă", scrie Seremi, "lansând un atac furibund la persoana prefectului, inclusiv prin demersuri de natură penală, iar prin intermediul unei instituţii media a finanţat sub formă de publicitate apariţia pe două pagini a unui articol redactat chiar de domnia sa, "demascator" la adresa prefectului".

"Cocalar" şi "sifonar"

Acuzele nu se opresc aici. Potrivit preşedintelui PDL Bihor, subprefectul a fost surprins în mai multe rânduri în situaţii "delicate" de colegii de partid, la întâlniri cu liderii liberali din Bihor. "Din informaţiile pe care le am, sunt îndreptăţit să cred că "sifonează" spre secretariatul Consiliului Judeţean Bihor informaţii care ţin de strategiile şi acţiunile Instituţiei Prefectului. Gravitatea acestui aspect nu mai merită subliniată, dar nu pot să nu amintesc faptul că dl. Cristian Bitea a fost pentru câteva luni subprefect de Ialomiţa cu sprijinul politic al PNL", susţine Seremi.

Drept urmare, liderul PDL Bihor solicită premierului "o rezolvare imediată şi corectă a problemei" deoarece "tergiversarea unei decizii deteriorează şi mai grav imaginea partidului nostru", care, consideră Seremi, a fost "oricum şifonată de către dl. Bitea". "Apropo de imagine, de semnalat este şi faptul că domnului Bitea i s-a pus ştampila de "cocalar de Bihor" de către mass-media naţională, după ce pe blogul domniei sale au fost postate chiar de către domnia sa fotografii care-l înfăţişau în situaţii jenante, incompatibile cu calitatea de înalt funcţionar public", încheie parlamentarul.

Funcţia lui, la pixul altuia

Ce va urma, e greu de spus. Interpelat de BIHOREANUL, subprefectul Cristian Bitea pretinde că nu are emoţii şi îl acuză pe preşedintele PDL Bihor că "îşi bagă pixul" unde nu-i fierbe oala. "Prefectura este o instituţie apolitică, domnul deputat îşi depăşeşete competenţele", declară Bitea, care nu-şi vede funcţia periclitată nici fără susţinerea politică a partidului care l-a propulsat.

"Sunt tare şi voi face faţă. N-am făcut politică de la 18 ani ca să mă sperie pixul domnului Seremi", răspunde cu îndrăzneală tânărul politician. Mai ales că, oricum, decizia finală depinde de pixul altuia...


NEVINOVAT
La datorie, dar fără cheie

Negând că ar fi ştiut despre depeşa înaintată la Bucureşti de preşedintele PDL Bihor, subprefectul Cristian Bitea afirmă că acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate. "Eu mi-am făcut şi îmi fac datoria. Stau la serviciu, nu este adevărat că nu merg, şi stau pe coridoare, prin birourile altora, căci mi s-a luat cheia de la birou", spune subprefectul.

Legat de articolul pe care l-ar fi finanţat împotriva lui Ghilea, Bitea susţine că nu are nimic de-a face cu el. "Nu eu am redactat acel articol şi nici n-am finanţat apariţia acestuia", spune subprefectul, negând totodată şi faptul că ar cocheta cu liberalii. "Sunt aberaţii. Ştie domnul deputat ce înseamnă colaborarea instituţională? Sunt subprefect, primesc persoane în audienţă şi mă duc, la rândul meu, în audienţă. Nu înţeleg de ce ar trebui să dau socoteală, mai ales că eu nu sunt membru de partid?". Ce-i drept, e doar omul partidului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
scandalul vamilor
Daca ai fost subprefect care sunt realizarile tale pentru functia care ai detinuto esti un lasi.LASATE DE CAMATARI
Postat 06 Septembrie 2011, 02:43 de petrescu
scandalul vamilor
atit cit PDL este de partea lui va fi tare si cit se mai poate da dreptu lui Vasilica Blaga sa ii puna o vorba buna in PDL pentru ca pentru capacitatile lui intelectuale este destul de slab.
Postat 06 Septembrie 2011, 02:37 de petrescu
scandalul vamilor
De ce la ORADEA nu afost nici un scandal al vamilor au fost ei atit de corecti sau Vasile Blaga a mituit pe cei de la anti coruptie.
Postat 06 Septembrie 2011, 02:24 de petrescu
le sta in caracter sa fie sifonari
EU CRED CA MAI MARI COMUNISTI SUNT CEI DIN FAMILIA BITEA CARE AU MOSTENIT FUNCTI PUBLICE,PENTRU CA MAMA A FOST SI ESTE DIRECTOAREA SANIPIDULUI ,IMAGINATIVA CARE SUNT COMUNISTI SI TATA ARE O FUNCTIE PUBLICA SI UNCHIU SI A-SA MAI DEPARTE. Vasile Blaga sta in spatele acestor lucruri
Postat 06 Septembrie 2011, 02:11 de petrescu
JOS COMUNISMUL
JOS COMUNISMUL! JOS GHILEA, SEREMI SI TOTI COMUNISTII! LASATI TINERII CAPABILI SA-SI FACA DATORIA
Postat 26 August 2011, 09:44 de gigi
faca singuri
dar nu zau de ce pitalul judetean trebuie as aiba mii de salariati, idem primaria, idem finante ca sa suuuga banii nostri, de ce credeti, nu sunt necesari.Morga este necesara ne umplem de bolii dar spitalul absolut de loc, miscare si miscare danasti radeti traiti nu va nenorociti pentru parazitii sociali care suggg salarii luna de luna, vechime si noi trebuie dupa capusorul lor LIMITAT sa i intretinem, EU NU CRED! cat manac eu atat sa castig in rest fiecarea cu aiia a masii pe romaneste.
Postat 24 August 2011, 14:39 de vor salarii sa si le
Haremul lui Bitea !?
Ca-i facut ,,cocalar,, si ,,sifonar,, putin ne pasa dar ca-si tine 2 secretare din bani publici cand nici chiar el domnisorul subprefect Bitea nu prea merge pe la servici este prea de tot si nu stiu ce are de a face asta cu comunismul !?. De ce nu este suficient o singura secretara la ambii ,prefect si subprefect ca sa nu fim mai rai ,de ce mai trebuie functia de subprefect !? .Cand cel pus pe nu putini bani publici sa o indeplineasca nu-si face datoria, ce se ocupa numai de prostii ,femeii ,....
Postat 24 August 2011, 13:11 de cetatean
nu renunta , lupta, lupta si lupta pana la moarte Comunisti fura si noi rabdam
Vasile Blaga şi Ioan Mang, pe lista neagră a senatorilor care fac afaceri cu statul.Pe portalul anticorupţie al Alianţei pentru o Românie Curată a fost postată o listă a senatorilor români care se află în situaţie de incompatibilitate, întrucât firmele pe care le conduc, personal sau prin intermediul unor membrii ai familiei, fac afaceri cu statul. Printre senatorii care sunt în această situaţie se găsesc şi doi bihoreni, democrat liberalul Vasile Blaga şi PSD-istul Ioan Mang.
Postat 23 August 2011, 20:11 de bravoo BITEA
ASTA-I TARE
..." mircea chirila de cand esti sluga si brelocu lui ghilea" cred ca ai copiat varianta GSP "Lutu a ajuns brelocu lui Becali" il poarta peste tot si face ce i se spune
Postat 23 August 2011, 17:23 de fery
CAN CAN de Bihor
cu astfel de articole va bate-ti joc de un ziar cu nume ce a fost candva o publicatie citita si apreciata.pentru interesele a 2,3 bastani de bihor, va-ti vandut si compromis si in ritmul acesta o sa deveniti sau poate chiar ati reusit "performanta" sa fiti noul CAN CAN de Bihor...pacat si rusine...a fi o publicatie sustinuta financiar de ghilea nu inseamna a ataca in presa orice nu-i convine lui sau a-l apara de adevaratele magarii ce le face ...si nu ma refer neaparat la acest articol ci in general de 2-3 luni in coace.cu regret va las...NU VA VOI MAI CITI...la revedere.
Postat 23 August 2011, 17:18 de oradea
draga bihoreanul
draga mircea chirila, draga adrian cris...acesti "stimabili" redactori si scriitori de articole.cum naiba puteti si aveti tupeul sa va bateti joc, sa denigrati si sa mintiti un judet intreg.la-ti luat in colimator pe bitea la comanda si banii lu ghilea si a-ti scris de cateva luni dupa cum in articol scrie sa-l faceti praf. deontologia profesionala draga mircea chirila ai pierdut o si/sau ai uitato de cand esti sluga si brelocu lu ghilea...iar nesimtitul de adrian cris ...da lectii de morala..cand insa si viata lui este o telenovela sinistra...stie el bine... vai si amar ce ati ajuns
Postat 23 August 2011, 17:11 de oradea
felicitari Bitea! un model politic
eu il admir pe Bitea si are un curaj de invidiat sa te pui cu fosti comunisty invatati sa fure e un act suprem de datorie civica, felicitari BITEA! iti vom ridica un monument medalia TANARULUI care isi iubeste tara, JOS COMUNISTY! Jos afemeiati care ne folosesc femeiile dadu le un loc de munca, jos desfraul politic!
Postat 23 August 2011, 12:03 de dar de ce va mirati!
BAI MAI BAIATULE !
.Ba mai baiatule ,e ora 9 si 19 minute si tu iar n-ai venit la chiul pe bani publici !
Postat 23 August 2011, 09:20 de ghilea
EU SUNT BA APOLITIC !
Eu sunt APOLITIC BA COCALAR SI SIFONAR ce esti .Si mai sunt si fraier ca paltesc taxe si impozite sa te lase statul sa faci club de noapte in Insttitutia Prefecturii pe banii mei . De ce nu-ti deschizi si tu un club de noapte al tau ,sa pui si tu banutu tau la batatie pe care fara merit il primesti si cheamati acolo toti amicii .
Postat 23 August 2011, 08:07 de APOLITIC
dar repede sa plece !
Sa confunzi Instututia Prefecturii cu un club de noapte unde sa-ti imviti toti cocalarii pe bani publici ,lasa-ne ,lasa-ne ! ,,apoliticule,,!? Sunt foarte multi tineri ,isteti ,capabili ,inteligenti si drorece nu au mama directoare si unchjul sus pus ,nu pot sa promoveze. D-sorul Bitea este un ratat de Bucuresti ,trimis la Oradea sa nu mai incurce apele acolo ,
Postat 23 August 2011, 07:38 de realist
lectie
cand bitea va avea 1la suta din jumatea averilor lui ghilea si seremi.atunci puteti sa il denigrati si sa-l jigniti cat vreti.el a scos la suprafata penalul de ghilea si toti s-au speriat.a facut-o ca-i cinstit si moral.bitea e un profesionist adevarat, bugetar...fara 4 case LOL bihon..cu o situatie financiara normala spre modesta.cand unul din tara asta care ocupa o functie ca a lui va avea "averea" lui puteti sa ma injurati cat vreti....niciodata
Postat 23 August 2011, 00:43 de blidaru
la pensie sau la cimitir
acolo sa mereti ...voi vorbiti de sifonariii tradatori parveniti ce sunteti, laura draga daca si tu te compromiti cu articole comandate, platite copy-paste imi pare foarte rau de tine...pacat
Postat 23 August 2011, 00:36 de blidaru
jurassic park de bihor
fosila si prostu se tem de un baiat cu studii care la 33 de ani are mai multa educatie si scoala decat au ei cu trei generatiii de-ale familiilor lor.INCREDIBILs-a gasit parazitu de seremi si prostu de ghilea sa-si faca publice temerile.BRAVO bitea.esti destept.si-au dat dinozauroii alama pe fata.demasca-le afacerile nu te lasa.
Postat 23 August 2011, 00:30 de mimi
seremiiiii rahatul ala social i se mai scoala:)))
ia faceti scrisoare lui BOC sa stie ce viata traieste SEREMI in BIHOR faceti si o lista cu femeile din partid REGULARIZATE :)) aveti ce scrie, nu gluma!
Postat 22 August 2011, 18:14 de ha, ha, ha
seremiiiii rahatul ala social i se mai scoala:)))
un IMORLA sare in apararea altui IMORAL, ce seamna se aduna, ce ti face amanta rezista :)))) cum isi bat joc de tineri extraordinar!
Postat 22 August 2011, 18:12 de ha, ha, ha
CINE STIE
Asa cum se zice ca articolul din Ghimpele este la comanda, acesta este sigur la comanda impotriva subprefectului. De unde aveti dumneavoastra aceea "depesa" catre Boc atata timp cat stia numai Seremi si Ghile de ea pentru ca sedinte in PDL Bihor nu se mai tin de o luna si e pustiu pe la sediu. Inseamna ca a-ti primit-o si avea-ti obligatia "remunerata" sa o prezentati in forma dorita de ce care au facut comanda. CU CE COSTURI A CASTIGAT GHILEA LICITATIA PT. PARCARE, OARE CEEA A SUPREFECTULUI PT UDMR?
Postat 22 August 2011, 16:11 de GIGI
Cool
Depesa o fi fost redactata de Florin Ardelean, Ca Ghilea si Seremi n-au... pix pentru asa ceva. Cat despre inplicarea lui Seremi in acest scandal... apolitic, poate va cere si retragerea sprijinului politic pentru presedinta Curtii de Apel Oradea...
Postat 22 August 2011, 14:31 de P
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON