URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Aprilie 2010, 07:35

Radu Potoran - bancher pe bani furaţi

Radu Potoran - bancher pe bani furaţi GOLANUL. Bancher pe banii unor naivi, cântăreţul de muzică populară Radu Potoran le dă cu flit "rataţilor" care-l somează să le înapoieze banii luaţi fără ştirea lor. În schimb, la sediul Casei de Ajutor Reciproc Bihorul din Beiuş, lipit de-o vulcanizare, aşteaptă doar clienţi de bună-credinţă, din cei care să dea bani şi să nu vrea să şi-i retragă niciodată...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel puţin 100.000 de lei au dispărut din conturile unor foşti clienţi ai Cooperativei Creditul de Vest, filiala Beiuş. Iar vinovaţii sunt personaje cunoscute: cântăreţul de muzică populară Radu Potoran, vedetă la Favorit TV, şi soţia acestuia, Gabriela.

Întrucât Cooperativa Creditul de Vest, unde nevasta lui era casieră, urma să fie desfiinţată, Potoran a văzut în această situaţie nu pericolul de şomaj care o păştea pe femeie, ci o oportunitate de a-şi trage un "biznis" propriu pe modelul instituţiei de credit. Mai exact, şi-a făcut o casă de ajutor reciproc proprie. Atât doar că nu pe banii săi, ci pe cei ai foştilor clienţi ai Cooperativei aflate în pragul desfiinţării. Şi care acum se chinuie să-şi recupereze economiile...

04 Liliana Cuciula.jpgDe încredere

Liliana Cuciula (foto) din Urvişul de Beiuş a lucrat ani de zile numai în schimbul de noapte, pentru ca din sporurile primite să strângă bani pentru amenajarea casei. Are doi băieţi la şcoală şi voia să le aranjeze camere separate. "Mi-am lăsat copiii, noapte de noapte, şi m-am dus la lucru ca să pun ceva deoparte", povesteşte femeia, rămasă fără un sfanţ din cei aproape 20.000 de lei pe care din 2005 până acum doi ani i-a tot depus la Cooperativa Creditul de Vest.

Şi nu e singura păgubită. În aceeaşi situaţie se află şi mama sa, Elena Moza, care avea depozite de 24.000 lei, dar şi beiuşeanul Nicolae Costache, un pensionar care a fost lăsat fără 50.000 de lei, economiile lui de-o viaţă.

"Şi eu şi mama ne-am făcut cont la Creditul de Vest pentru că Gabriela Potoran, care era casieră acolo, părea de încredere. Nu numai noi, ci mulţi alţii şi-au scos banii pe care până atunci îi ţineau la CEC şi i-au mutat la Cooperativă", spune Cuciula.

Minciuni

Problemele au apărut la sfârşitul anului 2008, când Cuciula a decis să-şi scoată banii. "Am mers la Cooperativă cu câteva zile înainte de data la care voiam să scot banii, ca să ne anunţăm intenţia. Aşa ni s-a spus că trebuie să facem. Doamna Potoran mi-a zis să revin peste câteva săptămâni".

Dar nu a putut să-şi vadă banii nici atunci şi nici mai târziu. De câte ori a încercat să-i ridice era trimisă la plimbare. "Mă tot amâna. Ba că i s-a îmbolnăvit copilul şi nu are timp să stea la sediu, ba că are alte probleme personale, ba că nu a făcut încasări şi de-aia nu are de unde să-mi plătească. După un timp, mi-am dat seama că minte", povesteşte femeia.

Bancher de Binş

Colac peste pupăză, în timp ce Cuciula era purtată pe drumuri, sediul Cooperativei s-a mutat din centrul Beiuşului într-o fundătură lângă Maternitate, schimbându-şi şi denumirea, din Creditul de Vest în Casa de Ajutor Reciproc Bihorul Beiuş. Aşa a crezut ea, deoarece doamna Potoran nici n-a vrut să-i explice nimic.

Nu de alta, dar i-ar fi stricat planurile. În realitate, conducerea Cooperativei Creditul de Vest voia să închidă filiala şi i-a cerut casierei să lichideze conturile existente. Potoran a trecut la treabă, însă în felul ei. Căci unele conturi, cum sunt şi cel al Lilianei Cuciula şi cel al mamei ei, le-a închis fără ştirea titularelor, iar cu banii lor a înfiinţat, împreună cu soţul, o casă de ajutor reciproc. Şi aceasta tot o instituţie nebancară, la fel ca şi cooperativa, profilată pe întrajutorarea membrilor, prin acordarea de credite. Al cărei preşedinte, căci trebuia să aibă unul, a devenit chiar cântăreţul de muzică populară.

"Noi am fost liniştite şi credeam că problema se va rezolva. Credeam că-s de bună credinţă, dar am greşit. După o mulţime de drumuri, doamna Potoran ne-a dat, în total, numai vreo 13 milioane de lei din cele peste 440 de milioane câte aveam împreună cu mama. Se tot scuza, că are probleme cu încasările, dar mă liniştea să am răbdare, că îmi voi primi toţi banii", zice Cuciula.

Radu Potoran.jpgI se rupe

"Buba" s-a spart în octombrie 2009 când, după aproape un an în care a fost minţită, Liliana Cuciula s-a înfiinţat, de data asta împreună cu soţul, la sediul Casei de Ajutor Reciproc Bihorul, hotărâtă să rezolve problema. N-au avut cu cine. Nici bine n-au intrat în sediul firmei lui Potoran că au şi fost scoşi afară de "domnul preşedinte".

"Nu pot descrie limbajul de mahala pe care l-a folosit şi felul în care s-a purtat cu noi. Că i se rupe, că suntem aşa şi pe dincolo... Am fost şocată", povesteşte Cuciula, care s-a dus imediat la Poliţie să facă o reclamaţie.

Prinzând de veste, Potoran a încercat să-şi repare greşeala. "M-a sunat şi m-a rugat să-l mai păsuiesc până în ianuarie, că atunci îmi dă banii. Dar nu mi-a dat nimic. Mi-e clar că nu mă refuză fiindcă n-ar avea bani, ci pentru că nu vrea să mi-i dea. La fel face şi cu mama şi cu bătrânul celălalt, Costache", zice ea.

Marş afară!

Ancheta deschisă de Poliţia Beiuş împotriva soţilor Potoran, pentru înşelăciune, este încă în fază incipientă. Ofiţerii au început audierea păgubiţilor şi vor să identifice şi alte victime, convinşi că cele trei cazuri nu sunt şi singurele. "Probabil că în timpul cercetărilor, dacă vor auzi ce s-a întâmplat, vor apărea şi alţi păgubiţi", crede şeful Poliţiei Beiuş, comisarul şef Remus Indrei.

Concomitent, poliţiştii au cerut Gărzii Financiare să verifice şi activitatea Casei de Ajutor Reciproc, iar în funcţie de rezultate îşi vor formula şi acuzaţiile împotriva soţilor Potoran. Pentru că, în afară de înşelăciune, aceştia ar putea fi vinovaţi şi de altele, mult mai grave: delapidarea banilor de la cooperativă, mutarea lor frauduloasă la propria firmă, evaziune fiscală şi falsificare de acte.

Radu Potoran vrea, totuşi, să pară stăpân pe situaţie. Abordat de BIHOREANUL în legătură cu reclamaţiile făcute împotriva sa de clienţi, cântăreţul s-a dat cocoş. "Cum adică s-au plâns? Şi dacă s-au plâns, de unde să le dau toţi banii odată? Le-am spus că le dau în rate!", a răcnit Potoran, în loc să explice, cu calm şi eventual cu acte, fiecare situaţie în parte.

"Da' ce, sunteţi avocatul lor sau procuror? N-am ce să vă explic. Am făcut Casa de Ajutor Reciproc ca să salvez banii oamenilor", şi-a încercat norocul şi soţia sa. Pe care oameni i-a salvat, n-a mai spus, ci i-a cedat "microfonul" soţului, mai obişnuit să-l mânuiască. Însă bărbatul n-a mai avut nici el replică. "Afară, ieşiţi afară! Aici eu sunt preşedinte şi n-am ce vorbi cu toţi nesimţiţii!", a urlat el, încheind discuţia la fel cum o făcuse şi cu oamenii pe care i-a înşelat. Mare om, mare caracter, of, of şi măi-măi...


CLEPTOMAN ŞPĂGAR

Hoţ de flori şi "uns" de cântători

Radu Potoran nu e la prima afacere dubioasă. În urmă cu doi ani, a fost prins de două ori în flagrant, de un gardian public, în timp ce dădea iama printre răsadurile de flori abia plantate de Primărie, împreună cu soţia sa care îi ţinea de "şase". Cântăreţul a scăpat doar cu o amendă, însă a negat jenantele episoade declarând că au fost "nişte neînţelegeri". În primul caz, spunea el, gestul său a fost greşit înţeles, fiindcă de fapt ar fi încercat să... replanteze un răsad lăsat pe dinafară. În al doilea, a luat doar un trandafir care i-a fost drag! "A declarat că păstrează floarea şi că se va duce la domnul primar ca să i-o ceară, fiindu-i foarte dragă", se arată în raportul de serviciu al gardianului care îl prinsese.

În mai 2008, Potoran a fost reclamat de un grup de cântăreţi de muzică populară invitaţi la emisiunea "La izvorul dorului", pe care o realizează la televiziunea Favorit TV, fiindcă le-a pretins, pe lângă "taxa oficială" de participare la emisiune, şi câte 150 de lei pentru fiecare melodie difuzată. Sumă pentru care, fireşte, nu le-a tăiat chitanţe. Scandalul a fost însă înăbuşit în bucătăria internă a televiziunii fraţilor Micula.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Io
Potoran este cumva gay, au mai pe romaneshte homosexual ? intamplator l-am vazut pe nush' ce post TV si se unduia pe acolo ca un demn pidosnic. Eram doar curios sa vad ce soi de creatura urata este individul si am dat un search pe Google si uite peste ce am dat. Escroc sau nu intrebarea ramane totusi valabila : Radu Potoran e cumva **** ?
Postat 08 Iunie 2011, 01:23 de Mariuz
nu credeti ce scrie presa.sunt doar inventii
sunteti prosti daca va luati dupa porcariile si minciunile aste scrise de presele de scandal.Eu sunt nepotul lui si va spun sa nu mai credeti tot ce cititi. el este un om cu onoare si respect si nemaipomenit de sufletist. Cel care a scris articolul la scris doar ca sa faca bani. Dece nu sunati sa intrebeati inainte si dupaia scrieti ca asa poate sa inventeze ori cine despre or care om din lume.
Postat 19 Aprilie 2011, 11:43 de anonim
ADEVAR SAU MINCIUNA
?????????????????PASNIC SAU NAIV
Postat 09 Februarie 2011, 21:01 de ANA LUGOJANA
OARE O FII
lumea sa aiba dreptate?
Postat 09 Februarie 2011, 20:57 de ANONIM
un escroc potoran asta
un om de nimic...un om fals,am patit-o si eu cu el la o emisiune!
Postat 28 Septembrie 2010, 22:54 de un roman
DA !!!
MA ASTA E SIGUR POLITICIAN SI NU VREA SA NE SPUNA INCA !!!!
Postat 22 Aprilie 2010, 19:55 de SCORTOSUL
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON