URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Martie 2013, 07:50

Pe urmele lui Lascău: De ce a fost condamnat la puşcărie fostul şef al Finanţelor Bihorene

Pe urmele lui Lascău: De ce a fost condamnat la puşcărie fostul şef al Finanţelor Bihorene SURPRIZĂ: PUŞCĂRIE! Intrat anul trecut, cu surle şi trâmbiţe, în partidul lui Dan Diaconescu (dreapta), Ioan Lascău (stânga) a ajuns consilier judeţean, lepădase grija închisorii şi îşi vedea liniştit de afaceri. Ultima ieşire publică a avut-o pe 16 februarie, în clubul Famous, unde a fost surprins de presă alături de celebrul fotbalist Adrian Mutu, pe care spunea că îl consiliază pentru o viitoare investiţie în Oradea
Pe urmele lui Lascău: De ce a fost condamnat la puşcărie fostul şef al Finanţelor Bihorene DIN CLUB LA ZDUP. Devenit consilier judeţean şi businessman activ, bun amic cu fotbalistul Adrian Mutu, Ioan Lascău (mijloc) a avut ultima apariţie publică luna trecută, în clubul Famous, unde a petrecut alături de internaţional şi de alte celebrităţi ca Aurel Tămaş şi Cosmin Guşă. La acea vreme, Lascău declara presei locale că l-a sfătuit pe Mutu să investească 10 milioane de euro într-o afacere cu biodiesel în Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Veştile proaste vin atunci când te aştepţi mai puţin. Este şi cazul fostului finanţist-şef al judeţului, Ioan Lascău, care a încasat vineri o condamnare cu executare într-un dosar de care aproape că şi uitase. Poliţiştii l-au căutat la sfârşitul săptămânii trecute acasă, pentru a-l duce la puşcărie, dar degeaba!

După ce fusese scăpat de două instanţe, fostul director al Finanţelor Publice Bihor, acum consilier judeţean şi lider al PPDD Bihor, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu executare de Curtea Supremă. În loc să se prezinte cu bagajele făcute la penitenciar, politicianul s-a făcut nevăzut, iar poliţiştii l-au dat în urmărire naţională.

Condamnare surpriză!

Deznodământ neaşteptat în procesul fostului şef al Finanţelor, Ioan Lascău. După ce iniţial Tribunalul Braşov l-a condamnat la o simplă amendă penală, iar Curtea de Apel Braşov chiar l-a achitat total de acuzaţii, vinerea trecută, magistraţii Înaltei Curţi l-au condamnat cu executare! Sentinţa a fost pronunţată într-un dosar în care, în 2005, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată pe Lascău alături de afaceristul Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.

Verdictul, nemilos! 3 ani de închisoare, plus, pe o perioadă de 2 ani, interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Judecătorii au dispus totodată confiscarea unui apartament, proprietatea lui Lascău, şi a sumei de 34.954 lei, contravaloarea unor materiale achitate, ca mită, de patronul hotelului President, Jan Podilă. Instanţa a mai dispus luarea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile şi a menţinut măsura sechestrului asigurator instituit în anul 2005 asupra celor 8.000 euro şi 20.000 dolari găsiţi la domiciliul fostului şef al Finaţelor.

Sub lupa DNA

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Ioan Lascău a ajuns în atenţia DNA pentru că i-ar fi pretins administratorului hotelului President, în anul 2003, să-i plătească contravaloarea unor materiale de construcţie precum şi a altor foloase pentru a-i aproba în regim de urgenţă cererile de rambursare a TVA, precum şi pentru a nu fi controlat de oamenii Finanţelor.

De asemenea, Lascău a fost acuzat că, în anul 2001, sub acoperirea firmei La Piovra SRL, ar fi cumpărat un spaţiu comercial din Oradea (asupra căruia era instituit un sechestru de către DGFP Bihor) de la AVAS, la preţul de 2,5 miliarde de lei vechi, iar după realizarea mai multor transferuri, nedeclarate la organele fiscale, l-a revândut Băncii Transilvania cu un profit serios, pe 10 miliarde de lei vechi.

În fine, procurorii i-au mai imputat lui Lascău că în primăvara anului 2003 a împiedicat urmărirea unei creanţe de un miliard de lei vechi de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.

Achitat total

În urma procesului, în 2010 doar cea din urmă faptă a fost reţinută de Tribunalul Braşov în sarcina celor doi inculpaţi. Judecătorii l-au condamnat pe Ranyak la 15.000 lei amendă penală pentru bancrută frauduloasă şi pe Lascău la 30.000 lei amendă penală, pentru instigare la bancrută frauduloasă. În rest, instanţa a dispus achitarea acestuia, apreciind că fiecărei fapte de corupţie îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.

Sentinţa a fost atacată, însă, de părţile implicate, iar în februarie 2012, Curtea de Apel Braşov i-a achitat de acuzaţii pe ambii inculpaţi, soluţie care a fost la rândul ei contestată, prin recurs, de procurorii DNA, procesul continuând astfel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe dos

Părea că lucrurile vor rămâne la fel şi pe mai departe. Nimeni nu se aştepta la sentinţa de vineri a Curţii Supreme, care a menţinut achitarea lui Ranyak, dar pe Lascău l-a trimis la puşcărie. Şi cu atât mai puţin împricinatul. Cert e că, odată ce a aflat de hotărârea definitivă şi irevocabilă, fostul şef al Finanţelor a dispărut!

Poliţiştii l-au căutat în weekend acasă şi în locurile pe care le frecventa, dar până sâmbătă seară nu l-au găsit, aşa că l-au dat în urmărire naţională. "Mandatul de executare emis pe numele lui a fost transmis la Poliţia Bihor în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă. Poliţiştii l-au căutat la domiciliu, iar acum a fost dat în urmărire generală. Deocamdată nu putem spune mai multe", a confirmat adjunctul Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş.

Şi BIHOREANUL a încercat să-l contacteze, dar Ioan Lascău nu a răspuns apelurilor telefonice şi SMS-urilor transmise. Că liderul PPDD Bihor plănuieşte să scape de zdup, sau doar caută un răgaz ca, înainte de "răcoare", să-şi pună la punct ultimele afaceri, deocamdată nu se ştie. Sigur e doar că viitorul nu sună prea bine pentru fostul finanţist...

Alt dosar, la Bucureşti

Ioan Lascău mai are pe rol un dosar penal, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2002, tot ca director general adjunct al Finanţelor Publice, ar fi pretins 18,5 miliarde de lei vechi de la directorul firmei Repcon pentru a interveni pe lângă funcţionari din Ministerul Finanţelor şi din Ministerul Agriculturii, pentru decontarea preferenţială a unor plăţi restante, în valoare de aproximativ 185 miliarde de lei vechi la vremea respectivă, aferente unor lucrări efectuate în beneficiul Administraţiei Naţionale Apele Române.

Şi acest dosar a avut parte de sentinţe contradictorii. În ianuarie 2010, Lascău fusese condamnat la 7 ani de închisoare cu executare de către Tribunalul Bucureşti, dar apoi a fost achitat complet de Curtea de Apel Bucureşti. Dosarul, ajuns la Înalta Curte, a fost trimis luna trecută spre rejudecare la Curtea de Apel. Rămâne de văzut ce se va întâmpla şi în acest caz. Oricum, poziţia în care Lascău va apărea din nou în proces - de data asta condamnat într-o altă cauză, încarcerat sau fugar - nu va fi deloc în avantajul lui...


"Calitatea de consilier local sau de consilier judeţean încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în următoarele cazuri: f) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate"

Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali


PROTEJATUL LUI DOMNU' DAN
Lascău îl consilia pe Adrian Mutu

Suspendat din funcţia de director executiv adjunct al Finanţelor Publice Bihor până la soluţionarea finală a dosarelor penale în care este implicat, Ioan Lascău s-a îndreptat spre sectorul privat, iar apoi s-a lansat în politică. În primăvara anului trecut, fostul finanţist a fost impus cu scandal ca preşedinte al organizaţiei judeţene a PPDD Bihor, în ciuda refuzului unor membri care îi reproşau tocmai problemele penale, chiar de către fondatorul partidului, Dan Diaconescu, de care îl lega o amiciţie. Din această postură, Lascău s-a înscris şi în alegerile locale, candidând pentru un mandat de consilier judeţean, pe care l-a şi obţinut.

În paralel, Lascău a profesat în domeniul privat, din poziţia de consultant în afaceri cu cartierul general la Cluj-Napoca, unul dintre clienţii săi fiind, se pare, internaţionalul Adrian Mutu, pe care l-ar fi îndrumat recent să pornească o afacere în Oradea.

Potrivit spuselor lui, ar fi vorba despre o investiţie de 10 milioane de euro într-o unitate de producţie de biodiesel pe bază de rapiţă. De altfel, ultima ieşire publică a lui Lascău a fost, pe 16 februarie, în Clubul Famous, alături de fotbalist. Contactat ulterior de BIHOREANUL, care i-a cerut detalii, Lascău a refuzat orice alt comentariu, pe un ton vizibil iritat, semn că înainte vorbise fără să fi avut OK-ul lui Mutu şi al asociatului acestuia, omul de afaceri Adrian Marţian, finanţatorul clubului UTA.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
ce probe curate !!!! Imobiliare Brici-Toderici
chiar urmaream o agentie imobiliara preturi de la 140-500 euro in sus finantele se autosesizeaza si incaseaza taxele de la proprietari prin comisionul incasat de la clienti ca intermediari ? ironie toate s au inchiriat in final :)))) ce evaziune se face pe acest segment de piata, fantasticcccc ! cu facebook se spala banii :)).Imobiliare Brici-Toderici
Postat 13 Martie 2013, 20:35 de ce probe
sageata lui Vizer ° Lascau°
sageata lui Vizer s a rupt in doua acuma urmeaza Vizer pe lista , asa de rau este vsm ca o ia la fuga dupa Lascau ! in tarile calde emigreaza ca si pasarile , Viena si Budapesta s a facut prea frig pt ei , mai au o solutie sa mearga in Moscova pina au bani sunt bine veniti pt Putin dupa aia nu se stie ???????????? oare ?!!!!!!
Postat 13 Martie 2013, 17:18 de spoitorul
ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha
ei na ca Primarul nu poate fi acuzat de favorizare si alte cele, hai lasati ne cu toate mizerile din sistemul bugetar de parac nu am stii cu fura majoritate le da cersetorilor papica si salar de bugetar !!!
Postat 13 Martie 2013, 17:18 de adina
PUIU BULANGIU
Uite ma, reprezentantul poporului in Bihor se pregateste sa o ia la caca! HAHAHAHAHAHA
Postat 13 Martie 2013, 15:57 de cetateanul
Poliţia e inteligentă şi nu prea
Auzi ce deştepţi sunt unii poliţişti ... l-au dat pe Lascău în urmărire naţională, în momentul în care toţi cei avizaţi ştiau că individul se plimbă prin Viena.
Postat 13 Martie 2013, 15:28 de Fuel
roata morii se invarteste si...
saracul de el iar va fi fetita !!!! chiar asa ? la caldurica, la papica asa tot sa traiesti cazare gratis :))) fara munca !!
Postat 13 Martie 2013, 15:13 de e trist!
toti nmurim dar nu precum lupii :)))
VIZER e in cacacacacacacacacacaca rau :))) habar au nebunii ce ii asteapta...moartea :))
Postat 13 Martie 2013, 13:10 de vsm
pt Vizer si DNA
afacerist bun Vizer asta l a implicat si pe Lascau , ma gindesc cind o sa auzim si de el la stiri nu numai la Fc Bihor si la afacerile cu Austrian Invest , si Benzina !? Capul este Dl Vize restu sunt numai fraieri care au muscat la el ! Bravo Vizer esti mare ai corupt pe toti ! prietenul lui Putin ci ca , hahaha !!!!!!!!!!!!!! ride bine cine ride la urma !!!!!!!!!!!!!!!
Postat 13 Martie 2013, 09:39 de oradean
pt Vizer si DNA
domnilor de la DNA cautatil dupa fustita lui Vizer acolo este ascuns undeva prin lume unde are afaceri Dl Vizer prin Africa deocamdata este in ungaria de acolo pleaca turistul vreo 10 ani o sa vineze cu saffary nu o sa aiba viata grea stati linistit !
Postat 13 Martie 2013, 09:32 de oradean
orice greseala este pedepsita in final, nimeni nu scapa decat mort.
raul nu vine niciodata ca asa are chef, vine din razbunare , cauza o stie cel ce trage si sufera greseala , amin ! cel ce te lasa in pace iti nascoceste destinul , cel ce te infrunta te apara, griji !
Postat 13 Martie 2013, 08:15 de griji !!!
asa a fost sa fie si va fii :)).
e foarte interesant ca cei ce seamna se aduna de multe ori raul , esecul nu vine singur vine ajutata , priveste in jurul tau cu cine te aduni, energii negative , energii pozitive , nu mai lacomiti nici carnal, nici financiar ca e jale si te miri ce te loveste in cap :)))), nimic nu este intamplator, totul se face din propria greseala, are dusmani se pare din ce cauza o sa afle in timp , vezi cu cine te insotesti mai ales in intimitate !!!
Postat 13 Martie 2013, 08:13 de destinul
amin "!
fericiti sunt ce ce stiu ce vor de la viata :pace ,nu superioritate, aroganta, ura, prostie , cur viiie :))) , betie si desfrau , etc. Nu trebuie sa fii pocait ca sa fii OM !!!
Postat 13 Martie 2013, 08:10 de D-zeu e MARE
fiecare sa i duca crucea nimic mai mult, \
daca i a trebuit politica ce sa i faci, logii ca e un posibil risc in viitor, nu ne ajunge ce a facut in perioada lui ca ..... in Finante ? si sa fii bogat peste noapte este o incercare nu un NOROC !!!
Postat 13 Martie 2013, 08:08 de e natural ce se inta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON