URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2011, 13:59

Operaţiunea castrarea: Bolojan a pus gând rău câinilor din Zona Metropolitană

Operaţiunea castrarea: Bolojan a pus gând rău câinilor din Zona Metropolitană GATA DE "TĂIERE". Primăria vrea să-i oblige pe toţi proprietarii de câini din Oradea şi Zona Metropolitană să-şi sterilizeze animalele în scop preventiv, pentru a evita înmulţirea lor în cazul în care stăpânii le vor abandona în stradă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul Ilie Bolojan e decis să rezolve problema câinilor comunitari dintr-o singură "tăietură". Municipalitatea pregăteşte un proiect de hotărâre a Consiliului Local prin care toţi orădenii vor fi obligaţi să îşi sterilizeze animalele de companie. Culmea ironiei, castrarea câinilor se va face pe banii proprietarilor...

Să fie sterilizaţi!

Pe străzile din Oradea trăiesc, conform estimărilor, între 400 şi 600 de câini. Prezenţă cotidiană în toate cartierele, aceştia îşi împart teritoriul cu oamenii, scotocesc în gunoaie după mâncare, se adună în haite şi bagă în sperieţi trecătorii.

14 Bolojan.jpgCum toate măsurile luate în ultimul deceniu pentru reducerea numărului lor au dat greş, primarul Ilie Bolojan (foto) vrea să adopte o soluţie radicală. Convins că majoritatea câinilor vagabonzi provin din rândul celor crescuţi în gospodării şi ulterior abandonaţi de stăpâni, edilul vrea castrarea obligatorie a tuturor câinilor. Întâi în oraş, apoi în toată Zona Metropolitană. "Prin această măsură vom împiedica înmulţirea lor, iar în următorii doi - trei ani nu vom mai vedea câini comunitari pe străzile oraşului", crede Bolojan.

Castrezi...

Botezat "Propunere de Hotărâre de Consiliu Local pentru controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi pentru preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice", materialul Primăriei este, în esenţă, simplu.

Conform proiectului, deţinătorul oricărui câine mai mare de 6 luni va fi obligat să îl sterilizeze la un cabinet veterinar atestat, iar operaţia va fi certificată în carnetul de sănătate al animalului. "În prima etapă Primăria va suporta jumătate din costul sterilizării, iar cei care beneficiază de ajutorul social nu vor plăti nicio taxă", spune primarul. Bolojan e convins că, dat fiind numărul mare de sterilizări care vor fi făcute, costurile totale ale operaţiunii vor scădea semnificativ.

Ce-i drept, proiectul prevede şi excepţii, căci vor scăpa de la castrare animalele pentru care operaţia poate prezenta un risc major, exemplarele cu pedigree destinate reproducerii controlate şi câinii utilitari ai nevăzătorilor sau persoanelor cu handicap.

... sau plăteşti

Orădenii care nu doresc să îşi castreze câinii vor plăti o contribuţie de 100 lei pe an. Din banii adunaţi, Primăria va amenaja spaţii îngrădite pentru câini în parcurile din oraş şi va plăti o parte din hrana câinilor vagabonzi adăpostiţi la Fundaţia SOS Dogs.

Chiar şi aşa, proprietarii vor fi obligaţi să îşi supravegheze permanent câinii nesterilizaţi pentru a evita împerecherea cu cei comunitari. În cazul femelelor, aceştia vor trebui să prezinte anual, până la 31 decembrie, o adeverinţă de la veterinar din care să rezulte că nu au avut pui. Dacă au avut, proprietarul va fi obligat să prezinte o situaţie cu căţeii păstraţi şi cei daţi în adopţie, astfel încât să existe certitudinea că nu au ajuns pe străzi.

Recensământul câinilor

14 Carol Lazar.jpgOrădenii vor avea la dispoziţie un an să aleagă între sterilizare şi plata taxei. De una din două tot nu scapă! "Majoritatea câinilor comunitari provin din gospodării, fie pentru că stăpânului i-a fost milă să omoare căţeii şi atunci i-a lăsat pe stradă, fie că a ţinut un singur căţel şi a abandonat mama cu puii", explică Lazăr Carol (foto), directorul SOS Dogs, implicat în întocmirea proiectului.

Pentru a controla situaţia, Primăria vrea să facă în următoarele şase luni un recensământ al populaţiei canine, în urma căruia vor fi microcipate toate patrupedele. Cipul va conţine date despre numele, domiciliul şi numărul de telefon al stăpânului, astfel încât acesta va putea fi identificat rapid dacă îşi abandonează câinele.

Nici vorbă!

14 Lepadatu.jpgSusţinută de SOS Dogs, propunerea Primăriei se loveşte deja de opoziţia consilierilor locali. "E o treabă neserioasă pusă la cale de ONG-uri. Au rămas fără finanţare de afară, şi ar face şi ele un ban de la bugetul local din sterilizări", consideră consilierul PDL Nicuşor Lepădatu (foto). În opinia acestuia, adevărata problemă sunt câinii comunitari şi nu cei ţinuţi acasă, iar între ei n-ar fi absolut nicio legătură. "Eu am avut întotdeauna câine. Ca ce chestie să mă oblige cineva să îl castrez dacă trăieşte pe proprietatea mea, are vaccinuri, carnet de sănătate şi tot ce trebuie?", întreabă Lepădatu.

Până şi aliaţii primarului Bolojan sunt contra. Consilierii UDMR se întrunesc săptămâna aceasta pentru a adopta o poziţie oficială, dar majoritatea se opun castrării. "Cum să pui oamenii să plătească pentru câine? Ce, e maşină?... Nu mi se pare normal să ceri de la o pensionară 100 de lei pe an pentru că ţine un căţel când poate nu are bani să-şi ia medicamente", zice Iulius Delorean.

"E periculos"

14 Jankay.jpgÎmpotrivă sunt şi unii veterinari. Medicul Jankay Ferdinand (foto), proprietarul primului spital "zoo" din Oradea, spune că nu există nicio garanţie că proiectul va funcţiona cu rezultatele scontate, în plus castrarea prezentând riscuri pentru sănătatea animalelor. "Toată lumea înţelege o femeie care se teme să-şi scoată un chist ovarian, pentru că operaţia e periculoasă. Ei bine, la fel este şi pentru un câine", spune Jankay.

Medicul susţine că operaţia va marca animalul definitiv. "Sterilizarea provoacă modificarea PH-ului urinar, favorizând depunerea cristalelor în vezică şi apariţia de pietre. Câinele va trebui să ia acidifiante toată viaţa sau să fie hrănit cu mâncare specială". Iar un kilogram de mâncare pentru câini sterilizaţi costă cam 30 lei, dublu faţă de cea obişnuită!

Medicul mai spune că animalele sterilizate, indiferent de sex sau vârstă, manifestă tendinţe de îngrăşare. Acestea vor necesita tot timpul îngrijire suplimentară pentru a evita bolile asociate obezităţii. "Din punctul meu de vedere, proiectul acesta va însemna sfârşitul chinologiei, iar apoi al medicinei veterinare", spune Jankay, temându-se că oamenii nu vor mai creşte câini. Pentru că dacă va fi să aleagă între a întreţine mai scump un câine sau a acoperi cheltuielile tot mai ridicate ale familiei, orădenii vor alege varianta din urmă. Renunţând la cel mai bun prieten al omului. Poate ultimul...


LA NUMĂRAT
8.000
de câini apreciază reprezentanţii SOS Dogs că ar trăi îngrijiţi de stăpâni în Oradea


SPUNE-ŢI PĂREREA!
Să vorbim despre castrare...

Propunerea formulată de juriştii municipalităţii cu consultarea Fundaţiei SOS Dogs, dar şi a Direcţiei Sanitar Veterinare, a Asociaţiei Chinologice şi a asociaţiilor de proprietari, va fi supusă dezbaterii publice pe 11 iulie, ora 17, în sala mare a Primăriei. Cum părerile sunt împărţite, dezbaterea se anunţă aprinsă.

În cadrul întâlnirii va fi discutată inclusiv suma pe care ar urma s-o achite proprietarii câinilor nesterilizaţi. "Iniţial noi am stabilit contribuţia la 50 lei pe an, dar tocmai orădenii au spus că din banii aceştia nu poţi asigura hrana unui câine comunitar vreme de un an", afirmă jurista Diana Birău, una din iniţiatorii propunerii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
NU castarti barbati :))
"Barbatul se naste intre picioarele femeii si tot restul vietii lui lupta sa ajunga din nou acolo pentru ca nicaieri nu-i mai frumos ca acasa!"
Postat 09 Iulie 2011, 22:15 de S.O.S
nu sunt de acord
e suficient, nu sunt decaor cu acesata gaselinta inainte de campanie, primarul sa si faca sarcinile cei revin conform legii nu sa ne hartuiasca pe noi cu incapacitatea functiei pe care o are, nu face fata:DEMISIA! Mai nou vrea banii din orice, e CRIZZZZAAAA sau se pare ca nu!
Postat 09 Iulie 2011, 15:00 de violeta
@ongvl
'telectualule, nu, nu castrarii ci impunerii in stil comunist, nejustificat, obligatoriu, cu prezumtia de vinovatie, unor stapani responsabili de caini! Da sa fe sterilizati cainii fara stapan da\' ce cauta primaru\' in ograda mea sa imi caute cainele la oua??? E o alta gaselnita de \"bagat mana in buzunarul\" contribuabilului - banii aia nu ar ajunge, nici in vis, la cainii din adapoturi ci in buzunarul unora...stim noi care!
Postat 09 Iulie 2011, 14:12 de o oarecare
ongvl
taranilor!!!!!!!!!dati cu hua castrarii...apoi strambati din nas cand vedeti caini pe strada!!
Postat 09 Iulie 2011, 13:26 de ong
opinia romanului simplu
Ar trebui juganiti numai cainii care musca.
Postat 09 Iulie 2011, 13:05 de ROMANUL SIMPLU
ok facem sterilizare
dar atentie cine spune ca nu mai necesita medicamente si cainii nu vor fi agresivi, cine ne garanteaza asta, PRIMARUL? Nu cred el face tam -tam ca lumea sa l voteze daca omul nu iubeste animalele inseamna ca nu are ce cauta pe acest pamant, sa merga in RAI sau Iad unde ii place, Nu renuntati la caini, corcituri necorcituri sunt CAINI lasati de natura, nu de BOLOJAN care se vede D-zeu, voi relaizati ca noi il incurajam spre fanatism , tot ce spune el e SUPUNERE sa fim seriosi, nu renuntam la caini cu pureci fara pureci au dreptul sa traisca sa se inmultesca, noi trebuie sa avem judecata nu fanatism , cu toate ca s au facut multe experiente pe ei, dar nu s au dovedit. Habar aveti cat de periculos e Omul nu animalul.
Postat 09 Iulie 2011, 08:44 de anca
Sa dea biraul exemplu !
Primul sa fie primarul, ca, Doamne fereste-ne, ce ne facem daca ne podideste cu o haita de progenituri dupa chipul, dar mai ales dupa mintea sa ?
Postat 09 Iulie 2011, 05:51 de ionel
Tot inainte spre comunism
Pe cand , o \"Propunere de Hotărâre de Consiliu Local pentru controlul reproducerii tuturor boschetarilor de pe domeniul public sau privat şi pentru preîntîmpinarea răspândirii bolilor, paraziţilor, cerşetoriei, furturilor, crimelor, etc.\"??? Ati terminat \"defrisarea\" orasului si betonarea lui???
Postat 09 Iulie 2011, 03:36 de o oarecare
sa-l castram pe bolojan
dar pe bolojan cine-l castreaza ??? ca toata lumea il vede cat de agresiv e !!!
Postat 08 Iulie 2011, 23:31 de xfiles
Castrarea lui Bubico
Cu exceptia cainilor utilitari, cresterea unui animal de companie este un hoby daca nu chiar un moft, care trebuie sa ti-l permiti si care inseamna niste costuri. Sa pretinzi ca nu ai bani de medicamente sau alte nevoi absolute, dar sa-ti permiti a tine un caine oferindu-i conditii optime de viata(hrana suficienta, tuns, consult veterinar anual) este o utopie. Deci, vrei caine fara pedigree - plateste.
Postat 08 Iulie 2011, 22:52 de ursu
bravooo
asta e democratia:OPINIE LIBERA, asa trebuie fiecare sa ne spunem pararea, nici eu nu sunt decaord de ce avem Primar sa ne cheltuiasa banii, o facem noi, animalele nu trebuiesc chinuite trebuiesc dresate...ok Primare! ce treaba ia tu ANONIM ce masini avem noi, veri si tu? UITATE la ea:))) ATAT ca nu ai nas de ea:)) te pomeni ca esty hot de masini:))) ai frustrari pe masini scumpe:))
Postat 08 Iulie 2011, 20:23 de anca
La castrat derbedeule
Eu am casa la Paleu si doi pitbulli in curte. Ce treaba am eu cu Bolojan si el cu mine? Isi cauta singur de lucru? Hai baiatu la mine la castrat numai, ca oricum noi paleuanii nu te-am votat pe tine iar la noi nu a ajuns zona metropolitana decit in vizita.
Postat 08 Iulie 2011, 20:06 de Tutu lui Mutu
Generatia emo
Nu ar fi mai ieftin sa-i scoatem din zona metropolitana, adica din ceva ce nu exista ?
Postat 08 Iulie 2011, 20:00 de Zoom
cati dintre ce care au animale de companie, le`ati dus la veterinar, odata pe an macar? un sfert?
dc nu iti permiti sa`l intretii, dece`l mai tii? e previzibil ca peste putina vreme o sa`l abandonezi pe strada.. sau ai taria sa`l omori acasa cu mana ta? iar pe strada, ce`o sa faca? pui! it makes sense. numai ca romania e o tara de cocalari, ne place sa avem, desi nu ne permitem, la fel cum ne si luam bmw`uri si mertane si le tinem in garaj ca n`avem bani de benzina.
Postat 08 Iulie 2011, 16:10 de anonim
punct de pornire
Eu zic sa inceapa cu Foghis , Delorean .........
Postat 08 Iulie 2011, 15:29 de dorin
bine dar nu totii sunt caini fara stapan
mai fug si ei dar se intorc acasa oricum ideea ca sa i ti legati nu mi se pare ceva de viitor, incet incet vom lupta pentru democratia cainilor :))) dupa Primar cainele trebuie tinut in LANTURI, domesticiti idem si salaraiatii:)) imi place ca isis arata naravul, acum se razbuna pe caini, in loc ca oamneii sa faca cursuri de dresaj ii prefera castrati, ciudat:)) la munte sunt liberi si convietuiesc impreunma cu oamenii nu i castreaza nimeni:))
Postat 08 Iulie 2011, 14:54 de dan Bihoreanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON