URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Decembrie 2014, 12:29

Magistraţi în vizor: Adjunctul Parchetului Curţii de Apel şi şeful Judecătoriei Marghita ar putea fi incompatibili

Magistraţi în vizor: Adjunctul Parchetului Curţii de Apel şi şeful Judecătoriei Marghita ar putea fi incompatibili IMACULAŢI. Procurorul Valentin Mirişan (foto stânga) susţine că de fiecare dată când a primit dosarele penale ale unor colegi universitari s-a abţinut de la anchetarea acestora, iar judecătorul Ioan Gal (foto dreapta) pretinde că îi păstoreşte pe penticostalii din Bogei doar ca "voluntar". Ca urmare, şi unul şi celălalt ar fi în regulă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate constata astă-vară că prim-procurorul Parchetului Lugoj era incompatibil pentru că timp de doi ani a deţinut şi funcţia de decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Drăgan din localitate.

O situaţie similară se înregistrează şi la Oradea, unde procurorul general adjunct al Curţii de Apel, Valentin Mirişan, cumulează şi funcţia de decan al Facultăţii de Drept de aproape un deceniu, şi o alta discutabilă la Marghita, unde preşedintele Judecătoriei locale, Ioan Gal, este şi pastor la biserica penticostală din satul Bogei.

Dacă legea arată clar că procurorii şi judecătorii nu pot desfăşura nicio altă activitate decât cea didactică, o încalcă sau nu cei doi magistraţi bihoreni? Aceasta a fost întrebarea pe care BIHOREANUL a adresat-o Agenţiei Naţionale de Integritate...

Una zic, alta fac

Statutul de magistrat este incompatibil cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia celor didactice din învăţământul superior. Interdicţia e stabilită atât prin Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor şi funcţiilor publice, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cât şi prin Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor. În septembrie 2008, Consiliul Superior al Magistraturii a adus, în plus, şi o precizare, arătând că prin "funcţii didactice" se înţelege doar categoria celor de execuţie (preparator, asistent, conferenţiar, profesor), nu şi cele de conducere (şef de catedră, prodecan, decan, rector, prorector), astfel încât acestea din urmă nu pot fi ocupate de magistraţi decât cu riscul de a fi sancţionaţi disciplinar, începând cu diminuarea salariului până la excluderea din magistratură.

Cu toate acestea, în Bihor adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Oradea, Valentin Mirişan, fost procuror general până acum doi ani, este încă din 2004 şi decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Oradea, fără să fi fost sancţionat vreodată. La fel, a scăpat de orice sancţiune şi judecătorul Ioan Gal, preşedinte al Judecătoriei Marghita până în această toamnă, care în paralel cu funcţia de magistrat activează ca pastor la Biserica penticostală Muntele Sionului din satul Bogei, comuna Chişlaz.

Incompatibili...

În iunie 2014, după ce Agenţia Naţională de Integritate a anunţat că prim-procurorul Parchetului Lugoj, Dumitru Cornean, a fost găsit incompatibil pentru că a deţinut timp de doi ani şi funcţia de decan, BIHOREANUL a cerut instituţiei să se pronunţe şi în cazul celor doi magistraţi din Bihor. Sunt sau nu în incompatibilitate?

Răspunsul a venit după cinci luni. În cazul lui Mirişan, inspectorii au explicat argumentele pentru care, la fel ca şi colegul său din Gorj, nu ar trebui să cumuleze cele două funcţii: în calitate de decan "răspunde de managementul şi conducerea facultăţii", îndatoriri care sunt de conducere, şi nu didactice. Ca urmare, "exercitarea simultană a funcţiei de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi a funcţiei de  decan al Facultăţii de Drept din Oradea este de natură să genereze o stare de incompatibilitate".

Şi în cazul judecătorului Ioan Gal inspectorii sunt categorici, căci potrivit Legii cultelor 489/2006, confesiunile recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică, la fel şi părţile componente, cum ar fi parohiile, iar judecătorul poate presta servicii publice, retribuite sau nu, doar în calitate de cadru didactic, nu şi ca pastor. "Exercitarea simultană de către judecătorul Ioan Gal a funcţiei de preşedinte al Judecătoriei Marghita şi a calităţii de pastor al Bisericii penticostale din localitatea Bogei, comuna Chişlaz, este de natură să genereze o stare de incompatibilitate", se arată în răspunsul ANI transmis BIHOREANULUI, care precizează în final că "cele două puncte de vedere reprezintă poziţia Agenţiei Naţionale de Integritate legat de aceste cazuri, şi nu o interpretare generală şi obligatorie a textelor de lege amintite".

"Să mă cerceteze..."

Cei doi magistraţi consideră, însă, că suspiciunile de incompatibilitate care planează asupra lor sunt nefondate, deoarece funcţiile paralele pe care le deţin nu depăşesc limitele stabilite de lege.

"Un judecător de la Curtea Constituţională este decan la Iaşi, un alt judecător, de la Tribunalul Arad, e decan în acelaşi oraş. Nu văd de ce eu n-aş putea fi decan. Este o funcţie didactică de conducere", spune Valentin Mirişan, precizând că Hotărârea CSM care stabileşte contrariul, şi anume că decanatul este o funcţie administrativă, ar fi nelegală, reprezentând practic "o adăugare la lege". "Să mă cerceteze, dar n-au pentru ce! Şi colegul meu de la Lugoj va câştiga procesul cu ANI, veţi vedea!", e convins adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel.

Mirişan susţine, în fine, că incompatibilitatea ar interveni în cazul său doar în momentul în care, din poziţia sa de procuror, ar semna pe acte care privesc Universitatea. "De câte ori au fost dosare ale unor cadre universitare m-am abţinut să le iau în lucru, tocmai ca să nu fiu recuzat pe motiv că ţin partea cuiva", explică magistratul.

Enoriaş, nu pastor

Cât despre judecătorul Ioan Gal, acesta crede că în cazul său ANI nu are ce să verifice, deoarece pur şi simplu nu are nicio calitate oficială în biserica din Bogei, iar slujbele religioase le oficiază doar în calitate de... enoriaş. "Eu sunt absolvent al Facultăţii de Teologie didactică din 2008, dar încă nu mi-am scos diploma de licenţă. La noi la biserică enoriaşii pot predica dacă sunt în stare să facă acest lucru", spune Gal, susţinând că poziţia de pastor care i-a fost atribuită în pozele de pe pagina oficială a lăcaşului de cult este rezultatul unei erori. "Eu nu sunt pastor, doar voluntar", pretinde judecătorul.

Deşi "slalomează" printre articolele de lege, e cert totuşi că cei doi magistraţi le-au forţat limitele, iar şansele de a lămuri situaţia fiecăruia dintre ei revine tot inspectorilor de integritate. Atâta doar că aceştia se mişcă mai greu...


CONCLUZIE PE JUMĂTATE
Verdictul, doar după verificări

Răspunsul ANI, deşi clar cu privire la situaţia de incompatibilitate a celor doi magistraţi bihoreni, nu este, totuşi, unul categoric. El nu ţine locul unei decizii fiindcă instituţia a interpretat chestionarea făcută de BIHOREANUL ca fiind doar solicitarea unei opinii de specialitate, nu semnalarea unei situaţii care trebuie verificate.

"ANI se poate pronunţa clar în cele două cazuri pe baza unor verificări făcute de Inspecţia de Integritate. Procedura se poate declanşa doar dacă veţi depune o sesizare în acest sens. Nu se fac verificări din oficiu", spune consilierul juridic al Agenţiei, Cătălin Puşcalău. În consecinţă, pentru a lămuri definitiv problema, BIHOREANUL a înaintat ANI şi sesizarea cerută, solicitând ca, la finalul investigaţiilor, rezultatul - oricare ar fi acesta - să fie transmis şi publicaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
gura mincinosului
Este trist sa te numesti slujitor a lui Dunmnezeu si sa mintesti lntr un hal atat de grosolan ca nu esti pastor al Bisericii Muntele Sionului Bogei si ca faceti o munca de voluntariat si slujesti biserica ca un simplu enorias si nu ca pastor ln care ati fost ales ln 2010 de membrii bisericii Penticostale Bogei lntr o adunare generala statutara prezidata chiar de lnalta preasfintia sa pastorul Ioan Moldovan.Dle Pastor Gal Ioan,daca stiti minti si stiti sa fiti viclean lnseamna ca nu santeti si foarte abil pt. ca la momentul alegerii dumneavoastra ln functia de Pastor al Bisericii Muntele Sionului Bogei lmpreuna cu Patorul Moldovan si comitetul bisericii nu a ti lncheiat acel proces verbal care sa specifice castigarea alegerilor ln functia de Pastor pt.ca atunci stiind f. bine acest lucru ar lnsemna un act de incompatibilitate cu functia de Presedinte de Judecatorie.Dle Gal fiti sincer si nu o mai deteriotati adevarul spunand ca acea poza de pe pagina oficiala a bisericii este o eroare,este un adevar domnule pastor ca poza respectiva este de la oficiere unui botez noutestamental organizat chiar de d-voastra,ati uitat? Ar fi bine sa va retrageti dle Pastor Gal de la Bogei numai pt. imaginea negativa lasata asupra comunitatii din satul Bogei caci cine stie mai tarziu nu ar fi frumos sa tarati si biserica prin instante dovedinduva incompatibilitatea ln care va aflati cu Agentia Nationala de Integritate.
Postat 20 Decembrie 2014, 11:26 de preafericitul
WinDos,
care zici tu că-s celelalte trei cărămizi?
Postat 19 Decembrie 2014, 22:31 de ADINA
A venit si randul lui Mirisan, dupa atatia ani de boierie !!!
Din cand in cand mai cate cate o caramida din soclul clanurilor mafiote locale !!! Mirisan e a patra, dintre cele cu adevarat solide, din ultimii ani !!!
Postat 19 Decembrie 2014, 19:01 de WinDos
Cine e Mirişan?
Cine e Mirişan? Când a fost ultima dată la un curs? Când a fost ultima dată la o şedinţă de CA?
Postat 19 Decembrie 2014, 13:55 de no_name
Gresit
Valentin Mirişan e în foto stânga !
Postat 19 Decembrie 2014, 13:29 de ViorelP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON