URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
14 Iulie 2011, 08:26

Hoaţa finanţistă: Adjuncta şefului Trezoreriei Ştei a băgat în buzunar banii Primăriei Pietroasa

Hoaţa finanţistă: Adjuncta şefului Trezoreriei Ştei a băgat în buzunar banii Primăriei Pietroasa FORFOTĂ. Frauda adjunctei şefului Trezoreriei Ştei l-a pus pe jar pe şeful Direcţiei Finanţelor Publice Bihor, Ioan Mihaiu (medalion), care a trimis o armată de inspectori să verifice toată activitatea din ultimul an a instituţiei ce-şi are sediul în aceeaşi clădire cu Primăria oraşului (foto). Din cercetări rezultă că funcţionara a făcut mai multe operaţiuni frauduloase în sistemele informatice, folosind parolele de acces ale colegilor pentru a nu fi descoperită
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nici bine nu s-au stins ecourile scandalului de la Finanţele din Beiuş, unde directorul Ionel Vancu şi şeful Serviciului Executare Silită, Adrian Bucurean, au fost prinşi că protejau firme care eludau plata dărilor către stat, că acum începe altul. De astă dată la Administraţia Finanţelor Publice Ştei.

Aurelia Hasan, adjuncta şefului Serviciului Trezorerie din Ştei, este suspectată că a falsificat semnătura primăriţei din comuna Pietroasa, sustrăgând aproape 50.000 de lei din contul de investiţii al Primăriei, pentru a-i trece printr-o firmă de unde, în final, banii au fost dirijaţi în contul ei personal.

Iama la cont

Frauda a fost descoperită lunea trecută, de o funcţionară a Administraţiei Finanţelor Publice (AFP) Ştei care verifica şi arhiva documentele privind operaţiunile efectuate în luna iunie prin Serviciul Trezorerie. Funcţionara a descoperit un ordin de plată suspect, prin care 10.000 lei din contul Primăriei Pietroasa au fost viraţi în cel al unei firme de comerţ cu materiale de construcţii, SC Celavi SRL, patronate de un om de afaceri din Ştei, Vasile Gheban.

Pentru a verifica autenticitatea documentului, femeia a sunat-o pe primăriţa comunei, Saveta Oşvat, care s-a făcut foc şi pară. "În documentele Primăriei Pietroasa nu era înregistrată plata respectivă. De fapt, firma cu pricina nu avusese recent vreo legătură cu Primăria", a explicat BIHOREANULUI unul din inspectorii Direcţiei Finanţelor Publice Bihor care cercetează cazul. Chemate ulterior să verifice semnăturile de pe ordinul de plată, atât primăriţa cât şi contabila au negat că le-ar aparţine.

Vine controlul

Cum documentul fusese emis recent, iar banii nu fuseseră ridicaţi din contul societăţii, tranzacţia a fost imediat blocată, iar reprezentanţii AFP Ştei l-au anunţat pe şeful DFP Bihor, Ioan Mihaiu, care a trimis o echipă a Corpului de Control pentru o verificare amănunţită la Serviciul Trezorerie din AFP Ştei.

Principala suspectă a fost, din start, Aurelia Hasan, adjuncta şefului Serviciului Trezorerie, a cărei principală sarcină constă în gestionarea conturilor de investiţii ale primăriilor din zonă, cele prin care administraţiile locale fac încasările şi plăţile.

Femeia, care lucrează de mai bine de 17 ani la AFP Ştei, fără să fi avut nicio abatere până acum, a reuşit să câştige încrederea primarilor şi a contabililor din primării, care îi lăsau pe mână ştampilele instituţiilor şi ordine de plată în alb. Aşa a avut acces, spun sursele BIHOREANULUI, şi la ştampila şi la documentele de plată ale Primăriei Pietroasa.

Furt cu parole furate

În prima fază, pentru a evita o anchetă penală, Aurelia Hasan şi-a recunoscut vina în faţa şefilor şi a primăriţei. Iar cum banii fuseseră recuperaţi, Saveta Oşvat nu a sesizat nici ea Poliţia, mai ales că şi ea putea fi luată la întrebări, de ce a încredinţat ştampila şi ordinele de plată în alb funcţionarei de la Ştei.

După două zile, însă, a căzut "bomba": inspectorii DFP au descoperit încă trei plăţi frauduloase, una tot de 10.000 lei, din aprilie, şi două în sumă totală de 29.000 lei, din 14 iunie, toate trei făcute din contul aceleiaşi primării în contul aceleiaşi firme, Celavi SRL, dar şi în al Gevimar SRL, şi a doua patronată de acelaşi Vasile Gheban.

De astă dată, primăriţa a sesizat Poliţia Ştei. Numai că, la audieri, Hasan nu a mai recunoscut nimic. După cum aveau să constate şi inspectorii DFP, femeia s-a îngrijit să nu lase prea multe urme: transferul banilor, care se efectuează electronic, s-a făcut cu parolele altor două angajate ale AFP Ştei, Natalia Blaga şi Nicoleta Nica, cea din urmă chiar soţia şefului AFP Beiuş, Raul Nica. Mai mult, dosarul cu documentele tranzacţiilor făcute de Trezoreria Ştei în 14 iunie, unde trebuiau să fie arhivate şi cele două ordine de plată falsificate, a dispărut din arhiva AFP Ştei.

Ca urmare, vinerea trecută, împreună cu şase inspectori ai Corpului de Control al DFP Bihor,  au plecat la Ştei şi patru informaticieni care să verifice serverul Administraţiei Financiare şi să identifice calculatorul de pe care s-au derulat operaţiunile frauduloase.

Înfundată de complice

"Să demonstreze că am fost eu!", a răbufnit Aurelia Hasan în faţa poliţiştilor. Degeaba, însă, căci aceştia au prins-o chiar cu ajutorul afaceristului Vasile Gheban, care a recunoscut că a încasat ilegal banii Primăriei Pietroasa. Dar, a spus el, iniţiativa a aparţinut finanţistei, care îi era dator.

"Se pare că femeia a cumpărat materiale de construcţii de la Gheban şi, neavând bani să le achite, a plătit din contul Primăriei Pietroasa. Asta în prima fază. Apoi, când a mai avut nevoie de bani, a vorbit cu patronul şi i-a oferit un comision ca să accepte să-i fie complice la următoarele operaţiuni. Banii erau viraţi în conturile firmelor lui Gheban, iar apoi acesta îi vira în contul personal al Aureliei Hasan", explică sursa BIHOREANULUI.

Interdicţie

Interpelat despre noul scandal izbucnit în instituţia pe care o conduce, directorul executiv al DFP Bihor, Ioan Mihaiu, a refuzat orice comentariu. "Există un control în curs de derulare. S-au făcut unele plăţi nelegale, iar din prejudiciul care încă nu e stabilit exact s-au recuperat 10.000 lei. Noi vom sesiza organele de cercetare penală şi comisia de disciplină, propunând sancţionarea funcţionarei vinovate", a declarat Mihaiu.

Până atunci, pentru a evita dispariţia unor noi documente, Aurelia Hasan a primit interdicţie de a intra neînsoţită în sediul AFP Ştei, iar accesul la calculatoarele instituţiei i-a fost blocat. "Abuz" care a revoltat-o atât de tare încât a anunţat că şi-a luat avocat şi va da în judecată întreaga instituţie. Semn că nu are doar mâna lungă, ci şi gura mare...


ÎN ANCHETĂ
Hoţi cu mânecuţe

Administraţiile Finanţelor Publice (AFP) din zona Beiuşului au devenit adevărate cuiburi ale corupţiei şi fraudelor. În urmă cu două luni, directorul AFP Beiuş, Ionel Vancu, şi adjunctul său, Adrian Bucurean, şef peste Serviciul Colectare-Executare Silită, au fost trimişi în judecată după ce s-a descoperit că au protejat de la executarea silită firme cu datorii de peste 3,6 milioane lei la bugetul de stat.

Mai mult, ambii ţineau contabilitatea unor firme, activitate incompatibilă cu funcţiile deţinute, iar uneia dintre societăţile de casă, Cedru Prod SRL, care avea cele mai vechi şi mai mari datorii, i-au eliberat certificate cum că nu avea debite, pentru ca patronii să poată accesa credite şi să participe la licitaţii organizate de instituţii publice.

Tot în acest an, directorul executiv al Finanţelor Publice Bihor a sesizat poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor cu privire la un minus de 320.000 lei descoperit la AFP Vaşcău, suma reprezentând diferenţa dintre taxele de înmatriculare auto încasate şi sumele care ar fi trebuit plătite în mod normal de cetăţeni, conform caracteristicilor maşinilor înmatriculate.

Inspectorii DFP au descoperit 49 de cazuri în care trei funcţionare ale AFP Vaşcău au micşorat taxele, chiar şi de 10 ori, falsificând actele la rubricile privind numărul de omologare, anul fabricaţiei şi gradul de poluare. În acest caz, ancheta încă nu s-a finalizat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
PENTRU hahaha
Nu iti este teama de un viespe care incepe sa baziie ? Ce se intampla oare cand el se indreapta spre cel care-l zgandare ? Ce mare descoperire ai facut d-le/d-na ---hahaha ? ''Pupincuristii bugetari'' nu pot sa aiba si ei dreptate ? Daca in finante este o caracatita de care vorbesti, vino te rog cu dovezi, d-le/d-na--- hahaha(ce nume frumos)
Postat 25 Iulie 2011, 21:51 de laura
x
CITESTE CORECT CUM S-A SCRIS - .Face/ti -.cred ca se vede "/".
Postat 16 Iulie 2011, 18:35 de x
Uite cum se da spaga si-n clasele I-IV !
@ xyz S-a dat ordin sa se scrie ,,Faceti'' impreuna, n-ai aflat ?! Toti militistii stie !
Postat 15 Iulie 2011, 17:02 de elevul Goe
Tot hotii striga hotii
Ca bine zici, tot hotii striga hotii!!, asa-i si cu unii ziaristi, se stiu ei care au fost prinsi in flagrant luand 5000 Euro de la o doamna din Oradea si apoi totul s-a musamalizat. Asa-i si cu dl.Nica....banii s-au transferat cu parolele d-nei Nicoleta Nica si a d-nei si Natalia Blaga si d-na Hasan Aurora este vinovata !!!! Si cum mai zicea cineva mai jos...Face-ti bine si va documentati in legatura cu modul in care se poate ransfera o suma de bani dintr-un cont de trezorerie la un agent economic.La trezorerie nu-i ca la magazin. Deci tot hotii striga hotii, adevarat.
Postat 15 Iulie 2011, 13:57 de xyz
Tot hotii striga hotii !
Vad aici ,,sfanta'' indignare a unor pupincuristi bugetari (crina, x, y, etc) fata de cei ce indraznesc sa deconspire potlogariile caracatitei din finante. E bine, daca viespii bazaie e semn ca au fost zgandariti ! Ziaristilor, tineti-o tot asa ! Cainii latra, caravana trece !
Postat 15 Iulie 2011, 05:39 de hahaha
Laurica, minciunica
D-na "ziarista" va aduc la cunostinta ca orice afirmatie calomnioasa, ori care aduce injurii sau atenteaza la demnitatea si integritatea unei persoane se poate pedepsi conform legii. Nu este prima data cand faceti afirmatii de genul acesta la adresa d-lui Vancu, iar acesta ,daca doreste, oricand va poate da in judecata pentru minciunile pe care le inventati despre d-lui. Conform rechizitoriului depus la jud Beius nicaieri, nu apare faptul ca dl Vancu ar fi tinut evidenta contabila vreunei firme!!! Ori d-ta esti mai desteapta decat procurorii si stii mai multe?? Poate ar trebui sa aduceti si dovezi la afirmatiile pe care le faceti, caci altfel...veti da cu subsemnata pe la vreun proces deschis impotriva minciunilor indrugate de d-ta. UNDE MAI EXISTA TRANSPARENTA SI DREPTATE IN TARA ASTA?? Cu parere de rau imi dau seama ca Bihoreanul, are angajati neprofesionisti....
Postat 14 Iulie 2011, 19:05 de crina
@X
,,Nu inteleg de ce este pusa poza d-lui Mihaiu, ca doar nu poate sa stie ce face fiecare insector in parte...'' Pai daca nu poate conduce turma, sa lase pastoritul altuia mai breaz ! Nu e normal ca dom' mihaiu sa fie ,,sef'' numai pe statul de plata, la prime sau la bonusuri ! Sa fie sef si la paguba, sa-si asume responsabilitatile ! Sau cerem prea mult ?!
Postat 14 Iulie 2011, 14:59 de ionel
x
Nu inteleg de ce este pusa poza d-lui Mihaiu, ca doar nu poate sa stie ce face fiecare insector in parte, altfel nu ar mai fi nevoie de sefi de administratie, serviciu sau de compartimente, si nu nteleg ce legatura au cei doi de la Beius, care au fost trimisi in judecata-redactia nu a pus nici pana azi in ziar copiile conforme din dosarul penal ale popririlor nesemnate-,cu problema de la Stei.Face/ti bine si va documentati in legatura cu modul in care se poate ransfera o suma debani dintr-un cont de trezorerie la un agent economic.Oare va-ti intrebat ce rol are o parola in sistem si care este modul ei de acordare, si ce implica?.De ce nu l-ati intrebat pe contabil si primarita cum a fost posibil sa existe stampila pe ordinul de plata, asa ca faceti bine si scrieti dupa o documentare corecta.
Postat 14 Iulie 2011, 13:52 de x
Pt.Vivi
Daca citesti cu atentie articolul se vede CLAR ale cui parole s-au folosit la transferul de bani. Dar foarte tendentios este si Titlul articolului, sa aduci astfel de acuze cuiva si sa nu dai prezumtia de nevinovatie!!! Cum isi permite cineva sa te faca hoata pana nu se dovedeste. Sper ca legea sa faca lumina.
Postat 14 Iulie 2011, 12:38 de Fituica
vivi
Nu cred, ca d-na Hasan este vinovata de ce nu pomeniti numele de Nica ,cu parola ei s-a lucrat nu cu a d-nei Hasan. Contul in care au intrat banii - firma respectiva este in Chirie la d-nul Nica Raul si al d-nei Nicoleta Nica
Postat 14 Iulie 2011, 11:58 de vivi
pt Hadrian
Fituica asta e de scandal ..asa ar fi normal ca cei care scriu,, a proasta,, sa raspunda pentru denigrari !
Postat 14 Iulie 2011, 10:47 de Marian
Laura.......
Hello uitati-va cine a scris articolul, oare cat o fi incasat pentru acest articol..... Se vede ca-s platiti de un anume partid. Oare cand se vor verifica ceea ce scrie unii in presa si sa fie trasi la raspundere cei care te denigreaza. Va veni si acele vremuri, sper..
Postat 14 Iulie 2011, 10:23 de Hadrian
Hoata !!!! sau Hotul ???
E bine sa scoti castanele din foc cu mana altuia !!!!!!! Pestele de la cap se impute. A se vedea unde are depozitul de materiale acel patron Gheban !!!!! la d-na Hasan sau la seful Nica
Postat 14 Iulie 2011, 08:51 de Bihorean
mincinosilor
Sunteti niste mincinosi ordinari. Ati mai publicat doua articole in care insinuati ca seful de serviciu al AFP Beius a tinut contabilitate la nush ce firme. Brusc incepeti sa aberati si sa mintiti....fapta pentru care ati merita sa fiti dati in judecata.....ca si directorul AFP Beius a tinut contabilitate cand in rechizitoriul de la judecatoria Beius nu se face referire la fatul ca acesta din urma ar fi tinut nici un fel de contabilitate. Vreti sa ii creatai o imagine nasoala directorului Mihaiu la comanda sefului vostru de la PNL si dati in oamnei nevionovati. Rusine sa va fie mai ales ca va contraziceti in articolele publicate in ordinarul vostru instrument de propaganda pentru cine va plateste mai mult.
Postat 14 Iulie 2011, 08:47 de cornel
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Incendiu de proporții la Centrul de plasament pentru copii cu dizabilități din Oradea (FOTO/VIDEO)
 • La polul frigului: În debutul geros al anului, BIHOREANUL a făcut o incursiune în cea mai rece așezare locuită din județ (FOTO / VIDEO)
 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
Ultimele Comentarii

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON