URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 17 IANUARIE 2019

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La cum arată bugetul Oradiei, e clar că cele peste o sută de investiţii se vor întinde pe mai mulţi ani. Asta pentru că în România este imposibil să-ţi planifici ceva şi să iasă la timp. Cauzele sunt multiple, de la suprasolicitarea personalului, la greşeli elementare, la lipsa proiectanţilor şi a constructorilor, toate pe fondul unei birocraţii ucigătoare, bine întreţinute de funcţionarii puşi politic în posturi. Totuşi, Primăria are două restanţe pe care nu mai are voie să le rostogolească pe anii viitori.
Zic şi eu
Adrian Cris
Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă în traistă. Nici peisajele, nici simpla existenţă a pârtiei nu asigură, de la sine, dezvoltarea aşezării. A dovedit-o episodul de la finele anului trecut, întins pe încă două săptămâni anul acesta, când autorităţile locale s-au dovedit incapabile să menţină în funcţiune telescaunul. Ratând vârful sezonului de schi, oraşul a pierdut încasări serioase
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Când mergi în ţări exotice e bine să ştii limba băştinaşilor. Astfel scade considerabil riscul de a fi tratat drept duşman şi s-o sfârşeşti la proţap ori să admiri pe vecie frumuseţile locului dintr-o ţeapă arborată pe meterezele unei cetăţi. Dacă le mai duci localnicilor şi nişte mărgele de sticlă frumos colorate, ai şanse mari să ajungi om respectat şi chiar să urci în ierarhia locală până la statutul de semi-zeu.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam anterior, legislaţia României permite oricărui cetăţean să aibă acces la informaţiile de interes public, arătând expres ce categorii de informaţii nu sunt considerate de interes public. În ceea ce priveşte procedura prin care cetăţeanul poate avea acces la informaţiile de interes public, Legea nr. 544/2001 prevede că autorităţile şi instituţiile publice au obligaţia de a organiza compartimente specializate de informare şi relaţii publice sau de a desemna persoane cu atribuţii în acest domeniu.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Trichineloza este o boală parazitară acută produsă de Trichinella spiralis (un vierme cilindric lung de 1-4 mm şi cu diametrul de 0,04 mm), care parazitează animalele carnivore, porci mistreţi, urşi, vulpi, câini, pisici, şobolani etc. Sursa de infecţie pentru om este carnea infestată şi insuficient preparată termic...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Inteligenţa este râvnită în ziua de azi ca un atribut fără de care persoana nu se poate descurca eficient în viaţă. Adevărul este însă că inteligenţa corelează extrem de bine cu probleme de ordin mental, afectiv şi social. Oamenii cu IQ ridicat întâmpină mai multe dificultăţi în a se integra în societate, mulţi suferă de depresie, anxietate sau alte tulburări, iar o mică parte au chiar şi boli mintale.
26 Martie 2013, 07:42

După şpagă şi răsplată! Cum a "trântit" Parchetul Marghita dosarul unui preot pericol public

După şpagă şi răsplată! Cum a "trântit" Parchetul Marghita dosarul unui preot pericol public PERICOL PUBLIC. Prins băut la volan, parohul Bisericii romano-catolice din Borumblaca, Mercsak Anton, a decartat 40.000 de euro ca să scape de răspunderea penală. Totuşi, slujbaşii statului susţin că l-au iertat de păcate "de gratis"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un preot a scăpat cu o simplă amendă administrativă de 1.000 de lei după ce a fost prins la volan cu o alcoolemie de 1,1 la mie, peste pragul de la care o asemenea concentraţie atrage răspunderea penală. Culmea, asta s-a întâmplat deşi părintele Anton Mercsak era în perioadă de probă după o condamnare cu suspendare pentru un accident grav urmat de fuga de la locul faptei.

Povestea a ieşit la iveală recent, după arestarea unui escroc aleşdan, Gelu Gentimir, acuzat de DNA că a scos de la preot nu mai puţin de 40.000 de euro, promiţându-i că îl va scăpa de dosarul penal şi de "pata" din cazier cu ajutorul amicilor săi din Poliţie şi din Justiţie. Procurorii nu au găsit dovezi care să arate că Gentimir ar fi împărţit şpaga cu vreun poliţist ori magistrat, dar modul în care preotul a scăpat de noul dosar penal bate rău la ochi. Poliţistul şi procuroarea care l-au cercetat par să fi avut orbul găinilor căci, deşi aveau cazierul acestuia în faţă, amândoi l-au spălat de "păcate" pe motiv că s-ar fi aflat... la prima abatere.

Nu face ca popa!

04 Gelu Gentimir.jpgSăptămâna trecută, BIHOREANUL a prezentat cazul escrocului aleşdan Gelu Gentimir (foto), arestat de DNA Oradea pentru că a pretins şi primit o şpagă de 40.000 euro. Banii i-au fost daţi anul trecut de Anton Mercsak, tânărul paroh al Bisericii romano-catolice din localitatea Borumblaca, de lângă Marghita, căruia Gentimir i-a promis că-i rezolvă problemele penale.

Pe 27 aprilie anul trecut, preotul de 31 ani fusese prins cu o alcoolemie de 1,1 la mie în sânge pe drumul judeţean 191 B, în localitatea Vâlcelele, iar poliţiştii i-au întocmit un dosar penal. Cazul în sine n-ar fi fost dintre cele mai grave dacă făptaşul n-ar fi fost în perioadă de probă. Asta pentru că în 2010 fusese condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de 3 ani, fiindcă în timp ce-şi conducea maşina, o Skoda Octavia, cu peste 100 km/oră pe DN 19 E, în dreptul satului Fegernicu Nou a rănit grav o adolescentă de 15 ani, iar apoi a fugit de la locul faptei.

Dacă pentru noua faptă, adică alcoolemia de peste 1,1 la mie, ar fi fost trimis în judecată, preotul risca să execute şi cei 2 ani de închisoare dispuşi anterior pentru accident. Aşa că Mercsak a acceptat ajutorul oferit de aleşdanul care lucra în parohia sa ca hornar şi care se lăudase că prietenii săi din Poliţia şi din Parchetul Marghita puteau să-l scape de belele.

Şpagă de două ori

Banii i-a făcut rost de la cunoştinţe, iar pentru o parte din sumă, aproximativ 13.000 euro, preotul a acceptat chiar să semneze contracte de împrumut, prin care se declara dator faţă de Gentimir. Instalatorul îi explicase că hârtiile sunt doar ca măsură de "precauţie", în eventualitatea în care s-ar fi aflat de "afacerea" lor.  

În final, Mercsak a şi scăpat de problemele penale, dar în ianuarie 2013, la o lună după ce a fost scos de sub urmărire penală, s-a trezit executat silit chiar de "binefăcătorul" său, care a invocat contractele de împrumut. Dându-şi seama că este extorcat - şi liniştit că nu mai putea fi tras la răspundere în baza Codului Rutier - parohul s-a prezentat pentru o spovedanie la procurorii DNA, astfel că Gentimir a fost inculpat şi arestat pentru trafic de influenţă.

Păcate iertate

Procurorii anticorupţie susţin că în timpul anchetei nu au găsit probe care să arate că aleşdanul ar fi corupt vreun poliţist ori magistrat, deşi concluziile cercetărilor demarate în cazul preotului sunt cel puţin ciudate! Dacă poliţiştii şi procurorul care l-au cercetat pe Mercsak şi-ar fi făcut treaba, acesta trebuia să fie obligatoriu trimis în judecată. Iar asta pentru că în 2010 magistraţii îi acordaseră deja o şansă după accidentul pe care l-a provocat, condamnându-l la închisoare cu suspendare, nu cu executare, deşi preotul îşi părăsise fără remuşcări victima, o adolescentă de 15 ani care a stat aproape 3 luni în spital şi a rămas şchioapă.

În sentinţă, judecătorii i-au şi atras atenţia preotului că "dacă în cursul termenului de încercare săvârşeşte o altă infracţiune, pentru care se poate pronunţa o condamnare definitivă, instanţa revocă suspendarea executării pedepsei, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa pentru noua infracţiune". Avertisment de care Mercsak n-a ţinut defel cont atunci când, în primăvara anului trecut, s-a urcat băut la volan.

Şi, cu toate acestea, a fost din nou iertat. Prima dată, pe 8 noiembrie 2012, de către poliţistul care a cercetat cazul, comisarul Radu Todor de la Poliţia Marghita, şeful secţiei rurale Tăuteu, care a propus scoaterea lui de sub urmărire penală şi aplicarea unei simple amenzi administrative, pe motiv că în trecut n-ar mai fi fost sancţionat administrativ. În ciuda evidenţelor privind precedenta condamnare penală, o lună mai târziu, soluţia propusă de poliţist a fost confirmată şi de procuroarea Marinela Ciuperger, fosta şefă a Parchetului Marghita.

Anchetă în doi peri

Deşi toate soluţiile procurorilor trebuie argumentate în detaliu, Ciuperger a dispus scoaterea de sub urmărire penală a preotului într-o singură frază, motivându-şi decizia cu un articol de lege ce prevede că răspunderea penală poate fi înlocuită cu o sancţiune administrativă dacă infracţiunea "nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni".

Ceea ce n-a mai amintit procuroarea este, însă, amănuntul că acelaşi articol din Codul Penal stabileşte că "înlocuirea răspunderii penale nu se poate dispune dacă făptuitorul a mai fost anterior condamnat sau dacă i s-au mai aplicat de două ori sancţiuni cu caracter administrativ". Or, Mercsak era în prima din aceste situaţii, iar simpla lecturare a cazierului său - act obligatoriu la dosarul penal - demonstra că prelatul avea deja o condamnare. Mai mult, noua faptă era săvârşită în timpul perioadei de încercare, care expiră abia în 19 mai 2013, ceea ce ar fi trebuit să constituie circumstanţă agravantă, deoarece arăta că bărbatul continuase să încalce legea.

Un alt detaliu interesant este faptul că procuroarea e nimeni alta decât soţia comisarului şef Ironim Ciuperger, adjunctul şefului Poliţiei Marghita şi şef al comisarului Todor, cel care îl cercetase pe preot cu duhul blândeţii. Or, Gentimir tocmai cu asta se lăudase: "pile sus-puse" în Poliţia Marghita.

O greşeală

Procurorii DNA l-au audiat, de altfel, pe comisarul Radu Todor, însă ofiţerul, cum era de aşteptat, a negat că ar fi luat vreun ban pentru "omisiunea" sa. Cât despre Ciuperger, aceasta nu a fost încă interogată. Despre strania sa rezoluţie a întrebat-o deocamdată doar BIHOREANUL, faţă de care procuroarea a refuzat, nedelicat, orice declaraţie, motivând că nu are de ce să se explice în faţa ziariştilor. "Nu suntem prietene, ca să discutăm la o cafea despre anchete", a aruncat fosta prim-procuroare.

04 Dorel Motiu.jpgNici actualul şef al Parchetului Marghita nu are explicaţii. "În rezoluţia dată este într-adevăr o omisiune, aceea de neinserare a datelor de cazier, dar nu e gravă", susţine prim-procurorul Dorel Moţiu (foto). Altfel spus, anchetatoarea a "omis" pur şi simplu să ia în seamă antecedentele preotului, dar, vezi Doamne, a uita e omeneşte. Moţiu recunoaşte, în schimb, că dacă procuroarea ar fi respectat procedura, preotul trebuia trimis în judecată. "La trimiterea în judecată se iau în calcul mai multe circumstanţe, dacă a mai comis alte infracţiuni, dacă a avut o atitudine ostilă, etc. Dar dacă cineva era nemulţumit de soluţia dată, putea totuşi să se îndrepte împotriva rezoluţiei cu o plângere în termenul prevăzut de lege, adică în 20 de zile", o întoarce şeful Parchetului, "omiţând" la rândul lui că singura parte din dosar, preotul Mercsak, n-ar fi avut niciun motiv să nu se bucure de "amnezia" procuroarei.

Singurii care ar mai putea sancţiona neglijenţa acesteia ar fi inspectorii judiciari din Consiliul Superior al Magistraturii. În cazul în care, evident, se găseşte cine să-i sesizeze. Cât despre preotul scăpat de judecată, acesta poate dormi liniştit. Atât cât poate. Căci, deşi uşurat de problemele penale, a rămas cu cele financiare, după ce s-a împrumutat cu bani, şi nu puţini, pentru a ieşi din belele. Ca să nu mai vorbim de relaţia cu cel de Sus, a cărui încredere a trădat-o...


ÎN ANCHETĂ
"E jenant"

Deşi trecut de pericolul unei condamnări penale, preotul Anton Mercsak se află acum în atenţia conducerii Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, pentru că nici consumul de alcool la volan şi nici faptele de corupţie nu sunt plăcute în faţa servitorilor Domnului. "Considerăm că situaţia părintelui din Borumblaca este deosebit de jenantă", spune secretarul Eparhiei, Vakon Zsolt.

Potrivit acestuia, ancheta disciplinară în cazul parohului urmează să fie finalizată după revenirea în ţară a episcopului Böcskei László, aflat în prezent la Vatican. "După întoarcerea Excelenţei Sale urmează să se analizeze cazul, preotul va fi audiat şi vom face publice eventualele măsuri canonice pe care le vom lua împotriva acestuia", a spus Vakon.

Despre toată tărăşenia, Bihorel o zice pe aia veche: Nebănuite sunt căile Domnului, dar mai ales cărările domnului Mercsak. Citeşte cugetările lui Bihorel!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
marghita
Toatä procuratura din Marghita sint criminalii,un caz care-l stiu a fost cineva bätut si excrocul de Procuror sä-l * ,a luat spagä de la criminal si cine a fost aproape mort bätut i-a venit sä pläteascä costurile judecätorestii,CRIMINALIROR ar trebui puscati!!
Postat 18 Mai 2014, 19:08 de privat
Marghita
Bravo ,Marghita !!.,sunteti cei mai receptivi in materie de drept,ati invatat ceva de la colegii brasoveni,Daca omori trei oameni ii dai trei ani cu suspendare,daca lovesti un om - si-l bagi trei luni in spital - ii dai amenda,daca il prind baut la volan, il iert ca-i prima data.Voi politisti dupa ce stati in ploae si vant,cand altii isi bat joc de munca voastra ??????.
Postat 28 Martie 2013, 10:06 de Brasov
Asta e
.......................
Postat 27 Martie 2013, 17:33 de Johnny
Solutie legala
Potrivit legii, nu exista nici un impediment ca solutia procurorului prin care s-a aplicat amenda administrativa sa fie infirmata acum de procurorul ierarhic superior si sa se redeschida urmarirea penala cu consecinta, evident, a trimiterii in judecata a infractorului. Asta, bineinteles, doar daca se vrea! Au mai fost situatii, si inca de curand, in care s-a procedat astfel iar individul e cu dosar pe rolul instantei. iar daca procurorul ierarhic nu doreste sa procedeze astfel, poate va rezolva problema cel de mai sus, si mai sus... PS Nu e vorba, oricum, de institutia inlocuirii raspunderii penale despre care se vorbeste in cuprinsul articolului insa ce pretentii sa ai si de la ziarist?
Postat 27 Martie 2013, 17:26 de Vasile
gunoaie
Motiu , Ciuperger -el si Ciuperger -ea , unde am auzit eu de escrocii astia ?
Postat 26 Martie 2013, 17:58 de teo
CLOVNUL
Mamaaa,!!! Ce fata are Motiu ala! Frumos barbat. ,, ***
Postat 26 Martie 2013, 17:25 de Louis de Funes
tu?
bai, 'io'! esti tampit sau cretin? oricum, prost esti sigur!!! cum adica numai Dumnezeu il poate judeca? trebuie sa dea socoteala pe pamant. Dumnezeu o sa-l judece in cer. dar stai linistit, nu e singurul betiv, curvar, bandit, hot si escroc purtator de sutana. ca-i catolic, ca-i ortodox. 95% dintre ei sunt asa. doar ca incapabili astia se cred mai presus de lege. pe banii credinciosilor impart spagile care sa-i scape de puscarie si alte ponoase. si le mai trebuie bani si de la stat. niste nesimtiti ordinari care nu respecta nimic din ce propovaduiesc. nu mai vorbesc de faptul ca nu sunt deloc exemple pt. noi astialalti. in rest....sa-nfunde puscaria daca se dovedeste. si el si cei care l-au spalat la fund. ca daca fac eu o chestie de genul...nu ma scapa nici Dumnezeu!!! mars la lopata, imputitilor.
Postat 26 Martie 2013, 11:49 de doar el?
&io
Asta-i preot ?????, si tu esti credincios ???
Postat 26 Martie 2013, 10:44 de Credincios
Ca la Marghita
Nu e singurul caz din Marghita.E un obicei la Prachet si Politie sa se musamalizeze cazuri de genul asta. Pe vremuri se zicea ca e " micul Texsas", fiindca e la ordinea zilei sa se bata joc de lege si oameni. Infractori venit incoace caci aici se poate rezolva orsice.Se aplica alte legi, dupa voia procurorului si a politistului care cerceteaza frauda.
Postat 26 Martie 2013, 09:53 de Prieten
nesimtitilor
cine sunteti voi ma sa va bateti joc de un preot, numai Dumnezeu il poate judeca
Postat 26 Martie 2013, 08:57 de io
count display

FOTO BIHOREANUL

 • An nou, aceleaşi bătălii... PNL-iştii au boicotat prima şedinţă din 2019 a Consiliului Judeţean, iar un proiect de 7 milioane euro a fost din nou amânat! (FOTO/VIDEO)
 • Un bebeluş de 7 luni, bolnav de rujeolă, este în stare gravă la Spitalul Municipal din Oradea. Părinţii acuză doctorii că ar fi ascuns riscul de îmbolnăvire (FOTO)
 • Accident pe Calea Borşului: Un BMW a ieşit în decor, două persoane au fost rănite (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a învins cu 82-76 echipa din Piteşti şi a încheiat prima fază a Ligii Naţionale pe locul IV (FOTO)
 • Oradea ninsă: RER Vest a intervenit aproape 24 de ore continuu, pentru deszăpezire (FOTO)
 • Botezul Domnului. Sute de credincioşi orădeni au participat la sfinţirea apelor în bisericile din centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Toţi la zăpadă! Cozi de kilometri și probleme cu locurile de parcare în staţiunile montane din Bihor (FOTO/VIDEO)
 • La mulţi ani, 2019! Mii de orădeni au sărbătorit Revelionul în centrul oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Accident în Tileagd: Un tânăr de 23 de ani a pierdut controlul unui BMW şi a lovit o autoutilitară, iar apoi un cap de pod (FOTO)
 • Omagiu generalului Berthelot: Pe faţada Gării din Oradea a fost dezvelită o placă comemorativă în cinstea consilierului militar al Regelui Ferdinand (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON