URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2014, 09:30

Din Caraibe în arest: Comisarul şef Ioan Brîndaş era şpăguit de evazionişti cu vacanţe de lux

Din Caraibe în arest: Comisarul şef Ioan Brîndaş era şpăguit de evazionişti cu vacanţe de lux ŞEFU' MARE. "Omul cu umeri", "medicul generalist", "cel care dirijează operaţiunea", "omul de la aprozar" şi "şefu' mare". Sunt doar câteva din apelativele folosite de evazionişti când discutau despre informatorul lor din Poliţia Bihor. Acum, comisarul şef Ioan Brîndaş (foto) a ajuns "omul cu cătuşe"...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, fostul adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş, a fost trimis în judecată. Ofiţerul e acuzat că şi-a pătat uniforma, protejând şi finanţând cu camătă evazioniştii pe care, în mod normal, ar fi trebuit să-i trimită după gratii.

Rechizitoriul scoate la suprafaţă multe amănunte neştiute până acum despre afacerile poliţistului. Ca de pildă că a dus o viaţă de huzur pe spezele evazioniştilor, încasând lunar între 6.000 şi 10.000 de euro din dobânzile percepute acestora, dar şi că a ascuns din declaraţiile de avere sume mari de bani şi excursii exotice primite şpagă...

Cârtiţa evazioniştilor

După cum se ştie deja, ancheta DNA a pornit pe 26 septembrie, la sesizarea procuroarei Mihaela Bulzan de la Parchetul Bihor, care reclama scurgerea unor informaţii confidenţiale dintr-o investigaţie ce viza un grup de evazionişti coordonat de orădeanca Gyorgy Monika. În vară, reclama procuroarea, membrii grupării, acuzaţi de un prejudiciu de aproape 12 milioane lei prin tranzacţii intracomunitare cu zahăr şi ulei, au reuşit să distrugă documentele contabile ale firmelor implicate, cu câteva zile înainte de percheziţiile pregătite în secret de poliţişti. Ştefan Toncz, tatăl femeii, fusese avertizat, fapt ce a compromis acţiunea.

Cine i-a ajutat? Investigaţiile pornite de procurorii anticorupţie cu ajutorul poliţiştilor DGA aveau să dezvăluie că "sifonarul" era chiar unul din şefii Poliţiei, comisarul şef Ioan Brîndaş, care avea în subordine directă Serviciul de Investigare a Fraudelor, având astfel acces la toate informaţiile din anchete.

Cămătar în uniformă

Luaţi la întrebări de investigatori, atât Toncz cât şi fiica sa au recunoscut că au fost ajutaţi de ofiţer. Potrivit rechizitoriului, Brîndaş a intrat în afacere în 2011, la rugămintea lui Toncz, cu care era prieten încă din anii 90, şi care i-a cerut un împrumut în numele fiicei sale. Iniţial, în ianuarie 2011, 20.000 euro, pentru care Brîndaş a perceput o dobândă de 1.500 lei/zi lucrătoare, adică 15% din câştigul net de 10.000 lei pe care Gyorgy a estimat că îl poate obţine la fiecare TIR de zahăr pe care urma să-l vândă zilnic. În martie 2011, Brândaş i-a dat alţi 10.000 euro, la care a majorat dobânda cu 50%, adăugând încă 750 lei/zi lucrătoare. În total, 10.000 euro lunar!

Din iulie 2011, femeia nu a mai reuşit să facă faţă sumelor pe care trebuia să le achite, aşa că a renegociat dobânda, reuşind să obţină reducerea acesteia la 6.000 euro/lună. Chiar şi aşa, tot nu a reuşit să se redreseze, iar în decembrie 2011 a venit să se împrumute din nou, cu alţi 15.000 euro.

Împrumuturi între prieteni

În total, ofiţerul a încasat dobânzi de 75.000 euro pentru cei 45.000 euro daţi cu camătă, iar în prezent ar mai avea de luat încă 128.000 euro, creditul plus dobânzile rămase neachitate.

Culmea e că banii învârtiţi de poliţist nici măcar nu erau ai lui, ci ai prietenului său, Marius Fildan, patronul grupului de firme Nova Euro, cercetat şi el în nu mai puţin de 7 dosare de evaziune fiscală. Fildan îi dăduse 75.000 euro şi a primit înapoi o sumă ce nu depăşeşte 10.000 euro.

Restul a fost nevoit să îi treacă la capitolul "pierderi" după ce poliţistul "l-a înştiinţat că beneficiarul împrumutului a pierdut banii şi nu mai are posibilitatea de a-şi achita datoriile", se precizează în rechizitoriu. Ce a făcut Brîndaş cu restul de 30.000 euro luaţi de la Fildan, nu e clar, iar afaceristul a refuzat să discute despre asta. Evident, procurorii suspectează că bunăvoinţa lui s-ar datora propriilor probleme penale, de care spera să scape cu ajutorul poliţistului.

Hai la cafea!

În schimbul banilor primiţi lună de lună, Brîndaş îi transmitea lui Gyorgy informaţii despre ancheta pornită împotriva ei, avertizând-o că grupului îi sunt interceptate convorbirile şi că la un moment dat urmează să fie efectuate percheziţii, fapt ce reiese şi dintr-o discuţie purtată de femeie cu concubinul ei, Hegedus Csaba.

Hegedus: Scuze, este ceva problemă?

Gyorgy: - Este ceva cu problema asta veche, şi mâine tata trebuie să se întâlnească cu omul de la aprozar. Că omul de la aprozar 1-a invitat urgent la o cafea. Trebuia să se întâlnească azi, să-i dea cartofii, dar nu a reuşit să-i dea cartofii, doar mâine. Şi închipuie-ţi că nu vrea nimica, doar vrea să negocieze marfa. Acuma nu a cerut nimic, doar vrea să discute lucrurile.

Hegedus:- Hm. Ceva nu e în ordine...

Întrebată în timpul audierilor despre discuţie, Gyorgy Monica le-a explicat procurorilor DNA că "omul de la aprozar" este comisarul şef Brîndaş Ioan, "problema veche" la care a făcut referire în discuţia telefonică era dosarul ei penal, iar "cartofii" reprezentau dobânzile pe care le achita ofiţerului.

Interceptări interceptate

Brîndaş se dovedea un trofeu greu, nu doar pentru că era un bun cunoscător al procedeelor şi tacticilor de urmărire penală, dar şi pentru că avea la rândul său "prieteni" care l-au avertizat că era în vizor. Procurorii notează că pe 24 octombrie, la doar două zile după ce Curtea de Apel Oradea a dispus prelungirea autorizaţiei de interceptare, activitatea a fost deconspirată, astfel că pe 6 noiembrie s-a şi dispus încetarea imediată a acesteia.

Cum s-au prins procurorii? Dintr-un schimb de mesaje între Brîndaş şi Toncz din ziua de 24 octombrie, precum şi din faptul că, imediat după aceasta, discuţiile ofiţerului cu Toncz şi cu ceilalţi membri ai grupărilor au încetat subit.

Brîndaş: Hai la mine acasă să vorbim.

Toncz: Nu mai vin, la câţi bani ţi-am dat mi-ai întors spatele.

Brîndaş: Eşti nebun, eu am probleme. Hai să vorbim neapărat.

Ce a urmat, deja se ştie. În aceeaşi zi, poliţiştii DGA au efectuat percheziţii simultane la domiciliul şi la biroul adjunctului şefului IPJ Bihor, iar poliţistul a fost reţinut, a doua zi fiind şi arestat.

Conturi şi vacanţe ascunse

În cursul anchetei, la salba de infracţiuni puse pe seama lui Brîndaş s-a mai adăugat una: fals în declaraţii în formă continuată. Procurorii au descoperit că ofiţerul a trecut în declaraţia de avere din 2008 faptul că pe 18 iulie 2007 a vândut un apartament cu 56.000 euro deşi, în realitate, locuinţa fusese înstrăinată două luni mai târziu cu 50.000 euro, falsul având menirea, bănuiesc ei, să disimuleze o sumă de 6.000 de euro pe care nu-i putea justifica.

Brîndaş a omis şi creditul de 60.000 euro pe care l-a contractat în aprilie 2007 de la Kopanyi Ştefan, fondatorul cartierului Prima, cercetat şi el pentru evaziune fiscală, dar şi biletele de avion pentru o croazieră în Marea Caraibelor, cadou din partea amicului Marius Fildan. Întregul sejur a costat 18.095 euro, dar "datorită modului în care s-au întocmit documentele, nu s-a putut stabili cu exactitate dacă acesta din urmă (Fildan - n.r.) a achitat ofiţerului de poliţie, în afara biletelor de avion, în tot sau în parte, şi costul sejurului", se specifică în rechizitoriu.

Ofiţerul a uitat să menţioneze şi deschiderea, în cursul anului 2008, a unor conturi la bănci din Germania, în care a depus, în numerar, 45.000 euro, operaţiune pentru care, spun procurorii, a şi ajuns ca autorităţile germane să-l suspecteze de spălare de bani. Ulterior, Brîndaş a retras banii, cumpărând acţiuni la compania canadiană Nevoro Inc. Toronto, pentru care a plătit 38.380 euro, tranzacţie pe care, de astă dată, a trecut-o şi în declaraţia de avere.

Vrea afară

Chemat să se apere, Ioan Brîndaş a dat câteva declaraţii în care respingea acuzaţiile, dar când s-a ajuns la detaliile mai grave a refuzat să mai colaboreze, invocând dreptul la tăcere. Săptămâna trecută a fost trimis în judecată, iar vineri a fost prezentat înaintea Curţii de Apel Cluj, unde se va dezbate cazul, pentru ca magistraţii să decidă dacă se impune menţinerea lui în arest.

Deocamdată, poliţistul rămâne în spatele gratiilor. Instanţa i-a dat totuşi o speranţă, deoarece a acceptat să pună în discuţie eliberarea lui pe cauţiune pe 30 decembrie, dată până la care ofiţerul trebuie să depună o garanţie de 30.000 lei. La câţi bani a strâns din "activităţi comerciale", probabil nu va fi o problemă...


COMPLICE
Fugă la pont

05 andronache.jpgGruparea "Gyorgy" nu a fost singura care a beneficiat de serviciile comisarului şef Ioan Brîndaş. Anchetatorii au descoperit că în perioada mai-octombrie 2013, prin intermediul unui afacerist orădean, Răzvan Andronache (foto), patronul fostului local Louis Cafe din strada Republicii, Brîndaş a transmis informaţii reţelei de evazionişti în care e implicat iubitul Gabrielei de la Cheeky Girls, Szentgyorgyi Lajos, acuzată de un prejudiciu de peste 5 milioane euro.

Avertizaţi că sunt în vizor şi că firmele le vor fi călcate de poliţiştii SIF, aceştia şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute la telefon, preferând întâlniri personale, discutând într-un limbaj codificat şi distrugând o parte din documentele contabile ce i-ar fi putut incrimina. Tot prin intermediul lui Andronache, Brîndaş şi-a avertizat protejaţii când vor fi efectuate percheziţii domiciliare, ba chiar că există posibilitatea ca percheziţiile să se lase cu reţineri şi arestări. Ca urmare, Ciprian Bara a fugit, fiind arestat în lipsă şi dat în urmărire de poliţişti. Răzvan Andronache a fost trimis în judecată, alături de poliţist, pentru complicitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
17 Comentarii
adevarul
D-lor de nu ganditi 1 minut ?? Credeti ca Brandas a fost cel ce a instrumentat acest spectacol ?? Nu va inselati.. Acest domn, a cazut in cursa bine pusa la punct de cei cei doreau caderea din cauza invidiiei, la ora actuala nici DNA nici PROCURATURA nu, nu au dovezi, dar va asigur ca vor fi specialist care sa instrumenteze ceva ca s-al incarecereze, dar retineti fara support real, doar pe fabricatii de moment. D-le Comisar sef,, indifferent ce vor inscena uni si alti, intr-o zi avedarul va iesi la lumina. NU descuraja santém alaturi de d-vastra. Va trece 50 de ani pana Jud. Bihor va m-ai avea un om capabil si la valoarea D-lui BRANDAS. D-l BRINDAS SA FIE REPUS IN FUNCTIE CAT M-AI URGENT, Daca nu DEZASTRU se va alege de BIHOR. Faceti urgent revenire la pozite si functie a D-lui BRANDAS omul potrivit pentru BIHOR.
Postat 04 Octombrie 2014, 08:18 de nu fi rau, ci arata
coruptii
Se mananca serpii intre ei.Nu trebuie sa fii foarte inteligent sa vezi ca mana mana spala atunci cand vine vorba de mafioti cocolari in pijamale adidas de pe langa bloc fie ei si-n uniforma .Ei fac jocurile,ei castiga de fiecare data.Iar cand careva nu primeste bani de buzunar intervine celalt si apar stenograme.Stenograme fabricate,in le iterceptari lucrate in asa fel incat sa arate bine pt publicul de acasa sufocat cu facturi grase la incalzire lasand deloc loc pt a judeca si gandire proprie.Sa fereasca Dumnezeu sa picati la mijoc ca oameni simpli caci va treziti cu familia macelarita folosinduse de alti idioti jucati pe degegete ca niste marionete apoi aruncati ca carpele indata ce au scapat de martori incomozi.
Postat 18 Ianuarie 2014, 12:55 de tirok
toti
Domnilor de la bihoreanul va rugam sa urmariti si dosarele lui Fildan si sa ne tineti la current cu ele ca suntem tare curiosi cum se vor rezolva. Sper sa nu va cumpere si pe voi cu o ciorba. Totul e posibil. De fapt ne vom da seama. Daca o veti lasa o moarta atunci e clar. Succesuri
Postat 05 Ianuarie 2014, 10:58 de toti
pt. Gal si altii
Pentru toti cei care o laudati pe procuroarea asta (BULZAN MIHAELA) : Va doresc sa fi-ti nevinovati si sa va ajunga dosarul la aceasta "incoruptibila" doamna!
Postat 05 Ianuarie 2014, 04:25 de victima
!!!
EI , ARE OMUL AMINTIRI PLACUTE...CAND SE SCHIMBA ASTIA DE LA GUVERNARE ISI IA POSTUL INAPOI....
Postat 04 Ianuarie 2014, 13:51 de 2/15
Rusine
Adevarul e ca toti iau camata sau "dreptul", fie in natura, fie in bani si asta ar trebui sa recunoasca in primul rand Vasile P ,pe urma Poinar si celalalt Popa(evident in cazul psiholoagei cu tatal caruia e prieten)! Sa nu mai vorbesc de excursiile platite de evazionisti ! Sa nu imi spuna aia de la DNA sau DGA ca nu stiu nimic! Stie tot orasu, stiu toti cei ce comenteaza aici, dar voi nu faceti nimic! Rusine!
Postat 04 Ianuarie 2014, 12:07 de Ioana
;)
DGA, DNA, va mai dau un pont! Vreti sa ii prindeti si pe VP ,MP,MR? Raspunsul e Butoiul de aur.
Postat 04 Ianuarie 2014, 11:59 de Ion
Curat_Murdar
Cele 7 dosare in care este cercetat prietenul domnului "B" unde sunt acum si in ce faza, eu cred ca sunt vorbe aruncate in vant , deoarece acele dosare au fost preluate de un alt prieten comun"VP", si sunt tinute bine, deoarece daca ar cadea "FM" si nu ar mai avea protectie, atunci ar trage dupa el multalume din Politie si Magistratura. Deoarece lucrurile sunt rezolvate prin numirea unui nou sef la "D_A" lucrurile sunt simple, ancheta se va opri aici. Reteaua se va dezvolta in continuare dar cu mai multa prudenta. Omul care a deranjat a fost eliminat, de acum avem o Politie si Procuratura curata.
Postat 04 Ianuarie 2014, 10:22 de popici
Clasic
Nu Fildan e vinovat, ci Brandas pt ca a pus "botu" si nimeni nu e invincibil. La fel fac si patronii de la Trei G, Prima, Leonardo, Hanul Pescarilor, Lotus, Master,etc. Toti au cate un dosar pe undeva si toti incearca sa se "scoata".
Postat 03 Ianuarie 2014, 17:27 de Eu
Ghicitoare
De la cine stia Brandas ca era in vizor? De la Popa Vasile, Poinar Mugur sau Popa Liviu?
Postat 03 Ianuarie 2014, 17:21 de adi
Nu vad toate comentariile
Dupa Brandas urmeaza: POPA VASILE, POINAR MUGUR SI POPA LIVIU daca nu face anumite compromisuri.
Postat 03 Ianuarie 2014, 10:50 de Adrian Ionescu
Asteptare
Saracu om. Dece nu I ajuta Fildana acum si cu Kopany. Abiab astept sa i vad pe toti la un loc. Fraieru ala de Fildan la un moment dat se credea buricul oraului. Atentie DNA. Verificati bine ca veti afla probabil mai multe. Verificati si de unde au facut atitia bani acei doi asazisi oameni de afaceri.Mai verificati si cum au pus mina pe atitea terenuri din oras. Poate mai aflati cite ceva. Probabil ii ajuta cineva din Primarie ? Atentie domule M poate urmezi
Postat 02 Ianuarie 2014, 21:29 de Saracii
asa da
frumos siguranta si incredere daca nr 2 in politie face asa ceva ce or face restul cam asta este politia romana cu mici exceptii coruptie si prostie pana in maduva oaselor incompetenti cu liceul facut la seral facultate la apelul de seara cu astia avem de a face zi de zi cei in care ar trebui sa avem incredere cei pe care ii platim din bani publici cu salarii de mii de lei bravo politia bihor de spargatori de case masini criminali evazionisti etc nici o treaba autor necunoscut si la revedere platiti taxe si impozite sa le dam salarii mari saraci
Postat 02 Ianuarie 2014, 19:55 de petre toba sau soric
Daca nu ne-a dat si nou...
Normal ca ne-am razbunat pe el...daca nu a impartit prazul si cu mine ...si cu restul.... La LIBRARUL si a iesit bine... pe toti i-am iertat, sunt cel mai bun procuror din oras!
Postat 02 Ianuarie 2014, 19:13 de Mihaela Bulzan
nea coruptule,
asa sa tot traiesti, fir-ai al dracului **** !
Postat 02 Ianuarie 2014, 18:51 de Felicitari, DNA !
La multi ani
incet, incet, lucrurile se clarifica. Judecatorii au contatat legalitatea si temeinicia arestarii adjunctului politiei bihorene. Se pare ca anchetatorii au avut dreptate, spre supararea unora. Felicitari DNA si felicitari conducerii IPJ Bihor pentru declaratiile inspirate facute la conferinta de presa de sfarsit de an. Succes
Postat 02 Ianuarie 2014, 13:14 de om al legii
Desfiinterea Curtii de Apel Oradea
De ce nu se desfiinteaza Curtea de Apel Oradea , daca toti coruptii Oradiei sunt judecati la Cluj ? Pentru cine functioneaza aceasta Curte , pe cine trebuie sa serveasca ?
Postat 02 Ianuarie 2014, 12:50 de Desfiinterea Curtii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON