URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Decembrie 2016, 07:43

De la bal la Tribunal: Oamenii lui Micula, judecaţi în dosarul Restaurantului Transilvania

De la bal la Tribunal: Oamenii lui Micula, judecaţi în dosarul Restaurantului Transilvania ISTORIE SCHIMBATĂ. Construit în 1903-1904, fostul hotel-restaurant Pannonia, acum "sala de bal" Queen Mary (foto), se numără între clădirile reprezentative ale Oradiei, aflându-se pe lista imobilelor-monument protejate prin lege. Dintr-un capriciu al magnatului Ioan Micula (medalion), care voia să-i facă aici fiicei sale o nuntă grandioasă, în urmă cu doi ani parterul clădirii a fost recompartimentat pentru dublarea capacităţii, stâlpii interiori au fost capitonaţi cu material textil, iar ferestrele "dublate": în exterior, spre stradă, le-a fost păstrată tâmplăria din lemn, dar în interior peste ele au fost lipite termopane din plastic. Totul fără autorizaţie!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2014, o armată de funcţionari ai Primăriei, inspectori ai Direcţiei pentru Cultură, poliţişti şi procurori n-au reuşit să oprească ambiţia milionarului Ioan Micula de a renova restaurantul Transilvania pentru petrecerea de nuntă a fiicei sale mai mari, Olivia.

Sfidând legile şi instituţiile, acesta şi-a dus până la capăt opera, chiar şi după ce autorităţile au cerut un ordin judecătoresc pentru a-l opri, deoarece, pentru a trage de timp, avocaţii magnatului au adus în faţa instanţei anonimi gata să jure că, în calitate de viitori miri, închiriaseră sala şi, deci, nu le putea fi stricat cel mai fericit moment al vieţii.

Legea s-a dovedit, până la urmă, valabilă chiar şi pentru bogătaşi, firma Transilvania Complex SA, în numele căreia Micula deţine clădirea, şi administratorul societăţii, Mirela Miclău, fiind trimişi acum în judecată.

Şantier pentru nuntă

Executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente - acestea sunt acuzaţiile pentru care societatea Transilvania Complex şi administratorul Mirela Miclău au ajuns în atenţia procurorilor Parchetului Oradea. Totul, din pricina unui moft al unuia dintre acţionarii firmei, Ioan Micula, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, care în februarie 2014, după ce două decenii îl lăsase în paragină, a băgat în şantier clădirea restaurantului Transilvania, unde voia să aibă loc petrecerea de nuntă a fiicei sale mai mari, Olivia, cu fostul fotbalist Dorin Floruţa, programată în vara aceluiaşi an.

Modificările se făceau după ureche, după cum a dezvăluit încă de atunci BIHOREANUL, căci firma nu s-a sinchisit nici măcar să ceară vreo autorizaţie. Asta, chit că imobilul face parte din Ansamblul Urban Centrul Istoric Oradea, fiind monument protejat şi, în baza Legii 422/2001, proprietarul avea nevoie atât de avizul obligatoriu al Comisiei Zonale pentru Protecţia Monumentelor, cât şi de o autorizaţie de construire din partea Primăriei.

Amenzi degeaba

Lucian Silaghi, Șeful Direcției de Cultură BihorAflând de la BIHOREANUL despre renovare, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Lucian Silaghi (foto), a cerut societăţii să-i prezinte proiectul de lucrări. Pentru că nu a primit niciun răspuns, după mai bine de două luni a sesizat, la rându-i, Instituţia Arhitectului Şef şi Inspectoratul Teritorial pentru Construcţii.

În aprilie 2014, după ce nici reprezentanţii Direcţiei şi nici cei ai Primăriei nu au fost lăsaţi să facă un control în interiorul clădirii, Poliţia Locală a amendat firma lui Micula cu 1.000 lei şi a dispus oprirea lucrărilor. După încă două luni, în care lucrările au continuat nestingherite, un inspector al Direcţiei pentru Cultură a reuşit, totuşi, să intre în local cu sprijinul Poliţiei Bihor, rezultatul fiind încă o amendă, de 5.000 lei, pentru "modificări interioare şi desfaceri de tencuieli". Abia în iulie, constatând că firma "nu s-a conformat măsurilor dispuse", nesistând lucrările şi nesolicitând autorizaţie de construcţie, Primăria a tranşat problema în modul cel mai dur, înaintând Parchetului o plângere penală.

Urgenţă cu amânare

În paralel, Direcţia pentru Cultură a cerut Judecătoriei Oradea, printr-o procedură de urgenţă, să emită o ordonanţă preşedinţială prin care să dispună oprirea de îndată a lucrărilor şi, distinct, a deschis un proces civil pentru ca instanţa să oblige firma la obţinerea autorizaţiei de construcţie.

Ambele dosare au fost, însă, tergiversate, avocaţii lui Micula aducând în faţa instanţei, ca "intervenienţi în proces, părţi interesate", doi tineri care aveau contracte cu Transilvania Complex pentru închirierea viitoarei săli de nunţi.

Urmarea? Deşi conform procedurilor legale, cererile pentru ordonanţe preşedinţiale trebuie judecate în regim de urgenţă, chiar şi în aceeaşi zi în care sunt înregistrate, solicitarea Direcţiei a fost amânată timp de mai bine de trei luni, din 10 iulie până în 12 septembrie, până când lucrările au fost finalizate, nunta a avut loc, iar judecătorul a putut motiva că "nu se mai justifică urgenţa luării unei măsuri vremelnice cum este oprirea lucrărilor".

Cel de-al doilea proces civil s-a lungit şi mai mult, fiind terminat abia în primăvara acestui an, de astă dată cu o soluţie favorabilă Direcţiei pentru Cultură. "Instanţa a dispus ca firma să fie obligată să readucă imobilul la forma iniţială", spune avocatul instituţiei, Cristian Rusu.

Inculpaţi tăcuţi

Pe 14 noiembrie, Micula a primit o lovitură şi mai grea: în urma plângerii penale a Primăriei, procurorii au întocmit rechizitoriul şi au dispus trimiterea în judecată atât a firmei Transilvania Complex, cât şi a administratorului Mirela Miclău. Potrivit actului de acuzare, parvenit şi BIHOREANULUI, cele două infracţiuni - executarea fără autorizaţie de construire a lucrărilor şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele competente - au fost reţinute în concurs, ceea ce înseamnă, în cazul unei condamnări, un spor de pedeapsă pe lângă cea obişnuită pentru fiecare ilegalitate.

Procurorii au reţinut că "inculpata Miclău Mirela şi inculpata SC Transilvania Complex SA au decis demararea şi executarea în perioada ianuarie-mai 2014 a unor lucrări de reparaţii,  consolidări şi recompartimentări încăperi în interiorul Restaurantului Transilvania, fără a obţine în acest sens o autorizaţie de construcţie de la Primăria Municipiului Oradea" şi că "după data de 11 aprilie inculpatele au decis şi tolerat continuarea lucrărilor, nedispunând sistarea acestora până la intrarea în legalitate, fapt constatat prin procese verbale în 27 mai 2014, 28 mai 2014 şi 30 mai 2014".

Căutaţi de BIHOREANUL pentru a-şi formula un punct de vedere, administratorul Mirela Miclău şi consilierul juridic Ciprian Popa, reprezentantul societăţii în procesul penal, au evitat orice declaraţie, lăsând mesaje secretarelor că nu pot fi găsiţi.

La loc comanda

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că Transilvania Complex a angajat un arhitect din Arad, Şerban Gubovici, care să întocmească un proiect pentru noi lucrări la Restaurantul Transilvania. "Arhitectul s-a prezentat în două rânduri la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. I s-a comunicat că trebuie eliminate toate elementele adăugate prin lucrările neautorizate. Într-o lună sau două ar putea să revină cu un proiect şi, dacă acesta va respecta cerinţele Comisiei, va putea primi aviz şi autorizaţie de construcţie", explică şeful Direcţiei de Cultură, Lucian Silaghi.

Orice ar face acum firma magnatului este, totuşi, târziu: nici nu va anula răul deja făcut şi nici nu va stinge procesul penal care a început la Judecătoria Oradea. Iar cel care a ordonat lucrările ilegale, fiind autorul moral al încălcării legii, scapă netras la răspundere, căci vor da seama doar slujbaşii săi. Ceea ce dovedeşte că, până la urmă, legea e doar pentru căţei...


SFIDARE MAXIMĂ
Hotel Micula

Nunta Oliviei Micula cu fostul fotbalist Dorin Floruţa a avut loc pe 30 august 2014 şi a adunat aproximativ 350 de invitaţi, inclusiv VIP-uri precum membri ai familiei regale din Suedia, ţară ai cărei cetăţeni sunt fraţii Micula, precum şi diverşi oficiali români şi străini, pentru care a gătit o echipă condusă de chef Cătălin Scărlătescu, cunoscut publicului din emisiunea Master Chef.

Pentru a-i caza, magnatul a ridicat pe domeniul său din strada Colinelor, pe locul unei construcţii mai vechi, un bloc (foto) cu trei etaje plus mansardă cu cel puţin 60 de camere. Evident, tot fără autorizaţie, motiv pentru care Poliţia l-a amendat cu 2.000 lei, pentru "etajare construcţie existentă fără autorizaţie de construire". La fel ca în cazul şantierului de la restaurant, agenţii au dispus şi sistarea lucrărilor până la intrarea în legalitate, ceea ce, previzibil, nu s-a întâmplat.

Construcţia a intrat în legalitate abia în 3 decembrie 2014, când Instituţia Arhitectului şef a emis autorizaţia de construcţie, ca "extindere locuinţă unifamiliala cu parter, 3 etaje şi mansardă, şi modificarea parapetului mansardei existente - intrare în legalitate".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
o celula pentru prieteni
1. micula trebuie si el sa ajunga la mititica, drept cel care a coordonat din umbra toate ilegalitatile 2. Tivadar cu nevasta-sa, cu fiu-sau si cu nora-sa când ajung si ei tovarasi de celula cu unii sustinatori ai pnl din oras? marele smecheras bagat in pensie de boala numit Tivadar a supt tot ce se putea de la toti, a se citi toate lucrarile si toti banii, uitati-va la dealul ciuperca, un exemplu viu al calitatii omului si mesterului iubit de primar si miculesti
Postat 09 Decembrie 2016, 22:11 de roger
Micula ii cumpara pe toti
Care a fost rezultatul controlului de la Primaria Oradea ? Directorul AIO Beltechi a fost destituit si Micula a cumparat concursul pentru postul de Director AIO la Primaria Oradea pentru nepotul sau Lucian Popa pana la data faptei proprietar al barului Lords facut cadou de majorat tot de unchiul Micula .
Postat 08 Decembrie 2016, 12:48 de Mercedesa
Si pentru dealul Ciuperca
a auzit cineva sa fie luat la intrebari Distrugatorul de la primarie?
Postat 08 Decembrie 2016, 10:33 de Aghaurr
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON