URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 OCTOMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Neisprăviţii de la Ministerul Educaţiei au mai fătat o mărgică. Au elaborat un Cod de etică prin care se interzice profesorului care predă la clasă să îşi mediteze propriii elevi. Hai să zicem că acest aspect e corect, chit că poate fi uşor de eludat dacă profesorii fac schimb de elevi între ei. Mă aşteptam să interzică total meditaţiile, dar probabil că nu i-a dus capul până acolo.
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu mă număr între cei care consideră că o convingere religioasă exclude o gândire liberală. Nu cred că a gândi liber(al) înseamnă să fii fără niciun Dumnezeu. Un exemplu notoriu este cel al chirurgilor care mărturisesc că se roagă înaintea intervenţiilor dificile. Şi reciproca e valabilă. Poţi fi ateu, dar cât se poate de retrograd. Prin urmare, recunosc, ca orice om de bun simţ, dreptul oricărui membru PNL de a fi acţionat conform propriei conştiinţe la recentul referendum pentru "familia tradiţională".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Conferințele 11even, în care 11 oameni vorbesc câte 11 minute, sunt ca nunțile românești - nimeni nu îndrăznește să le facă mai scurte. Teorema care spune că ce e frumos durează puțin nu funcționează... Majoritatea vorbitorilor a dat impresia că tema conferinței, „La trecutu-ți mare, care viitor?”, nu a fost înțeleasă prea bine. Cei mai mulți au vorbit despre ei înșiși, lăsându-le spectatorilor sarcina de a extrage esența și de a construi puzzle-ul.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Aţi votat la recentul referendum pentru redefinirea familiei în Constituţie?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, în curând vor intra în vigoare modificările legii privind statutul judecătorilor şi procurorilor ca urmare a faptului că, recent, Curtea Constituţională a respins ultima obiecţie de neconstituţionalitate ce putea fi formulată de preşedintele României cu privire la această lege, iar, vineri, 12 octombrie, Klaus Iohannis a fost nevoit să promulge noul statut al magistraţilor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În cursul evoluţiei bolii, după faza septicemică urmează faza organică, în care reapare febra, simultan cu instalarea unor sindroame diferite. Dintre acestea, cele ma frecvente sunt meningita leptospirotică (manifestată prin dureri de cap, fotofobie, redoare a muşchilor cefei, simptome care se remit de cele mai multe ori), sindromul hepatorenal (cu icter şi mărire în volum a ficatului, cu posibilitate de evoluţie spre forme severe), manifestări hemoragice limitate (la nivelul gingiilor, conjunctivelor, mucoasei nazale etc.) sau grave (hemoragii digestive majore) şi insuficienţa renală.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Anxietatea este una din marile probleme psihologice ale secolului nostru. Alături de depresie, este subiectul cel mai des întâlnit în cabinetele de psihologie. Anxietatea variază de la om la om și se manifestă oarecum diferit ca intensitate în cazul fiecăruia.
07 Iulie 2014, 16:53

Cătuşe pe căpuşe: Detalii din dosarul arestării lui Bonica şi Fechete

Cătuşe pe căpuşe: Detalii din dosarul arestării lui Bonica şi Fechete TIMIDUL. Arestarea afaceriştilor Daniel Fechete (foto) şi Cosmin Bonica (medalion) nu a decurs fără incidente, ultimul dispărând din instanţă înainte ca judecătorul să pronunţe verdictul. Motivul? Era jenat să fie fotografiat ori filmat cu mâinile încătuşate! Dacă s-ar fi ruşinat şi înainte de a dijmui banii publici, n-ar fi ajuns aici...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută a început în forţă pentru poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor care, coordonaţi de un procuror al Parchetului Bihor, au descins luni dimineaţă, la sediile unor firme şi locuinţele unor persoane din Oradea, Sântandrei şi Haieu acuzate de evaziune fiscală.

Câteva ore mai târziu se afla că operaţiunea viza doi afacerişti cunoscuţi în domeniul construcţiilor: Cosmin Bonica, patronul şi administratorul SC Capa Instal SRL, şi Dan Fechete, coacţionar şi administrator al SC Dan&Dan Construct SRL, ambii abonaţi la lucrări publice. Şi ambii arestaţi, o zi mai târziu, pentru o acuză invocată în premieră de anchetatorii din Bihor: obţinere ilegală de fonduri publice.

Dosarul vorbeşte despre ceea ce până acum toată lumea bănuia, şi anume că firmele de construcţii "umflă" artificial devizele lucrărilor pentru a-şi creşte profiturile. Iar în acest caz e vorba de milioane.

Sugative cu facturi

Dan&Dan Construct şi Capa Instal sunt firme cunoscute în domeniul construcţiilor. Prima e administrată de orădeanul Daniel Fechete, care a intrat pe piaţă ca subcontractor al MBS Group, companie deţinută de un consilier local PDL din Turda, Gabriel Silaghi, ajunsă celebră în Bihor după ce a obţinut realizarea drumului judeţean Sudrigiu-Pietroasa-Padiş.

Prin intermediul MBS, care a câştigat licitaţiile organizate de Primăria Oradea, firma lui Fechete a realizat lucrări la Orăşelul Copiilor, la Bazinul Olimpic şi pentru modernizarea şi extinderea Grădinii Zoologice, dar şi numeroase extinderi sau modernizări ale unor reţele de apă şi canalizare, precum şi pentru construirea de poduri şi consolidarea de baraje în judeţ.

Cosmin Bonica, patronul Capa Instal, e şi mai cunoscut. Fost consilier local PDL în Sânmartin, a condus din partea acestei formaţiuni Societatea de Gospodărire Comunală, fiind demis în 2009, pentru management defectuos. Ulterior, Bonica a trecut la PNL, şi-a făcut firmă, prinzând o serie de lucrări la primării comunale, iar în ultimii doi ani s-a apropiat de preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, bucurându-se de şi mai multe contracte pentru reabilitări de drumuri şi cămine culturale ori pentru introducerea unor reţele de apă-canal.

Afaceri cu "fantome"

07_ioan_cozac_bihoreanul.jpgCum au ajuns Bonica şi Fechete colegi de dosar penal şi de celulă? Inspectorii Direcţiei Antifraudă Fiscală Oradea au descoperit că cei doi au fost clienţii aceluiaşi evazionist notoriu, Ioan Cozac (foto), un orădean de 46 ani, absolvent de 10 clase şi fără niciun loc de muncă, anchetat de mai multe ori pentru eliberarea unor facturi fictive în numele unor firme fără activitate, ca de exemplu Mihaler Prodimpex SRL şi Mirtisan SRL, ambele înfiinţate pe numele unui amic de-al său plecat din ţară.

Potrivit sesizării înaintate procurorilor de inspectorii antifraudă, Bonica a apelat la Cozac în perioada 2011 - decembrie 2013, luând de la el facturi de milioane de lei reprezentând contravaloarea unor bunuri sau servicii, emise iniţial direct către Capa Instal SRL, iar apoi, din 2012, plimbate întâi printr-o societate intermediară, Ecolex SRL, administrată tot de Cosmin Bonica.

Schemă de succes

Dacă în alte cazuri similare de evaziune facturile serveau pentru diminuarea TVA şi a impozitului pe profit, Bonica le-a folosit şi ca să justifice cheltuielile făcute în cadrul unor contracte publice. Adică pentru a le umfla din pix! Scopul? Banii astfel încasaţi, viraţi în contul firmelor-fantomă, se întorceau ulterior spre buzunarul propriu, mai puţin comisionul reţinut de Cozac, cel care îi furniza facturile acoperitoare.

Sumele nu erau deloc de lepădat. Conform unor prime calcule făcute de inspectorii antifraudă, Bonica şi-a băgat în buzunar cu ajutorul actelor măsluite aproximativ 1,9 milioane lei, bani obţinuţi de la primăriile Avram Iancu, Holod şi Lăzăreni, unde a executat lucrări de apă şi canalizare. Cel mai mare tun l-a dat în Avram Iancu: pe 17 mai 2012, a încheiat un contract cu firma Mirtisan pentru "îmbunătăţirea infrastructurii de apă şi apă uzată", pentru care a facturat Primăriei lucrări în valoare de 1,1 milioane de lei.

Aceeaşi schemă a fost aplicată şi de administratorul Dan&Dan Construct SRL la amenajarea Grădinii Zoologice Oradea şi la extinderea Cimitirului Municipal, lucrări pe care le făcuse în subantrepriză, incluzând în "notele de plată" facturi de 744.000 lei şi 618.388 euro provenind de la aceeaşi Mirtisan, pentru servicii pe care, de fapt, această firmă-fantomă nu le-a executat şi nici nu le putea face, din simplul motiv că nu avea nici oameni, şi nici utilaje.

Cu de toate

Înregistrat la Parchetul Bihor la începutul acestui an, dosarul dezvăluie că Bonica şi Fechete aveau o adevărată reţea prin intermediul căreia apelau la serviciile lui Cozac, acesta eliberându-le facturi pentru orice, de la livrări de piese de schimb, panouri fotovoltaice, utilaje, motorină şi chiar carne ori animale vii până la servicii în construcţii, închirieri şi consultanţă financiară.

Pe de altă parte, au aflat anchetatorii, Bonica se folosea de facturi fictive încă din 2009, colaborând cu firme-fantomă nu doar din Bihor, ci şi din Slovacia, Ungaria şi Italia, pentru a procura facturi cu care justifica cheltuielile nereale, pentru ca, în final, banii astfel obţinuţi să-i bage în propriul buzunar. La Lăzăreni, de pildă, pentru a obţine banii pentru o staţie de pompare, Bonica a prezentat o factură proformă de 150.000 lei de la o firmă din Slovacia, inexistentă, după care i-a încasat fără să mai aducă instalaţia. La Holod, a decontat facturi fictive de aproape 2,5 milioane lei provenind de la societăţile Omaha Auto SRL şi Viktorymarkos SRL, aparţinând unor cetăţeni maghiari.

Plătim, dar de unde?

Din spatele gratiilor, unde Tribunalul i-a trimis pentru 30 de zile, Daniel Fechete şi Cosmin Bonica resping orice acuzaţie şi orice "combinaţie" cu firme-fantomă. Dar, sperând să scape de arest, promit să returneze paguba ce le este imputată, estimată la 6,1 milioane lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neplătite, dar şi fonduri publice obţinute ilegal. De unde vor scoate banii e greu de spus căci, după cum a constatat BIHOREANUL, atât Dan&Dan Construct SRL, cât şi Capa Instal sunt în plin proces de insolvenţă.

Un lucru, în schimb, este cert: că învârtelile celor doi nu ar fi fost posibile fără neglijenţa, dacă nu chiar complicitatea unor administraţii locale care, prin comisiile care au recepţionat lucrările fictive prestate de Bonica şi Fechete, ar trebui să dea explicaţii pentru că s-au lăsat înşelate atât de grosolan. Doar să aibă ce spune...


ESCROC NOTORIU
Hoţii cu contract

În timp ce alte firme doar visează la contracte publice, BIHOREANUL a descoperit că cea a lui Cosmin Bonica a avut numai reclamaţii din partea primăriilor pentru care a lucrat şi care l-au acţionat în judecată pentru problemele create.

La Holod, de pildă, muncitorii Capa Instal au  lăsat reţeaua de apă cu grupurile de pompare şi branşamentele electrice nefuncţionale. "Oamenii s-au tot plâns de la început şi i-am cerut să vină ca să remedieze problema, dar nu a vrut, deşi lucrarea era în perioadă de garanţie. A început să înjure şi să strige. Era foarte arogant", afirmă George Fărăianu, consilierul primarului Ioan Horga din Holod. În final, primăria a reparat instalaţiile pe cheltuiala proprie. "Nu puteam lăsa oamenii fără apă", a explicat consilierul.

La Avram Iancu, lucrările începute în 2009 nu au fost nici până azi terminate de Bonica. Mai mult, acesta a făcut dispărute şi instalaţiile pentru staţia de epurare achitate de Primărie. "I le-am plătit în 2009 şi ni le-a predat abia în 2012, şi atunci cu scandal. În acelaşi an, în octombrie, le-a luat din nou, în custodie, sub pretextul că le duce la calibrat. De atunci nu le-am mai văzut", se plânge primarul Teodor Matica care, de când a auzit că Bonica a ajuns în cătuşe, a intrat în panică, fiind aproape convins că instalaţiile plătite nu mai există. "Valorează peste 1 milion de lei, cine ştie ce a făcut cu ele. Firma e în insolvenţă, el arestat, pot să le tot caut!", zice edilul cu năduf.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
prietenii la nevoie se cunosc
sa-i fie rusine si lui laura gal care scrie mincinuni ca si cei de la antena 3,precum si celor de la primarii care mint cu nerusinare ,mai dau cu piciorul cu cat ca sunt mai murdari ca cei doi mai susamintiti
Postat 14 August 2014, 13:25 de eu
Inocent sau indolent
nu gasesc corect sa plateasca FRAUDA doar una din partile contractului. cand ai facut bani cu statul, cineva de la stat ti-a inlesnit acest lucru. acel cineva, trebuie sa plateasca, in egala masura. si aici nu ma refer la noi, cei multi, reprezentati de stat, ci de persoana care a semnat murdaria. orice afacere/contract/parteneriat/lucratura are doua parti. in cazul in care niciuna din parti nu a depus plangere in urma actiunii comune, ambele sunt vinovate in egala masura daca se descopera vreo greseala.
Postat 07 Iulie 2014, 23:51 de King Julien
catuse de mare impact
N-am să obosesc NICIODATĂ şi am să tot repet: un dezvoltator care "a dezvoltat" în Oradea a fentat CLAR fiscul vâânzând case cu TVA de 5% deşi ele NU SE CALIFICAU pentru practicarea acestui TVA! Codul fiscal spune clar că pot fi vândute cu TVA de 5% locuinţele(casele) 1) situate pe terenuri sub 250 mp şi 2)care sunt predate la cheie, putând fi locuite ca atare, deîndată! Ce e aşa de mare lucru SĂ SE VERIFICE TOATE CONTRACTELE DE V/C din acel cartier(toate, toate, toate!, şi pe ale judecătorilor, şi al popii arestat preventiv, şi pe ale unor avocaţi, şi cele ale unor funcţionari din Primărie!TOATE, TOATE, TOATE!). Ministerul de Finanţe NU MIŞCĂ de prin ianuarie(în urma sesizării mele). Singura autoritate care a dat peste bot dezvoltatorului este Camera de Conturi Bihor! Dar pun pariu că tot ce-a zis Camera de Conturi va fi înlaturat în Instanţă că doar justiţia este independăent iar BOLOJAN refuză(deocamdată)să mă propună martor în acel Dosar(cu penalităţile), deşi cunosc adevărul la detaliu(iar BOLOJAN ştie perfect acest lucru !Dar cu contractele de v/c FICTIVE de care s-a folosit acelaşi dezvoltator cum stăm ? « În scurt timp, însă, Primăria s-a trezit cu procese intentate de locatarii din cartier, care cereau egalitate de drepturi cu vecinii, şi anume să li se vândă şi lor terenul aferent construcţiilor la preţul vechi, de 16 euro.Printre aceştia - surpriză - se numărau nu doar cumpărători de bună credinţă, ci şi angajaţi ai Impact şi apropiaţi ai acestora, ca de pildă Lidia Vărzaru (contabila şefă a companiei), Vlad Andrei Pop (fiul fostului preşedinte al Impact, Ioan Dan Pop), Cristina Dimir (verişoara directoarei executive Carmen Săndulescu), Maria Poroşnicu (mama acesteia din urmă), Doina Ştef şi Gabriela Neda (asociate ale directoarei în alte firme) ori Florin Hoşca Filip (administratorul Millenium 2002, firmă deţinută tot de Impact). Aşa s-a observat că unele locuinţe fuseseră vândute fictiv, fără ca tranzacţiile să fie înregistrate în cărţile funciare, tocmai pentru ca firma să poată eluda prin interpuşi obligaţia de a vinde casele la preţul impus în 2004. DE CE DUREAZĂ ATÂT INVESTIGATIILE ? De un an jumatate ???!!! Când raspunsul se regăseşte postat chiar pe site-ul Primăriei şi anume în cuprinsul celebrei deja TRANZACŢII !(HCL 651/09.09.2013). ESTE EVIDENT CĂ NU SE DOREŞTE PUNEREA ÎN EVIDENŢĂ A ADEVĂRULUI !
Postat 07 Iulie 2014, 19:58 de TDS
verificati firmele cu contracte publice...
verificati firmele cu contracte publice care-si bat joc de banul public , la fel fac toate firmele de constructii sub tutele marelelui diriguitor al banilor publici : Cornel Popa. mai sunt firme apropiate de acesta doar sa le cautati cu atentie.
Postat 07 Iulie 2014, 19:01 de oradean
Popa???
Popa Cornel pe unde e?
Postat 07 Iulie 2014, 18:45 de criati
Bonica penal jegos
Sa ti putrezeasca oasele in pușcărie gunoiule! Ti ai bătut joc de toți oamenii din holod. Credeai ca esti mai presus de lege !! Uita ca nu esti!!! Bravo poliția româna!
Postat 07 Iulie 2014, 18:13 de Holod
evaziune+coruptie
Ar trebui verificata si SC Crisana Proconstruct SA, respectiv cum a asfaltat drumul comunal ce leaga localitatea Avram Iancu de localitatea Ant. Dar lucrarile de milioane de euro realizate de aceeasi firma, prin intermediul SC Deni Nico Devis SRL-Ramnicu Sarat, pe raza comunei Ciumeghiu, in perioada 2009-2012, nu le verifica nimeni?
Postat 07 Iulie 2014, 17:16 de BOCIOC GUSATUL
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Se lucrează la extinderea drumului expres spre Episcopia Bihor. Se va construi şi un viaduct înalt de 10 metri (FOTO/VIDEO)
 • Cum arată Podul Centenarului. Va fi inaugurat înainte de termen, pe 1 Decembrie (FOTO/VIDEO)
 • Copţi, dar buni! Oradea a dat trei campioni la Openul Austriei de Judo Masters! (FOTO)
 • Nu vă jucaţi cu focul! Opt incendii de vegetaţie uscată, într-o singură zi (FOTO)
 • Să tragem linie! Lucrările pentru reamenajarea liniei de tramvai vor bloca cel puţin o lună circulaţia prin Calea Aradului (FOTO)
 • Statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu a fost donată Primăriei Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Accident pe Calea Borşului: Ambulanță în misiune, lovită de un Ford și proiectată într-un TIR. Două persoane au ajuns la spital (FOTO)
 • Sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi. A fost lansată filiala orădeană a asociaţiei 'Ridică-te şi umblă' (FOTO)
 • Luceafărul s-a revanșat: 4-1, sâmbătă, acasă cu CS Balotești! (FOTO)
 • Cetate 'de vânzare': Cetatea Oradea continuă să fie slab vândută, în ciuda atuurilor care o fac unică în Sud-Estul Europei (FOTO / VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON