URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Ianuarie 2017, 15:12

Bălăceală… pe minus: Chiar dacă a încheiat în pierdere anul trecut, aquapark-ul Nymphaea atrage tot mai mulţi vizitatori

Bălăceală… pe minus: Chiar dacă a încheiat în pierdere anul trecut, aquapark-ul Nymphaea atrage tot mai mulţi vizitatori REMEDIU DE IARNĂ. Miercurea trecută, când gerul îngheţa oraşul, în Aquapark-ul Nymphaea se bălăceau la căldură câteva sute de clienţi, inclusiv din Ungaria, cu toate că vacanţa de iarnă era încheiată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 10 ianuarie se împlinesc fix patru luni de când, după o lungă aşteptare şi o investiţie de 20 milioane euro, a fost deschis primul aquapark din Oradea, care de atunci a primit vizita a aproape 60.000 de localnici şi turişti.

Perioada de rodaj, totuşi, nu s-a încheiat, astfel încât clienţii nu se pot bucura nici acum de toate facilităţile. Pentru că ar genera costuri prea mari faţă de încasări, administratorii au decis să nu lase saunele şi toboganele pornite permanent, iritând clienţii matinali, în timp ce doritorii de masaj thailandez ori turcesc trebuie să-şi pună pofta-n cui.

BIHOREANUL vă spune cum arată serviciile, încasările şi cheltuielile Aquapark-ului Nymphaea după primele luni de funcţionare.

Oamenii apei

Sărbătorile de iarnă au adus vizitatori cu duiumul la Aquapark-ul Nymphaea, inaugurat pe 10 septembrie, la mai bine de trei luni după finalizarea lucrărilor în valoare de 88,3 milioane lei, jumătate din fonduri UE. Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea, cea care îl gestionează, a anunţat săptămâna trecută că în perioada 25 decembrie - 2 ianuarie a avut 12.379 de clienţi, din care peste 4.000 în primele două zile ale noului an. Majoritatea sunt din Bihor, Cluj, Timiş, Sălaj, Maramureş, Alba şi chiar din Ungaria.

Liviu Andrica, șeful Administrației Domeniului PublicDe altfel, decembrie a fost luna cea mai plină, când aquapark-ul a fost vizitat de peste 18.000 de clienţi, mai mulţi decât în luna inaugurală, septembrie (15.000 clienţi), când era deschisă şi partea exterioară, cu şapte bazine şi şase tobogane. "Dacă în prima lună au venit şi din curiozitate, se vede că serviciile noastre i-au convins pe mulţi să se întoarcă", consideră directorul ADP, Liviu Andrica (foto). În total, în primele 4 luni de funcţionare, Nymphaea a avut 57.000 de clienţi.

Probleme cu temperatura

Asta nu înseamnă însă că treaba merge brici, iar una dintre probleme e chiar apa. Dacă în cele mai multe bazine are o temperatură adecvată, în "Meridianul 0", cel care iese şi în afară, apa e răcoroasă spre rece, deşi ar trebui să aibă 30 de grade, iar "poarta" spre exterior a fost închisă pentru sezonul rece.

Directorul Andrica admite că din acest punct de vedere nu e chiar mulţumit. "Am solicitat constructorului (n.r. - firma Kesz) să înlocuiască schimbătorul de căldură (n.r. - echipament de transfer termic dintr-un mediu în altul), care primeşte agentul termic de la Transgex şi îl trimite în bazine. Acesta fusese proiectat să primească apă geotermală la 90 grade, dar o primeşte la 70 grade. Prin înlocuirea lui cu unul mai mare, şi temperaturile apei ar creşte". Cât despre izolarea părţii interioare de cea exterioară, şeful ADP spune că este firească. "Aşa se întâmplă inclusiv la Budapesta. Pe temperaturi extrem de joase nu ai cum să ţii apa la fel de caldă", susţine Andrica.

Distracţie cu orar

Un alt aspect care-i deranjează pe clienţi e că, pentru a face economii, ADP a conceput un program diferenţiat de funcţionare a toboganelor şi saunelor. Cu alte cuvinte, acestea nu merg tot timpul, ci mai cu seamă după prânz şi în weekend-uri. "Dacă-mi iau bilet de doar trei ore nu mi se pare corect ca unul sau mai multe tobogane să fie pornit doar o oră în acest interval", se plânge un vizitator.

Directorul ADP Oradea consideră, în schimb, că şi acest lucru e normal. "Nu putem face cheltuieli de 30.000 lei într-o zi în care avem 150-200 de clienţi. Oricum, programul a fost conceput aşa încât, la orice oră ar veni clientul, chiar dacă plăteşte doar trei ore, să prindă şi aceste facilităţi", susţine Andrica. În aceste condiţii, cei care vor să se bălăcească ar face bine să consulte în prealabil programul publicat pe pagina de Facebook a complexului.

Etaj fără viaţă

Dacă serviciile de la parterul aquapark-ului sunt funcţionale, inclusiv magazinul cu articole de plajă, restaurantul, saunele şi baia turcească, la etaj (foto) bate vântul, mini-barul amenajat aici fiind închis. Proiectanţii au "mobilat" zona şi cu saloane de masaj de diferite tipuri, încăperi pentru tratamente acvatice, două camere cu jacuzzi VIP, dar şi - ca nuca în perete - cu un salon de înfrumuseţare (cosmetică, manichiură, pedichiură, coafură) şi un cabinet de estetică dentară.

Că ideea a fost proastă o dovedeşte şi faptul că, deşi iniţial ADP a găsit oameni care să lucreze în salon şi în cabinetul dentar, acestea nu au avut muşterii. Cine merge la aquapark să-şi facă unghiile, părul sau dinţii? Până şi saloanele de jacuzzi VIP, a căror închiriere costă 100 lei pe oră, au fost rar căutate. Lucrurile stau la fel şi cu serviciile de masaj, asigurate de doi angajaţi, câte unul pe tură, deoarece clienţii nu se înghesuie la şedinţele de relaxare şi de masaj limfatic.

În schimb, pentru masajul thailandez, minuţios şi specific, ADP nici n-a găsit angajaţi. "Nu am reuşit să găsim thailandeze pe care să le angajăm", zice Andrica, fără să glumească, căci îşi doreşte ca experienţa unui astfel de masaj să fie autentică. Deocamdată, aşadar, saloanele stau goale, la fel cum nici în zona băii turceşti eventualii doritori nu pot primi acest serviciu.

Bălăceală cu Brenciu

Chiar şi aşa, mulţi clienţi s-au declarat încântaţi de experienţă. Aspectele pozitive sesizate de aceştia, în afara design-ului clădirii şi bazinelor, sunt curăţenia din complex şi mâncarea ieftină şi bună servită la restaurant. "Am satisfacţii când mă întâlnesc cu cei care se întorc la noi. Majoritatea vin din Cluj. Am avut şi mulţi turişti cazaţi atât în Oradea, cât şi în Felix. Aquapark-ul orădean a devenit o atracţie turistică", spune directorul ADP.

Pentru anul acesta, Andrica plănuieşte să populeze şi etajul, introducând servicii noi precum fitness şi un salon de bronzat, în speranţa că vor avea mai multă căutare. De asemenea, pentru sezonul estival, administratorii plănuiesc evenimente de show-biz, între care un concert Horia Brenciu în luna iunie, la un preţ special.

În pagubă

Financiar, în primele 4 luni, aquapark-ul a mers în pierdere, producând în medie 625.000 lei venituri lunare, dar consumând circa 800.000 lei pentru întreţinere şi funcţionare, precum şi cu plata celor 80 salariaţi. Administratorii se aşteptau la asta, căci pe timp de iarnă cheltuielile sunt mai mari, iar gradul de ocupare mai mic, de circa 600 persoane concomitent.

De altfel, în toamnă municipalitatea a aprobat subvenţionarea aquapark-ului din bugetul local pentru acoperirea deficitului. "În total am avut venituri de circa 2,5 milioane lei, cu TVA, şi cheltuieli de 3,2 milioane lei. Eu zic că pe timp de iarnă e bine. Şi aquapark-urile din Ungaria îşi amortizează vara cheltuielile din timpul iernii", susţine Andrica. Lucru pe care îl speră şi pentru Nymphaea, pentru ca iarna următoare socoteala să nu dea tot cu minus...


TE BĂLĂCEŞTI, PLĂTEŞTI!
Favorit, pachetul de seară

Întins pe aproape 7 hectare, Aquapark-ul Nymphaea are o clădire principală dotată cu 1.850 dulapuri şi 76 cabine de schimb, 6 bazine, din care 2 de tip jacuzzi, unul cu o corabie şi apă mică pentru copii, precum şi 4 tobogane cu diferite grade de dificultate. În sezonul estival, în exterior sunt deschise 7 bazine, inclusiv unul olimpic pentru înot şi unul pentru sărituri, şi 6 tobogane, plus terenuri de tenis cu piciorul, fotbal şi beach volley.

Indiferent de sezon, un bilet costă 50 lei pentru adulţi, 40 lei pentru elevi şi pensionari, respectiv 25 lei pentru copii (3-14 ani). Există şi varianta unui bilet de trei ore, care costă 25 lei pentru adulţi, 20 lei pentru elev şi 12 lei pentru copii, respectiv a unuia de 5 ore, care costă 30 lei pentru adulţi, 25 lei pentru elevi şi 15 lei pentru copii. De altfel, această opţiune (valabilă doar între orele 17 şi 22) se dovedeşte a fi cea mai populară de la începerea sezonului rece. Dacă vor şi servicii suplimentare, clienţii trebuie să plătească încă 20 lei pentru zona de baie turcească (5 bazine cu apă termală şi saună cu aburi), respectiv 10 lei pentru accesul la cele 5 saune.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
.....
kid...Budapesta fix acelasi nr de locuitori cu Oradea???....serios??...mai rascaleste putin si poate iti mai apare un zero......:)))
Postat 16 Ianuarie 2017, 10:17 de ironi-k
Costumu lui Adam
O sa gasiti meseuze si maseuzi thailanda atunci cand si saunele vor fi naturiste , cum este normal de altfel peste tot in lume. Bine , oradenii n-o sa mearga acolo da' ce pierdere este ? zero. In schimb cei "straini de loc " io zic ca da. Succes.
Postat 13 Ianuarie 2017, 16:15 de Iness
In cati ani
zicea Andri ca ca vrea sa amortizeze investitia? Va zic eu: la pastele cailor! Compara Budapesta cu Oradea... Iti trebuie mult tupeu si foarte putina minte. Budapesta are FIX acelasi nr de locuitori ca si Oradea si media veniturilor e FIX la fel. Pana se gaseste vre-un postac PNL-ist sa ma evalueze psihic, zic eu: ideea cu aquaparcul a fost buna. Locatia a fost tampit aleasa. Strandul vechi era ok, cu micile lui investitii anuale. Aquaparcul trebuia facut altundeva. Unde? Habar n-am! Pun pariu ca se gasea o locatie totusi! Pretul biletelor este mare, cei care nu si-l permit aveau 2 variante: Municipalul sau Iosia. Asa a ramas doar Iosia, care geme de lume si apa e sub orice critica de murdara. Asta poate fi si un pic de politica de sabotaj: daca vreti apa curata, mergeti la aquaparc!!??!!
Postat 13 Ianuarie 2017, 15:39 de Kid
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON