URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2016, 11:31

Arşi cu ţigara! Legea antifumat îi bagă în sevraj pe patronii de localuri

Arşi cu ţigara! Legea antifumat îi bagă în sevraj pe patronii de localuri INTERDICŢIE ÎN PASAJ. Acum neatractiv pentru mulţi orădeni din cauza schelelor, Pasajul Vulturul Negru ar putea să-şi piardă şi mai mult din vad. Cum locul e acoperit şi "delimitat de cel puţin doi pereţi", trecătorii şi clienţii puburilor din Pasaj nu vor putea fuma nici măcar aici, riscând amenzi de până la 500 lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La primăvară, fumătorii vor putea să-şi satisfacă viciul doar în frig, pe stradă şi în propriile locuinţe. 

Legea antifumat a fost promulgată săptămâna trecută, urmând să intre în vigoare la jumătatea lunii martie. Fumatul va fi interzis în cluburi, cafenele, restaurante, de fapt în orice spaţiu public închis. Între timp, patronii localurilor din Oradea caută soluţii să-şi păstreze clientela dependentă de nicotină...

No smoking!

Interzicerea fumatului în spaţiile publice e o idee veche, dar legile de până acum n-au schimbat radical năravurile românilor. În unele localuri, nefumătorii s-au trezit în coşmelii improvizate iniţial pentru fumători, în timp ce în altele proprietarii au preferat să anunţe că "în acest local se fumează".

De la jumătatea lunii martie, noua lege îi va scoate însă în stradă pe fumători. Actul normativ interzice fumatul în "toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun şi locurile de joacă pentru copii", indiferent dacă acestea din urmă sunt sau nu în aer liber. De asemenea, fumatul va rămâne interzis în spitale, şcoli şi instituţiile de protecţie a copilului.

"Eu cred că este un câştig pentru toată lumea. Vor fi mulţi care vor avea un motiv în plus să se lase de fumat", zice senatorul PSD Florian Bodog, unul din susţinătorii legii. Amenzile pentru contravenienţi sunt drastice: între 100 şi 500 lei pentru persoane fizice, respectiv 5.000 lei pentru persoanele juridice, la prima abatere. La a doua, amenda creşte la 10.000 lei şi poate fi însoţită de suspendarea temporară a activităţii. La a treia abatere, localurile pot fi închise de tot şi obligate, în plus, să achite o amendă de 15.000 lei.

Obligaţi la plimbări

Cum era de aşteptat, fumătorii nu sunt deloc fericiţi, mai ales că spaţiul public închis are o definiţie mult prea constrângătoare: "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Aşadar, legea vizează cluburi, baruri, puburi, cafenele, discoteci, săli de nunţi, centre comerciale şi chiar terase amenajate în curţi şi acoperite, cum este cazul celei a restaurantului Rosecas din strada Traian Moşoiu. Un caz particular e cel al Pasajului Vulturul Negru, care după noua lege e tot spaţiu public închis, aşa că muşteriii pub-urilor din zonă vor fi nevoiţi să iasă în stradă pentru a aprinde o ţigară pe străzile Alecsandri, Independenţei, în Piaţa Unirii sau Parcul 1 Decembrie.

"E clar că ţigara e cel mai bun prieten al alcoolului şi cafelei, dar nu ştiu acum cât de mult ne va afecta legea. Mă tem că nu se va fuma nici pe terasele din interiorul pasajului", spune Bogdan Hodişan, administratorul Black Eagle, care deocamdată n-a găsit o soluţie pentru fumători. Speră, însă, că măcar restul clienţilor vor fi mulţumiţi. "Mulţi clienţi ni s-au plâns de fum. Şi într-un pub, oricâte sisteme de ventilaţie ai pune, nu reuşesc să facă faţă".

Fără soluţii

Ceva mai vehement e Felix Buzgău, proprietarul The Pipe din strada Alecsandri. "80% din clienţii unui bar  fumează. Cred că ar fi trebuit să existe şi localuri în care să se poată fuma, iar clienţii să aleagă unde să meargă. Aşa, îi scoţi pur şi simplu afară", spune bărbatul, precizând că nu are altceva de făcut decât să pună scrumiere în faţa localului.

România e a 18-a ţară din Uniunea Europeană care interzice fumatul în spaţiile publice închise. "Lucram în Italia când s-a introdus la ei legea. La început s-a cam impacientat lumea, dar apoi s-au obişnuit să fumeze lângă restaurant", spune Buzgău.

Nici proprietarul de la Crinul Alb, Şerban Sere, nu vede altă soluţie decât amenajarea unor spaţii de fumat dotate cu scrumiere, iar iarna şi cu încălzitoare, în faţa localului. "Era bine dacă legea permitea amenajarea unor spaţii pentru fumători, separate total de celelalte", zice Sere. Prea târziu: singurele excepţii prevăzute de lege sunt anumite zone din aeroporturi şi celulele din închisori. Bineînţeles, românii sunt totuşi liberi să fumeze în propriile locuinţe. Şi, de ce nu, să-şi cheme prietenii care au acelaşi viciu să se "drogheze" împreună...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Era și timpul
Foarte corect:e un câştig pentru toată lumea!!!
Postat 02 Februarie 2016, 17:51 de Danutz
Explicati-mi!
Sa-mi spuneti si mie de ce se plang proprietarii de localuri? Din moment ce e interzis la toti nu este pericol ca vreun client sa mearga in alta parte din aceasta cauza!
Postat 02 Februarie 2016, 17:40 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON