A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/12 montaj shanghai-ciucur.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

La nunta da, la munca ba
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 16 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ideea primarului Ilie Blojan de a supraimpozita clădirile care nu se ridică la înălţimea celor din preajmă a fost o mană cerească pentru dușmanii acestuia. Imaginea cu bătrânul coș al CET-ului fumegând a expirat, dealul Ciuperca este un subiect vechi, iar Drumul expres s-a rezolvat între timp. Sigur, mai dăinuie sloganul cu „primarul beton”, dar încă nimeni n-a reușit să înlocuiască acest material din poduri și șosele cu naturalul chirpici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Merită, totuşi, măcar pomenite numele senatorilor şi deputaţilor bihoreni care au modificat Codul de procedură penală şi Codul penal aşa încât victima să rămână fără apărare, dar infractorii să capete, practic, imunitate. Şi nu numai. Căci într-un elan bezmetic, aceiaşi inşi au votat şi alte proiecte mortale, cum e, de pildă, cel care pune „clopoţei” Poliţiei, obligând-o să presemnalizeze maşinile cu radar, astfel încât vitezomanii să poată încetini în dreptul lor, dar în rest să fie liberi să gonească nesancţionaţi, cu riscul uciderii altor oameni, pe şosea sau pe trotuar.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Dacă România se califica la Mondiale, poate că legile justiţiei n-ar fi păţit-o atât de rău. O eventuală prestaţie bună a echipei noastre ar fi devenit periculoasă pentru actuala coaliţie de guvernământ, căci tradiţionalele ieşiri de bucurie în stradă în urma victoriilor s-ar fi putut lesne transforma în mitinguri masive de protest. Cu România în Rusia (cât de ciudat sună asta!), PSD-ALDE nu ar fi avut curajul să mutileze Codul Penal, ar fi lăsat-o pentru mai târziu...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Arătam recent că în data de 18 iunie a.c. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat cea mai neconstituţională, nelegală, ruşinoasă şi imorală decizie de interpretare a legii din întreaga sa existenţă (Decizia nr. 52/2018), stabilind că recursurile formulate în procesele pornite până în data de 20 iulie 2017 sunt inadmisibile, contrar celor statuate prin Decizia 369/2017 a Curţii Constituţionale, explicând totodată şi mecanismul prin care s-a ajuns la o asemenea decizie.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
17 Octombrie 2010, 14:01

La nuntă da, la muncă ba

La nuntă da, la muncă ba CE FAIMĂ MONDIALĂ? Deşi mulţi artişti ar fi făcut sacrificii să ajungă pe scena Expoziţiei Mondiale organizate la Shanghai anul acesta, unii membri ai Ansamblului Crişana au refuzat ocazia. "În locul unui viorist de la noi a trebuit să duc un tânăr de la Cluj, care nici n-a vrut plată", spune şeful ansamblului, Leontin Ciucur (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-ar vrea să facă doar ce-i face plăcere, dar banii să-i curgă fără întrerupere?

Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, unul din cele mai renumite din ţară, îi acuză pe artiştii din subordine nu doar că îşi doresc acest lucru, ci fac totul ca să-l şi obţină!

Reduceri de personal

De ani de zile, Ansamblul Crişana din cadrul Filarmonicii stă pe un butoi de pulbure. O nouă scânteie s-a produs la jumătatea lunii septembrie, când Consiliul Judeţean a cerut reducerea a 11 posturi, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei a decis ca trei din acestea să fie la ansamblu. "Conform contractului colectiv de muncă, primii disponibilizaţi sunt cei cu funcţii cumulate, deci care au cartea de muncă în altă parte", explică directorul artistic Leontin Ciucur. În această situaţie erau doi angajaţi, dirijorul Sorin Miescu şi clarinetistul Aurel Hexan, ambii profesori la Liceul de Artă.

12 ciprian toie.jpgDecizia n-a fost însă pe placul liderului Sindicatului Ansamblului, clarinetistul Ciprian Toie (foto). "Nu e normal să dispară din organigramă postul de dirijor", declară acesta, motivând că ansamblul nu poate funcţiona fără dirijor. Totuşi, Crişana a funcţionat 5 luni neîntrerupte fără dirijor anul acesta, cât timp Miescu şi-a luat concediu fără salariu. Locul i l-a ţinut concert-maestrul care, potrivit lui Ciucur, are atribuţii similare. Sindicalistul susţine, însă, că lucrurile au mers doar pentru că s-a lucrat pe materiale orchestrate de Miescu.

Absenţi nemotivaţi

Aceasta nu e singura problemă. În frunte cu Toie, unii instrumentişti refuză regulamentul de ordine interioară, care prevede că trebuie să petreacă măcar 4 ore din norma de 8 la locul de muncă, celelalte 4 ore fiind considerate studiu individual. Artiştii stau la lucru cel mult 2 ore. Iniţial motivau că n-au sală unde să repete, aşa că Filarmonica le-a închiriat Casa de Cultură a Municipiului. "Dar nici acolo nu s-au dus la repetiţii", spune Ciucur, precizând că nu cu toţi artiştii are probleme, ci cu o parte dintre ei, membrii de sindicat instigaţi de liderul lor.

În opinia lui Toie, artiştii n-au nevoie să stea aşa "mult" la muncă. "Nicăieri în lume arta nu se normează. Peste tot, repetiţiile încep când ridică dirijorul bagheta şi se termină când lasă jos bagheta", spune el. În plus, mai găseşte un pretext pentru chiul, şi anume că se fac şi "repetiţii compartimentale", de pildă numai cu viorile, unde restul instrumentiştilor n-au treabă. "Dacă nu repet, de ce să stau pe hol? Pierd vremea", susţine liderul sindical, care recunoaşte că pentru el regulamentul nu înseamnă nimic. "E nul pentru că a fost făcut înainte să renegociem contractul colectiv de muncă".

Duşi au fost

Pe lângă chiulul de la repetiţii, artiştii lipsesc şi de la spectacole. Nici vorbă să ceară învoiri, zice directorul, sau în cel mai fericit caz, trimit un SMS.

Alteori, pur şi simplu pleacă de la spectacole, cum s-a întâmplat anul acesta la zilele comunei Avram Iancu. "A fost o pană de curent de câteva ore, iar când a venit curentul, am văzut că o parte din artişti şi dirijorul au plecat. A fost nevoie de intervenţia unui parlamentar ca să se întoarcă", susţine Ciucur.

Toie dezvăluie motivul: "Concertul era programat pe ora 18 şi la ora 21 încă nu începuse. Domnul Ciucur a dispărut să lingă pahare cu invitaţii".

Când au şi motive întemeiate să tragă chiulul, artiştii profită din plin. "Cu acceptul dirijorului, tot personalul şi-a luat liber pe 13 septembrie pentru începerea şcolii, deşi nici 20% dintre angajaţi nu au copii şcolari", zice Ciucur.

Nici la Shanghai n-au vrut!

Şi mai grav e că pentru turneul Ansamblului la Expoziţia Mondială de la Shanghai, din 1 mai până în 15 iunie, Ciucur a avut nevoie de o lună ca să formeze lotul, pentru că membrii orchestrei nu voiau să meargă! "Aveau contractate nunţi, botezuri...", explică directorul. Un viorist a adus o adeverinţă că are o mamă bolnavă, iar în locul lui, Ciucur a fost nevoit să cheme un tânăr din Cluj. "Vioristul nostru primea salariu şi diurnă să meargă în China, cel din Cluj s-a mulţumit numai cu diurna". Cel înlocuit este Gheorghe Căbuţă, alias Stângaciu, unul dintre cei mai faimoşi "highidişi" bihoreni, foarte căutat pentru a cânta la evenimente private.

Toie găseşte scuze şi pentru dezinteresul artiştilor: diurna era prea mică şi turneul prea lung! "Mulţi au copii mici, nu pot fi plecaţi 2 luni", spune el. Mai mult, zice că argumentul cu miile de spectatori e o abureală, chinezii înghesuindu-se de fapt la concerte pentru că primeau o zi liberă de la serviciu pentru fiecare participare la spectacole.

Fără chef, dar cu chefuri

Nemulţumit de disponibilizarea dirijorului, Toie a strâns în jurul său alţi sindicalişti, şi împreună s-au dus, acum două săptămâni, la CJ, cerând demiterea lui Ciucur. Motivul? Acesta nu poate fi director, pentru că la data concursului nu avuse studii de specialitate.

Ciucur recunoaşte că în 2004 avea doar o derogare de studii de la Ministerul Culturii, dată pentru "merite deosebite", şi că abia anul trecut a absolvit o facultate de muzică. "Dar, dacă e nemulţumit de concursul pe care l-am câştigat, de ce vorbeşte despre asta după 6 ani? De ce nu l-a contestat atunci?", acuză directorul.

Întrebat dacă e adevărat că artiştii acordă prea multă importanţă nunţilor şi botezurilor şi prea puţină muncii plătite din bani publici, Toie a tăiat-o brusc: "Ce fac eu în timpul liber e problema mea personală". Aşa o fi. Dar aşa cum timpul lor liber îi priveşte numai pe ei, şi timpul de muncă îi priveşte pe cei care le plătesc salariile...


FIRE DE ARTIST
Tare-n gură

Liderul sindical al Ansamblului Crişana are faima unui om cu limbaj colorat. Leontin Ciucur l-a dat în judecată pe Ciprian Toie, pentru calomnie, fiindcă l-a făcut "incompetent" la o şedinţă. Acelaşi Toie a zis despre managerul Filarmonicii, Todor Albert, că "vrea să facă din instituţie o fermă zoo", referindu-se la profesia lui, de inginer zootehnist.

Un consilier juridic al CJ, Mihaela Roşan, a participat la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Filarmonicii, în care s-au discutat disponibilizările. "La aceste discuţii domnul Toie a refuzat orice colaborare cu conducerea Filarmonicii, nu a dorit ajungerea la consens prin discuţii amiabile şi schimb de păreri, folosind expresii jignitoare şi diverse acuzaţii nefondate", se arată în raportul scris de Roşan. "Pe ea n-am jignit-o, ci doar am întrebat-o ce face la şedinţă, că nu are nicio calitate să mă întrebe pe mine ceva", susţine Toie, uitând că Roşan era delegatul instituţiei care îi plăteşte salariul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
shitty business
Nu sunteti in masura sa catalogati pe cineva ca fiind competent sau nu. Asta e problema la romani. Judecam pe altii si punem etichete, dar nu ne uitam in ograda noastra... Aici nu e vorba de divergentele dintre liderul de sindicat si directorul artistic...e vorba de instrumentisti si alti oameni care au fost pusi la juma` de norma sau au fost dati afara pe motivul ca au din ce sa traiasca...asta nu e un argument cand dai pe cineva afara si nu cred ca domnul Ciucur e in masura sa vorbeasca din moment ce el chiar e cel care are cele mai multe afaceri si ar avea din ce sa traisca foarte bine...el de ce nu isi da demisia atunci? daca se merge pe criteriul acesta? el are intr-adevar din ce sa traisca! Nu ca un amarat de instrumentist care acum ia 400 de lei pe luna...
Postat 18 Octombrie 2010, 21:13 de mieke
Salarii
Ca un presedinte de sindicat il sapa pe directorul aflat in functie, nu e nici primul nici ultimul caz. Dar cand un presedinte de sindicat face rau propriilor membri, prin convingerea lor de a nu adera la un nou sistem de salarizare (aplicabil de la 1 apr. 2009), in urma careia circa 20 de oameni au ramas cu salariile vechi, mai mici cu 10 - 30% (in functie de caz) , atunci acest presedinte ar trebui in genunchi sa-si ceara scuze pentru ce a facut si sa nu instige oamenii la a face proteste nelegale, din care vor avea doar ei de pierdut. Oameni buni, TREZITI-VA!!!
Postat 18 Octombrie 2010, 18:04 de agora
Confuzii
D-l Toie habar n-are de legislatia aplicabila in institutiile bugetare. Spune despre Regulamentul Intern ca e nul, caci a fost adoptat inainte de negocierea contractului colectiv de munca. Total fals. Regulamentul Intern a fost adoptat, conform legii, cu consultarea sindicatelor si este perfect valabil. In cazul in care prin negocierea vreunui contract colectiv partile ar cadea la intelegere pentru adoptarea altor reguli, acestea ar produce efecte si asupra Regulamentului Intern, dar numai dupa semnarea unui nou contract colectiv. E clar D-le presedinte de sindicat?
Postat 18 Octombrie 2010, 15:34 de Viorica
count display

FOTO BIHOREANUL

 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)
 • Şedinţa Consiliului Judeţean nu s-a putut ţine pentru că PNL-iştii şi un PSD-ist au lipsit. Pásztor avertizează că judeţul ar putea rata fonduri europene (FOTO)
 • HUMANAMED Oradea a devenit unicul laborator din ţară dotat cu un analizor pentru depistarea precoce a cancerului de ficat (FOTO)
 • Răsplată pentru lene: În vreme ce firmele caută angajaţi, asistaţii din Brusturi primesc ajutoare sociale chiar şi plecaţi în străinătate (FOTO)
 • Lansare showroom PREMIUM USED CARS Oradea (FOTO)
 • Flashmob la sediul PSD Bihor: Două pensionare de etnie maghiară au înjurat UDMR pentru că au votat cu PSD (FOTO)
 • Accidentul din Beiuş: Şoferul ar fi adormit la volan, o întreagă familie şi-a pierdut viaţa! (FOTO / VIDEO)
 • A fost 'nebunie' în Cetatea Oradea: Publicul i-a lăsat cu greu să plece pe artiştii de la Subcarpaţi (FOTO / VIDEO)
 • Festivalul Medieval a scos orădenii din casă: Mii de oameni au petrecut vineri în Cetate (FOTO / VIDEO)
 • Scandal la Borod: Trei bărbaţi au ajuns la spital, zeci de localnici s-au adunat în faţa Primăriei protestând faţă de agresivitatea ţiganilor din zonă (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON