URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 DECEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Constat cu bucurie că există o concurență serioasă între cele două centre de putere din Bihor: Primăria Oradea și Consiliul Județean, în ce priveşte muzeele. Iar concurența asta nu poate fi decât benefică pentru turismul din Oradea.
Zic şi eu
Adrian Cris
În urmă cu peste un deceniu, un clujean teribilist zicea că s-a săturat de România. Cum n-a explicat că, de fapt, se săturase de balcanism, de corupţie, de minciună, de demagogie, naţionalism primitiv, murdărie şi dezordine, a fost pus la index ca vândut ungurilor. De câteva luni, patru primari din Transilvania pregătesc o iniţiativă mult pragmatică, deci şi mai "periculoasă" decât manifestul lui Sabin Gherman...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În primul rând, îmi doresc să nu fie doar o mişcare politică, iar declaraţiile de intenţie ale celor 4 primari (fonduri, dezvoltare, infrastructură etc) să fie doar de faţadă, aşa cum se face în orice campanie electorală. Mi-ar plăcea să nu devină un pol politic şi să nu fie exploatată în consecinţă, deşi, dacă va începe să facă performanţă şi să dea rezultate palpabile, e foarte posibil să se ajungă şi acolo. Primul semnal ar fi atunci când vor cere şi alte oraşe să intre în horă.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre cerinţele organismelor europene adresate României privind consolidarea statului de drept şi stoparea modificării legilor justiţiei?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Competenţa de soluţionare a recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cauzele având ca obiect cereri evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, ca urmare a pronunţării Deciziei nr. 369/30 mai 2017 a Curţii Constituţionale a României, revine curţilor de apel.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Sistemul colector urinar, format din bazinetele renale (formaţiunile care "captează" urina din cei doi rinichi), cele două uretere ("tuburile" prin care urina ajunge la vezică), vezica urinară şi uretra ("tubul" prin care urina se elimină) este "căptuşit" cu nişte celule epiteliale denumite în ansamblu "uroteliu". Toată această zonă este expusă influenţelor carcinogene, dar cea mai frecventă tumoră este cea a vezicii urinare, urmată de cea de la nivelul bazinetelor.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Vorbim de o "explozie" de depresie în rândul fetelor începând cu anul 2012 şi până în prezent şi toate aceste adolescente au un singur lucru în comun: petrec mult timp pe telefoanele mobile ori în faţa canalelor social media.
17 Octombrie 2010, 14:01

La nuntă da, la muncă ba

La nuntă da, la muncă ba CE FAIMĂ MONDIALĂ? Deşi mulţi artişti ar fi făcut sacrificii să ajungă pe scena Expoziţiei Mondiale organizate la Shanghai anul acesta, unii membri ai Ansamblului Crişana au refuzat ocazia. "În locul unui viorist de la noi a trebuit să duc un tânăr de la Cluj, care nici n-a vrut plată", spune şeful ansamblului, Leontin Ciucur (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-ar vrea să facă doar ce-i face plăcere, dar banii să-i curgă fără întrerupere?

Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, unul din cele mai renumite din ţară, îi acuză pe artiştii din subordine nu doar că îşi doresc acest lucru, ci fac totul ca să-l şi obţină!

Reduceri de personal

De ani de zile, Ansamblul Crişana din cadrul Filarmonicii stă pe un butoi de pulbure. O nouă scânteie s-a produs la jumătatea lunii septembrie, când Consiliul Judeţean a cerut reducerea a 11 posturi, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei a decis ca trei din acestea să fie la ansamblu. "Conform contractului colectiv de muncă, primii disponibilizaţi sunt cei cu funcţii cumulate, deci care au cartea de muncă în altă parte", explică directorul artistic Leontin Ciucur. În această situaţie erau doi angajaţi, dirijorul Sorin Miescu şi clarinetistul Aurel Hexan, ambii profesori la Liceul de Artă.

12 ciprian toie.jpgDecizia n-a fost însă pe placul liderului Sindicatului Ansamblului, clarinetistul Ciprian Toie (foto). "Nu e normal să dispară din organigramă postul de dirijor", declară acesta, motivând că ansamblul nu poate funcţiona fără dirijor. Totuşi, Crişana a funcţionat 5 luni neîntrerupte fără dirijor anul acesta, cât timp Miescu şi-a luat concediu fără salariu. Locul i l-a ţinut concert-maestrul care, potrivit lui Ciucur, are atribuţii similare. Sindicalistul susţine, însă, că lucrurile au mers doar pentru că s-a lucrat pe materiale orchestrate de Miescu.

Absenţi nemotivaţi

Aceasta nu e singura problemă. În frunte cu Toie, unii instrumentişti refuză regulamentul de ordine interioară, care prevede că trebuie să petreacă măcar 4 ore din norma de 8 la locul de muncă, celelalte 4 ore fiind considerate studiu individual. Artiştii stau la lucru cel mult 2 ore. Iniţial motivau că n-au sală unde să repete, aşa că Filarmonica le-a închiriat Casa de Cultură a Municipiului. "Dar nici acolo nu s-au dus la repetiţii", spune Ciucur, precizând că nu cu toţi artiştii are probleme, ci cu o parte dintre ei, membrii de sindicat instigaţi de liderul lor.

În opinia lui Toie, artiştii n-au nevoie să stea aşa "mult" la muncă. "Nicăieri în lume arta nu se normează. Peste tot, repetiţiile încep când ridică dirijorul bagheta şi se termină când lasă jos bagheta", spune el. În plus, mai găseşte un pretext pentru chiul, şi anume că se fac şi "repetiţii compartimentale", de pildă numai cu viorile, unde restul instrumentiştilor n-au treabă. "Dacă nu repet, de ce să stau pe hol? Pierd vremea", susţine liderul sindical, care recunoaşte că pentru el regulamentul nu înseamnă nimic. "E nul pentru că a fost făcut înainte să renegociem contractul colectiv de muncă".

Duşi au fost

Pe lângă chiulul de la repetiţii, artiştii lipsesc şi de la spectacole. Nici vorbă să ceară învoiri, zice directorul, sau în cel mai fericit caz, trimit un SMS.

Alteori, pur şi simplu pleacă de la spectacole, cum s-a întâmplat anul acesta la zilele comunei Avram Iancu. "A fost o pană de curent de câteva ore, iar când a venit curentul, am văzut că o parte din artişti şi dirijorul au plecat. A fost nevoie de intervenţia unui parlamentar ca să se întoarcă", susţine Ciucur.

Toie dezvăluie motivul: "Concertul era programat pe ora 18 şi la ora 21 încă nu începuse. Domnul Ciucur a dispărut să lingă pahare cu invitaţii".

Când au şi motive întemeiate să tragă chiulul, artiştii profită din plin. "Cu acceptul dirijorului, tot personalul şi-a luat liber pe 13 septembrie pentru începerea şcolii, deşi nici 20% dintre angajaţi nu au copii şcolari", zice Ciucur.

Nici la Shanghai n-au vrut!

Şi mai grav e că pentru turneul Ansamblului la Expoziţia Mondială de la Shanghai, din 1 mai până în 15 iunie, Ciucur a avut nevoie de o lună ca să formeze lotul, pentru că membrii orchestrei nu voiau să meargă! "Aveau contractate nunţi, botezuri...", explică directorul. Un viorist a adus o adeverinţă că are o mamă bolnavă, iar în locul lui, Ciucur a fost nevoit să cheme un tânăr din Cluj. "Vioristul nostru primea salariu şi diurnă să meargă în China, cel din Cluj s-a mulţumit numai cu diurna". Cel înlocuit este Gheorghe Căbuţă, alias Stângaciu, unul dintre cei mai faimoşi "highidişi" bihoreni, foarte căutat pentru a cânta la evenimente private.

Toie găseşte scuze şi pentru dezinteresul artiştilor: diurna era prea mică şi turneul prea lung! "Mulţi au copii mici, nu pot fi plecaţi 2 luni", spune el. Mai mult, zice că argumentul cu miile de spectatori e o abureală, chinezii înghesuindu-se de fapt la concerte pentru că primeau o zi liberă de la serviciu pentru fiecare participare la spectacole.

Fără chef, dar cu chefuri

Nemulţumit de disponibilizarea dirijorului, Toie a strâns în jurul său alţi sindicalişti, şi împreună s-au dus, acum două săptămâni, la CJ, cerând demiterea lui Ciucur. Motivul? Acesta nu poate fi director, pentru că la data concursului nu avuse studii de specialitate.

Ciucur recunoaşte că în 2004 avea doar o derogare de studii de la Ministerul Culturii, dată pentru "merite deosebite", şi că abia anul trecut a absolvit o facultate de muzică. "Dar, dacă e nemulţumit de concursul pe care l-am câştigat, de ce vorbeşte despre asta după 6 ani? De ce nu l-a contestat atunci?", acuză directorul.

Întrebat dacă e adevărat că artiştii acordă prea multă importanţă nunţilor şi botezurilor şi prea puţină muncii plătite din bani publici, Toie a tăiat-o brusc: "Ce fac eu în timpul liber e problema mea personală". Aşa o fi. Dar aşa cum timpul lor liber îi priveşte numai pe ei, şi timpul de muncă îi priveşte pe cei care le plătesc salariile...


FIRE DE ARTIST
Tare-n gură

Liderul sindical al Ansamblului Crişana are faima unui om cu limbaj colorat. Leontin Ciucur l-a dat în judecată pe Ciprian Toie, pentru calomnie, fiindcă l-a făcut "incompetent" la o şedinţă. Acelaşi Toie a zis despre managerul Filarmonicii, Todor Albert, că "vrea să facă din instituţie o fermă zoo", referindu-se la profesia lui, de inginer zootehnist.

Un consilier juridic al CJ, Mihaela Roşan, a participat la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Filarmonicii, în care s-au discutat disponibilizările. "La aceste discuţii domnul Toie a refuzat orice colaborare cu conducerea Filarmonicii, nu a dorit ajungerea la consens prin discuţii amiabile şi schimb de păreri, folosind expresii jignitoare şi diverse acuzaţii nefondate", se arată în raportul scris de Roşan. "Pe ea n-am jignit-o, ci doar am întrebat-o ce face la şedinţă, că nu are nicio calitate să mă întrebe pe mine ceva", susţine Toie, uitând că Roşan era delegatul instituţiei care îi plăteşte salariul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
shitty business
Nu sunteti in masura sa catalogati pe cineva ca fiind competent sau nu. Asta e problema la romani. Judecam pe altii si punem etichete, dar nu ne uitam in ograda noastra... Aici nu e vorba de divergentele dintre liderul de sindicat si directorul artistic...e vorba de instrumentisti si alti oameni care au fost pusi la juma` de norma sau au fost dati afara pe motivul ca au din ce sa traiasca...asta nu e un argument cand dai pe cineva afara si nu cred ca domnul Ciucur e in masura sa vorbeasca din moment ce el chiar e cel care are cele mai multe afaceri si ar avea din ce sa traisca foarte bine...el de ce nu isi da demisia atunci? daca se merge pe criteriul acesta? el are intr-adevar din ce sa traisca! Nu ca un amarat de instrumentist care acum ia 400 de lei pe luna...
Postat 18 Octombrie 2010, 21:13 de mieke
Salarii
Ca un presedinte de sindicat il sapa pe directorul aflat in functie, nu e nici primul nici ultimul caz. Dar cand un presedinte de sindicat face rau propriilor membri, prin convingerea lor de a nu adera la un nou sistem de salarizare (aplicabil de la 1 apr. 2009), in urma careia circa 20 de oameni au ramas cu salariile vechi, mai mici cu 10 - 30% (in functie de caz) , atunci acest presedinte ar trebui in genunchi sa-si ceara scuze pentru ce a facut si sa nu instige oamenii la a face proteste nelegale, din care vor avea doar ei de pierdut. Oameni buni, TREZITI-VA!!!
Postat 18 Octombrie 2010, 18:04 de agora
Confuzii
D-l Toie habar n-are de legislatia aplicabila in institutiile bugetare. Spune despre Regulamentul Intern ca e nul, caci a fost adoptat inainte de negocierea contractului colectiv de munca. Total fals. Regulamentul Intern a fost adoptat, conform legii, cu consultarea sindicatelor si este perfect valabil. In cazul in care prin negocierea vreunui contract colectiv partile ar cadea la intelegere pentru adoptarea altor reguli, acestea ar produce efecte si asupra Regulamentului Intern, dar numai dupa semnarea unui nou contract colectiv. E clar D-le presedinte de sindicat?
Postat 18 Octombrie 2010, 15:34 de Viorica
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Patriotul Ervin: Cine este orădeanul care a inaugurat Podul Centenarului cu o Dacie tricoloră (FOTO)
 • Două zile de reduceri: S-a deschis KiK, la ERA Park Oradea! (FOTO)
 • Gala Comunității Orădene. Vezi care au fost proiectele premiate! (FOTO)
 • Victorie acasă: CSM CSU Oradea a câștigat derby-ul cu Steaua (FOTO)
 • Primul tren Cluj - Oradea – Viena a plecat 'full'. Biletul cel mai ieftin costă 133 lei (FOTO/VIDEO)
 • 'Asta-i datina străveche': 350 de copii, în straie tradiționale, au colindat pe străzile Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • Nervi în Aeroportul din Oradea: Pasagerii cursei Tarom spre Bucureşti, revoltați că... nu au locuri în avion! (FOTO)
 • Inna a strălucit ca o stea: Peste 3.000 de orădeni şi o mână de turcoaice s-au bucurat de concertul talentatei artiste (FOTO / VIDEO)
 • Iluminatul de sărbători a fost pornit, a început Târgul de Crăciun în Oradea. Vezi cum arată! (FOTO / VIDEO)
 • Capsula timpului: Gânduri despre Oradea secolului viitor, dar şi obiecte din oraşul zilelor noastre, vor fi îngropate în curtea Muzeului Ţării Crişurilor (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON