A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(https://cdn.ebihoreanul.ro/static/gallery_big/12 montaj shanghai-ciucur.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request

Filename: controllers/ebh.php

Line Number: 1077

La nunta da, la munca ba
URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 23 IULIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Niște asociații care primeau de la cetățeni acea brumă de bani de 2% din impozitele pe 2017, pentru a mai acoperi nevoile copiilor cu grave probleme de sănătate, s-au trezit că sumele au fost deturnate către niște parohii ortodoxe. S-au trezit anul acesta pentru că e prima dată când ANAF-ul trimite fiecărui donator o scrisoare prin care-l informează cui a donat acești bani...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cel mai important eveniment al săptămânii trecute a fost anunţarea de către primarul Ilie Bolojan a două noi proiecte cu fonduri UE în valoare de 24 milioane euro, pentru decongestionarea traficului pe axa rutieră cea mai problematică a oraşului, între podul Dacia şi zona Cantemir, cu pasaje subterane, favorizarea mijloacelor de transport în comun şi multe, multe detalii inginereşti, precum exacavarea la 4 metri şi relocarea reţelelor de utilităţi…
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
A venit multă lume, Andrei, să îşi ia rămas bun de la tine. Atâtea inimi grele la un loc nu am văzut de mult timp. Uneori trebuie să murim ca să ne dăm seama cine suntem. Ai fi fost mândru, cu toată modestia ta emblematică, să vezi câţi oameni frumoşi au venit să te salute. A fost multă tristeţe în locul acela, pentru că moartea ta a fost mai mult decât breaking news. A fost heart-breaking news.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Unde vă veți petrece vacanța de vară?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Mai pe româneşte, instanţa supremă spune că nu importă dacă agentul constatator a trecut sau nu suspendarea permisului în procesul-verbal, fiind suficient ca sancţiunea suspendării să fie prevăzută în lege, mai ales că termenele de suspendare de 30, 60 sau 90 de zile nu pot fi majorate sau reduse de poliţist tocmai pentru că termenele legale sunt clar determinate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Cercetătorii regnului animal se confruntă de ani de zile cu o problemă spinoasă. Animalele care duc o luptă şi o câştigă au o şansă foarte mare să câştige şi următoarea bătălie. Întrebarea este: "de ce anume?". Sunt la mijloc factori psihologici? Este vorba de încrederea dobândită de către învingător? Mai mult - deoarece acelaşi lucru pare să fie valabil şi în cazul fiinţelor umane - un studiu a încercat să găsească un răspuns la această întrebare: de ce învingătorii continuă să învingă?
17 Octombrie 2010, 14:01

La nuntă da, la muncă ba

La nuntă da, la muncă ba CE FAIMĂ MONDIALĂ? Deşi mulţi artişti ar fi făcut sacrificii să ajungă pe scena Expoziţiei Mondiale organizate la Shanghai anul acesta, unii membri ai Ansamblului Crişana au refuzat ocazia. "În locul unui viorist de la noi a trebuit să duc un tânăr de la Cluj, care nici n-a vrut plată", spune şeful ansamblului, Leontin Ciucur (medalion)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cine n-ar vrea să facă doar ce-i face plăcere, dar banii să-i curgă fără întrerupere?

Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist Crişana, unul din cele mai renumite din ţară, îi acuză pe artiştii din subordine nu doar că îşi doresc acest lucru, ci fac totul ca să-l şi obţină!

Reduceri de personal

De ani de zile, Ansamblul Crişana din cadrul Filarmonicii stă pe un butoi de pulbure. O nouă scânteie s-a produs la jumătatea lunii septembrie, când Consiliul Judeţean a cerut reducerea a 11 posturi, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei a decis ca trei din acestea să fie la ansamblu. "Conform contractului colectiv de muncă, primii disponibilizaţi sunt cei cu funcţii cumulate, deci care au cartea de muncă în altă parte", explică directorul artistic Leontin Ciucur. În această situaţie erau doi angajaţi, dirijorul Sorin Miescu şi clarinetistul Aurel Hexan, ambii profesori la Liceul de Artă.

12 ciprian toie.jpgDecizia n-a fost însă pe placul liderului Sindicatului Ansamblului, clarinetistul Ciprian Toie (foto). "Nu e normal să dispară din organigramă postul de dirijor", declară acesta, motivând că ansamblul nu poate funcţiona fără dirijor. Totuşi, Crişana a funcţionat 5 luni neîntrerupte fără dirijor anul acesta, cât timp Miescu şi-a luat concediu fără salariu. Locul i l-a ţinut concert-maestrul care, potrivit lui Ciucur, are atribuţii similare. Sindicalistul susţine, însă, că lucrurile au mers doar pentru că s-a lucrat pe materiale orchestrate de Miescu.

Absenţi nemotivaţi

Aceasta nu e singura problemă. În frunte cu Toie, unii instrumentişti refuză regulamentul de ordine interioară, care prevede că trebuie să petreacă măcar 4 ore din norma de 8 la locul de muncă, celelalte 4 ore fiind considerate studiu individual. Artiştii stau la lucru cel mult 2 ore. Iniţial motivau că n-au sală unde să repete, aşa că Filarmonica le-a închiriat Casa de Cultură a Municipiului. "Dar nici acolo nu s-au dus la repetiţii", spune Ciucur, precizând că nu cu toţi artiştii are probleme, ci cu o parte dintre ei, membrii de sindicat instigaţi de liderul lor.

În opinia lui Toie, artiştii n-au nevoie să stea aşa "mult" la muncă. "Nicăieri în lume arta nu se normează. Peste tot, repetiţiile încep când ridică dirijorul bagheta şi se termină când lasă jos bagheta", spune el. În plus, mai găseşte un pretext pentru chiul, şi anume că se fac şi "repetiţii compartimentale", de pildă numai cu viorile, unde restul instrumentiştilor n-au treabă. "Dacă nu repet, de ce să stau pe hol? Pierd vremea", susţine liderul sindical, care recunoaşte că pentru el regulamentul nu înseamnă nimic. "E nul pentru că a fost făcut înainte să renegociem contractul colectiv de muncă".

Duşi au fost

Pe lângă chiulul de la repetiţii, artiştii lipsesc şi de la spectacole. Nici vorbă să ceară învoiri, zice directorul, sau în cel mai fericit caz, trimit un SMS.

Alteori, pur şi simplu pleacă de la spectacole, cum s-a întâmplat anul acesta la zilele comunei Avram Iancu. "A fost o pană de curent de câteva ore, iar când a venit curentul, am văzut că o parte din artişti şi dirijorul au plecat. A fost nevoie de intervenţia unui parlamentar ca să se întoarcă", susţine Ciucur.

Toie dezvăluie motivul: "Concertul era programat pe ora 18 şi la ora 21 încă nu începuse. Domnul Ciucur a dispărut să lingă pahare cu invitaţii".

Când au şi motive întemeiate să tragă chiulul, artiştii profită din plin. "Cu acceptul dirijorului, tot personalul şi-a luat liber pe 13 septembrie pentru începerea şcolii, deşi nici 20% dintre angajaţi nu au copii şcolari", zice Ciucur.

Nici la Shanghai n-au vrut!

Şi mai grav e că pentru turneul Ansamblului la Expoziţia Mondială de la Shanghai, din 1 mai până în 15 iunie, Ciucur a avut nevoie de o lună ca să formeze lotul, pentru că membrii orchestrei nu voiau să meargă! "Aveau contractate nunţi, botezuri...", explică directorul. Un viorist a adus o adeverinţă că are o mamă bolnavă, iar în locul lui, Ciucur a fost nevoit să cheme un tânăr din Cluj. "Vioristul nostru primea salariu şi diurnă să meargă în China, cel din Cluj s-a mulţumit numai cu diurna". Cel înlocuit este Gheorghe Căbuţă, alias Stângaciu, unul dintre cei mai faimoşi "highidişi" bihoreni, foarte căutat pentru a cânta la evenimente private.

Toie găseşte scuze şi pentru dezinteresul artiştilor: diurna era prea mică şi turneul prea lung! "Mulţi au copii mici, nu pot fi plecaţi 2 luni", spune el. Mai mult, zice că argumentul cu miile de spectatori e o abureală, chinezii înghesuindu-se de fapt la concerte pentru că primeau o zi liberă de la serviciu pentru fiecare participare la spectacole.

Fără chef, dar cu chefuri

Nemulţumit de disponibilizarea dirijorului, Toie a strâns în jurul său alţi sindicalişti, şi împreună s-au dus, acum două săptămâni, la CJ, cerând demiterea lui Ciucur. Motivul? Acesta nu poate fi director, pentru că la data concursului nu avuse studii de specialitate.

Ciucur recunoaşte că în 2004 avea doar o derogare de studii de la Ministerul Culturii, dată pentru "merite deosebite", şi că abia anul trecut a absolvit o facultate de muzică. "Dar, dacă e nemulţumit de concursul pe care l-am câştigat, de ce vorbeşte despre asta după 6 ani? De ce nu l-a contestat atunci?", acuză directorul.

Întrebat dacă e adevărat că artiştii acordă prea multă importanţă nunţilor şi botezurilor şi prea puţină muncii plătite din bani publici, Toie a tăiat-o brusc: "Ce fac eu în timpul liber e problema mea personală". Aşa o fi. Dar aşa cum timpul lor liber îi priveşte numai pe ei, şi timpul de muncă îi priveşte pe cei care le plătesc salariile...


FIRE DE ARTIST
Tare-n gură

Liderul sindical al Ansamblului Crişana are faima unui om cu limbaj colorat. Leontin Ciucur l-a dat în judecată pe Ciprian Toie, pentru calomnie, fiindcă l-a făcut "incompetent" la o şedinţă. Acelaşi Toie a zis despre managerul Filarmonicii, Todor Albert, că "vrea să facă din instituţie o fermă zoo", referindu-se la profesia lui, de inginer zootehnist.

Un consilier juridic al CJ, Mihaela Roşan, a participat la o şedinţă a Consiliului de Administraţie al Filarmonicii, în care s-au discutat disponibilizările. "La aceste discuţii domnul Toie a refuzat orice colaborare cu conducerea Filarmonicii, nu a dorit ajungerea la consens prin discuţii amiabile şi schimb de păreri, folosind expresii jignitoare şi diverse acuzaţii nefondate", se arată în raportul scris de Roşan. "Pe ea n-am jignit-o, ci doar am întrebat-o ce face la şedinţă, că nu are nicio calitate să mă întrebe pe mine ceva", susţine Toie, uitând că Roşan era delegatul instituţiei care îi plăteşte salariul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
shitty business
Nu sunteti in masura sa catalogati pe cineva ca fiind competent sau nu. Asta e problema la romani. Judecam pe altii si punem etichete, dar nu ne uitam in ograda noastra... Aici nu e vorba de divergentele dintre liderul de sindicat si directorul artistic...e vorba de instrumentisti si alti oameni care au fost pusi la juma` de norma sau au fost dati afara pe motivul ca au din ce sa traiasca...asta nu e un argument cand dai pe cineva afara si nu cred ca domnul Ciucur e in masura sa vorbeasca din moment ce el chiar e cel care are cele mai multe afaceri si ar avea din ce sa traisca foarte bine...el de ce nu isi da demisia atunci? daca se merge pe criteriul acesta? el are intr-adevar din ce sa traisca! Nu ca un amarat de instrumentist care acum ia 400 de lei pe luna...
Postat 18 Octombrie 2010, 21:13 de mieke
Salarii
Ca un presedinte de sindicat il sapa pe directorul aflat in functie, nu e nici primul nici ultimul caz. Dar cand un presedinte de sindicat face rau propriilor membri, prin convingerea lor de a nu adera la un nou sistem de salarizare (aplicabil de la 1 apr. 2009), in urma careia circa 20 de oameni au ramas cu salariile vechi, mai mici cu 10 - 30% (in functie de caz) , atunci acest presedinte ar trebui in genunchi sa-si ceara scuze pentru ce a facut si sa nu instige oamenii la a face proteste nelegale, din care vor avea doar ei de pierdut. Oameni buni, TREZITI-VA!!!
Postat 18 Octombrie 2010, 18:04 de agora
Confuzii
D-l Toie habar n-are de legislatia aplicabila in institutiile bugetare. Spune despre Regulamentul Intern ca e nul, caci a fost adoptat inainte de negocierea contractului colectiv de munca. Total fals. Regulamentul Intern a fost adoptat, conform legii, cu consultarea sindicatelor si este perfect valabil. In cazul in care prin negocierea vreunui contract colectiv partile ar cadea la intelegere pentru adoptarea altor reguli, acestea ar produce efecte si asupra Regulamentului Intern, dar numai dupa semnarea unui nou contract colectiv. E clar D-le presedinte de sindicat?
Postat 18 Octombrie 2010, 15:34 de Viorica
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Ali, 'Motanul': Un orădean cu origini siriene este toboşarul celei mai în vogă trupe din România, The Motans (FOTO)
 • Investiţie de peste 700.000 euro. Prima seră hidroponică de roşii cherry din Bihor a fost inaugurată la Toboliu (FOTO)
 • Mai repede! Drumul de Sântandrei peste câmpuri ar putea fi dat în folosinţă în luna noiembrie (FOTO)
 • Rămas bun! Jurnalistul Andrei Şandor a fost condus pe ultimul drum cu muzica formaţiei Toto (FOTO / VIDEO)
 • Regulamentul locurilor de joacă. Orădenii din Ioşia sunt revoltaţi de gălăgia provocată de părculeţul din strada Lăpuşului (FOTO)
 • Proiect internaţional: Studenţi din Asia, la Universitatea din Oradea (FOTO)
 • Şefii PSD, UDMR şi ALDE din Consiliul Judeţean şi-au 'premiat' primarii: 'Banii se împart prin vot politic' (FOTO)
 • Vara şantierelor: De săptămâna aceasta mai multe străzi din toată Oradea vor fi blocate pentru lucrări (FOTO)
 • Sărbătoare nemţească: Tineri germani din ţară şi din străinătate au cântat şi au dansat în centrul Oradiei (FOTO/VIDEO)
 • În vizită la transmisioniştii militari: Bihorenii au putut vedea dotările Centrului 54 Comunicaţii Oradea (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON