URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Atunci când ai parte de un primar tâmpit, care judecă totul numai prin prisma avantajelor electorale, măsurile luate de acesta în caz de pandemie trebuie privite doar cu albuşul ochiului. Izbiţi de populism, ca de Acceleratul 421, mulți dintre primari, de la cel din Capitală până la acela din comuna cea mai modestă, recurg la nişte măsuri inutile şi costisitoare. Un lucru e cert: acolo unde nu e vorba de hoţie e vorba "decât" de prostie.
Zic şi eu
Adrian Cris
Hiena, ne învaţă Wikipedia, este un vânător slab şi ticălos. "Oportunistă, alege cea mai rapidă şi uşoară cale de a atrage prada. Poate ignora hoituri proaspete dacă în zonă există pui ai altor animale sălbatice. Consumă animale de diferite tipuri şi mărimi, inclusiv animale domestice şi chiar alte hiene, mortăciuni, oase, materie vegetală şi excrementele altor animale".
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
E tot mai mare numărul celor care cred că această criză provocată de coronavirus a pornit de la o acţiune deliberată, că este parte a unui plan de destabilizare planetară din care unii trebuie să câştige cu preţul distrugerii altora. Reţelele sociale sunt un iad din punctul acesta de vedere. Oricâte reguli de funcţionare responsabilă ar avea, prin ele se răspândesc zilnic zeci de teorii, care mai de care mai spectaculoase.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În fiecare zi auzim sau vedem în mass-media de zeci de ori câte amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea de către cetăţeni a prevederilor ordonanţelor militare emise în starea de urgenţă, sumele fiind impresionante, la o primă vedere. Mai mult, începând din 3 aprilie a.c., amenzile au fost majorate de zeci de ori prin OUG 34/2020 - spre exemplu, în cazul persoanelor fizice limitele amenzilor contravenţionale au fost mărite de la 100-5.000 lei, în vechea formă a legii, la 2.000 -20.000, în noua reglementare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
27 Iunie 2019, 08:04

Grădina defectă: Ajunsă în stare deplorabilă, Grădina Zoologică din Oradea s-ar putea muta la Săldăbagiu (FOTO)

Grădina defectă: Ajunsă în stare deplorabilă, Grădina Zoologică din Oradea s-ar putea muta la Săldăbagiu (FOTO) ŢEAPĂ! Considerată una dintre cele mai moderne din ţară, Zoo Oradea s-a distrus în doar câţiva ani de la reabilitare. Automatul cu hrană pentru animale e stricat, aşa că vizitatorii bagă degeaba bancnote în el, împrejmuirea din sticlă a ţarcurilor pentru animalele mari e crăpată, iar din ecranele touchscreen au mai rămas doar suporţii
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Schimbarea şefilor, bucuria nebunilor! Conducerea Administraţiei Domeniului Public Oradea l-a concediat degeaba în 2017 pe administratorul Grădinii Zoologice, Bimbó Szuhai Tibor. Acum, locul arată la fel de prost. Vizitatorii plătesc 18 lei pe un bilet de intrare "întreg" ca să vadă automate defecte, geamuri crăpate şi tencuieli căzute.

"Anul trecut Grădina Zoologică a fost vizitată de peste 130.200 persoane, cu 13% mai mulţi decât în 2017", spune mândru directorul ADP, Liviu Andrica. Ceea ce nu înseamnă, însă, că le-a şi plăcut ce-au văzut...

Leul slab

În primul weekend din luna aceasta, un orădean a postat pe Facebook o fotografie a leului Ţuţu, culcat în iarbă, cu oasele ieşindu-i prin piele. "Azi am fost în vizită la Grădina Zoologică şi am rămas uimit cum arată acest leu mascul. Vi se pare normal să i se vadă oasele?", a scris omul pe grupul Protecţia Animalelor Bihor.

Imaginea "regelui junglei", scheletic şi apatic, a revoltat internauţii. "Degeaba s-a reînnoit acel zoo, animalele tot sunt neîngrijite", a reclamat unul. Criticii nu s-au calmat nici după ce conducerea ADP a anunţat pe pagina de Facebook a Zoo că, bătrân de 14 ani, leul suferă de o coxartroză care îl face să şchiopăteze şi de o afectare a dentiţiei care îi îngreunează hrănirea. Ceea ce e adevărat, dar putea fi măcar mutat într-un spaţiu retras, ca să-şi ducă restul zilelor demn, ferit de ochii curioşilor. A rămas însă la vedere, ca toate celelalte probleme...

"Arată deplorabil"

Redeschisă publicului în iunie 2013, după doi ani de reabilitare, Grădina Zoologică nu arată de parcă ar fi înghiţit 19,4 milioane lei din fondurile municipalităţii şi Ministerului Mediului.

În 2017, BIHOREANUL arăta că sistemul de turnicheţi de la intrare era deja nefuncţional, gardurile rupte, iar împrejmuirea din sticlă de la ţarcurile cu tigri, lei, babuini şi capibara sparte. În plus, sistemul de sunet ambiental de "sălbăticie" era nefuncţional, iar monitoarele touchscreen pe care vizitatorii ar fi trebuit să poată căuta informaţii lipseau cu desăvârşire.

În scandalul care a urmat, administratorul Zoo, Bimbó Szuhai Tibor, a fost demis de directorul ADP, ca principal vinovat. "Sunt perfect de acord, Zoo arată deplorabil", spunea atunci Liviu Andrica. Atât doar că şi azi e la fel.

Defect!

Neregulile încep de la intrare. "POS defect!", scrie pe o hârtie lipită pe un perete din sticlă, aşa că e musai să ai cash pentru plata biletelor. Oricum, biletele nu ţi se dau, ci le ridici doar la plecare. "Rămân la mine, ca să vi le pot da la ieşire, pentru că nu merg turnicheţii", explică taxatoarea.

Înăuntru, atmosfera nu e cu nimic mai bună. Sistemul de sunet ambiental este tot defect, aşa că-i suplinit de croncănitul ciorilor. Apoi, vizitatorul care intră în capela construită de contele Rhédey Lajos, cel care a donat oraşului parcul englezesc din care face parte Zoo, este asaltat de muşte zumzăitoare. Concepută ca o ruină artificială, capela a devenit una reală după 6 ani de la reabilitare. Zidăria e îmbibată cu apă, pereţii au crăpături, iar tencuiala cade.

"Mi-a luat banii degeaba"

Spaţiile animalelor arată neîngrijit. Geamurile din sticlă de la reptile şi feline sunt atât de murdare încât abia pot fi distinse, iar cele de la animalele mari sunt sparte pe interior şi exterior de parcă unele sălbăticiuni ar fi vrut să iasă şi altele să intre.

Vizitatorii se apropie precauţi, chiar dacă geamul este triplustratificat. Nu se ştie dacă vreun locatar nu vrea să iasă la vânătoare. De altfel, dacă ar dori, suricatele ar şi putea. Profitând de lipsa unei bucăţi din acoperitoarea gardului, rozătoarele se caţără pe el la întâlnirea cu vizitatorii. Obişnuite cu oamenii, vin la garduri după mâncare. O primesc, însă, numai dacă vizitatorii au adus de acasă. Automatul cu "grăunţe" pentru capre şi cai este defect. "Mi-a luat banii degeaba", zice o mamă.

Zoo fără doctor!

Judecând după propria autorizaţie, Zoo funcţionează pe lângă lege, fiindcă de câteva luni nu are veterinar. Animalele par bine hrănite, dar sunt vulnerabile. Cum la 740 de exemplare există doar 20 de muncitori împărţiţi în ture de 8 ore, aceştia au doar câteva minute pe zi pentru hrănirea, adăparea şi examinarea lor, plus curăţarea adăposturilor.

În lipsa unui ochi avizat, orice boală poate degenera, aşa cum s-a întâmplat cu leul Ţuţu, a cărui coxartroză nu a fost depistată din timp. Poate şi cu puiul acestuia, Moja, mort în 2016, la numai un an, în urma unei operaţii.

Veterinarii fug de Zoo. ADP are un singur post atât pentru Grădina Zoologică, cât şi pentru Adăpostul Grivei, iar cum aici principala activitate este eutanasierea câinilor, profesioniştii refuză să îşi înmoaie parafele în sânge. "Câinii care nu sunt adoptaţi pot fi eutanasiaţi după 14 zile", explică un cunoscător. După Cosmin Şimonca, veterinarul condamnat la 7 luni de închisoare cu suspendare şi interdicţia de a profesa, de îngrijirea animalelor s-a ocupat Benyovszki Sándor, urmat anul trecut de un tânăr care a rezistat doar 6 luni. De luna trecută, postul e vacant...

"Nu vin firmele..."

Liviu Andrica, director ADP OradeaÎn ciuda evidenţei, directorul ADP zice că situaţia Zoo s-a îmbunătăţit după înlocuirea fostului administrator. "Au fost reabilitate gardurile, acoperitoarele şi ţarcurile, am pus gărduleţe ca să nu se apropie vizitatorii de gratii, pentru că maimuţa capucin le-a spart deja 7 telefoane, am asfaltat alei, am cumpărat tractor cu remorcă şi am plantat 900 de paltini şi sute de flori", spune Liviu Andrica (foto).

Problemele semnalate de BIHOREANUL în 2017 sunt însă aceleaşi. "Într-adevăr, turnicheţii de la intrare mai au probleme. Au fost ţinuţi în ploaie la reamenajarea Zoo", recunoaşte directorul, adăugând că ADP caută o firmă care să întreţină sistemul atât aici, cât şi la ştrandul Ioşia.

Tot după meşteri aşteaptă şi pereţii crăpaţi. "Nu vin firmele la licitaţie, iarna că-i prea frig, vara că-i prea cald". În ce priveşte sistemul audio ambiental şi automatele de hrănire a animalelor defecte, directorul susţine că e o întâmplare, fiindcă "de obicei merg".

Andrica spune că a făcut şi concurs pentru angajarea unui medic. "De la 1 iulie vom avea veterinar. Ne-a fost greu să găsim. Majoritatea sunt specializaţi pe câini şi pisici, iar noi vrem mai mult!".

Vor s-o mute!

În ciuda promisiunilor, e greu de crezut că Zoo se va schimba radical în lipsa unor investiţii masive. De altfel, şeful ADP chiar ia în calcul relocarea ei. "O grădină modernă e mai mult decât o expoziţie de animale. Bine ar fi să o mutăm într-o pădure, unde să existe şi un parc de aventură, o zonă de agrement sau un ştrand".

Andrica a găsit la Săldăbagiu de Munte 300 hectare de pădure în proprietatea oraşului şi nu exclude valorificarea lor. "Spaţiul e generos, amplasamentul nu este chiar la şoseaua principală, iar orădenii ar avea unde să iasă din oraş pentru o zi".

Până atunci mai este însă mult, iar remedierea defectelor Grădinii Zoologice n-ar trebui să aştepte până la relocare sau la demiterea încă unui şef...


CONCEDIAT DEGEABA!
Despăgubiri pentru Bimbo

Tibor Bimbo Szuhai, fost director Zoo OradeaConcediat în august 2017 în urma dezvăluirilor BIHOREANULUI despre neregulile de la Zoo, fostul administrator  Bimbó-Szuhai Tibor (foto), acum director adjunct la ADI Ecolect, din subordinea Consiliului Judeţean, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Aeroportului, a câştigat procesul intentat ADP. Curtea de Apel Oradea a dispus anularea desfacerii contractului individual de muncă, plata salariilor neîncasate şi a unor cheltuieli de judecată de 7.140 lei.

Potrivit directorului Liviu Andrica, Bimbó nu a cerut revenirea pe post, iar ADP Oradea s-a achitat de toate obligaţiile. "Am plătit tot. Ne bucurăm că oameni plecaţi de la Zoo au ajuns la conducerea unor instituţii importante ca Aeroportul sau Ecolect", spune el ironic. Din păcate, simpla demitere a administratorului n-a însemnat şi înlăturarea deficienţelor de la Zoo...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Imobiliare
Suspecta starea in care a ajuns gradina ZOO dupa acele investitii. Sa nu uitam ca totusi e condusa de ADP, adica de primarie (daca era in subordinea CJ, intelegeam). Si mai suspecta e intentia de a o muta in afara orasulu, acum cand in zona dezvoltatorii construiesc in draci. Sa fie prima? Sa fie ared?
Postat 29 Iunie 2019, 09:23 de oradeanbihor
Urasc...
... vanatoarea, gradinile zoologice, dresurile de animale, corridele...
Postat 28 Iunie 2019, 08:02 de AnaConda
end
Dupa gradina zoologica, aeroportul devine si el o epava. Sper sa nu mai avem vreun bimbo pe la vreo alta institutie din Bihor. Nu de alta, dar acesti bimbo au demonstrat ce "competente" au si ne-am saturat !
Postat 27 Iunie 2019, 12:01 de oradea_mea_si_a_ta
count display
Delgaz Grid
  • Sistare alimentare gaze naturale pe mai multe strazi din localitatea Marghita, judetul Bihor

    Delgaz Grid a fost nevoita sa sisteze alimentarea cu gaze naturale pentru consumatorii din localitatea Marghita pe strazile: Dunarii, Primaverii, Ariesului, Rozelor, Toamnei, Oituz, Magurei si Danko Pista, in data de 8 aprilie incepand cu ora 10:00, ca urmare a unui incident survenit la reteaua de distributie gaze naturale.

    Echipele companiei lucreaza in vederea remedierii situatiei, reluarea treptata a alimentarii cu gaze naturale fiind estimata a se realiza pe parcursul zilei de 8 aprilie, incepand cu ora 13:00, in functie de prezenta la domiciliu a  consumatorilor afectati, masura fiind necesara pentru efectuarea operatiunilor in conditii de siguranta.

     

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4477 RON
  • 1 EUR = 4.8338 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON