URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Noiembrie 2014, 13:08

Profesorul Simonei: Tenismena Halep a fost propulsată în topul mondial de un antrenor orădean

Profesorul Simonei: Tenismena Halep a fost propulsată în topul mondial de un antrenor orădean FETELE LUI ANDREI. Deşi obţinuse rezultate excelente avându-l ca antrenor, Simona Halep (stânga) a renunţat în 2013 la serviciile orădeanului Andrei Mlendea (centru). Tehnicianul n-a jelit prea mult, fiind angajat imediat de sârboaica Jelena Jankovic (dreapta), una dintre reginele tenisului mondial, fostă nr. 1 în WTA
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tenisul i-a plăcut de mic copil. Ani mai târziu, pasiunea pentru sportul alb i-a fost răsplătită generos. După numeroase trofee câştigate ca jucător, orădeanul Andrei Mlendea, acum în vârstă de 30 de ani, a debutat spectaculos în cariera de antrenor.

Este unul dintre autorii fulminantei ascensiuni a Simonei Halep între cele mai bune 20 de tenismene din lume, colaborând apoi cu sârboaica Jelena Jankovic, fostă nr. 1 în clasamentul WTA. Visul lui Andrei este, acum, să deschidă o bază de pregătire pentru viitori campioni chiar la el acasă, în Oradea...

Destin în schimbare

"Andrei circulă mai mult decât poşta rapidă. Începutul unei săptămâni poate să-l prindă foarte bine în Germania, pentru ca în weekend să fie în Egipt, iar peste o săptămână în Croaţia. A muncit pe brânci de la 9 ani. La 12 era deja vicecampion naţional, iar la 14 dublu campion european. N-ar fi ajuns niciodată aici dacă nu l-ar fi susţinut mama lui"... Aşa sună un fragment dintr-un articol publicat de BIHOREANUL în 2004 despre Andrei Mlendea, primul orădean care, la vremea aceea, reuşise să pătrundă în clasamentul ATP, al asociaţiei mondiale a jucătorilor profesionişti de tenis.

Un deceniu mai târziu, orădeanul şi-a schimbat ambiţiile. Deşi are doar 30 de ani, Andrei se poate lăuda deja cu performanţe de top şi în cariera de antrenor, începută în urmă cu doar trei ani, după ce mama sportivului, Mariana Popa, cea mai mare fană a lui, s-a stins din viaţă în urma unor probleme de sănătate. "M-am lăsat de tenis tocmai fiindcă mama a fost bolnavă şi nu mai eram în stare să joc la nivelul la care trebuia. După ce a murit, nu m-am mai putut gândi cum să fac performanţă", povesteşte Andrei.

Sezonul de vis

În scurt timp, fostul jucător s-a îndreptat spre antrenorat. Având inclusiv studii superioare în domeniu, după ce a absolvit Facultatea de Sport din Braşov, specializarea tenis, dar şi cursuri de pregătire în SUA, orădeanul a pregătit-o la început pe românca Irina Begu, pe care a reuşit s-o ducă, în numai câteva luni, de pe poziţia a 96-a în ATP pe locul 45. "După ce am terminat colaborarea cu Irina, la foarte scurt timp am început s-o antrenez pe Simona Halep", povesteşte sportivul. Andrei a lucrat cu ea un sezon, din martie până în octombrie 2013, iar Simona, la fel ca Irina, a reuşit o ascensiune fulminantă în seria celor mai bune jucătoare din lume.

De altfel, unii au caracterizat perioada aceea drept "sezonul de vis" al Simonei Halep, ea reuşind în iunie să câştige primul turneu WTA din carieră, la Nurnberg (Germania), iar după o săptămână un altul, la Hertogenbosch (Olanda). Când Andrei a început s-o antreneze, Simona era pe locul 47 în lume, iar la finalul colaborării ajunsese pe 18, pentru ca apoi să termine anul pe locul 11, câştigând inclusiv titlul de "WTA's Most Improved Player", acordat sportivei cu cea mai rapidă ascensiune în 2013. "A fost o experienţă incredibilă. Nimeni nu se aştepta să ajungă atât de departe. Simona e incredibil de muncitoare", povesteşte Andrei, care şi-a însoţit şi sfătuit eleva la toate turneele.

"Concediat" prin SMS

Anul acesta, Simona Halep a ajuns nr. 2 în lume, terminând sezonul pe poziţia a treia a clasamentului WTA şi fiind nominalizată la titlul de cea mai bună jucătoare a anului, alături de glorii consacrate precum Serena Williams şi Maria Sharapova. "Simona are nişte calităţi pe care mulţi sportivi nu le au. A muncit şi a alergat după fiecare punct, ceea ce este un lucru spectaculos. La un moment dat, în 2013, nu puteai s-o mai opreşti", spune fostul ei antrenor. Deşi perioada colaborării lor a fost fructuoasă, Simona a recurs la serviciile unui alt antrenor principal, Adrian Marcu, anunţându-l pe Andrei de această decizie prin... SMS.

Informaţia a ieşit abia recent la iveală, când sportiva şi-a repetat isprava cu cel mai recent antrenor al ei, belgianul Wim Fissette. Andrei nu vrea, însă, nicicum, să comenteze situaţia. "Am plecat pentru că ea mi l-a adus pe Marcu peste noapte la pregătire, în America. Eram în echipă, nu m-a dat nimeni afară, dar voiam şi eu să merg mai departe ca antrenor", spune Andrei, despre care tabloidele speculau că ar fi avut chiar o relaţie cu Simona, când eleva sa avea 18 ani. "E cea mai mare prostie", răspunde orădeanul.

Lecţii de la maeştri

Deşi vestea concedierii nu i-a picat prea bine, Andrei n-a suferit mult, căci deja fusese contactat de tenismana sârbă Jelena Jankovic, fostă nr. 1 mondial, care îi solicita serviciile. "Era o ocazie pe care n-o puteam rata", recunoaşte tenismanul. Mlendea şi Jankovic - atunci pe locul 8 în lume - au colaborat timp de cinci luni, perioadă în care sportiva a participat la mai multe turnee.

Cum îndrumi unele dintre cele mai bune tenismene ale lumii? Cu strategii complexe, răspunde Andrei. "Trebuie să vezi de ce calităţi dispune elevul, ce arme are, şi să stabileşti o strategie de joc în funcţie de acestea. Dar jocul şi pregătirea sunt influenţate mult şi de adversarul pe care îl va întâlni în teren".

În plus, recunoaşte Andrei, îi place să "fure" meserie şi de la ceilalţi antrenori de top. "Încerc să învăţ mereu. Pe Sven Groeneveld, antrenorul Mariei Sharapova, ori pe Patrick Mouratoglou, al Serenei Williams, îi trag de mânecă de câte ori îi văd şi îi întreb ce mai e nou în tenis. Dacă tot mă văd cu cei mai buni antrenori din lume, măcar să profit", spune, cu simplitate, orădeanul nostru.

"Vreau să vin acasă"

La începutul anului acesta, Andrei a încheiat colaborarea cu Jelena Jankovic. "Ea voia să stau la Belgrad, dar n-am cum să fac asta. Sunt căsătorit, am o fetiţă, iar familia mea e în Bucureşti", explică el. Acum antrenează într-un club din Capitală tineri precum Andreea Mitu, pe care în trei luni a dus-o de pe locul 180 pe 119 în WTA. Andrei participă, de asemenea, frecvent, la Miami, la diverse turnee şi stagii de pregătire ale elevilor săi.

Chiar dacă e ocupat până peste cap, se gândeşte însă şi la un proiect de suflet: deschiderea unei baze moderne de pregătire în tenis la Oradea. "Aş vrea să vin acasă, pentru că acolo există baza Precon, de lângă Sala Sporturilor, unde aş avea toate condiţiile necesare. Am avut o astfel de tentativă, acum câţiva ani, dar cei de la Primărie nu mi-au acordat baza", spune Andrei, susţinând că nu ar avea nevoie de altceva decât de spaţiu pentru antrenamente.

"Dacă acest lucru s-ar întâmpla, ar putea veni aici copii din toată ţara şi chiar din alte ţări. Altfel ar fi şi pentru Oradea când ar veni aici jucători ca Andrei Pavel, Victor Hănescu sau Horia Tecău, la câte un meci demonstrativ. Eu îi pot aduce uşor, doar îmi sunt prieteni". Şi, cine ştie, poate într-o zi, spre binele tenisului orădean, poate îşi va vedea visul cu ochii...


CAMPIONUL
Copilărie de as

Andrei Mlendea este cel mai bun produs al tenisului orădean. De la 13 la 18 ani, sportivul a fost campion naţional, iar la 14 ani a ieşit chiar şi dublu campion european. "Andrei avea o pasiune extraordinară, aproape trebuia să-l trimit acasă de pe teren. Un copil cuminte, ascultător, care însă pe teren devenea "rău", fireşte că în sensul bun al cuvântului", spunea Traian Miclea, primul antrenor al lui Andrei. La seniori, după participarea la numeroase turnee internaţionale, Mlendea a reuşit accederea în clasamentul Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Tenis, cel mai bun loc ocupat fiind 416, în 2008.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
:) Smaranda si Top 100... Pisica si calendarul
De la locul 416 la top 100 este cale lunga ca sa nu mai vorbim de locul 2 mondial. Nu e deloc usor. Succes, mai mult in viitor!
Postat 22 Noiembrie 2014, 13:40 de Control_Room
kisbora smarandoaia
habar nu ai cum merg treburile astea. daca ai fi facut sport ai gandi mai de doua ori inainte sa scrii prostii. cel putin teoritic asa ar trebui. unde mai pui ca esti doborata si de invidie. iata explicatia pt care scrii ca vai de tine.
Postat 21 Noiembrie 2014, 19:14 de Valhalla-Asgard
Succes!
Ii dorim succes in legatura cu proiectul pe care vrea sa-l realizeze la Oradea!
Postat 21 Noiembrie 2014, 19:10 de Valhalla-Asgard
Jankovici e o fosta
Ea de doi ani e intr- o cadere libera. Asa ca...
Postat 21 Noiembrie 2014, 19:08 de Valhalla-Asgard
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON