URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Decembrie 2018, 10:46

"Realizează-te în Oradea". Primăria va acorda burse şi facilităţi pentru dezvoltarea domeniului IT

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local a aprobat, miercuri, cu unanimitate de voturi, un pachet de măsuri care vizează stimularea dezvoltării domeniului IT în Oradea. Hotărârile adoptate vizează de la burse acordate elevilor şi studenţilor care urmează cursuri cu profil real până la reducerea cu 50% a impozitului pe clădirile închiriate de IT-işti şi înfiinţarea unui fond de investiţii pentru stimularea de start-up-uri orădene în domeniu.

Burse de 200 lei...

Pilonul de bază al proiectului municipalităţii de stimulare a domeniului IT, programul "Realizează-te în Oradea!" prevede acordarea de burse pentru elevi şi studenţi, precum şi de facilităţi fiscale şi înfiinţarea unui fond de investiţii pentru companiile de profil.

Potrivit hotărârii de Consiliu Local, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a înscrişi la secţiile matematică şi informatică de la liceele şi colegiile orădene vor beneficia de burse lunare în valoare de 200 lei.

"Bursa va fi finanţată din bugetul local al municipiului şi se va acorda elevilor din clasa a XI-a începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele a XII pe tot parcursul anului şcolar", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

... pentru elevii cu medii peste 8,50

Bursele se vor acorda elevilor de la profil real (matematică, informatică) sau care au obţinut rezultate deosebite la concursuri de specialitate (robotică, informatică, matematică) indiferent de profilul la care sunt înscrişi.

De acest sprijin financiar vor beneficia elevii care au obţinut media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în anul anterior.

Bursierii se vor obliga printr-un contract încheiat de municipalitate cu tutorele lor ca la finalul clasei a XII-a să se înscrie şi să fie admişi la una din specializările IT a universităţii orădene (calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, cibernetică, etc).

Cu casă şi masă

La rândul lor, studenţii din alte localităţi care studiază la facultăţi de profil ale Universităţii Oradea (calculatoare şi tehnologia informaţiei, ingineria sistemelor, cibernetică, etc) vor beneficia de anul viitor de un sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor cu masa şi cazarea.

Bursa se va acorda prin intermediul facultăţilor, pentru a fi virată studenţilor integralişti care nu au credite restante la început de an universitar şi care pot prezenta o adeverinţă sau un contract de muncă din care să reiasă că au făcut practică la una din firmele locale de IT.

Impozit înjumătăţit

Tot de anul viitor municipalitatea va acorda facilităţi privind reducerea cu 50%, timp de 24 de luni, a  impozitului pe clădiri pentru imobilele în care îşi desfăşoară activitatea firme IT şi va constitui un fond de investiţii local pentru sprijinirea companiilor şi start-up-urilor din domeniu. Fondul de investiţii va fi constituit de ADLO împreună cu companii cu experienţă în IT&C.

Potrivit raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, activitatea firmelor finanţate prin fondul de investiţii va trebui să fie înregistrată în Oradea, iar acestea vor fi obligate ca pentru o perioadă de cinci ani minim 75% din personalul creativ (software developeri, arhitecţi, designeri etc.) să îşi desfăşoare activitatea în reşedinţa de judeţ sau măcar zona metropolitană.

Capitalul social al societăţii va fi format din aportul municipalităţii de 300.000 euro, la care se va adăuga aportul de 5.000 euro al partenerilor atraşi de ADLO.

Cu unanimitate de voturi

Facilităţile acordate domeniului IT de către municipalitatea orădeană au fost adoptate cu unanimitate de voturi, chiar dacă reprezentanţii opoziţiei au cerut unele modificări. "Am dori ca media (n.r. pentru elevii bursieri) să fie ridicată de la 8,50 la 9 şi să existe o diferenţiere între liceele care fac performanţă şi cele care nu fac", a cerut consilierul local Adrian Negrea.

În replică, liberalul Mihai Maci s-a opus "acestui mod de acţiune pauşal" şi a afirmat că media de 8,50 este mai mult decât suficientă. "Ne adresăm unor oameni cărora vrem să le dezvoltăm abilităţi spefice. Nu dorim să aibă 10 la desen şi la muzică doar că să le crească media", a spus Maci.

Primarul Ilie Bolojan a pus capăt disputelor cerând o perioadă de un an pentru perfectarea sistemului. "Dacă se aplică un an, să se facă un raport la finalul perioadei şi să ajustăm apoi acest material dacă este nevoie", a spus edilul. Primarul a declarat că îşi doreşte ca acest pachet de măsuri să constituie un nou început în dezvoltarea sectorului IT în Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
excalibur
Oameni că Dumi vor da la sapă.
Postat 14 Decembrie 2018, 00:05 de Sandu1206
Asistati social
Aceasta breasla era scutita de taxe,inainte vreme,adeca impozit pe venit.Venituri >1000€.Asa ca nu avem alta solutie decit sa-i ajutam cum putem.Olguta putea macar sa le dea si lor neste vouchere de vacanta sau norma de 4 ore,ca la intelectuali. Incet,incet , Romania se transforma, devine Romania virtuala, unde toti vom trai intr-un matrix, nimeni nu va mai da la lopata,la sapa sau ,mai grav, la secera si ciocan
Postat 13 Decembrie 2018, 15:27 de excalibur
Să se acorde o reducere din asta și pe colectarea apei de ploaie ... că e refolosibilă.
Ca să spui astăzi, pe finalul celui de-al 17-lea de la începutul Secolului XXI, că acorzi facilități fiscale pentru ca Oradea să fie și el, precum Cluj sau București, un HUB de gen IT ... ori ești dus cu pluta, ori si citit undeva că ar da bine !?! Habar nu au edilii noștri că, în lipsa facilităților promise acum, Oradea este deja un "nod" IT de nivel ridicat în România, de peste 20 de ani ... iar aceste "scutiri" nu vor face altceva decât să "dezmembreze" firme deja recunoscute pe plan internațional, dar care stau "în umbra" unei mediatizări inutile și care își au sediul aici. Niște nătărăi sunt toți cei care încurajează "migrația" de la o firmă "matură" la una făcută "pe genunchi", făcută doar de dragul unor reduceri nesemnificative pe doi ani !?!
Postat 13 Decembrie 2018, 12:06 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON